Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Wednesday, October 31

Selebriti depan mata....

Kadang2 bila kita keluar tu boleh pula terserempak dengan selebriti. Masa ni saya dan family ke Sports Direct IOI City Mall. Masa tu Sports Direct ni tengah mengadakan sale. Dania bagitau kat ummi ada Dr dalam My Doctors la. Sekali saya jalan ke depan dan terus Dr ni depan saya. Saya kata ni Dr??? (Nama Dr pun saya tak tahu.....😛😛😛). Dr ni perkenalkan diri....saya Dr Say. Saya kata...anak kata Dr dalam iklan......jam....jam....Dr kata....jamban eh?. Perasan tak iklan Harpic Dr Say?. 

So masa nak ambik gambar ni....Dr Say tanya mana anak....saya kata anak dah lari. Boleh pulak Dania lari masa ni. Ishhh 😨😨😨 jadi saya ambil je selfie dengan Dr Say. 


Kebetulan kami ke area Damansara Utama, lepas solat Asar kat Masjid Mujahideen (tempat saya akad nikah dulu) hubby kata jom la ke Wondermilk Damansara Utama. Boleh la minum kat situ. Tiba kat sana, lepas kami minum tu masa nak balik, terserempak dengan seseorang yang sangat la lawa. Saya tanya u ni model ke?. Dia kata saya ni pembaca berita TV9. Ya ampun....saya tak kenal. (nampak nau tak tengok berita TV9 😉😉😉). Selalu saya tengok berita TV3 ajer. Nama si cantik manis ni Afizza Azmi. Dan dan tu saya follow IG Afizza. 

Kenal ke dak?

Saya pun ajak Dania ambik gambar dengan Afizza. Afizza ni baru lepas pergi panel pusat kecantikan Media Prima. Personaliti kena jaga penampilan la kan. Muka polos tanpa make up tapi bulu mata palsu tu buat muka berubah. Saya rasa orang lawa ni tak perlu kot nak tambah bulu mata palsu. Dah memang lawa kan.


So you alls kalau terjumpa selebriti rajin ke nak ajak bergambar atau tengok dari jauh ajer? Kalau event blogger ye lah kita selalu akan jumpa selebriti dan boleh diajak bergambar kan....ni kalau jumpa masa jalan2 dengan family. Agak2 nak approach ke selebriti tu?.

Saturday, October 27

Hi Tea bertema Superheroes

Mulanya pergi ke Palma Garden Hotel ni untuk cuba makan kat Aroi Dee ni. Tengah ada promotion. Saya siap telefon la nak booked untuk 3 orang. Sekali, bila datang ada private function. Person in charge tadi tak aware ke?. Angin jugak la kan....

Kalau nak makan kat Aroi Dee ni dapat harga RM50 untuk 3 orang. 


Terpengaruh dengan kawan punya pasal la ni. Tengok tu banyak juga kan hidangannya. Berbaloi la saya rasa. 


Jadi, kebetulan hubby dari minggu lepas dok mencari Hi Tea, terus kami ke Palms Cafe. Tak jadi makan kat Aroi Dee kami ubah ke Palms Cafe kat dalam Palm Garden Hotel ni juga. Hubby kata dah alang2 kat sini kan. 

Ada kek Captain America dan beberapa desserts lagi. Masa ni tak perasan lagi Hi Tea ni bertema Superheroes. 


Kami bertiga....


Pilih....pilih....


Ni pinggan saya....hehe. Berlambak brokoli saya makan. 


Kan saya dah kata tema Superheroes?. Kami pun ambik gambar la dengan Bat Girl dan Iron Man. 


Kuah rojak ni agak manis. 


Kalau ada anak2 excited la dengan kehadiran Superheroes ni. Bat Girl, Iron Man dan Batman.  Ada je anak yang takut tapi ayah dia paksa selfie dengan Superheroes ni. Nampak sangat yang excited ayah dia sebenarnya. 😝😝😝


Ni bahagian roti dan tepi tu crab meat and pumpkin soup.


Ni lah crab meat and pumpkin soup.


Ni pinggan Dania. Cupcake tu paling sedap. 


Palms Cafe ni tak lah besar mana tapi selesa juga. 


Buah-buahan dan hujung sana ada popcorn. 


Sausage Puff. 


Nak pasta pun ada yang masakkan. 


Seafood Wantan ni saya ambik banyak sebab sedap. 


Meja makanan utama. 


Ni meja makanan ringan, ada rojak juga. 


Palms cafe dengan harga RM68/pax. Kalau ada credit card Standard Chartered boleh dapat lagi potongan 20%.


Kalau berminat Hi Tea bertema Superheroes di Palms Cafe ni boleh la ke Palm Garden Hotel, IOI City Resort. Dekat sangat dengan IOI City Mall dan JW Marriot.



Thursday, October 25

Jom Nando's

Kena jadi personal shopper adik ni dah biasa sangat...


