Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Friday, December 31

Ummi and Dania's day out

M&S
Dari kiri deodorant, bedak dan bath foam
Wangi sangat koleksi Iris ni

M&S I Utama

Ummi dan Dania tengah makan kat Secret Recipe
Dania : Choc Banana Cake
Ummi : Mocha Cheese Cake

Me and Dania bersantai kat I Utama. Hehe. Sebelum Dania mula start sekolah isnin ni. Kejap je kan?....Tiba 1 Utama singgah Kizsports & Gym dulu. Bagi Dania main 1 1/2jam, pergi makan kat Secret Recipe pulak. Sorang satu kek tu. Dah isi perut, terus berjalan kat 1 Utama New Wing. I nak cari hadiah birthday adik i, Erma. Masa saje singgah M&S, i terjatuh hati dengan koleksi Iris M&S. Harganya agak murah dibandingkan dengan Crabtree & Evelyn. Dah try tester bedak Magnolia, Camelia, Rose, i terpikat dengan bau Iris jugak. Kebetulan pack warna biru. Biru warna kegemaran my sis ni. Terus i ambik bedak, deodorant dan bath foam. I nak bagi surprise kat adik i ni, i hantar hadiah ni by post ke office dia. Kotaknya, dari kotak kasut sekolah Dania. Hehehe....:) Kalau hadiah perempuan ni senang sangat. i tak reti lah nak beli hadiah lelaki....ehmmm....


Thursday, December 30

Pureen


Ubat gigi Dania dah habis jadinyer kena beli ubat gigi yang baru. Asal ke kedai terlupa beli ubat gigi. Err....beli yang lain ingat pulak. Hehehe.....dania pakai ubat gigi Mukmin Junior. Bila takde Mukmin Junior, tu yang i ternampak Pureen ni. Mungkin Pureen ni lebih popular dengan barangan bayi. Dah ada ubat gigi for kids....try la kan. Lagipun ada logo halal Jakim ni....yang ni ubat gigi perasa Strawberry. Baunya wangi sangat...Dania kata bau macam ubat gigi Mukmin Junior. :)

You alls pernah beli ke brand ni? Kalau tak guna brand ni you alls bagi anak guna brand apa?

Wednesday, December 29

BE Dutch Lady Friso


Alhamdulilah, pagi yang ceria i dikhabarkan mendapat BE yang terbaru. Pagi tadi i perasan BE terbaru ni dok running dalam blog i. I dok la refresh my blog, ads ni tak juga hilang (Saja refresh sebab kalau tak hilang juga ads tu maknanya BE la tu) I rasa Prudential i nak metered earning sebab earning i statik jer. Heran juga tak juga metered walau ads yang dah tak keluar lama. Astro juga i rasa nak metered juga memandangkan ia promo cuti sekolah. Cuti sekolah pun dah nak melabuhkan tirainya.

Terima kasih yang tak terhingga kepada Nuffnang.


Buku Akaun

Akaun Tabung Haji

Kelab Yippie

I pergi buka akaun tabung haji dania yang baru. Akaun Yippie tu untuk tabung pendidikan Dania. Tiap bulan tolak RM107 dari akaun Yippie ni. Akaun Yippie ni i buka masa umur Dania 3 bulan lagi. Tabung Haji pula i nak buat savings untuk Dania. Biarlah senang kemudian hari kan.....Masa nak buka akaun baru tabung haji kemain berchenta lagi. Lamanya tunggu. No giliran sekarang 260. Nombor i 284. Ambikkkk...alang2 dah kesini terus je la tunggu. Dania sampai cakap kat ummi, kena tunggu sampai malam ke ummi? Hehehe. Laser sungguh si kecik ni. I rasa service Tabung Haji sama eh kat mana-mana? Service agak lambat kat branch Alor Setar Kedah, Bangi mahupun dekat Kelana Jaya. Tempat lain i kurang periksa tapi mengikut kata orang sebelah i tadi, Tabung Haji kat Kompleks PKNS pun lambat juga. Ehm.....

