Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Tuesday, October 17

Hello Perth Part 7

Hari ni kami ke King's Park. Tak lama pun kami kat sini sebab tetiba je hujan turun. Tengok masa ni pun dah mendung.


Saya lebih banyak duduk je. Tak daya nak berjalan jauh-jauh. Siap berstokin bagai sebab badan seram sejuk dan kaki pun sejuk. Gagahkan jugak berjalan sebab nak tengok permandangan cantik di King's Park ni. Bila lagi nak tiba sini kan?.  
 
Kat belakang kami ni ada tulisan Malay States.  
 

Gambar last sebelum balik sebab hujan dah mula turun. Belakang kami ni yang bunga kecik warna-warni ni bunga liar. Tak boleh petik ya. Kena denda AUD300 nanti. Bunga ni bloom masa musim bunga sahaja.

 
 
Lepas ni kami bertolak ke Myrasa Restaurant. Nak singgah sebelum esoknya kami nak balik Malaysia dah.  
 
Nasi ayam pilihan Dania.

 

Bihun goreng pilihan saya. Akhirnya bungkus bawak balik sebab tak lalu nak habiskan sebab takde selera. Bukan takde selera sebab tak sedap ye tapi sebab saya tak berapa sihat. 


Hubby punya ni. 


Come and rasa at MyRasa. Alamatnya di SINI


Ambik gambar dengan owner MyRasa Restaurant di Perth, Australia.  


Ok.....say cheese....


Kalau nak makan kat Restaurant Melayu singgah la MyRasa di Perth ni.
 
Ok.....esok kami nak balik Malaysia terchenta dah!.... 

Wednesday, October 11

Hello Perth Part 6

Hari ni keluar awal sikit sebab nak pergi tempat jauh sikit. Dalam 2 jam lebih juga nak tiba ke Margaret River Chocolate Factory di Margaret River.
 
Sesudah tiba kat sini haruslah mencuba hot chocolate tengah cuaca yang agak sejuk ni.  
 

Saya suruh Dania tengok2 apa yang dia nak bagi kat kawan baik dia sebab kawan baik dia kirim chocolate. Kalau datang Western Australia ni, Margaret River ni chocolate yang paling famous kat sini. Kalau nak tempat yang besar kat sinilah. Ada juga dijual sabun chocolate. Wangi baunya macam chocolate.  


Dania pilih milk chocolate untuk kawan baik dia.

 
Ok jom balik lepas siap beli semua ni. Tak mampu nak beli banyak2. Semua ni pun dalam AUD90++.


Masa nak masuk kedai ni, ada 3 ekor burung kakak tua dok jalan terkedek-kedek macam escort kami nak masuk kedai la pulak. Gambar tak sempat nak ambik selepas tu 3 ekor tu terbang. Cantik sangat berwarna hijau dan gabungan warna lain. 


Kami bertiga. 



Sebelum ke rumah api Cape Leeuwin kami singgah lunch kat park. Menu hari ni hubby yang masak. makaroni goreng.  Masa tengah makan, angin bertiup sejuk. Walaupun nak akhir dah musim sejuk dan nak masuk musim bunga tapi angin tetap bertiup sejuk. Lagipun kat sini kawasannya banyak pokok2.  

 
Replika keretapi lama area Margaret River agaknya tu.



Park ni ada mainan kanak2 jugak.


Dania dengan pokok yang tinggi ini. Entah apa ke nama pokok ini.


Kami bertolak ke rumah api Cape Leeuwin sebelum terjumpa pekan Cape Leeuwin ni.  


Ni kedai apa tak sure. 


Sepanjang perjalanan di Cape Leeuwin


Semasa tiba di Cape Leeuwin saya Tanya kat kaunter tempat bawah ni. 2 lautan terpisah kat sini.


Hati2 juga kat sini sebab ada juga ular berbisa menghuni kat sini. Bab ni yang Dania ngeri sangat tu. Asal nak ambik gambar sibuk tanya, ummi kat sini takde ular kan?


Kuat sangat angin laut kat sini bertiup. Ni photo hasil lensa Dania. Tq sayang!. 

 
Cantik gambar ni. One of my favourite.


Ok jom ambik gambar bertiga meh....


Ok bye bye rumah api Cape Leeuwin. Masa ni pun tempat ni pun nak tutup tapi masih ada yang baru datang. Tak tau lah boleh masuk ke tak. Pastikan masa buka dan tutup setiap tempat tu ye sebab Mat Salleh ni memang ikut time.
 
Kalau nak tengok stingray yang friendly berenang kat tepi pantai boleh la ke Hamelin Bay. Saya surf net tengok stingray tu besar mana....makhaihhhh besarnya. Yang bagitau ni pun owner MyRasa Restaurant. Kalau cover area Margaret River boleh la berkunjung ke Hamelin Bay kot nak main2 dengan stingray besar yang friendly.  

Balik daripada Cape Leeuwin Lighthouse kami singgah kat Islamic Council of Western Australia (ICWA) sebab nak solat. Ada beberapa masjid juga kami solat kat Western Australia ni. ICWA ni terletak di Rivervale.




Bersambung lagi kita di Part 7 :)

Tuesday, October 10

Anda stress?

Tadi masa lepas hantar Dania ke sekolah pasang la Mix FM. Mix FM announcer cakap kalau hari ni anda stress, anda tak la stress macam person in charge yang handle escalator Raja Arab Saudi. Escalator Raja Arab Saudi malfunction masa Raja Arab Saudi nak turun dari kapal terbangnya. Beliau terpaksa menuruni escalator secara manual. Siapa yang handle escalator ni mesti cuak takut murka je Raja Arab Saudi kan?. Untung la Raja Arab Saudi kan, nak naik dan turun kapal terbang naik escalator khas. Kelebihan mereka yang berpengaruh la kan...
 
