Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Thursday, March 31

Teater Zombie La La La

Tengok teater ni secara kebetulan satu hari tu hubby dan saya lunch kat Istana Budaya jadinya nampak poster teater ni. Pelakonnya terdiri daripada Siti Saleha, Amy Mastura, Hafreez Adam, Amar Baharin, Zulin Aziz, Janna Nick dan beberapa pelakon lagi yang saya tak kenal. Kami tengok ni pun malam hari kedua terakhir teater ini dipentaskan. 

Jumpa lagi Siti Saleha. Dia tak cam saya la tapi Presiden Kelab Peminat Team Siti Saleha yang cam saya padahal 2012 tu jumpa masa saya menang shopping spree dengan Siti Saleha kat AEON Mid Valley. Masa ni lepas habis teater. Kena beli buku cenderamata harga RM15 baru dapat beratur ambik signature pelakon teater Zombie La La La. 


Ni saya berborak dengan Amy Mastura. Beliau jadi hos rancangan Nufamili di TV3. Rancangan keibubapaan. Saya dan Dania pernah masuk program tu untuk topik 'picky eaters'. Amy Mastura tak pergi la segmen saya dan Dania tu tapi pergi kat rumah kawan saya. Haaa masa tu saya saje2 pergi rumah kawan saya sebab nak jumpa Amy Mastura. 


Selfie dengan Amy Mastura dan pelakon yang memegang watak Lili Poh dalam teater Zombie La La La. 


Ni dengan kakak Janna Nick ni. Dania suka kakak Janna sebab tengok cerita 'Syurga Nur'. Dalam cerita tu Janna Nick ni asyik menangis je tapi in person Janna Nick ni seorang yang happy go lucky. 


Haa yang ni ummi pulak cam sebab selalu layan cerita Tersuka Tanpa Sengaja dengan ayah dania. 
Dalam cerita tu Hafreez ni memegang watak seorang Doktor dengan Amar Baharin tapi banyak lak masa untuk dating ye.... dalam cerita tu lah....


Overall teater ni saya bagi 2 bintang out of 5 bintang je la. Ada juga bahasa yang double meaning dilontarkan. Nasib Dania tak tanya maknanya. Ada juga sekali dua 'Zombie' lalu belakang seat kami. Udah Dania pun tertoleh 2-3 kali kat belakang sebab serammmmm......

tapi....tapi tak nampak pun kelibat Amar Baharin....tapi ada je peminat Amar Baharin siap ada sticker lagi nak jumpa Amar Baharin in person. 

Thursday, March 24

Kempen Milk Mornings bersama dutanya Aaron Aziz dan Diyana Halik

Jenama No. 1 susu sedia diminum di Malaysia kini menangani pengambilan kalsium yang rendah di kalangan dewasa dan kanak-kanak Malaysia dengan kempen terbarunya yang bertemakan Milk Mornings. 

Sarapan yang disediakan oleh penuntut KDU Campus Utropolis ni pelbagai variasi. Nasi lemak, bihun...to name a few. 


Air yang disediakan adalah susu putih dan susu perisa coklat Dutch Lady ajer ye. Saya pilih susu coklat sebab kurang gemar susu putih. Janji kalsium mencukupi untuk saya ya...


 Jo-Anne Jayasiri selaku Pengurus Pemasaran di Dutch Lady Malaysia mengatakan sarapan pagi merupakan hidangan yang paling penting kerana sarapan pagi pagi membekalkan tenaga untuk aktiviti pada hari tersebut dan meningkatkan pengambilan nutrisi seharian kita. 


Profesor Dr. Poh Bee Koon dari Universiti Kebangsaan Malaysia mengatakan untuk mereka yang tidak gemar susu boleh menggantikan dengan ikan bilis tetapi lebih kurang 2 cawan ikan bilis bersamaan dengan 1 gelas susu. Haaa berapa banyak ikan bilis nak kena makan tu you alls? Kalau tak suka susu putih, Dutch Lady juga ada variasi susu coklat dan susu strawberry. 



Duta Dutch Lady, Diyana Halik dan aktor Malaysia, Aaron Aziz juga ada berkongsikan cerita tentang anak-anak beliau dengan susu Dutch lady. 


 Perasmian kempen Milk Mornings. 