Baru2 ni my mama bagi buku akaun i masa i kecik lagi. Nama mama i ler, nama i nombor 2. Terus i keluar semua amount dalam tu. Malas i nak buat buku banyak2. Cukup la dengan Maybank dan Tabung Haji je. Nasib baik duit tu tak di transfer ke Bank Negara lagi atas nama wang tidak dituntut. Nanti lagi lama proses nak mengeluarkan duit kita. Buku i pun buku Bank Bumiputra Malaysia Berhad. Sekarang kan dah tukar nama CIMB.


Tengok la buku akaun i ni...

^
^
^
^
^
^
^
^
^
^

Buku akaun i

You alls banyak ke buku akaun??

Tuesday, December 28

Makanan luar tidak dibenarkan

Hubby sibuk makan nasi berlauk. Me and Dania makan McD

Curly fries yang sedap ini datang dengan set Prosperity Burger

Selera tiap seorang tu berbeza jadinya pada satu malam, ummi dan dania teringin nak makan McD manakala ayah dania tak nak makan McD. Sempena kedatangan Tahun Baru Cina, McD ada menu istimewa iaitu Prosperity Burger. Itu yang i cam craving nak makan Prosperity Burger....Dania selalunya akan ikut i je. Hehehe...pantang pulak offer nak makan kat McD sebab dania memang suka. Kih kih....fikir punya fikir untuk kebaikan bersama akhirnya kami Drive Thru beli McD kat Subang dan singgah makan kat mamak dengan membawa segala bagai McD. Hubby order nasi berlauk dan air manakala ummi dan anaknyer makan selamba je McD kat dalam kedai mamak. Mamak ni selalunya kalau kita bawak makanan dari luar dan order air di situ, pasti mata dok menjeling-jeling tak pun round kat meja kita beberapa kali. Hehehe....Actually, makanan luar tidak dibenarkan makan di premis kedai tapi sebab hubby dah makan dan minum pun order kat kedai mamak ni pun dah fair enough la kan....he he....

You alls pernah buat ke?

Monday, December 27

Balik kampung.....oh oh oh balik kampung

Gaya 2 budak cilik

Kampung hubby kat seberang sana...kena cross jalan yang sibuk ini

Rumah pengantin

Dania dan Awatif berpimpin tangan

Hubby ajak balik kampungnya di Kedah sebelum cuti sekolah bermula. Jadinya sehari sebelum Krismas, kami bertolak ke Alor Setar, Kedah. Kami bertolak pukul 5 petang waktu Selangor dan tiba pukul 3 pagi 25 Disember waktu Kedah. Lama kan nampaknyer perjalanan kami kan? Sebenarnya kami banyak berhenti rehat di perhentian. Driver nak berehat sebentar sebelum meneruskan perjalanan. Takpe, biar lambat asal selamat. Kami balik kampung ni pun senyap2 ta beritahu mak mertua sebab tak nak bagi mak mertua tertunggu tunggu dan risau. Maklumlah selalunya balik Kedah 5 jam je. Ni kami mengambil masa 10 jam lebih nak sampai. Sebenarnya hubby berhenti banyak kali nak berehat tu ekoran dari peristiwa lampau.....kami bertiga terlibat di dalam kemalangan jalan raya. Di mana kami bertiga termasuk driver tertidur.......sedar2 dah terlanggar kereta Kembara. Kembara dah tergolek di lane laju dan kereta Vios kami (dulu pakai Vios edisi sebelum Dugong.....) . Miracle nyer ialah, kami semua tak merasa impact perlanggaran dengan kereta Kembara. Vios kami tu menghentam divider di kiri jalan. Sedar2 kereta dah berhenti dan i nampak kereta berderet belah kanan (jam disebabkan kami)......dania bangun tidur masa tu tersenyum dengan tak tahu apa yang berlaku. Alhamdulilah Allah selamatkan kami masa tu. Jadinya pendekatan berehat apabila merasa mengantuk adalah sangat efektif.

