Hello eznakhalili.com readers!!

Friday, July 1

Switzerland | Day 5

Dah masuk Day 5 dah....nak dekat-dekat ke penghujungnya. Perjalanan dari hotel ke airport naik tram kemudian dari airport naik train ke Luzern. Ni anak ummi malu-malu kucing ke ni?. 


Permandangan pagi ini. 


Dari Luzern naik train ni nak ke Mount Titlis. Ia akan berhenti di Engelberg station. 


Kemudian naik bas free ajer ni ke Mount Titlis Valley. Kaki Gunung Titlis. 


Bab ni kelakar sebab kena simpan luggage besar kan. 2-3 kali buat tak menjadi. Mau 15 minit kot. Akhirnya ada staff tolong. Hehehe. Kami pun siap-siap tukar baju tebal. 


Perjalanan pertama naik gondola. Agak cuak juga ya...


Ada bendera negara di dunia. Nampak bendera Malaysia dah excited. 


Makin tinggi...tak nampak lagi saljinya. tunggu....


Ummi dan Dania. Ummi kena ada seseorang sebelah ummi idak seram dan gayat jugak. 


Boleh turun kat Trubsee kalau nak naik sampan tapi kami ikut kata staff kat bawah kata kalau nak main salji terus ke atas naik ice flyer sebab takut cuaca akan berubah. 


Makin tinggi nampak salji. 


Lihatlah salji...ini pun buat saya teruja. 


Gondola kedua ni kami naik Titlis Rotair di mana cable car ni akan berpusing jadi setiap orang akan dapat melihat permandangan sekeliling. Agak unik sebabnya ia merupakan cable car pertama di dunia yang berpusing. Masa ni tak silap ada juga anjing besar yang masuk tapi behave je. Public transport kat sini boleh bawa masuk anjing. Baik bot, tram, train dan cable car. 


Tengah nak cari mana Ice Flyer. Ice Flyer ni akan menghentikan operasinya kalau cuaca buruk. 


Sebelum tu kita ambik gambar dulu dengan Kajol dan Shah Rukh Khan. Siap ada standee mereka lagi kat sini. Tukang ambik gambar kami pun dari India. Saling tukar2 ambik gambar. Hehe. Tak ramai orang lagi masa ni. 


Lepas tu lapar sangat terus la keluarkan bekal. Ada 2 mangkuk tingkat. 1 untuk nasi ajer dan 1 set lagi untuk lauk pauk. Seorang satu bekas mangkuk tingkat ni. Nampak macam ayam masak merah menu hari ini. Hairan juga ada juga seekor gagak sibuk jugak nak makanan. Tinggi betul dia terbang. 


Nak berjalan kat salji ni bukannya senang sebab letih kaki terbenam dalam salji. Lepas tu kawasan berbukit pulak. Letih....


Kat sini ada salji keluar macam penyedut salji ke apa ke namanya...ramai nak ambik gambar kat sini. 


Kami kena beli tiket ice flyer kat sini. Tak termasuk dalam tiket ke Mount Titlis ya. 

Tiket ice flyer : CHF 12/pax return
Tiket Mount Titlis : CHF 48/pax (Kalau tunjuk Swiss Travel Pass)


Agak seram dan gayat naik ice flyer sebab kaki tergantung macam ni. Kalau nak ambik gambar pastikan ada tali ye. Mana tau kot kot terlepas naya je. Saya ni memang gayat semua tapi saya cakap dengan diri sendiri nak tengok kebesaran tuhan. Sedikit sebanyak memujuk hati la.


Chairlift macam kat depan ni. 


Kalau bawak beg kena letak kat depan. 


Dah tiba.....boleh main snow tubbing dan sledding. 


Tarik la snow tubbing ni ye. Nak kata ringan sangat pun tak jugak. 


Ni masing-masing dah lepas mendarat. Hehe. Dania seronok tu. Belakang tu lift nak bawa naik snow tubbing. 


Sempat la buat video. 


Sempat juga ambil gambar kawasan sekeliling. 


Ni sibuk tarik snow tubbing saya naik lift. 


Dah main sekali ok lah saya tukang jaga beg je la. Sekali main sledding juga. Yang ni siap terjatuh lagi. Haha...


Masa ni siap-siap nak naik ice flyer sebab katanya akan datang ribut salji. Mereka pun siap berkemas bagai. Permainan dihentikan. 


