Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Thursday, February 24

Air Asia Promo kembali lagi

Promo Air Asia 22 - 27 Feb 2011

Taken from : Air Asia Web



Taken from : Air Asia Web

My confirmed booking form

Taken from : Air Asia Web

Air Asia Promo datang lagi. Berlawan nampaknyer dengan MAS. Masing2 nak bagi the best deal in town. Of course Air Asia slightly cheaper la kan. Book dari 22-27 Feb 2011 dan travel pada 13 Sep 2011 - 29 Feb 2011. I manage to booked flight to Padang. I told Dania yang kita akan pergi Padang, Indonesia. Dania kata takde gempa bumi kat Indonesia ke ummi?. Gulp!! tertelan air lioq sat. Tak terfikir pulak ummi sampai ke situ sayang....

Anyway, i dok survey Jakarta 22 Feb. On the 22 Feb, one way cuma RM25/pax. Pada 23 Feb 2011, i check the same departure date dah jadi RM5O/pax. Eh?? kejap je yer. Baru hari kedua promo tu beb. I terus surf yang lain. Surf punya surf punya surf, i lay my eyes on Padang. Err??? Betul ke ni? RM5/pax jer one way. Without 2nd thought i terus booked. He he he. Why Padang ??? Why Why Why? Tell me why?.

1. Murah. RM 5/pax SAHAJA.

2. I ada kawan asal orang Bukit Tinggi, Indonesia. Flight turun di Padang. Dia promote suruh datang sana sebab :-


- Hotel murah dan banyak pilihan hotel kat sana.

- Barang murah.
- Masakan padang yang sedap dan sangat murah.
- Cantik permandangan kat Bukit Tinggi. Atas bukit. Nama pun bukit tinggi.
- Dia ada contact supir kat sana.

3. Hubby memang teringin nak ke Padang sebab ada promo kat radio IKIM kata kat sana cantik dan barang murah. Penduduk di sana rata2 beragama Islam jadinyer senang nak mendapatkan makanan halal. Masa i survey waktu tu RM500++ untuk 2 dewasa dan 1 kanak. Tak termasuk mak nenek segala bagai lagi. Mau lagi mahal kan.

Masa dah beli tu my total semua is RM376 (2 dewasa dan 1 kanak2.) Bila i check balik departure date yang sama beberapa jam setelah i confirm booking, departure date tu dah meningkat jadi RM74/pax dan tarikh balik pada RM5/pax. Total sebelum campur mak nenek segala bagai RM300++. Confirm bila campur checked baggage jadi mahal. Masa i booked flight ke Padang, total sebelum campur mak nenek segala bagai cuma RM105 sahaja. Kalau masuk checked baggage tu yang jadi RM376. I tak ambik meal. Ater kol 7.50am bertolak, kol 8.00am dah tiba. Dari RM5/pax jadi RM376. Banyak extra sana sini lagi....but still murah compare dengan MAS.

Bagi yang teruja dengan promo Air Asia, silalah ke link di atas ye. Air Asia peruntukkan cuma 10 minit SAHAJA untuk mengisi borang booking. Kalau lebih masa, kita akan ditransfer ke waiting page. Dah kena isi semula borang booking.

Jom cuti cuti !!!

Wednesday, February 23

Air berkarbonat


I terjumpa dengan air berkarbonat ni masa makan kat kedai ni. Klasik pulak air berkarbonat ni berjenama Oasis. Tak pulak i try. Sekali tengok macam botol kicap daaaa......

You alls pernah try rasa tak???

Tuesday, February 22

Batu Sungai

Payung kat pusara ni cantiknya

Kipas nilah yang membolehkan i mencari pusara papa i. Pusara papa i terletak berdekatan dengan pusara yang mempunyai kipas ini. Pusara ini tidak mempunyai batu nisan. Cuma ada nama di tempat yang i padam tu

Ni lah batu sungai yang dijadikan batu nisan

Batu sungai batu yang hidup

I sibuk la nak menempah batu tanda buat pusara papa. I suruh hubby tanya ustaz yang bagi ceramah kat office tentang batu tanda ni. Ustaz tu kata kalau letak tanda batu sungai lagi bagus sebab batu sungai tu hidup. Boleh mendoakan papa i. Rupanya batu sungai ni boleh membesar you alls. Ni i ada terjumpa pusara yang mempunyai batu sungai. Ada juga pusara yang i tengok diletakkan payung cantik dan kipas. Motifnya tak tahu lah pulak sebab apa.