Di kampung, ada kenduri kahwin. I tak bawak pun baju kurung jadi belasah je seluar slack dengan blouse. Janji tutup aurat. Hehehe.....i bawak sorang budak ni merupakan 3 pupu kepada hubby i sebab nenek kanak2 tu sepupu hubby i. Kenduri kahwin tu pulak perempuan dan lelaki dipisahkan jadi me, dania dan awatif ke bahagian perempuan. Hubby ke bahagian hadapan rumah. I la tukang ambik nasi dan lauk untuk 3 mulut ni....

Kat mana lagi ye kenduri kahwin.....tempat lelaki dan wanita diasingkan?

Sunday, December 26

Kiosk pelbagai guna

Kiosk 5 in 1

I terjumpa kiosk pelbagai guna yang diletakkan di luar kedai mamak.....err kedai mamak lagi? Hehehe...saje melepak dengan mr. hubby dan dania...Kiosk ni digunakan untuk :-

1. Membeli tiket Air Asia dengan menggunakan wang tunai.

2. Reload prepaid.

3. Kirim wang ke Indonesia.

4. Bayar bil.

5. Mencetak gambar.

Menarik kan? Kira 5 in 1. Tiket Air Asia kalau setakat ratus2 mungkin boleh beli kat sini. Kalau ribu raban, ada berani nak bawa wang tunai sebanyak tu??...

You alls pernah nampak Kiosk ni kat mana2 tak?

Saturday, December 25

Makan time - Nasi Ayam Melaka

Ayam

Nasi Ayam Melaka

Kedai Nasi Ayam Melaka

Makan time kali ini membawakan anda ke satu gerai yang terletak di Medan Ria Seksyen 14, Petaling Jaya. Ala dekat dengan bangunan Jaya Supermarket yang runtuh tu. Paling best kat sini tentulah Nasi Goreng Ayam. Nasinya sangat sedap dengan harga RM3.70 sepinggan. Dihidangkan bersama ayam dan sup seperti nasi ayam. Kalau orang tapau, mau berbungkus-bungkus. Awas...parking kat sini agak susah. Kalau dapat parking tu kira bernasib baik. Kawasan yang sangat busy.

Jom rasa Nasi Goreng Ayam !!!




Friday, December 24

Taiji Dolphin



Video taken from : YouTube

Pada mulanya hubby download cerita ni sebab ingatkan ni movie pasal dolphin / ikan lumba2. Tengok punyer tengok rupanya dokumentari penyembelihan ikan lumba2 di Taiji, Jepun. Kalau tengok dokumentari ni kesian tengok macamana ikan lumba2 ni disembelih. Ikan lumba2 ni dicucuk dengan tombak panjang. Dua tiga kali. Menggelupur seksa i tengok ikan lumba2 ni. Ada i nampak aktivis Mat Salleh yang datang untuk menyaksikan pembunuhan ikan lumba2 ini dengan membawa kamera, video camera tapi dihalang oleh nelayan tempatan Taiji. Mereka membawa segala macam peralatan dengan tujuan untuk mengumpul bahan bukti. Ada diantara mereka yang memotong pemukat yang mengelilingi ikan lumba2 kemudian dihalau oleh nelayan tempatan. Mat Salleh ni kan sangat particular bab2 melindungi haiwan yang terancam dari pupus.


Fakta mengenai pembunuhan ikan lumba2 Taiji.

1. Sebanyak 23,000 ekor ikan lumba2 dibunuh di Taiji untuk industri makanan mereka.

2. Ikan lumba2 juga ada yang dijual untuk tujuan pertunjukkan.

3. Ikan lumba2 tidak sesuai untuk dimakan kerana mengandungi merkuri. Ikan lumba2 makan ikan tuna. Ikan tuna pula mengandungi merkuri.

4. Pada masa persidangan, wakil Jepun mengatakan bahawa tujuan mereka membunuh ikan lumba2 kerana ikan lumba2 menyebabkan spesis ikan lain merosot bilangannya.

