Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Monday, February 26

Glamping : Journey of Love, Back to Nature

***Awas entry yang banyak gambar. Saya gabung 2 hari 1 malam dalam satu entry blog. 

Kini, harinya telah tiba. Saya dan adik beradik akan bercuti di lokasi Glamping di Tanah Aina Fahad pada 17 - 18 Februari 2018. Cuti sekolah sempena Tahun Baru Cina.  Kami bertolak berasingan kerana seorang dari Bandar Baru Bangi. Saya la tu. Seorang dari Cyberjaya dan seorang lagi dari Kelana Jaya. Seawal jam 8 pagi dah bertolak ke Bentong. Singgah makan lemang kat Lemang To'kki yang terkenal di kalangan geng motor. Motor besar, motor biasa. Hubby saya biasa ride dan breakfast kat sini dengan geng2 motor. 


Dalam jam 11.30 pagi macam tu saya dah tiba kat Tanah Aina. Disambut oleh Mr. Shiva yang sibuk pergi kat kereta kami bila park jauh ke depan. Hehe. Check in pada jam 12 tengahari sebenarnya. Boleh je datang awal. 

Bila dah tiba tu keluarga saya paling awal makan tengahari. Adik2 lain tiba kemudian. 


Boleh makan kat dek atas ataupun kat dek bawah. Setiap tempat ni sangat la redup. Di bawah pepohon yang tinggi. 


Seleksi makanan yang dihidangkan. Sedap-sedap ok. Banyak choice pulak tu. Ni anak saudara saya ni yang bernama Nur Batrisyia Adlina. Adlina tu idak memang dalam seleksi nama Dania. Saya tak tahu nak taruh nama kedua Dania. Maybe Dania Adlina tapi akhirnya jadi nama Dania Yasmine. 


Dessert untuk makan tengahari kali ni. 


Air ni memang free flow ni. Kalau agak2 malam2 haus boleh le ke sini. Ada air panas dan air sejuk. Saya banyakkan minum air kosong je kat sini selain air teh sebab tak nak kerap ke bilik air. 😝😝😝 Bilik air kat luar ye bukan dalam tent. 


Ni lah gambar kami 3 beranak dalam tent kami yang boleh memuatkan 5 single bed. Ada 2 biji kipas, 1 cermin tinggi dan tempat menggantung baju juga 1 lampu yang boleh dilaraskan nak terang atau malap. Tapinya tak la terang mana pun. Dalam tent waktu tengahari ni agak berkuap sikit. Bukak la sikit zip tingkap tu. Kalau waktu malam, jenuh nak berselimut sebab waktu malam sejuk oh....


Petang dalam jam 2.30 petang dah berkumpul semua sebab ada aktiviti jungle trekking. Saya pada mulanya ikut tapi selepas menyeberang titi buluh, terus rasa pening2 dan badan rasa seram sejuk. Saya ni jenis seram kalau nak menyeberang titi berlubang-lubang. Gayat lebih. πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„Akhirnya seorang staff yang escort kami terus escort saya dan suami balik. Hubby tunggu sehingga saya betul2 ok kat depan tent kami. Dania dah lepas ke hutan dengan sepupu2, ibu2 saudara dan ayah2 saudara. 


Ada 5 orang yang escort keseluruhan group kami 13 + 3 orang adik beradik yang ibu ayah tak ikut serta sekali (keluarga lain). Ni lah staff yang bertugas membawa 1 beg ubat ni. Hubby pergi balik jungle trekking. Katanya 1/2 jam dah tiba ke sungai seberang sana. Dah jumpa group Dania. 


Part ni mencabar sikit sebab air sungai deras. Kena menyeberang sungai dengan menggunakan tali. Hubby kata air paras dada. Jangan risau mereka semua memakai safety jacket dan 5 orang staff yang escort dah tunggu kat posisi masing2. Hubby selfie sebab saya suruh. Hehe. Good reception dalam hutan pun ada coverage Celcom. 


Lepas makan petang, bebudak sibuk main board game yang besar ni. Ada 2 actually. Ni Adam Eerfan sibuk berlari atas board game Chess. Budak2 walaupun tadi join aktiviti mencabar tapi tenaga banyak lagi ni haaa....


Nur Batrisyia Sofiah, Nur Batrisyia Adlina, Adam Musyafee dan Dania Yasmine sibuk main snake and ladder. 


