Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Friday, July 15

Obsesi apakah? Adakah.........

Rumah kami yang baru ni ada laman yang kecik sebelah porch. Rumah sebelah mereka simen je laman kecik tu. Kami rasa nak bercucuk tanam kat laman yang kecik ni. Pergi Sg Buloh area berdekatan UITM Sg. Buloh, ada satu nursery ni jual 1 poli bag bunga ros jepun ni dengan harga RM1.40. Pada mulanya saya hanya beli 4 poli bag. Tak lama lepas tu datang lagi nak beli 10 poli bag sebagai tambahan pokok bunga ros jepun. Kena pandai2 survey sebab ada juga nursery yang saya tanya jual RM2 untuk 1 poli bag ros jepun ni. 


Bagaikan terapi bila ros jepun ni mula mengeluarkan bunga. Tiap hari dok kelebet bunga. Hehehe...


Warna peach ni sangat sweet. 



Warna pink ni unik sebab macam ada 2 tona pink kat situ. 


Bagaikan surprise setiap hari sebab tertunggu-tunggu bunga ros jepun warna apa yang akan bloom. Bunga ros jepun ni unik sebab pepagi bunga ni ala ala bud ajer tapi bila tengahari baru bloom. Petang sikit bunga dah kuncup. Esoknya bunga yang dah bloom akan layu. Kita tunggu la bunga yang lain pulak yer. 


Nampak tak bud yang ada keluarkan bunga sikit tu. Haaaa tengahari nanti yang tu lah yang akan berkembang. Bud yang takde bunga tu lain hari pulak ye. 


Putih ni sangat rare kat taman mini saya ni sebab warna putih tak banyak. 


Ni lah taman mini saya tu. Pokok yang tengah tinggi-tinggi tu benih dari rumah papa dan mama saya. Senang nak hidup. Kena rajin jaga sebab pokok ni beranak pinak. Kalau tak jaga, nampak semak nanti. Tepi tu saje saya taruh batu putih. Beli 1 guni tu RM15 kat Sg Buloh juga. 


Setiap hari masa panaskan enjin kereta sebelum hantar Dania ke sekolah, saya akan siram pokok2 saya ni. Sebelah lagi satu pun ada kawasan yang saya tanam pokok-pokok macam palma, pokok palma tu angkut dari rumah lama je. Dah besar jadi sayang nak tinggal. Tanam dari pokok palma tu kecik lagi. Pokok palma ni kalau nak beli yang dah tinggi tu mau ratus gak harganya. Nasib la tuan rumah yang beli rumah tu yer...dah togel takde pokok palma dah kecuali satu. Tinggal pun sebab pokok palma tu dah besar. Bila nak korek susah sebab tepi pagar akarnya. 

Ada juga tanam pokok kemboja. Pokok ni pun saya patahkan dari pokok yang besar kat rumah lama. Saya nak patah yang kecik je sekali terpatah panjang ni dengan dua tempat ada bunga. Pokok kemboja ni tanam dari batang ajer. Nak cantik cari batang yang ada bunga jadi bila tanam kat tempat baru tu bunga dah boleh keluar. Bunga kemboja saya ni berwarna merah jambu. Kalau pergi kat Bali, bunga kemboja kuning yang orang sana suka. 


Kat belakang rumah pula lebih kepada pokok2 sayur dan buah buahan. Ada mangga, rambutan budak sekolah, kelapa pandan, roselle, nenas, cili api, serai, pandan, limau purut. Errr itu je kot so far. Nanti ada budget kita tambah lagi sikit2. Sekali derap tak boleh la yer. 

Cili api ni dah mula mengeluarkan hasil. Masa beli lagi dah ada beberapa cili api. Ada juga bunga baru nak mengeluarkan cili. Senang ada pokok yang basic untuk buat masakan ni. Nak masak ajer, petik je kat belakang rumah. Fresh from the garden giteww....


Masa terluang saya ni sekarang banyak ke arah pokok-pokok je lah. Bila kita sayang pokok kita, macam tau-tau je dia akan berbunga dan berbuah. Saya lah yang akan taruh baja kat pokok2. Rumah lama dulu saya tak heran la pulak dengan pokok2 ni. Bila saya siram pokok kekadang suami cakap eh bukan dah siram ke pokok tadi. Hehehehe....pastu panggil MK pulak (Minah Pokok)  adakah sekarang ni saya dah...... 

Wednesday, July 13

Ceritera Aidilfitri 2016

Kami balik kampung ke Kedah pada pagi Hari Raya selepas solat sunat aidilfitri. Bersyukur sangat rumah baru kami ni pun berdekatan dengan surau. Saya dan Dania jalan kaki je. Hubby tak siap lagi dah soh kami pergi dulu. 



Balik pada solat, jiran selang 3 rumah panggil ajak beraya. Kami 3 beranak ni kira orang pertama yang datang beraya. Suami kerja kat UIA. Seorang lecturer Komunikasi kat UIA Gombak. Sama lecturer dengan Suzz la ni. Isteri pula lecturer Matematik kat UM. Wah 2-2 lecturer. Anaknya seorang nak terbang ke Mesir buat Dentistry.

Kami bertolak pun dalam jam 12 tengahari. Jalan sepanjang ke Kedah ada few tempat jam. Ingat kot dah tak jam la pagi raya. Hmmm....Area Slim River, area Simpang Pulai. Jam punya jam sana sini dengan campur few stops....tiba Hotel TH Kedah jam 10.30 malam. Alhamdulilah. Malam ni rehat je la tak gi memana dah sebab dah makan malam kat R&R Gurun lagi pun hubby penat.  

Kami pilih bilik standard je ni sebab bilik ni je yang ada. Standard pun tapi luas. 


The next day sarapan di coffee house. Memang bab makan ni halalan toyyiban gitu. Dah tak was was dah. 


Ni rumah kakak ipar saya ni. Kakak hubby saya. Kanan tu kakak ipar dan abang ipar saya la tu. Kebetulan masa ni ada anak saudara abang ipar saya pun berkunjung juga. 


Kami singgah juga kat kg suami saya dibesarkan. Selalu kat sini anak saudara suami selalu buat gathering dan hidangan utama ikan bakar. Perghhh sedap you alls, Berkilo kilo ikan dari pari ke ikan kembung ke ikan keli. 

Lepas makan pose sikit la kat sawah padi ni. Memang rumah tepi sawah pun. 


Lawa haih sawah padi ni. 


Kami menginap di TH Hotel ni selama 3 hari 2 malam ajer. On the way back kami nak singgah Ipoh pulak. 


Ni rumah kawan yang selalu tak miss setiap raya. Mak Jona selalu tanya bila Ezna nak datang rumah. ?


Ni gift dari anak Jona yang sulung namanya Nurul Fitrah Airani. Tq Fitrah. Ada pulak tu selit paper yang tulis 'My Best Friend'. Awwww sweet pulak bebudak ni. 


Dalam jam 10 lebih camtu, tengok tengok anak dara dah gini....zzzzzz....


Anak dara Jona pun dah zzz.....


Bertolak keluar dari Simpang Pulai tu 8 Julai 2016 dalam 11 malam, tiba rumah 9 Julai 2016 jam 2 pagi. Sepanjang jalan jam di beberapa tempat. Patutnya perjalanan dari Simpang Pulai ke rumah tu lebih kurang 2 jam, ni drag jadi 3 jam.