Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Tuesday, July 31

Jumpa ini masa solat terawih


Bukan i yang jumpa tapi my fb friend yang jumpa signage ni kat Masjid di KL. Tak sure masjid kat mana. Good Idea juga since kekadang mereka yang buat sunat 20 rakaat tu dok block belakang kereta mereka yang buat 8 rakaat. Memang tak bertanggungjawab la kan. 

Me memang bawak Dania bersolat kat surau near our house. Pergi naik kereta. Hubby jalan kaki ajer sebab i tak nak ler jalan kaki pakai telekung tu. Even dekat je pun surau rumah kami tu. Hubby jadi AJK masjid dan terlibat pulak dengan tadarus so, balik lewat sikitlah. Me and Dania pun selalunya dah tidur. Hehehe....

So you alls solat kat mana kalau solat terawih?. Dulu masa Dania 7 tahun, i solat kat rumah ajer. Ni Dania dah 8 tahun nak bagi exposure solat terawih di surau.

So far setakat fasa kedua bulan ramadhan ni, Dania berpuasa penuh. Alhamdulilah.

Sunday, July 29

Kuih tunjuk tunjuk

Hi you alls, dah ada tempah kuih raya ker?. Ke you alls nak buat? I main tunjuk2 jer. So far dah order kuih dahlia from my friend's sis dan tat nenas dan tat blueberi dari Ayu Tart yang promo kat blog redmummy.

Adoyaiii lemah i nak blogging bulan2 pose ni haishhh....

Friday, July 27

Online shopping


Online shopping ni lebih best kalau ada Live Chats. Kebetulan i ke web Neiman Marcus untuk tanya staff Live Chats. Senang nak tanya pepehal regarding the price, postage fees. Ya....Neiman Marcus ada ship to Malaysia yer. Company ni based kat US tu semua item in USD. 

Kalau ada yang tanya i beli ke tak? Errr...i tanya jer. Hehehe. They alls pun respond cepat. Dah namanya Live Chats walaupun kat US nun pukul 9.34 malam. Geramnya tengok designer's handbag. **mode drooling**

Thursday, July 26

Lappy pulih

Alhamdulilah, Just a short update. Lappy i telah pulih dari serangan virus. Virus ni dari anti virus. Pastu dia pop kuar suruh kita install anti virusnya sebab katanya ada infection. Hah...sekali click disuruh bayar USD58 ambikkkk. Terus la lappy ni tak leh bukak search engine sebab i tak ambik anti virus premium apa tah....

Hubby yang tolong buat bagi i leh bukak search engine. Hehehe. I mana ler tau ye dak?. Thanks abang!!!

Tuesday, July 24

Berfb fb dengan kawan anak....


Masa tengah sibuk surf net, tak sangka pulak fb chat on. Selalu i memang off jer. Tetiba masuk chat kawan i punya anak tanya Dania puasa ke?. Hehehe....kemain lagi budak2 zaman sekarang ni yer. Serba canggih. Anak my friend ni memang handsome boy pun. Abaikan ayat2 yang tersilap itu. This boy ni pun umurnya 8 tahun. Kita pun kena la puji2 sikit sebab dia pun berpuasa. Hehehe....

Sunday, July 22

Kerenah anak berpuasa

Hari ni masa Ramadhan ke 2, pergi kat meja makan, ada message pulak dari Dania. Hehehe. Siap request nak makan apa.

Semalam punya puasa not so good. Dania sangatlah lemah semacam. Nak kata tak makan sahur, dia makan. Pujuk punya pujuk. Puasa hari pertama berjaya. Alhamdulilah.

Macamana anak2 you alls? Ok tak berpuasa?. 

Roti tu siap sticker gambar roti lagik...hehe

Cantiknya gambar ice cream...hehehe

Saturday, July 21

Tingginya hits sumbangan dari......

Thanks Eyriqazz. Ekoran dari entry anda di sini, hits banyak dari blog anda. Terima kasih banyak2 di atas backlink yang diberikan yer. :-) Leh le lepas ni berbacklink lagi eh?....


redmummy pun ader. Err err gamaknya redmummy yang baca ke atau orang lain yang baca just click dari komen i di blog redmummy?. Kalau Kak Red yang baca........selamat datang Kak Red. Hehehe...ai like you....

Friday, July 20

Kasut raya buat buah hati pengarang jantung...

Selepas movie Ice Age 4, singgah le beli kasut raya Dania kat Treehouse 1 Utama.Kasut yang berkenan banyak yang takde size. Akhirnya pilih la yang ini. Ada 2 warna. Cream dan pink so pilih pink lar untuk Dania.