Lepas solat maghrib semuanya selesai, set jam 8 malam untuk makan malam bersama. Hubby ema tak join sekali sebab anak yang kecik sekali tu tidur jadi ema dan anak-anak yang lain je la yang dinner dulu. 

Ni seleksi hidangan makan malam ni. Nasi goreng. Sedap nasi goreng ni. 


Coleslaw dan salad. 


Nugget ni memang kegemaran anak-anak la. 


Sausage pun ada. 


Ayam bakar. 


Ikan. 


Daging kambing dengan perapan yang sedap. 


Kentang goreng. 


Roti dengan spread bawang putih. 


Spaghetti. 


Mr. Shiva tanya saya nak ke unggun api?. Mestilah nak kan. 


Lepas unggun api, saya cakap nak naik titi gantung pulak. Jadi Mr. Shiva arrange kami ke titi gantung. Ni kami bergambar kat menara setelah berjaya melintas di titi gantung. 


Sebelum balik, bergambar kat titi gantung dulu. Gayat la titi gantung ni. Kena berjalan berdua-dua. 


Selepas itu berjalan beramai-ramai balik tent masing2.

Esoknya lepas makan breakfast, bebudak sibuk main carom. 


Ni pulak perlawanan ping pong diantara biras. πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†


Dalam jam 10 pagi macam tu kita pergi mandi-mandi kat kolam. Air kat dalam kolam ni pun disalurkan dari air sungai jugak. Dah masuk dalam ni kemudian mengalir balik ke dalam sungai. Payah nak ambik gambar semua orang sekali. 


Ok...satu lagi shot kat sini. Kali ni nampak jelas sikit kat belakang tu yang anak sedara saya Adlina tu dok berkepit dengan saya sebab sejuk. Air ni sejuk ok. Memang air sungai la pun. 


Lepas tu sambung pulak mandi kat sungai. Barulah best ye tak?. Ada 5 orang staff Tanah Aina ikut kami mandi sungai. Kot ada apa2 emergency senanglah. Gambar tak cukup korum la lagi 2 orang sebab adik ipar saya terpaksa tarik Zharfan keluar dari air sungai sebab menggeletar teruk sebab sejuk. Abang dia Zharif ada kat sebelah saya tu tengah enjoy berendam dalam sungai. 


Gambar berdua pulak la ye...


Hubby bergambar bersama Adlina dan Musyafee. Ada seekor rama-rama hinggap kat baju Adlina. 


Lepas mandi boleh lepak kat sini. Ada tempat untuk berehat. 


Ni lah menara yang kami semua ambik gambar malam tadi. 


Gambar berdua berlatarbelakang alam semulajadi.  


Ni photo nak balik dah ni. Check out kat sini senang je. Cari Mr. Shiva kemudian bagitau dah nak check out. Tak payah nak bagi kunci sebab memang takde kunci pun. Kat setiap tent ada mangga. Kena mangga kan tent waktu malam bila semua dah ada dalam tent.


Wajib ambik gambar kat sini sebab ada tulisan Tanah Aina Fahad. Mr Shiva yang ambikkan gambar. Tengoklah gaya masing2. Payah nak dapat perfect shot. Ada je yang pandang bawah. 


Ni makan kat kedai paling first kami jumpa. Dalam 18 km dari Tanah Aina Fahad. Tanah Aina Fahad ni terletak berdekatan dengan pusat rekreasi Lata Jarum. 


Adik No. 3 dah bertolak ke Kemaman dengan family sebab ada kerja kat Kemaman. Adik No. 2 ni dok la sibuk kata nak makan durian. Nak singgah kat Lurah Bilut dalam radio kata jam sehingga 40 minit. Google map bawa kami jalan lain pulak sehinggalah nampak gerai durian tepi jalan kat Bentong. Jalan pun agak jam jugak nak menuju ke tol Bentong. Singgah sini dulu la makan kat sini. Malangnya durian Musang King dah habis. Tinggal Durian XOXO ajer. Oiiihhh sedap jugak ye durian ni. Ok lah daripada takde. Adik saya siap tapau lagi durian sebab anak2 sedara saya yang dua orang tu suka durian. 


Ni lah diantara video kenangan manis saya Glamping di Tanah Aina Fahad, Ulu Dong Raub. 