Ada sesi memasak juga oleh selebriti ini dan isterinya Diyana. 


Awww so sweet kan couple ni. Diyana memegang mic untuk Aaron. 



Aaron dalam cubaan menyediakan sarapan pagi di samping isterinya dan chef. 


Ada slide juga kalau nak tengok dengan lebih jelas. 


Boleh tengok dalam youtube juga bagaimana Aaron Aziz masak sarapan pagi. Terror tak? 


Bermula dari bulan April you alls boleh mendapatkan idea sarapan sihat penuh dengan kalsium dengan melayari sini atau sini


On the event day terpaksa balik awal sebab nak berkejar ambik Dania kat Sekolah Kebangsaan sebab dia ada kelas tambahan masa cuti sekolah. Saya ada komen kat IG Diyana sebab terpaksa balik awal....


Friday, March 18

Anda rasa sulit menggunakan tandas awam? Kini tidak lagi....

Kaji selidik Kleenex mendapati tiga daripada lima rakyat Malaysia sangat tidak yakin untuk menggunakan tandas awam. Alasan yang diberikan ialah lantai atau alas tandas yang basah dan kotor, tandas tersumbat atau tidak dipam dan ketiadaan air bersih dan tisu tandas.  

Rungutan yang paling banyak diterima ialah hos air kotor (60%) dan ketiadaan air dan tisu tandas (37%). Empat daripada lima orang rakyat Malaysia yang menjalankan kajiselidik menyatakan mereka kurang meminum air apabila keluar untuk menghadkan penggunaan tandas awam. (This is what i actually practice kalau pergi ke luar negara. Saya tak sanggup nak masuk tandas awam mereka ...haaa tu readers kat luar tu dok tersenyum...sama la kita). Ada juga yang akan membawa bekalan air untuk membersih ke mana sahaja. (Ni pun saya buat kalau pergi ke negara yang takde paip dalam bilik air). 

Boleh tengok bagaimana Jihan menangani masalah menggunakan tandas awam. 



Melalui pengalaman saya travel di negara orang seperti Amerika, tandas mereka tidak ada paip ya jadinya ketika itu saya menggunakan botol air mineral di mana airnya saya ambil dari sinki di luar. Masa ni kami dalam perjalanan dari Los Angeles ke San Francisco. Ada la toilet stop in between. Perjalanan mengambil masa 13 jam menaiki bas nak sampai San Francisco (kalau tak 7 jam ajer. Ni sebab banyak tempat menarik berhenti drag jadi 13 jam). Tak kan kita nak tahan tak minum air sepanjang perjalanan?. Ye lah malas nak minum air sebab nanti nak kena gi toilet.  Kat bawah ni gambar perhentian macam hentian sebelah kita kat Malaysia. 


Punyalah ramai yang beratur kat sini. Kalau kita sibuk ambik air kat sinki luar mesti kita beratur paling belakang. Ada wet tissue dari Kleenex...problem solved! 



Ni kisah anak saya Dania di tandas awam. Ikuti kisahnya....

Dania pergi tandas awam dan tisu tidak disediakan. Ini sangat common. Tak semua tempat tandas awam ada menyediakan tisu. 


Tiba-tiba.....

Ummi : Tak ingat ke ummi ada sediakan tisu tandas basah Kleenex dalam beg?  


Dania pun memakai penutup hidung kerana tandas berbau busuk. Jangan lupa tisu tandas basah Kleenex ya kawan-kawan!. 



Kisah ni biasa kita alami dengan anak kita kan?....

Sertai lah Kleenex dan Jihan Muse hari ini untuk menangani kesulitan mengguna tandas awam. Dapatkan pek sampel percuma dan sertai pertandingan kuiz mudah untuk memenangi bekalan tisu tandas basah Kleenex dengan mendaftar di www.kleenexcleans.com.my Pengguna juga digalakkan untuk berkonsi pengalaman mereka dalam menggunakan produk terbaharu ini di media sosial dengan menggunakan hashtag #KleenexSurvivalGuide







" Ia umpama kebersihan perbadi di dalam poket - Encik Raman Tarun ", pengarah pemasaran, Kimberly-Clark Malaysia. 