Jadinya bila nak kena bagi barang yang dibeli ni saya plan la jumpa kat Alamanda, Putrajaya. Dekat sikit la dengan tempat kerja adik. Bila Erma ni dah tiba dulu kat Alamanda, ditanya saya nak makan kat mana melalui telefon sebab saya masa tu dalam perjalanan ke sini. Saya kata kat mana2 je lah. 

Akhirnya, tiba juga saya kat Alamanda setelah menempuh lunch hour yang sesak. Adoiiii tak tahu pula lunch hour hari jumaat ni kemain sesak kat Alamanda. Nak parking pun kena pusing2 lagi. Serik dah.....

Erma atau Ema ni pilih Nando's. Ok lah ini pertama kali saya makan kat Nando's. Makan pula sweet potato tu sesambil berborak dengan adik....tau tau dah habis. Adik pula kena tapau juga untuk kawan2 yang kirim. Hmmm...not bad juga ayam Nando's ni. 

Kali ni saya makan pula dengan hubby dan Dania kat Nando's Alamanda Putrajaya juga. Dania pun dah suka Nando's ni. Sos Nandos ni sedap juga bila dimakan dengan ayam Nando's. Dania suka sos Herb tu. Tapi saya tak suka sebab macam ada rasa masam2. 



Haaa yang ni kena order. Sesambil berborak tu tau tau dah habis pun keledek goreng ni. 


Boleh la repeat lagi. Suzz kawan saya memang suka Nando's ni. 

Nak menang tiket MotoGP?..... layari link ni..

Tuesday, October 23

Jess Run 2018 di Taman Tasik Cempaka

Sekolah Dania, SMK Jalan Empat ni kalau kat Bangi dikenali dengan nama singkatan JESS iaitu singkatan daripada Jalan Empat Secondary School. So far Dania nak masuk tahun kedua kat sekolah ni memang mengadakan JESS Run ni. Diadakan kat Taman Tasik Cempaka, Bandar Baru Bangi. Bersempena juga dengan Hari Sukan Negara 2018. Memang jatuh pada hari yang sama.

Menariknya tahun ni ummi dan ayah kena bertugas. Jadinya breakfast dulu kemudian 7.30 pagi gerak ke sini. Dania nampak kawan baik dia dan adik serta ibu kawan baik Dania ni. Adik Nur Zalilah ni lagi besar dan tinggi daripada kakaknya. 


Okay ni group masukkan medal ke dalam plastik sijil. Belah kanan tu baju ala purple gelap saya ajak masuk. Mulanya memang malu dan join. Tengok2 pandai pula bawa diri tu haa....dan siap bercerita ada jumpa cikgu kelas anak kat sini. Tu lerrr...tak rugi kan join aktiviti gini?

Kak Zu belah kiri dulu tu sama menyewa kat apartment di Seksyen 9, Shah Alam. Pelajar degree kat UITM Shah Alam masa batch saya dulu kena tinggal kat luar. Tak pasti sekarang ni macam mana. 


Suami saya pun sporting join sekali tapi bisik kat saya, khemah ni ramai orang perempuan. 😝😝😝


Ni lah medal dan sijil yang bernilai sijil kebangsaan ye. Kalau nak apply sekolah berasrama memang sijil ni penting tau....Dania dah mula mengumpul sijil masa Tingkatan 1 sehingga Tingkatan 2. Saya dah prepare 1 file khas untuk Dania. Ko kurikulum penting ye jadi jangan ambil ringan aktiviti Ko kurikulum. Apatah lagi kalau kat sekolah harian biasa, markah dinilai setiap tingkatan. Nak tak nak kena aktif setiap tingkatan. 

Saya sangat suka warna sijil dan medal. Purple......💜💜💜


Takde petugas lelaki kat khemah medal dan sijil mahupun khemah makanan kat sebelahnya. 




Datang pagi ni masih tenang la kat sini. Padang agak becak sebab hari sebelumnya hujan. 


Ni khemah hadiah cabutan bertuah. 


Saya snap gambar pelari yang dapat No. 2 ni dari Sekolah Berasrama Penuh Sultan Muzaffar Syah. 


Ni cikgu Dania ni tengah gariskan kat bib menandakan dah claim medal dan sijil. 


Adik ni kemain comel jadi saya halakan lensa kamera ke arahnya. Darjah 6 tak silap saya ni. JESS Run ni kategori terbuka jadinya orang luar pun boleh join. 


Saya kenal baju merah ni je sebab dia sekelas dengan Dania. Nama dia Zieyad. 


Ada orang dah boleh relaks dah. 


Belah kiri tu orang kuat PIBG tu. Pn Sharifah. Dia pun join JESS Run. Tengah tu Pn Azlinda AJK KSIB dan kanan sekali macam penyanyi 'bola bola api' (Siti Nordiana).....Cikgu kelas Dania bernama Cikgu Adelinawati. 


Buat buat sibuk. Hehe. Dengan kita membantu pihak sekolah ni pun ada markah Sarana yang akan di key in dalam sistem. Ini termasuk masa kita datang untuk meeting PIBG, datang untuk Hari Dialog Prestasi. 