5. Daging ikan lumba2 diedarkan ke sekolah2 di Taiji untuk makanan pada waktu rehat.

6. Wakil perikanan menyatakan ikan lumba2 mati dengan sekali tikaman sehinggalah ditunjukkan bukti melalui kamera video oleh seorang Mat Salleh ni.

7. Akhirnya wakil perikanan ini meletak jawatan dan sampel rambutnya didapati mengandungi merkuri.

Mat Salleh ni dan kumpulannya melancarkan gerakan untuk meletak kamera tersembunyi di sekeliling tempat pembunuhan / penyembelihan ikan lumba2 untuk dijadikan bahan bukti. Akhirnya memang terbukti cara penyembelihan itu amatlah kejam. Ada 1 part yang menunjukkan Mat Salleh ni demi memprotes penyembelihan ikan lumba2 ini memakai TV di badannya dan berdiri di tempat orang ramai di bandar Jepun. Bahan bukti itu akhirnya menyebabkan wakil Jepun itu dilucutkan jawatan, wakil perikanan itu meletakkan jawatan dan ikan lumba2 tidak lagi diedarkan di sekolah2 di Taiji. Ternyata usaha murni mereka itu berbaloi.

Ikan lumba2 adalah satu spesis ikan yang cerdik dan comel.........



Video taken from : YouTube

Bilalah boleh tengok dolphin show nih????



Thursday, December 23

Tongkat sakti?

Farmasi Caring

Lepas makan, kami pergi mencari satu benda ni. Cari kat farmasi Guardian takde. Kami try cari kat Farmasi Caring, Seksyen 14 ada akhirnya...inilah yang i cari ni......

^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^

Tongkat yang boleh berubah rupa menjadi kerusi

Tongkat

Ya......i cari stool (bak kata pharmacist Caring) sebab my hubby jatuh motor dan luka yang banyak di kaki jadi memerlukan stool ni untuk solat semasa di office. Ada bahagian home healthcare kat farmasi Caring ni. Jadi ada menjual kerusi roda, tongkat dan lain2 lagi. Seminggu ni hubby MC dan work from home je. Jadi bila nak mula kerja kat office tu yang kena mencari stool ni. Stool ni rasanya sesuai juga untuk orang berusia solat selain dapat pula dijadikan tongkat. Kira 2 in 1 lah fungsinya ni. Sebelum ni pernah hubby try stool ni kepunyaan my uncle semasa my uncle melawat my papa di hospital. Baik punya hubby try duduk kat atas stool kepunyaan my uncle. Tengok2 hubby yang kena beli satu stool ni....sebenarnya i pun tak pernah nampak stool atau tongkat ni sebelum ni...

You alls pernah nampak tak??


Wednesday, December 22

Roti Nan

Baru2 ni i teringin nak makan kat mamak pulak. Nak tau i order apa?

^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^

Taraaaa......ayam tandoori makan bersama roti nan

Ayam tandoori...errr nampak menyelerakan tak?...

Roti Nan

Sedap pulak rasanya.....dicicah pula dengan cili. Sedap tak terhingga. Kekadang kita ni ada masanya tak nak makan nasi kan....makan roti ni pun kenyang...alhamdulilah...banyak pilihan makanan kat bumi Malaysia ni cuma kita kena la berhati2 jangan makan di tempat yang was2. Pastikan ada tanda halal.

What say you? Jom roti nan !!!


Tuesday, December 21

Pertandingan Template Tercantik by Gayahspears

Syarat2 :-

1. Wajib menjadi pengikut gayahspears(dot)com OK
2. Copy banner beserta isi entry ni dalam blog korang dan jangan lupa buat sidebar.OK
3. Tajuk entry korang mestilah Pertandingan Template Tercantik by Gayahspears
4. Tag kepada 3 kenalan blogger