Kalau kita rasa kita stress, masih ada orang lain yang teruk stress daripada kita. Saya tak stress ni. Sibuk tengok Jaws kat Astro. :p

Hello Perth Part 5

Hari ni saya rasa macam tak berapa sihat sangat jadi kami keluar resort pun lambat sikit. Patutnya hari ni kami cover area Margaret River tapi disebabkan tak berapa sihat, hubby kata rehat dulu dan kemudian boleh la jalan2 dekat area hotel kami je. Malam sebelumnya muntah lagi. Nasib baik ada bawa oral salt dan panadol (Jangan lupa bawa setiap kali nak travel. Mana la tau kan?). Dekat kol 10 pagi baru kami gerak. Hubby parking sini. Dania dan saya tunggu dalam kereta dulu sementara hubby nak menanya pasal dolphin cruise. Ada dua dolphin cruise kat Mandurah ni. 1 beroperasi manakala 1 lagi hari ni tutup pula.

Nak merasa juga kat Cicerello's ni jadi kami order 1 plate yang ada udang, sotong, ikan dan fries. Nak order banyak2 takut tak habis. Kami kureng sikit masakan western ni.

Cicerello's ni memang terletak di tepi laut pun. 


Space ship ni bergetar menandakan makanan kita dah siap. 


Dah tiba. Saya selera dengan sotong ajer. Lembut sangat tak liat. Lain2 saya cuit2 ajer. 


Saya compliment dengan teh o panas. Lega sikit perut. 


Masuk satu kedai ni. Sempat la ambik gambar Best of Aussie Slang. Hubby beli topi je kat kedai ni.


Kedai souvenir ni pon ada promo 1hr Dolphin and Canal Cruise so kami booked jam 3 petang. 


Cicerello's ni ada juga tempat makan kat luar. Mula2 saya dan Dania dok kat luar sekali belakang kami ada couple warga emas bawa anjing poodle dok terjelir lidah dok situ. Sangat la tak selesa. Apatah lagi saya allergic anjing sebab masa remaja pernah kena kejar anjing. Hehe. Nasib baik hubby kata kat dalam ada tempat kosong. Terus pindah dalam.  


Boat kami nak pergi tengok dolphin. Dek atas di conquer oleh orang Malaysia. Ramainya nak tengok dolphin. Kat atas ni ramainya orang utara. Kami conquer tepi tingkap. Senang la nak mengintai cik dolphin.



Boat kami exactly macam ni tapi ni boat cruise jam 2 petang.  


Masa ni no sign of dolphin. Dolphin nak tonjolkan diri ni ikut nasib je. Kadang2 langsung tak Nampak dolphin. It is not a guarantee.


Dekat canal ni ada banyak rumah2 mewah. Ada rumah yang tiada berpenghuni sebab hanya duduk bila bercuti kat sini. Macam rumah persinggahan je la. Kebanyakkannya dah bersara.


Hello dolphin....dolphin ni bawak anak bersiar-siar.


Penutupnya bergambar kat sini ajer.


Hari ni ke Mandurah je lah. Esok baru buat perjalanan yang jauh sikit ke Margaret River.
Tunggu Hello Perth Part 6 pula.....

Monday, October 9

Hello Perth Part 4

Kemana kami ye?.
 
Kami akan ke Araluen Botanic Park sebab nak tengok bunga tulip. Yayyyyy. Ni lah first time nak tengok bunga tulip secara live ni. Nak masuk dalam ni kena bayar AUD berapa tak ingat.
 
Ambik gambar dulu kat tulip berwarna ungu ni. Masa ni saya dah terkena ceri beri, muntah dan demam.
 
 
Saya gagahkan juga jalan-jalan kat sini. Terjumpa pula owner MyRasa Restaurant yang kami singgah makan sejurus tiba kat Perth. Boleh pula jumpa kat sini. Hehehe. 


Dah saya tak larat naik tram je lah. Owner Myrasa yang tolong ambikkan gambar. 


Jom tengok permandangan kat Araluen Botanic Park ni.



Ada volunteer yang tanam semua tulip ni.  


Nampak cherry blossom kat sini.
 

Penutupnya gambar Dania dan saya. 
 

Lepas ni bertolak pula ke Swan Valley sebab nak pergi Caversham Wildlife Park. Jalan masuk utama ditutup pula. Kena la divert ke jalan lain. Main redah je. Akhirnya tiba juga.
 
Nak ambik gambar dengan si koala ni kena beratur. Tapi saya duduk kat kerusi dulu. Bila dah dekat2 baru saya join. Teruk juga penangan ceri-beri ni. Koala hok ni asyik menggaru je. Dania kata banyak kutu kot ummi. Hehehe....
 
  
Nak pergi ke area kangaroo ni saya gagahkan berjalan. Memang takde daya sebenarnya.
 

Masa ni saya tengah berehat kat kerusi lagi. Kat belakang Dania tu kangaroo yang tengah berehat. 


Time ni ambik gambar dengan kangaroo malas ni. Melepak je dia takde nak bangun pun. 


Kita tumpang makan dulu kat picnic area dalam Caversham Wildlife Park ni. Lepas tu baru bertolak balik.
 
Saya bantai tidur dalam kereta sebab tak sihat kan. Seram sejuk je badan ni. Tau2 dah tiba sini. Area Mirrabooka. Kat sini memang ada kedai muslim.
 

Singgah solat kat Masjid At Taqwa kat Mirrabooka.  

Ok.....marilah kita balik ke Mandurah pula.