" Daripada menahan diri sehingga tiba ke rumah, saya boleh menggunakan Tisu Tandas Basah Kleenex untuk pembersihan mudah yang membuatkan saya berasa bersih dan segar sama seperti di rumah " - Jihan Muse, selebriti 

Tisu basah Kleenex boleh didapati dalam dua size - pek dengan 10 helai yang boleh diletakkan di dalam beg (RM2.10), bungkusan nilai jimat 3 pek (RM5.80) dan pek dengan 40 helai (RM7.40). Boleh didapati di pasaraya di seluruh negara. 

Tisu tandas basah Kleenex selamat untuk dipam dan hipoalergenik kerana ia diformulasi dengan air yang ditapis sebanyak 9 peringkat untuk memastikan 99.9% kebersihan dan lembut dan halus di kulit. 

Nak tahu lebih lanjut?

Wednesday, March 16

Rawatan Kecantikan di Premier Clinic

Manusia memang suka kepada kecantikan. Apatah lagi bagi kaum hawa. Opps kita la tu  Kalau mereka yang menitikberatkan kecantikan, ni ada solusi. Saya berkesempatan terjah sebuah klinik rawatan kecantikan yang terletak di Taman Tun Dr. Ismail Kuala Lumpur. Dr di klinik kat sini semuanya ada kelulusan yang diiktiraf. Ni pun penting supaya kita tak pergi pusat kecantikan yang sebarangan nanti naya kita. 

Ada dua cawangan Premier Clinic ni :-

TTDI - No. 31 Jalan Wan Kadir 2, Taman Tun Dr. Ismail (TTDI), 60000 KL 

atau 

Bangsar - No. 40, Jalan Telawi Bangsar Baru, 59100 KL.

Saya agak teruja juga nak mencuba pakej kecantikan di Premier Clinic ni. 


Ada sesi bergambar pula dengan Dr. Elaine Chong 


Ni sesi konsultansi dengan Dr. Elaine Chong. Saya concern pasal masalah tona kulit tak sekata dan jeragat. Dr. Elaine Chong beritahu yang jeragat boleh ada pada kulit wajah disebabkan sinaran matahari dan ketika kita memasak juga. Wap panas kita memasak pun boleh menyebabkan jeragat dan tona kulit tidak sekata. 


Dr. Elaine mencadangkan saya untuk melakukan rawatan Carbon Laser Peel. Ok...jom kita cuba....(sebenarnya cuak juga sebab ini kan pertama kali mencuba). 

Mula-mula muka akan dibersihkan oleh pembantu Dr supaya kekotoran di muka akan tanggal. Kalau nak cuba rawatan Carbon Laser Peel ni seelok-eloknya kita jangan memakai sebarang make up. Part ni best sangat bila muka kita diurut dan dibelai. 


Selepas muka dibersihkan, numb cream (Krim kebas) akan diletakkan di muka supaya bila rawatan dijalankan, kita tak la merasa sakit. In fact tak sakit pun. Muka kita akan rasa kebas. 


Kemudian, muka akan dibersihkan. Selepas itu carbon (arang) akan dipakaikan ke muka kita secara nipis. Masa pertama kali merasa laser tu ada bunyi pop pop gitu. Masa ni je terkejut sikit kemudian dah rasa biasa. 


Mata kita akan ditutup ye. Macam pakai goggle masa swimming tu. Pembantu Dr. Elaine pula memegang vacum untuk memastikan muka saya tak rasa panas. 


Lepas habis rawatan laser, pembantu Dr Elaine ni meletakkan tuala yang sejuk di muka. 


Setelah itu, muka dibersihkan. Hitam kat muka saya tu arang la tu. 


Boleh nampak la tekstur kulit lebih licin pada rawatan yang pertama. Ini kerana pori-pori muka kita akan lebih mengecil. Muka pun akan nampak sedikit cerah daripada sebelum membuat rawatan. Melalui rawatan ini juga akan menggalakkan pertumbuhan kulit yang baru. Kalau nak lebih cantik, buat la lagi beberapa sesi.  

Selepas rawatan, saya disapukan dengan krim muka dengan pati ros. Sedap sungguh baunya kemudian dilapisi dengan sunblock supaya kulit kita terlindung daripada cahaya matahari. Lepas ni kena rajin-rajin ye rutin penjagaan kulit muka...lepas basuh muka, pakai toner kemudian pelembab dan sunblock jangan lupa. 