I tag

Wan Hazel

Sembang

Firdani


5. Copy dan paste link entri korang kat entri ni ya…OK
6. Kontest tamat pada 26 Januari 2011

~> Hadiah :-

Pertama :- Domain

Kedua :- Domain

Ketiga :- Domain

Saguhati :- Domain

~> Sebarang pertanyaan boleh tanya di sini ataupun ym id_gayahspears@yahoo.com

Salam. jaga diri hiasi peribadi~

Contest by,
Gayahspears



Buffered Earning

Berita ceria di pagi Selasa iaitu mendapat BE terbaru iaitu Nestle Calciplus Phase II. Sebenarnya i pernah dapat BE ni sebelum ini dan sekarang dah jadi metered earning. Kali ni BE Nestle ni muncul semula. BE Era tu nampaknyer sikit je naik. Baru 6 sen. Kuat menyorok sungguh BE ni. BE Prudential pula i assume tak lama lagi nak metered earning since tak muncul2 dan earning yang statik.

Sekian cerita BE i......

Astrolife Fun Night Carnival

Cantiknya lampu biru ni

Me sorang? salah....spot mana Dania?

Suasana malam di sini

Ben 10 dari jarak dekat

Ben 10

Ni dekat cowboy town

Ni lah ride yang kami naik

Masa tengah tunggu ride sempat i snap photo ni

Ummi dan Dania tengah tunggu nak ride Dinasour

Ummi dan Dania bergambar bersama Patrick dan Spongebob....huhuhu terasa macam kat Gold Coast jer...hehe...

Eh sape ni?

Pada 18 Disember 2010, kami anak beranak ke Sunway Lagoon waktu malam kerana nak join Fun Night Carnival anjuran Astrolife. Tiba di sana dalam 8.30 malam, kena daftar dekat registration counter. Dapat beg dan passport untuk main kat setiap booth dan dapatkan cop mohor. Hehe....Sempat la ummi drag Dania nak bergambar dengan Spongebob dan Patrick. Bila time beratur tu tetiba wakil Astro suruh berbaris betul2 kat tempat i berdiri. Jadinya i berdiri kat tempat yang betul la. Bila time me and Dania naik stage, wakil Astro kata me and Dania last person ambik gambar dengan Spongebob dan kawannya. Melepas kids yang beratur kat belakang i. I mintak wakil Astro snap kan gambar. Memang rezeki me and Dania la. Me and Dania sempat main 2 ride je sebab line panjang kalau beratur. Kira lepaslah Dania yang berhajat nak main roller yang sesuai untuk kanak2. Tapi....laju jugak tu....err okay okay i menjerit tau....ha ha ha......Di setiap booth pula ada goodies kepada sesiapa yang rajin beratur. I tengok mak2 dan bapak2 orang yang berebut-rebut kat booth nak ambik goodies yang disediakan. Mengalahkan budak2 pun ada....geli hati jugak....Pegi kat area main stage ada Ben 10 dan pompuan tu yang i tak tau nama. Tengah2 beratur tiba2 line tengah panjang lagi, wakil Astro dah announce lagi 5 minit je boleh bergambar dengan Ben 10. Macamana? Memang takde chance la sebab me and Dania beratur kat belakang. Habis...kenapa la they all ni suruh kami beratur kalau tak ada peluang bergambar kan....i pun just snap gambar Ben 10 dari jauh jer....yng dekat tu snap gambar anak orang bersama Ben 10. Kami keluar dari Sunway Lagoon pun dalam pukul 10.00 malam.

Monday, December 20

Coach

Coach untuk ibu dan anak :D si kecik ni pun nak jugak....

Signboard ke lokasi

Dania suka beg ni la ummi....

yang mana satu idaman kalbu??

Time beratur nak bayar

Saje i suruh Dania bergambar kat sini sebab i suka backdrop tu...he he he

Pose kat sini pulak

Chair ni sangat menarik perhatian i...

Lobi hotel yang cantik ini

Tengah baca The Star, i ternampak 1 iklan yang catchy di mata i. Esoknya, i ke IOI Marriot Putrajaya. Terus menuju ke Langkawi Room. Apa ada di sini yer? Ada designer bags clearance. Tommy Hillfiger, Coach dan Juicy Couture. Orang tak berapa ramai masa i tiba. I tiba sana dalam 10.45am. Berapa kali i round dan grab beberapa bag. Akhirnya selepas acara menapis beg mana yang i tak nak....i beli la beg coach for me and little dania. :-D. Rambang mata you alls nak pilih yang mana berkenan di hati....