Tunggu ice flyer. 


Bila nak dekat sampai kiranya hati pun lega. 


Lepas tu naik Europe's highest suspension bridge. Jangan tertipu eh....saya berdiri ni dekat je tu. Tak pergi tengah. Haha. Kalau berani boleh menyeberang sampai hujung. 


Angin bertiup kencang. Bergoyang jugak bridge ni. Part ni saya memang gayat. Apatah lagi bridge ni berlubang. 


Bridge ni dari arah sisi. Kat sini beranilah ambik gambar. Tadi takut-takut. 


Kononnya kuat la tu saya pegang bridge ni. 


Ambil gambar juga kat belakang kami ni station ice flyer. 


Saya suka gambar ni. Hehe...


Bila ayah Dania baling salji. Masa ni berkabus je. Kan ada alert kata ada ribut salji. Bersyukur juga dapat la merasa main2 kat Glacier Park ni.


Aik anak ummi berubah rupa macam anak cina pulak. Snow cap tulis Paris tapi perginya Switzerland...😅


Ha tudia ketinggian Mount Titlis. 3020 above sea level. Ambik gambar mata terpejam sikit sebab masa ni ada matahari kat depan. 


Kali ni punya crowd dok kerumun SRK dan Kajol. Semua memang geng mereka ni.


Ini kami berjalan dalam Mount Titlis Glacier Cave. Kena berhati-hati sebab laluannya licin. 


Lepas dah kena cuaca sejuk ni kami pergi la minum teh pula kat restaurant dalam ni. Nak panaskan badan. Badan saya dah mula rasa seram sejuk.


Teh o panas untuk saya. 


Ada juga ambik french fries dan butter croissant. Share la kami bertiga sebab tadi dah makan berat kan. Kat restaurant ni pun ada option untuk halal food ya. 


Ni masa dah turun kat bawah ni. Tengok berbeza kan?. Kat bawah ni tak ada salji sebab summer dan atas tu ada salji. Titlis ni termasuk dalam glacier mountain. Gunung Glacier ni terbentuk beribu tahun dahulu pada zaman ais di mana, mulanya kat bawah ajer tapi ais yang mengeras akhirnya membentuk sebuah gunung. Macam teruja juga bila mendengarnya kan?. Macam ajaib pun ya. Macamana ais yang mengeras bertimbun tu boleh jadi gunung?


Ini laluan gondola yang kami naik tadi. 


Ini nampak macam ada train naik atas. 


Tengok la sungainya bersih dan jernih. 


Masa ni tengah tunggu bas yang gratis ni nak bawa kami ke station train. 


Akhirnya kami decide nak jalan kaki ke train station. 


Sepanjang perjalanan...ambik gambar...Ya Allah cantiknya...


Lengang betul tak banyak kereta. 


Kami jalan dari Titlis Valley Station ke Engelberg Train Station tu 700m. Hehehe...patut la lenguh2 jalan boleh tahan tu sebab bas pun macam lambat. Kalau jalan dah tiba dah ke train station tu tapi berpeluh dulu lah. 


Ambil je gambar bunga liar ni cantik pulak. 


Lagi bunga liar. 


Dekat dah....dah nampak gambar train dah tu. 


Nampak tak ada penggunaan bahasa gratis jugak. 


Jalan lagi dan lagi....bila nak tiba ni? 


Rumah orang Switzerland. 


Dekat dah....


Akhirnya tiba. Berpeluh jangan cakap la. 


Public transport kat sini kalau cakap tiba 4.20 petang memang dia akan tiba tepat pada waktunya. Jangan pula lengah-lengah ye. Cukup time jalan...memang dia jalan. Kagum sangat. Kat Malaysia belum lagi tahap ni kan...terutamanya bas kan...ini bas kat Switzerland pun sama. Mungkin sebab jalan raya mereka kurang kereta jadi takde la traffic jam macam kita jadi boleh la sampai on time. 


Dah tiba. Sempat ambik gambar dulu. 


Inilah pengakhiran cerita untuk Day 5. Hari ni balik awal ke hotel sebab semalamnya balik lewat kan?. Lagi pun nak packing barang apa yang patut. Dah tiba masanya Malaysia memanggil kami....Bersambung esok untuk hari terakhir ya. 



XOXO,
Ezna