Overall stay kat Tanah Aina Fahad ni saya rasa sangat enjoy sebab kita boleh bersatu dengan alam semulajadi. Jangan la takut nak masuk ke bilik air Tanah Aina Fahad ni. Memang selesa ya amat. Bersih ok....air yang keluar dari shower pun sejuk ajer. Memang Tanah Aina Fahad menggunakan konsep semulajadi jadi takde air panas. Sabun dan syampu yang digunakan juga organik. Menggunakan bahan semulajadi. 

Bagi yang ada anak-anak kecik tu boleh ajer bercuti kat sini tapi kena jaga la keberadaan anak2 kita kat sini. Takut berlaku apa-apa yang tidak baik. Nak mandi sungai pun pastikan inform staff in charge. Mereka akan escort dan tunggu kita sehingga selesai mandi sungai. Rasa selamat sangat. 

Saya beri ⭐⭐⭐⭐ out of 5 untuk percutian kat sini. Try datang sini. Mesti tak menyesal. Menyesal kalau tak datang πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†. Satu percutian yang luar dari kebiasaan kerana tidur di dalam tent. 


Nak tahu harga Glamping kat sini boleh click link

https://www.tanahaina.com/fahad/

Tq Tanah Aina Fahad untuk memori ini. Sehari selepas bercuti dapat email Tq dari Tanah Aina dan sms tanya percutian kat Tanah Aina Fahad ni. Memang good review la saya bagi. Lepas ni boleh organize lagi percutian kat Tanah Aina yang lain pula....

Tanah Aina yang mana pula? 

Thursday, February 22

Jom Shopee...Shopee...Shopee...

Apa??? 

Shopee bagi tawaran hebat dan potongan harga sepanjang kempen Hari Gaji Shopee. Termasuk 18% pulangan tunai berbentuk syiling Shopee kepada pelanggannya pada 26 - 28 Februari 2018.

Boleh tengok kat sini tabiat pelanggan Shopee membeli belah semasa hari gaji. Produk yang menjadi pilihan adalah seperti gadget, barangan kesihatan dan kecantikan, barangan bayi, pakaian wanita...hmmm pakaian ni tak boleh dipisahkan dengan wanita ye dak? ✌✌✌ serta barangan keperluan rumah. 


Salah satu tawaran menarik daripada Shopee ialah πŸ‘‰πŸ‘‰πŸ‘‰ kasut dari XES 
Xpressive . Elegant . Shoes


Seksyen kecantikan pula barangan dari 

Elianto. Kena cepat-cepat jangan lambat-lambat (eh....macam familiar je)....😜😜😜 ye sebab untuk 300 pelanggan pertama sahaja. 


Haaa ni pun best...

Sepanjang kempen Hari Gaji Shopee ada permainan facebook : Edisi Hari Gaji pada

πŸ€πŸ€πŸ€ 26 Februari 2018

πŸ€πŸ€πŸ€ 2.00 petang

Di mana pengguna boleh memenangi syiling Shopee dan berpeluang juga memenangi hadiah utama berupa telefon bimbit Samsung Galaxy Note 8 berharga RM3,999.

Boleh juga layari shopee_mamak pada aplikasi Shopee sepanjang kempen dan berpeluang memenangi hadiah bernilai RM4,000 berupa Nubia M2 Lite, Oppo F5 dan penyedut hampagas berjenama Dyson.

Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu???

Maklumat lanjut boleh la you alls layari www.shopee.com.my atau muat naik aplikasi Shopee di Apps Store atau Google Play. Percuma je tau!!!

Ingat ....

Terjah 




 πŸ€πŸ€πŸ€ 26 - 28 Februari 2018

Jangan ketinggalan tau....

Saturday, February 17

Family Glamping Trip

Hari ni insya allah saya dan keluarga akan bertolak ke glamping site. Percutian family ni consist of 6 dewasa dan 7 orang anak. 13 orang kesemuanya ke satu lokasi glamping site. 

Pertama kali juga nak glamping ni. Tak tau what to expect tapi kena bawa mosquito repellent siap2. Ni semua idea saya la ni bila share dengan adik-adik mereka kata tempat yang saya tunjuk tu cantik. So mereka pun influence la hubby masing2. Hehehe....

Photo taken from google

Dalam google dictionary....

ini maksud glamping.... 

Moga perjalanan kami dipermudahkan....