Sunday, December 19

Anak anda suka sayur?


Picture taken from Mr. Google

I believe kebanyakkan kanak-kanak tidak suka makan sayur. I pernah terbaca yang Wardina pun pernah sorok2 sayur dalam makanan anak2 nya. Kalau nak suruh anak2 makan sayur, mulalah Wardina ni reka cerita. Itu cara Wardina kan....i pula kalau nak suruh Dania makan sayur, i akan cerita la kalau kita makan sayur, nanti sayur boleh lawan kuman tak baik dalam badan. Kalau badan terasa sakit sikit tu, maknanya sayur tu dah berlawan dengan kuman lah tu. Tiba2 Dania pun kata....ummi, Dania rasa badan dania sakit sikit la. Mesti sayur dah lawan dengan kuman. Rasa nak tergelak pun ada. Rasa bersalah pun ada sebab menipu. Hehehe.....Lagi satu pendekatan, i buat macam pertandingan. Sape yang makan banyak sayur, dia menang. Atau sape yang makan sayur, kulit dia cantik makan princess. Ha ha ha...kelam kabut Dania makan sayur...he he he. Nak menang punyer pasal.

You alls buat pendekatan bagaimana nak menggalakkan anak2 makan sayur??


Saturday, December 18

Holiday Giveaway

Diva Darling

is having a holiday giveaway contest and these are the prizes......

^
^
^
^
^
^
^

WMFM

Limited Edition Estee Lauder Pure Lip Gloss Set



crystal_eye_palette_bobbi_brown

Limited Edition Bobbi Brown Crystal Eye Palette



51 WaKh21mL

Crabtree & Evelyn Lavender Duo Gift Set


This is how to enter folks:

1. A MUST – become a follower of Diva Darling (if you are already a follower, you qualify!) ***done

2. Blog, Tweet, or Facebook about the giveaway and provide us your link or post. ***done

**The giveaway starts now and ends December 31st! The winners will be chosen by random.org and announce on January 1st. Lucky winners will have 48 hours to respond to our email, or another winner will be chosen. **

~Get your thrift on! Hugs xx

Makan Time - Rebung by Chef Ismail

Laman di Rebung

Dania dengan gendang

Tersusun je pinggan kat atas tu

Lagi seleksi hidangan di sini

Tempat makan di dalam bilik....nampak klasik je....

Goreng pisang dan seradaknyer....suka i kutip nih...

Ayah tengah serius fikir ni nak makan apa...he he he. Hubby mc sebab membuat terjunan bebas dari motor....(kesian luka2 kat kaki)

Rebung terletak di sini...

Ni lauk i

Berwarna warni kanopi kat atas nih...

Dania sibuk nak makan, ummi sibuk suruh pose...pose...

Chef tengah nak menggoreng

Seleksi lauk pauk

Makan time bersiaran dari Restoran Rebung kepunyaan Chef Ismail di Bangsar. Terletak berdekatan dengan Dataran Maybank. Kami makan nasi campur je. Ada buffet di sini di mana dewasa RM35 dan kanak2 RM20++. Kalau nasi campur, ikut apa yang kita ambik la. Nasi pulak sepinggan @ RM3. Agak pricey juga kat sini tapi berbaloi juga sebab hidangan yang sangat lazat. I pergi pun masa lunch weekday jadinya agak ramai orang kat sini. Goreng pisang digoreng panas2 kat sini. Bila nak balik masa nak bayar kuih lapis favourite Dania, hubby mintak 2 jer. They all bagi 3 and on the house pulak tu. Thanks to Aunty Pam cashier. Aunty Pam jugak i mintak izin nak ambil gambar kat dalam bilik tu. Masalah kat sini cuma parking yang agak terhad. Kami parking kat line kuning je . Kalau ada Mr. polis tersengih lar......

Jom Rebung !!!