Saya tengok kat IG Zara Zya dan Mira Filzah pun ada buat rawatan ni. (kat clinic berbeza) Boleh la terjah IG mereka ya. Menurut kata Dr. Elaine, Carbon Laser Peel ni merupakan rawatan yang paling digemari di Premier Clinic

Kat bawah ni senarai harga rawatan di Premier Clinic. Ni sebahagian kecil sahaja. Banyak lagi rawatan yang dijalankan di Premier Clinic ni.  


Nak tahu lebih lanjut??? Boleh click social media di bawah ya. 

Email address : contactus@premier-clinic.com


Instagram : premier_clinic




Contact No : 012 - 6625552

Tuesday, March 8

Anak-anak teruja memanah

Pada 6 Mac 2016 bertempat di Padang Semarak Putrajaya. Dania dan sepupunya join Kelas Asas Memanah Tradisional anjuran Thamim Archery. Lepas breakfast baru lah ke sini. Kelas start jam 8.30 pagi. 8.12 pagi dah tiba di Padang Semarak. Guna waze je nak ke sini. Idak le familiar tempat ni sebab pernah ke sini sekali je. 

Ni lah antara tenaga pengajarnya. 


Dania siap-siap pakai topi tu. Bukan sebab stylo ke apa. Panas....pakai topi yang baju pink tu sepupu Dania namanya Adlina, baju hijau tu Sofiah dan superman kecik tu namanya Musyafee. 


Group kanak-kanak 5-12 tahun ni diajar oleh En. Aswat ni. Pernah mewakili Malaysia dalam Pertandingan memanah berkuda di Korea. 


Ni pulak untuk kanak-kanak 4 tahun ke bawah. Macam ala ala preparation nak sukaneka pun ada. 


Musyafee pandang ummi dia la tu. 


 Panaskan badan kanak-kanak ye sebelum nak mula memanah. Masa ni boleh la duduk depan. Masa memanah kang tak boleh sebab panah tu tajam. 


Lompat bintang...


 Alehai cute-cute je bebudak ni. Mereka ni nak mula memanah ni. Panah bebudak ni selamat sebab tumpul ya.  


Fokus Musyafee fokus. Saya bertukar-tukar tempat sebab nak ambik gambar Musyafee dan Dania dan 2 sepupu perempuan di group lain. 


Ni masa break ni. Tak boleh la 3 jam direct. Letih bebudak ni. 


Saya dan adik saya Erma 


Masa ni trainer tengah bagi penerangan ni.   


Bebudak ni dah tak sabar nak memanah. Memanah ni akan membuatkan anak-anak kita fokus dan berdisiplin sebab kena dengar arahan dari trainer. Memanah juga sukan sunnah selain berkuda dan berenang. 


Dania first time memanah ni. Teknik tu perlu diperbaiki lagi. 


Tengok gaya superman kecik ni...kemain lagi...


  Try to aim Dania.....aim.... kadangkala tersasar di bawah, di belakang ataupun di luar bulatan....alah first time tu. Macam tu dalam pelajaran kadangkala tersasar juga. 


Ni kelas dewasa ni. RM50 / 3 jam. Alatan memanah disediakan. 


Saya tak berani la duduk depan ni sebab panah kanak-kanak berumur 5 tahun ke atas ni tajam ye. Kanak-kanak pula fees RM40/3 jam. 


Teknik memanah cara duduk pun turut diajar. Teknik ni lagi susah berbanding teknik cara berdiri. 


 Smile.... 


Tamat je sesi memanah ada sesi bagi sijil jugak oleh pengasas Thamim Archery. Kat background tu pokok bambu ya. 


Happy Sofiah dapat sijil. Sofiah kata nak join memanah pulak. Ema take note eh 


Adlina punya turn pulak. 


Macho je superman kecik ni. Hehehe....


 Kesimpulannya kelas ni sangat seronok. Budak-budak 4 tahun dan ke bawah ni banyak juga break sebab nak bagi fokus. Sempat juga la melapangkan masa sebab Dania tahun ni busy la pulak. Petang ni pun ada pulak study group program Juara.