Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Thursday, February 27

Promosi berbuka puasa di Sime Darby Convention Centre Bukit Kiara

25 Feb 2020 berkesempatan ke Ramadhan Food Review yang bertempat di Halia, Sime Darby Convention Centre. 


Haaa tudia standee dah menunggu untuk di snap gambarnya.....


Kita selfie muka dulu. Jap lagi snap gambar food selalunya muka kita yang takde. Terlupa nak ambik 😍😍😍.



Kalau nak grab harga RM59 nett per person....

Kena beli voucher dari 24 Jan 2020 - 27 April 2020 tetapi voucher diperuntukkan hanya untuk 1000 pax sahaja. Siapa cepat dia yang dapat. Benda baik jangan tunggu lama2 ye?.

Boleh tebus hanya untuk 4 hari bermula 24 April 2020 - 27 April 2020 tidak boleh digunakan untuk hari lain voucher RM59 ini. 

Beli awal, penjimatan hebat. 


Nak tau apa lauk yang akan dihidangkan?...
Mari kita lihat....
Lauk pauk mengancam la. 


Bulan puasa ni selera kita lain macam. Kalau teringin gulai kepala ikan. Tu diaaa....


Nak simple, satay pun ada. 

Seleksi nasi pula, nasi bukhara, nasi saffron berlemon dan banyak lagi. 


Saya dah try ni memang sedap. 


Resipi berasaskan ikan. 


Siapa yang suka udang kita geng. 


Itik ni dimasak ala masakan cina. 


Satu lagi menu yang tak harus dilepaskan. 


Bubur ni menarik bukan?. 


Tapai pulut ni saya suka sangat. 


Ikan patin in da house yo...


Udang masak telur masin. Jangan lupa try yang ni sebab memang hit sungguh. Asal refill habis. Habis je refill. 😀😀😀


Centre piece panjut ni ala ala nak raya kan?. 


Bulan puasa ni jarang la nak jumpa nasi lemak kan?. Bila dapat makan nasi lemak...hati pun puas. Selera bulan puasa ni kan lain macam sikit. 


Bihun dan mee ni buat mereka yang tak nak makan nasi. Boleh la makan dengan seleksi daging atau ayam kat sebelah ni. 


Bubur lambuk berherba ni makan dengan sambal. Rasanya tak macam rasa bubur lambuk yang selalu tu. Uniknya sambal tu buat rasa bubur lambuk ni pedas sikit dan lemak-lemak. 


Orang Malaysia ni dah pandai makan kambing golek. Ni pun jadi tumpuan. 


Kalau teringin nak berbuka dengan steamboat, boleh juga makan steamboat kat D Atap Gazebo di Sime Darby Convention Center ni. 

Harganya untuk early bird RM39 nett per person.
Promosi : 24 Jan 2020 - 23 April 2020 (Pembelian voucher)

Harga asal RM50.00++


Ni antaranya. Bukan ini sahaja tapi banyak lagi pilihan sebenarnya. 



Kalau nak makan dim sum pun ada juga promosi bulan puasa.

Bermula dari RM69 nett per person. Beli awal jika nak harga yang menarik. Lagi lambat beli voucher, harga akan tambah RM10. 

Harga walk in pun ada iaitu RM114.85

Kata kunci kat sini beli voucher awal-awal kalau nak kan penjimatan. 



Kalau la nak menganjurkan majlis berbuka puasa pun ada dengan minima 1000 orang, bermula 24 April 2020 - 21 Mei 2020 dengan harga RM69++ per person. 

Info selanjutnya boleh la menelefon di 03-2089 3799 
Email :halia.sdcc@simedarbyproperty.com 

Pertanyaan bangkuet : 03-2089 3688 
Email : enquiries.sdcc@simedarbyproperty.com

Jalan lupa...jadikan Sime Darby Convention Centre salah satu lokasi iftar anda !!!




Monday, February 24

Hanna & Luqman

Semalam berkesempatan saya adik beradik satu family attend majlis kahwin anak sepupu saya Tajul Azwa kat Istac. Ini pertama kali saya menghadiri majlis kahwin di Istac. Istac ni International Institute of Thought and Civilisation di bawah Universiti Islam Antarabangsa. Dari sini dah nampak bangunan yang cantik. 


Walimatulurus Hanna dan Luqman ni punyalah cantik lukisannya. Saya rasa sepupu saya yang melukisnya sebab sepupu saya ni memang suka melukis. Kiranya ayah kepada Hanna ni lah sepupu saya. 


Belum masuk dewan lagi dah terserempak dengan Meor. Meor ni anak sepupu saya yang lain. Selalu ada dalam kamera saya sebab Meor ni kawan kepada kawan2 Dania. Dulu bersekolah di Sekolah Kebangsaan di Bandar Baru Bangi tapi sekarang ni SBP kat Putrajaya. Yang saya kata, ada kawan Dania kata muka Dania mirip Meor. 


Kedudukan meja kat sini agak unik kerana meja panjang ala ala kat rumah dan dihiasi center piece gubahan bunga di tengah. Macam ala ala gaya inggeris. Tudung merah kat sini Aishah sepupu saya dengan suaminya. Dengan budak kecik tu sepupu saya Sofiah punya suami. 