Geram2 tengok kasut girls ni comel comel.

Kasut Poney tapi beli kat Treehouse

Kalau kasut ni longgar, pakai dengan riben warna hitam tu.

Thursday, July 19

Pertama kali bersemuka dengan Eyriqazz

Pertama kali bersemuka dengan Eyriqazz bila Eyriqazz dan isteri datang untuk review Gedung Telekung milik kawan i. Kawan i yang i telah kenal lama. Sebilik di UiTM Terengganu dan serumah masa kat UiTM Shah Alam. Teman yang jalan dengan i all the way dari kedai ibunya di Chow Kit sehingga ke Perhentian Bas Putra. Kalau fikir2 balik, i tak sanggup dah nak jalan sejauh tu. Itulah Gusrina atau Ina nama panggilannya. 

Kebetulan my friend, Lilis dan Anor pun turun Shah Alam hari Ahad itu jadinya agak gamat jugaklah. Eyriqazz tak lokek dengan tips tips bloggingnya. Isteri Eyriqazz pula sibuk memilih telekung di kedai sambil-sambil BF Azim.  

Kalau nak baca entry Eyriqazz tentang Gedung Telekung Eksklusif milik kawan i di SINI yer. Jom le pakat ke sini. Kalau you alls kata tahu tentang Gedung Telekung Eksklusif dari blog Eyriqazz.com dapat harga istimewa taww...ehem ehem. Mai la jangan tak mai.

My friend kata i ni partner dia so i pun dah ada business card with my name on it.....errr lama doh takde business card. Masa kerja dulu ader lar. 

Keluarga Eyriqazz. Err lupa nak tanya Azwa, kulit cantik pakai apa yer? 

Ni ler staff Gedung Telekung Eksklusif yang manis iteww....Bib nama diberi

Gusrina the owner of Gedung Telekung Eksklusif, Me dan Dania, Datin Lilis dan Anor. Yang Datin tu kalau panggil Datin sure kena marah. Hehehe....memang Datin tapi kalau we alls panggil Datin siaplah......

Alisya yang tak lepas dengan keropok lekor ngan Kak Dania. Err aunty pun suka keropok lekor. Nak mintak 1 segan....hahahaha.....

Entah apa la Kak Dania ajar Alisya main yer. Jap jap main masak2, jap jap berlari.....haishhh Dania....Dania.....semua orang dia leh geng. Baik yang muda atau sebaya. Anak Ina yang bernama Daanya pun Dania boleh geng.....itu beza 2 tahun muda tu...


******Dania kata kalau flash mesti nak tutup mata sebab silau.....

Wednesday, July 18

Travelog Umrah

Ni antara gambar2 yang i snap dari gambar my friend yang pergi umrah. Sanggup tu bagi kat i pinjam 2 malam album photo umrahnya itu. Dia kata nak bagi semangat kat i supaya ke sana satu hari nanti. Insyaallah yer...mudah mudahan dipermudahkan. I snap gambar hotel dan makanan je lah. Gambar empunya album tak boleh la yer.

Kalau i ler, i tak sanggup nak bagi orang lain simpan album photo i. Kalau nak tunjuk pun tak boleh bawak balik. You alls bagi ke orang bawak balik album photo you alls?



Moga dipermudahkan Ya Allah....

Tuesday, July 17

Indahnya musim bunga

Indahnya musim bunga di Bandar Sunway. Terasa macam kat oversea pulak. Sepanjang jalan ke sekolah Dania memang ada pokok2 ni. Semuanya berbunga. Ada warna merah jambu dan warna putih tapi warna putih ni sangat la cantik. Bunga sangat lebat. Terletak depan warehouse sale yang i ada shout kat fb i. Sanggup tu parking jauh sikit dari sekolah Dania semata-mata nak ambik gambar pokok ni.

Jom layan photo2 pokok ni.

Pokok bunga putih ni dengan belon Baby Outlet. Sale sehingga 22 Jun 2012.

Cantik kan? Indahnya ciptaanNYA

Burung2 pun tumpang buat sarang....

Pokok bunga warna merah jambu dan putih sepanjang jalan ke sekolah Dania. Ada pokok yang berbunga lebat. Ada yang tak.