Nanti saya share gambar-gambar glamping kami nanti....

Thursday, February 15

6 juta produk : 1 platform

Banyaknya produk dengan penjimatan hebat ditawarkan di dalam 1 platform.

Platform e dagang yang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan you alls. 

Nak dapatkan angpow 'Fortune And Pao' ? 

Bolehlah bermain permainan Fortune Ang Pao untuk peluang memenangi tiket emas dan hadiah berupa...

wow....wow....wow....

RM8,888


Bermula hari ini sehingga 25 Februari 2018, anda akan mendapatkan penjimatan yang hebat di musim perayaan ini. 


#wangwithshopee diskaun sehingga 90 %???

πŸ‘€πŸ‘€πŸ‘€

Mau terbeliak biji mata oiii....


Nak tahu lebih lanjut???

πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡



Jom Jom Jom 

Lets πŸ‘«πŸ‘«πŸ‘«beramai-ramai kita shopping di

shopee.... shopee.... shopee....

Boleh juga muat turun aplikasi Shopee secara percuma di App Store atau Google Play 

Kini....kat mana2 pun boleh shopping.

Dak gitu???

Tuesday, February 13

Bondahaven : Syurga untuk para ibu

Bondahaven baru beroperasi di :

No 2-3, 3rd Floor,
Jalan Puteri 2A/2,
Bandar Puteri 
43000 Kajang
Selangor Darul Ehsan

Bondahaven menawarkan konsultasi penyusuan, urutan dan spa. Sesuai sangat kepada ibu-ibu yang nak urut berpantang ataupun nak mendapatkan konsultasi bagaimana untuk menyusukan bayi. Penting tau untuk ibu-ibu yang pertama kali menyusukan bayi. Konsultasi penyusuan dari bondahaven dapat membantu. Ibu2 lain pun dialu alukan juga ke sini untuk 'Me Time'. Kena juga ada masa untuk diri sendiri kan...


Table setting di hari perasmian pembukaan Bondahaven sangat la sweet dengan tema pink dan putih. Sesuai dengan tema feminin seorang wanita. 

Kelihatan di gambar blogger Zety sibuk dengan phone tu πŸ˜™πŸ˜™πŸ˜™


Bunga dan wanita tak dapat dipisahkan. Alehaiii sweetnya gubahan bunga ni. 


Ni lah pengasas Bondahaven

Dr. Tengku Nur 'Atiqah, beliau adalah pakar laktasi (MB,BCh, BAO, Ireland). Beliau juga menyusukan bayinya dan berpengalaman memberikan konsultasi penyusuan ibu. 


Perasmian Bondahaven dilakukan oleh ibu kepada Dr. Tengku Nur 'Atiqah. Sweet sangat bagi saya.....


Upacara memotong riben oleh Tya Arifin, isteri kepada Asyraf Khalid. Menantu Dato K dan Mak Iti. 


Close up wajah Tya Arifin yang cun melecun ni dengan suami kesayangan dan si cilik Arif Jiwa. Lawa sungguh la Tya ni. 


Ni diantara pakej urutan yang ditawarkan di sini. Boleh call untuk membuat appointment. Bukan ini sahaja, ada banyak lagi pakej yang ditawarkan. 

πŸ“žπŸ“žπŸ“ž 011 1577 6822

Tak nak urut boleh juga buat manicure atau pedicure.


Barangan bayi yang turut dijual di sini seperti Buds dan lain2. 


Tya Arifin berkonsi cerita menyusukan Arif. Arif beruntung tau sebab ibunya menyusukan secara eksklusif. Tengok la telatahnya yang sangat aktif dan mencuit hati. 

Nak usik2 Arif ni, ayahnya duduk memerhati je tu....πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†


Ada ruangan menunggu untuk para bapa dan anak-anak. Kalau agak2 anak2 cranky, boleh ajer ke Tingkat 2 bangunan ini kerana ada tempat mainan kanak2. Sesambil tunggu ibu....anak2 boleh main di sini. Ini bukan di bawah Bondahaven tapi company yang lain. 

Nak tahu info lanjut boleh click Bondahaven

Kat mana Bondahaven ni?

No 2-3, 3rd Floor,
Jalan Puteri 2A/2,
Bandar Puteri 
43000 Kajang
Selangor Darul Ehsan

πŸ“žπŸ“žπŸ“ž 011 1577 6822