Monday, February 21

Makin membesar makin banyak demand

Muka orang tengah merajuk

Makin membesar anak kita, makin bertambah kehendak mereka. Dulu mungkin masa kecik2 dia mintak mainan. Bila dah besar, makin advance juga kehendaknya. Macam kita juga, bila certain umur kita pun nak bermacam kehendak. Beg coach la...bla bla bla. Haa.....ada yang terkena yer? http://www.emocutez.com I nak citer pasal my Dania ni. La ni sibuk nak mintak kasut tinggi you alls. Sabar je lah Dania nie....lepas tu cakap kalau pakai kasut tinggi macam princess. I buat lawak kata kalau nak jadi princess kena kahwin dengan anak raja baru jadi princess. Hehe http://www.emocutez.com Tapi i tak beli la. Tak semuanya kita kena mengikut kehendak anak kita. Kalau tak boleh, tak boleh la.



Anak2 you alls dok ngendeng nak beli apa ??? Err i tak tanya you alls yea sebab wish list confirm panjang berjela. Hehehehe......http://www.emocutez.com

Friday, February 18

Kiddie Fotolab







Photos taken from : Kiddie Fotolab's facebook page


Kiddie Fotolab

Dania bersama deko kat sini

Dania bergambar dengan portrait yang cantik kat sini

Dania suka main kat sini

Ada N3 i sebelum ini yang kata i nampak pakej fotografi menarik dari Kiddie Fotolab. I terus buat appointment hari yang berikutnya. Dania pakai dress sendiri dan tudung Fareeda. Hehehehe. Promote sikit tudung Fareeda ni yer...Masa tiba kat sana, Dania tengah tidur jadi terpaksa kejutkan dia dari tidur. I suka dengan konsep gambar kat sini sebab mereka biarkan anak kita bebas bermain dan gambar yang ditangkap bukan sikit2 tetapi moment itu mereka captured dengan kamera banyak kali. Jadi apa yang diambil itu kira live apa yang terjadi that point of time. Lepas tu ikut kesesuaian, gambar nanti akan dimasukkan grafik. Cantik pulak i tengok grafik sebelum ini.

Masa i bukak fb, Pricilla dari Kiddie Fotolab tag gambar2 Dania. Alahai....sukanyer ummi tengok gambar Dania. Gambar nampak menyerlah sebab tudung Fareeda Dania sangat colourful.


You alls suka pergi studio foto ke ambik gambar anak2 ?


****i suka ambik gambar Dania mengikut umurnya sebagai koleksi peribadi.

Wednesday, February 16

Makan Time - Di Atas Brasserie

Sotong Kangkung Station

Dome yang dihiasi deco Chinese New Year

Me and Dania

My pancake with ice cream and syrup

Noodle station

Pancakes

Chocolate fountain

Dessert station

My dim sum yg yummylicious

Chef ni malu2 bila snap gambar tengah potong kambing

Salah satu station

Ni adalah kesinambungan voucher RM300 yang i menang dari Legend Worldwide Holidays. Me hubby and Dania makan2 Hi Tea di Di-Atas Brasserie, Hotel Legend yang terletak berhampiran PWTC tu. Foods di sana variety juga. Dania terjah kuih dulu. Me makan pasta and hubby mula dengan Nasi Beriani Kambing. My hubby memang peminat kambing. Ada lagi peminat kambing kat luar sana tak?. Konsep masa we alls pergi tu adalah chinese food. Jadi adalah Chee Cheong Fun, Dim Sum dan beberapa chinese delicacies. Wo pu ce tao namanya. Lepas habis makan, me ke station berikutnya....Taman Paramount....Taman Paramount....hahaha....sorry sorry wat lawak jap. Banyak juga station kat situ antaranya Sotong Kangkong, Nasi Beriani, Mee kari, Chocolate Fountain, Pancakes, Ice Cream. Me makan sikit sana sikit sini jadinyer kenyang terus. Sikit2 jadi banyak jugak. Dok gitu? Me cuma guna voucher RM100 je. Balance tu me bayar cash. Kena top up dalam RM30+++ jer untuk 3 orang makan. Me ada lagi RM200 meal voucher. Yes....leh makan kat hotel lagi. Ye dak?....