New domain to www.eznakhalili.com


Kini, blog i dah bertukar ke domain www.eznakhalili.com Renyah sikit la nak tukar domain baru ni sebab i bukannya reti. Tanya la sana sini. Akhirnya berjaya juga tukar domain ni. Kena tukar setting di blogspot kemudian kena tukar juga setting nuffnang pulak. Phewww lega. Segalanya in place. :-) Thanks juga kepada adik Wan Hazel kita sebab dah banyak membantu. Juga kepada Suziey juga. Sume sume lar yang namanya tidak disebut kat sini. Chewahhh..... 
I ambik hosting dan domain through Exabytes. Untuk keterangan lebih lanjut leh click la iklan Exabytes i belah kanan atas. Order kat sana pun boleh!. :=)

Masa tengah tak reti nak setting tu, i masuk Live Chat Exabytes. I campur2 cakap BM. Keh keh keh. Rupanya Live Chat ni datang dari Malaysia, Singapura dan US. Kot terkena orang US mana ler deme faham BM. Keh keh keh....errr patut tak faham i tanya apa eh?...hehe terus le i tukar bahasa inggeris.

Anyway, Exabytes banyak assist lar nak tukar domain ni. Email dah. Banyak email dah i hantar. Live Chat lagi. Exabytes pun siap explain over the phone lagi. They all call i explain apa patut i buat. Berminat tak??? tuuuuu click iklan Exabytes bawah iklan Nuffnang i tu.

Jom Exabytes Jom!!!

Monday, July 16

Makan Time - Restoran Berputar Menara KL

Walaupun me and hubby tak berapa sihat, tapi ada hati tu nak pergi Restoran Berputar. So pukul 9.00 lebih malam dah bertolak dari rumah. Tiba Menara KL dalam jam 9.30 malam so boleh naik pun dalam pukul 10.00 malam. We alls boleh merasa 2 jenis hidangan. Hidangan antarabangsa dan pukul 11 malam hidangan arab. Kami ambik pakej supper. Pakej dinner tamat pukul 10.00 malam.

Sebelum tu solat dulu kat surau. Dekat je dengan lif nak naik ke restoran. Sempat juga beli key chain ni sebelum naik lif. Restoran di paras 250 meter.


Bumbung ni sangat cantik. Mewakili 7 lapisan langit rekaan negara Arab. Macam diamond!

Buffet Ramadan pun dah keluar dah bannernya.

Tiba kat restoran, OMG OMG....cantiknya view sebab we alls dapat tempat tepi tingkap dan lantai restoran tu bergerak. Tak le lelaju tapi kita perasan la gerakannya tu. Me and Dania ambik dulu makanan. Dania ambik roti bom dan dim sum dan i suruh Dania ke meja dulu. Last2 Dania cakap tak jumpa ayah. I pun cam dah panik. Udah 1 pusingan i pusing. Rupanya memang le sesat sebab, restoran ni berputar dan tempat kita duduk tu akan berubah sikit la...hehehe.....buat suspen jer...

Ni hidangan makanan laut. Udang, kepah dan apa tah nama lagi satu, i ambik....

Kami duduk masa tu Menara Maybank menghadap kami....

Bumbung restoran yang mempunyai lampu2 kecik ni

Akhirnya meja kami ni menghadap KLCC.....yay....


Pada jam 11.30 malam, hidangan makanan arab disediakan so i gi ambik nasi kambing bakar ni. Ohhhh kambing tu i ambik sikit je. Yang beria i ambik ialah udang besar goreng.


Sikit je nasi kambing tu. Alehnya i makan sikitttt je daging kambing dan selebihnya i pass kat hubby.

Buah anggur, manisan dan teh o panas untuk supper....

Ni antara makanan arab yang dihidangkan...i tak rasa pun. Tak reti nak makan.

Putaran Restoran Berputar tiba kat tempat masa kami duduk awal-awal tu kat Menara Maybank dalam masa 1 jam. Hehehe siap tengok jam tu sebab nak budget berapa lama putaran tu akan tiba kat putaran asal. Ada juga nyanyian live dan alunan piano yang mengasyikkan. Ehhh not bad juga nyanyian penyanyi lelaki dan perempuan tu. Ada lagu Lionel Richie Hello lagi. Rasanya nak try pulak high tea kat sini tapi i rasa view malam hari sangat la superb!!!. Stunning view.....

Thanks hubby sebab belanja kami kat sini. :-) 


Saturday, July 14

Makan Time - Rawang Burger Bakar cawangan Bandar Putra Permai

Pagi masa i bukak fans page RBB ni, terus la i teringin nak makan RBB kat area rumah i. Pukul 6.30pm dah terpacak depan stall. Masa tu they alls sibuk nak mengasapkan arang lagi dan prepare untuk kedai dibuka. I siap order teh o ais lagi. Sanggup tu drive ke sana sebab i teringin nak makan. Err puasa sebenarnya.