Majlis selesai dalam jam 10 lebih macam tu. Nak kena rush balik rumah untuk hantar kereta ke service center untuk rectify masalah. 

Gambar last sebelum balik kat gerbang Start / Finish. Sebab ummi dan ayah bertugas, tak sempat la nak snap masa mula pelepasan peserta JESS Run ni.  

Dari kiri yang pakai cermin mata tu Amna, Dania, Amirah dan Aina. Geng ni tak cukup lagi seorang bernama Aini. Ni geng semua nama bermula dengan 'A'. Mereka semua sekelas.  


Dah balik rumah, penatnya tuhan je yang tahu. Macam malas je nak keluar jalan2. 

Wednesday, October 17

Pusat percetakan kedua terbesar di dunia

Surau Ar Ridhwan area rumah saya ada mengadakan lawatan ke Nasyrul Quran yang terletak di Putrajaya. Rombongan ini disertai oleh kariah surau rumah saya. Kebanyakkannya mereka yang telah bersara lah. Kebetulan hubby pun minta cuti hari ini jadinya dapatlah kami berdua melawat Nasyrul Quran ni bersama-sama. Disebabkan Nasyrul Quran ni berdekatan dengan tempat tinggal kami semua jadinya semua berkumpul di Nasyrul Quran terus. 

Saya dan suami tiba sebelum 2.30 petang yang sepatutnya kami semua berkumpul di sini. Jadinya sempat la pergi cafe restu dulu. Bergambar berdua dulu lah. Dania takde sebab Dania sekolah petang. Kasi chance ummi dan ayah ok? 😉😉😉




Hubby makan nasi goreng ayam dan saya puding roti. Sos puding roti ni kemain banyak. Rasa keduanya memang not bad lah. 😋😋😋. Alehnya hubby tapau nasi goreng ayam tu. Portion banyak juga tu. 



Kemudian, kami semua berkumpul di dalam dewan untuk mendengar taklimat. 


Masa ni kami dibawa berjalan ke kawasan pameran. Quran yang ditulis tu dan proses mencetak quran mengambil masa 5 tahun untuk siap. Kalau edisi tu nak dicetak hanya menggunakan master copy . Jika ingin mengeluarkan edisi baru, maka proses akan bermula semula dari 1 dan ia akan mengambil masa selama 5 tahun. 


Alat yang digunakan untuk menulis quran. Diantaranya bulu landak. 


Rombongan kami dalam 40++ orang juga lah...


Ruang pameran yang dipenuhi ayat2 suci Al Quran. 


Penerangan daripada ustaz yang membawa kami sekitar ruang pameran. 


Setiap Al Quran itu ada motif yang ingin disampaikan. Mungkin motif bunga, motif etnik sesuatu kaum / bangsa dan lain2 lagi. 



Nampak tak garis pembahagi warna gold di sekeliling ayat suci ini?. Ini memang gold yang asli. 


Ni di tingkat atas ni. Pintu ni sangat cantik membuatkan saya ingin bergambar dengannya. Saya memakai jubah batik. Bukan baju kelawar batik tu ye....Hehehe....


Kilang percetakan Al Quran kedua yang terbesar di dunia. Kilang yang pertama terletak di Arab Saudi. Sebenarnya kilang percetakan Al Quran yang terbesar di dunia terletak di Iran tetapi memandangkan Iran mengamalkan Syiah dan Al Qurannya juga ada yang ditokok tambah maka dunia tidak mengiktiraf Al Quran yang dicetak di Iran. Begitulah ceritanya....

Berhati-hati jika nak beli Al Quran. Pastikan ada cop Kementerian Dalam Negeri. Kalau takde tu, Al Quran tu tak diiktiraf lah. 


Galeri untuk membeli Al Quran. 


Inilah harga Al Quran yang dijual di sini. Boleh beli dan infaq juga. 


Ada Quran yang dijual ada yang takde terjemahan dan ada yang ada terjemahan. 



Ruang pameran...




Gong yang terletak di luar Nasyrul Quran. 


Apa makna Nasyrul? Nasyrul bermaksud dakwah dalam Bahasa Malaysia. 

Goodies makanan ni ada seorang ahli kumpulan rombongan sedekah. Setiap yang datang rombongan ni dapat air mineral, roti dan buah pisang. Terima kasih. Murah rezeki si pemberi. 


Bergambar berdua di hadapan Nasyrul Quran, Putrajaya. Masa kami kat dalam Nasyrul Quran ni hujan kemain lagi lebat. Nasib baik lepas lawatan, hujan pun berhenti. mengikuti lawatan ini. 

Nampak tak kereta yang boot terangkat tu belah kanan? Haa beliau lah yang distribute goodies untuk mereka yang 


Lawatan yang memberi informasi tentang Al Quran. Moga ada peluang lagi mengikuti lawatan berinformasi macam ni di masa akan datang. 

Kepada yang nak arrange lawatan ke sini bolehlah layari 



Lawatan kat sini kena dalam group. Macam tak boleh pula datang dalam kumpulan yang kecil.