Jom Di Atas Brasserie !!!


Resepi Roti Tampal

Roti Tampal

Pernah makan roti tampal tak? Ni my hubby makan roti tampal di Restoran Pelita. Roti tampal ni roti canai biasa yang diletak telur di atasnya. I rasa kalau ada lebihan roti canai tu bolehlah dibuat begini.

Cara-Cara :-

Panaskan roti canai. Kemudian masukkan telur lalu diletakkan/ditampal di atas roti canai itu. Kalau suka pedas, boleh juga dimasak bersama cili merah atau cili api.

Amacam??

Jom roti tampal


****I rasa sama je konsep dengan roti telur, cuma roti tampal ni tidak dicampur sekali dalam doh roti canai.

Tuesday, February 15

2nd Prize Legend Worldwide Holidays Dream Vacations Photo Contest

Complimentary F&B voucher bernilai RM300 untuk makan2 di The Legend Hotel (Di-Atas Brasserie / Museum Chinese Restaurant / Gen Japanese)

Legend Worldwide Holidays

Ni lah winning photo :-)

Sementara menunggu voucher kami

Dania bergambar depan percutian di Legend Worldwide Holidays

Lagi gambar Dania
My hubby memang join time share ni. Aleh2 salahkan i sebab suruh hubby ambik. Hehehehe...Alhamdulilah dah habis bayar dah pun. I ada hantar gambar dekat LWH ni gambar vacation i kat Beijing. Tak sangka dapat meal voucher bernilai RM300 untuk makan2 di Legend Hotel. Boleh memilih untuk makan di Di-Atas Brasserie, Museum Chinese Restaurant atau di Gen Japanese Restaurant. Setahu i Di-Atas Brasserie dan Museum Chinese Restaurant tu je yang halal. Gen Japanese Restaurant tu, me kurang periksa.

Hubby cakap, masa PIC call kata suruh collect meal voucher, PIC tu kata gambar we alls tu cute. Haaa?? siapa atau apakah yang cute itu? Hubby, Dania atau Llama itu? I memang takde pun panjat Great Wall tu. Gayat you alls. Tangganya kecik je pada kaki i. Err...menyeramkan okie. I memang takut tinggi. Dania je yang berani nak panjat Great Wall dengan ayah. I buat apa? Tukang jaga beg kat bawah. Hehehe. Tak percaya. Tengok gambar ni.

Can you spot me?


****dah selamat perabihkan RM100 meal voucher dah pun. Tunggu entry dalam segmen Makan Time ya...

Monday, February 14

Bagaimana jika kahwin lewat?

L-R : My friend's hubby, My friend Kak Zan, Me, Lin

Front : My daughter, Dania Yasmine


L-R : My friend's hubby, My friend and Me


Makanan yang dihidangkan

Dengan Kak Halinah. Kakak ni pun berkahwin pada usia 40'an. Happy sokmo kakak ni. Dapat pula selalu travel oversea dengan hubby. Rezeki Allah kan

Bagaimana jika jodoh anda lambat tiba?. I rasa mesti la risau kan?. I pun dulu risau jugak. I kahwin pun umur lewat 20'an. Alhamdulilah. Ada juga yang nak kat i ni. I bukan mengata ye mereka yang belum mendapat jodoh ye walau usia dah meningkat. Ada jer few of my friends yang tidak kahwin lagi seusia dengan i. Bukan kerja tak bagus. Bagus semuanyer. Tu lah. Jodoh ni ketentuan Allah kan. Sampai ada yang menjauhkan diri jika ada event yang melibatkan perkahwinan, perjumpaan rakan2 lama. Ye lah mestilah yang belum mendapat jodoh tu rasa rendah diri.