Kenal ke idok?. Baju melayu kuning tu Loque kumpulan Butterfinger zaman saya dulu. Siapa yang tahu kumpulan ni memang zaman saya 😝😝😝. Beliau merupakan abang ipar pengantin lelaki. Kalau nak tahu Loque ni penyanyi lagu Kekanda Adinda dengan Atilia. 


 Sebelum balik kenalah ambil gambar satu family dengan family maksu saya. 


Adik saya, saya dan ibu pengantin perempuan. 


Sepupu saya Kak Woih yang dah lama tak jumpa. Dr yang buka klinik kat Johor. 


Sepupu saya Abang Mai dengan cucu pertama dalam keluarga bernama Laiqa. Sepupu saya kata Laiqa pakai macam ni pun ada yang tanya lelaki ke perempuan? 😏😏😏. Sabo je lah kan?. Abang Mai lecturer kat UTM, KL. Memang terer bab design / gubahan. Abang Mai ni adik kepada sepupu saya Tajul Azwa. 


Ni makanan rare masa kenduri kahwin. Selain tu ada kambing golek, cendol dan kuay tiaw. Hidangan utamanya nasi bukhari lauk daging dan ayam. 


Cantik kan senibina dewan ni?. 


Inilah pengantinnya Hanna dan Luqman. Sweet dan handsome pasangan ini. Sepupu saya kata menantu dia jurusan Kejuruteraan Elektrik mesti pandai tukar mentol lampu....😅😅😅. Luqman ni dan kakaknya pengasas kosmetik So.Lek. Saya kata aunty akan support produk So.Lek. Luqman kata kalau nak beli pm tepi 😄😄😄. Yes saya pun memang pakai produk So.Lek pun. Produk halal jadi saya support la kan?. Actually tertunggu juga kehadiran Hairul Azreen, Hanis Zalikha, Yusof dan Alisa tapi rupanya Hanna ni dah pindah kerja ke Fashion Valet pulak kata ibunya. Ada saya update blog kisah saya ke majlis tunang Hanna yang Hanis dan family datang. Boleh ke link http://www.eznakhalili.com/2019/07/seharian-bersama-selebriti.html

Dan.....pada malam harinya dijangka Hanis Zalikha dan family bersama Vivy akan attend majlis sebelah malam yang khas untuk kawan-kawan Hanna. Alaaa melepas nak jumpa selebriti. Sepupu saya yang lain yang tak sempat jumpa Hanis Zalikha masa majlis tunang dah frust dah. Anak-anak mereka teringin nak jumpa Hairul Azreen sebab penangan filem Paskal. Dania pun suka Hairul Azreen dalam filem Paskal. 

 

Ni kakak Hanna, namanya Fatina Aysha. Funny gambar candid, mama papa tak sempat bersedia dengan 2 anak. Ini biasa terjadi. Nak nak anak kecik. 


Ok...ni view dewan dari arah depan. Klasik ala mediteranian dan kolonial inggeris. Haa dah boleh masukkan dewan ni dalam list you alls yang nak kahwin?....


Sebelum keluar Istac bergambar dengan bekas guru SK TTDI. Teacher Awin. Pernah mengajar anak-anak Ayu Rafikah. Teacher Awin ni adik ipar sepupu saya kiranya aunty kepada pengantin Hanna. Photobomb kat belakang tu kakak pengantin Hanna nama Lina Azura. Hehe. Sempat lagi ye?. Saya pun tak perasan bila Lina ada kat belakang saya ni....


Selamat pengantin baru Hanna dan Luqman.  Pernikahan mereka sempena tarikh cantik 20 Februari 2020. Majlis kenduri kahwin pula diadakan pada 23 Februari 2020. 

Luqman....jaga anak saudara aunty baik-baik....💓💓💓. Moga ikatan perkahwinan ini diberkati......

Haaa ni selepas siap post ni. Tengok Instagram anak saudara dan Instagram Hanis. See ada Hanis dan Vivy lagi attend majlis waktu malam di tempat yang sama. 

Kredit : Hanis Zalikha 

Hanis Zalikha dan anak saudara saya Hanna. 

Kredit : Hanis Zalikha 

Hanis dan sepupu saya Kak Tura (ibu Hanna) 

Kredit : Hanis Zalikha

Hehehe sempat lagi buat tambahan post ni 😄😄😄

Thursday, February 20

Marahkan ex? Ini caranya.....

Credit : Here

Zoo di San Antonio, USA ada mengadakan program "Cry Me a Cockroach!. Hey program apa ni? Ada tak sesiapa yang marah sangat dengan ex you alls?. Rasa macam nak bagi je ex you alls ni dimakan oleh haiwan?. Boleh aje namakan cockroach (lipas) ni dengan nama ex you alls kemudian zoo di San Antonio ni akan bagi la makan kat haiwan yang makan cockroach kat San Antonio Zoo ni. Haaa menarik bukan?. Harganya cuma USD 5 seekor lipas 😆😆😆. Kalau rasa cockroach ni hanya haiwan yang kecik ajer makan jadi boleh ajer namakan ex you alls tu kat rodent sejuk beku. Rodent sejuk beku ni akan diberi makan kat reptilia. Haaa puas hati kan?.....Harga mahal sikit la USD 25 seekor. Kononnya boleh la merawat hati yang luka gitewwww.....