Tengok la photo kat stall bawah ni. I orang pertama tiba kat lokasi. Semangat tak semangat i ni. Hehehe. Lepas tu baru ada 2-3 orang pun order. Order i telah diambil oleh isteri owner.


Yang pakai topi tu lar owner franchise Rawang Burger Bakar area Bandar Putra Permai

Once my beef patty naik grill, confirm masa menunggu tu jadi pendek la. I siap tapau lagi. I berbuka dengan air teh o ais ajer. Masa menunggu tu, isteri owner siap teman Dania nak gi rest room kat Restoran Beryani Gam Johor.Oh ya stall Rawang Burger Bakar ni kat Restoran Beryani Gam Johor sebelah Ani Sup yer. Orang Seri Kembangan, Puncak Jalil dan kawasan sekitarnya meh le serbu.

Memang i dok sibuk2 snap gambar sampai ada staff owner cakap wahhhhh glam la lepas ni stall they alls. Hehehe....yang tukang grill pulak malu2 pulak i nak ambik gambar. Ok lah....ahkak ambik gambar beef patty akak jer eh?....


Masa nak balik, isteri owner siap minta maaf di atas kelewatan burger i. Standard la kalau namanya Burger Bakar, masa menunggu tu agak lama la berbanding burger biasa.

So presenting my Ombak Rindu burger for both me and hubby dan Chicken Pop untuk Dania. Both burger i requested untuk extra cheese. So tambah RM1 ajer...cheese melt atas grill tu.....

Chicken Pop Dania ni takde sos cili. Budak kecik ni mana makan pedas. Kang banyak minum air dari makan burger laks.

Cheese cair tu beb untuk burger Chicken Pop

Ombak Rindu

Meleleh cheese Ombak Rindu tu wehhhh...nyummmsss

Jom pekena Rawang Burger Bakar pulak jom!!!!

Thursday, July 12

Pesta Flora jam 12 tengah malam

I ajak hubby pergi Pesta Flora. Sabtu malam tu, kami pergi le Putrajaya. Tiba sana pun dah kemuncak Pesta Flora. Jalan punyalah jam kat sana. Dok pusing2 cari parking dah dekat 11.30pm. Pesta Flora tutup pukul 12 tengah malam. Merasa jugak snap few photos. Terserempak dengan kakak sepupu i iaitu ibu kepada mangsa tanah runtuh rumah anak2 yatim hulu langat. Anak dier bukan anak yatim tapi tumpang belajar agama di sana pada hari kejadian.  

Ambik gambar bunga api dalam kereta jer. Apakan daya, jalan jam

Orang semua kebanyakkannya nak balik dah. Kami baru tiba...hik hik

Cantiknya bunga2 ni

Ada juga flora parade

Berwarna warni 

Bunga pink purple tu cantiknya......mementang favourite colour.....

Arca dan ikan lumba lumba

Disebabkan kami semua lapar, singgah dulu makan burger kat sini. Ada uncle tu siap dah kemas2 meja lagi. Ater??? tak paham paham lagi ker?...hehehe....
 

Berdekatan tempat pengunjung makan, ada taman arnab. So Dania ke ummi dier excited nak masuk dalam. Bayaran RM3 dikenakan seorang. Kalau nak feed arnab ni kena bayar RM1 untuk 1 paket sayuran. I beli 2 paket.

Banyak ekor arnab ler kat sini. Ada arnab tu siap melompat lompat bila orang datang. Ewww....berlari mak nyah......hehehe.....walau arnab tu kecik dari i, i tetap takut you....

Arnab ni takut pulak i tengok sebab arnab ni besar. I rasa mungkin arnab daging nih...

End up, sebab arnab2 dalam cage ni sangat comel...i mintak hubby belikan sepasang arnab :-) Dania pun excited :-) Arnab ni kalau dewasa pun kecik jugak. Baka arnab ni bulu panjang.

Arnab putih ni betina berumur 2 minggu. Mata arnab betina ni macam pakai celak

Arnab putih coklat ni jantan dan berumur tak sampai sebulan

Jadinya.....hubby le tukang bawak cage arnab pukul 12 tengah malam. Jarang dibuat orang tu beli arnab malam-malam buta. Dah la sesat sesat nak cari kereta kami parking kat mana sebab tak ingat. Hehehe.

Arnab putih dan arnab putih coklat milik kami sudaa....