Tapi u pernah tak pergi ke majlis perkahwinan yang unik? Maksud i kawan u tu berusia dan baru mendapat jodohnyer? I baru experience baru baru ni. Mula2 kawan i ni message di dalam fb. Dia ingin menjemput i ke majlis perkahwinan. I dengan selamba tanya, anak akak ye?. Dia kata bukan. Akak yang nak kahwin. Errr??? Ya allah, i dah tersilap cakap la. I mati2 ingatkan kawan yang lagi sorang. Kat fb kan nama ada je yang sama. Setelah belek kat fb, sah lah. Kawan i ni bujang lagi. Actually, i dah leh panggil dia pangkat makcik tapi dekat office masa keje dulu i panggil kakak. U alls tahu berapa umur kakak ni? 52 tahun ye tahun ni. Ya you alls tak silap dengar. 52 tahun!!!. Alhamdulilah. I sangat happy dan teruja you alls. Akhirnyer kakak ni bertemu jodoh pada usia 52 tahun. I dok check umur kakak ni dalam fb. Yes umur 52 tahun you alls. Rezeki jodohnyer pada usia ini. Bertemu jodoh dengan orang Perlis. Kenal sebulan terus nak berkahwin. Dapat pula
jodoh dengan tokei kilang beras. Terus dapat anak instant. Suaminyer adalah seorang duda yang mempunyai anak. Kawan i ni dulu based dekat HQ, KL lepas tu kena transfer ke Perlis. Cantik kan planning Allah itu?.

Bagi mereka yang belum ketemu dengan Mr. Right, doa dan terus berdoa. Kita tak tahu dengan siapa nanti kita akan bertemu jodoh......


****tumpang gembira jika kawan2 gembira :-)

Sunday, February 13

Tips kejayaan, kekeluargaan, rumahtangga, keibubapaan


Taken from : fb Ustazah Siti Nor Bahyah

Jom jika ada masa terluang jom ke Sepetang bersama Pasangan Semanis Kurma. Akan mengupas tips kejayaan, kekeluargaan, rumahtangga dan keibubapaan.

Jom jom jom sambil2 leh snap photo dengan pasangan glam ini :-)


****I memang ikuti Rancangan Semanis Kurma :-)


Saturday, February 12

Daanya vs Dania

Donut

Bihun pun ada

Colourful sangat....i pilih warna purple

Gusrina dan hubby

Dania dan Daanya

Wan Norazmah dan anak dan Me

Durian pun ada

Kek hadiah dari Wan untuk Daanya

Kambing bakar

Me and my family ke rumah kawan me di TTDI Jaya. My friend mengundang kami last minute. Masa cuti Raya Cina baru baru ni. Esok nak majlis, hari ni baru call. Pada mulanyer mummy Daanya ni tak nak adakan majlis sambutan harijadi anaknyer Daanya. Tetapi disebabkan anaknya dok menyanyi lagu happy birthday jer, dah mummynyer tak sampai hati. Disebabkan last minute juga, hubby Gusrina atau Ina ni yang tukang masak. Hubbynyer bekas air force terer masak. In fact, kambing bakar ni hubby Ina yang masak. Selalunyer kalau i pergi majlis kat umah Ina ni ader je kambing golek. Be it majis hari raya atau hari jadi. Dah last minute, hubby Ina yang menggoleknyer. Keh Keh....

Oh yer...anak Ina ni nama dier Daanya. Sebutan Dania jugak cuma ejaanyer berbeza. Sebelum tu Daanya dah sibuk suruh mummynyer phone Dania. Kata jangan lupa datang. Sibuk menanya mummynyer bila Dania nak datang sampai mummynyer naik pening. Padahal gap umur 2 tahun tu. Bila Dania datang, Daanya terus tarik tangan Dania. Lupa pulak sebelum tu main ngan budak lain. Bila Dania ada kawan, ummi dania berkawan la dengan ayah dania. hehehe :-) Sian ummi dania dah takde kawan.

Jumpa juga my friend Wan Norazmah di sana. Dia ada 3 boys tu. Sibuk jugak melayan hero2 yang tengah lasak. Ehmmmm....patutlah kurus my friend tu.


**** i la kalau majlis last minute tak pernah i nak buatnyer. I jenis kena plan majlis tu baru jalan.

You alls macamana? Kalau last minute leh jalan ke majlis?