Gambar hiasan
Credit : Google

Pulak tu, sijil akan diberikan dan kita boleh la pamer kat facebook kita atau media sosial kita. Akan ada siaran langsung dari Zoo San Antonio tau.....Live Streaming lagi mereka bagi makan lipas dan tikus2 tu. Event ni akan dijalankan pada 14 Februari 2020 sempena Hari Kekasih. Kita muslim ni tak sambut la hari kekasih ni ye......

Gambar hiasan
Credit : Google

Paling unik bagi saya la....mereka menjaga sampai tahap memberi makan kat reptilia pun haiwan yang disejuk beku. Mereka kan ada etika tak nak nampak macam violent je kalau bagi tikus hidup terus kat reptilia. Siap disejuk beku kat ladang tikus lagi haaa....sampai macam tu sekali. 

Serangga macam lipas yang diberi makan kepada haiwan pun siap di audit lagi. Macamana mereka, pihak Zoo San Antonio menjaga serangga ni sebelum diberi makan kepada haiwan lain. Badan yang bertanggungjawab ialah American Humane. Zoo San Antonio juga adalah Humane Certified. Ini bermakna zoo San Antonio telah mencapai standard dalam penjagaan haiwan. 

Jadi ada sesiapa yang berminat?. Bila dah bagi makan kat haiwan tu rasa macam puas hati sangat kan?. Nyah kau dari hidup aku.......muahahahahaha (evil laugh) 😆😆😆

Sunday, February 9

Pandu Puteri mengimbau kenangan lama

Pagi lagi kena hantar Dania ke sekolah. Actually macam hantar ke sekolah hari2 biasa je cuma pagi ni Dania dan kawan-kawan pakai baju Pandu Puteri Renjer. Mereka kena pergi sekolah SMK Saujana Impian untuk program Majlis Pandu Puteri Renjer Daerah Hulu Langat 2020. Saya hantar takat kat sekolah je le sebab mereka semua akan mengikut kereta cikgu. 

Ada 4 orang semuanya dari kiri : Dania, Dina, Fatimah. Zalilah tak tiba lagi masa ni. 



Sibuk saya menanya guru pengiring dan inilah hasilnya gambar-gambar dan video dari cikgu. Hehe. Ada sekali tu Dania kata cikgu Shuraidah kata "saya tak tahu parent mana minta ambik gambar kamu semua". Dania dalam hati cakap mesti ummi punya kerja ni. 😆😆😆

Ada 3 lagu yang dipersembahkan.

1. Lulalalu Lalalulalulale
2. Ging Gang Gooli
3. Umpa Umpa Umpala

Video ni hanya ada lagu Umpa Umpa Umpala ajer. 

Ketiga lagu yang dipersembahankan mereka ni terpahat dalam kepala saya pernah menyanyi juga masa saya di bangku sekolah. 


Kalau ikutkan persembahan yang Dania buat ni mereka tengah nyanyi Heyla oh Heyla Shayla....kena menyanyi dengan memakai pakaian dari suratkhabar. 


Jerry Lost Temper ni projek 'big book'. Mereka punya ni cantik tapi disqualified sebab mereka lipat kad manila ni. Tak boleh lipat untuk projek ni. Ada salah faham mereka kat sini lah. Takpelah...


Dania dan kawan-kawan dengan Cikgu Shuraidah yang bertugas di meja pendaftaran pada hari tersebut. Cikgu Shuraidah ni yang saya minta gambar Dania dan kawan-kawan. 


Cikgu yang pakai baju Pandu Puteri ni namanya Cikgu Hayati yang pernah ajar Dania masa Form 3 subjek Geografi dan Form 4 ni ajar subjek Sejarah. 


Majlis penyampaian hadiah dengan wakilnya kawan baik Dania, Zalilah. 


Tahniah semua mendapat sijil pencapaian No. 3. Kira bertuah juga dari 40 lebih kumpulan yang bertanding dari sekolah-sekolah di daerah Hulu Langat, sekolah Dania dapat No. 3 untuk action song. Ada juga hadiah untuk 'big book'. Boleh la tambah markah untuk kokurikulum. 


Disudahi dengan gambar ramai-ramai.


Saya sokong je kalau Dania nak pergi untuk bagi pengalaman kan....tambahan pula subjek hari jumaat ni tak la heavy sangat jadi oklah. Kalau ada Matematik Tambahan ke nak kena fikir 2 kali la bagi pergi kan?. 

Ambik gambar mereka dari tempat ummi parking kereta. Alhamdulilah pergi dengan harapan, pulang bawa kejayaan. Saya pun Pandu Puteri juga jadi bila anak pun join Pandu Puteri tu memang mengimbau kenangan saya zaman sekolah dulu. 


Saya Pandu Puteri. Anda??