Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Thursday, April 30

Black and Blue

Credit : Google

Ok kali ni saya nak review movie  Black and Blue. Movie ini dibintangi oleh Naomi Harris sebagai Alicia West, Tyrese Gibson sebagai Mouse. Movie ini adalah mengenai Alicia West, seorang bekas askar berkulit hitam yang pulang ke tempat asal untuk berkhidmat dengan pasukan polis. Nak dijadikan cerita suatu hari, rakan setugas polis Alicia yang bernama Kevin yang sepatutnya ditugaskan dengan Brown tak dapat bertugas kerana nak balik awal jadi Alicia sukarela nak menggantikan tempat Kevin. Bermulalah kisah Alicia bertugas dengan Brown. 

Pada masa shif mereka bertugas, Brown dapat panggilan telefon lalu mereka ke satu bangunan ni. Nampak macam bangunan tinggal. Brown pesan supaya Alicia tunggu dalam kereta polis. Hanya Brown sahaja yang masuk bangunan tu. Apabila Alicia terdengar bunyi tembakan, Alicia pun keluar dari kereta polis dan masuk dalam bangunan tu.

Mengejutkan bila Alicia ternampak seorang detektif bernama Terry Malone melepaskan tembakan ke arah seorang pengedar dadah yang tidak mempunyai senjata api. Setahu saya polis hanya boleh melepaskan tembakan jika suspek bersenjata. Disebabkan terkejut melihat kehadiran Alicia yang mempunyai kamera badan (body camera) yang tersemat di vest, salah seorang orang suruhan Terry Malone melepaskan tembakan ke arah Alicia. Alicia terjatuh ke tingkat bawah. Tembakan itu mengenai badan Alicia. Alicia dengan cepat melarikan diri. Kamera badan ada merakamkan insiden tersebut. 

Credit : Google

Rupanya Alicia menyaksikan yang Brown sama-sama bersekongkol dengan detektif Terry Malone. Bermulalah kisah Alicia cuba melarikan diri di kawasan tu. Kawasan tu adalah kawasan kulit hitam yang ada penduduknya menjadi pengedar dadah. Sedang Alicia berlari mendapatkan pertolongan, Alicia ternampak satu kereta polis. Alicia berjaya ke kereta polis tersebut dan cuba untuk memberitahu keadaan sebenar sehingga Alicia terdengar perbualan di dalam walkie talkie salah seorang polis berkomunikasi dengan Terry Malone yang dia sudah berjumpa dengan Alicia. Sah la polis yang Alicia jumpa ni pun bersekongkol dengan Terry Malone. Siapa lagi yang boleh dipercayai?. Apa lagi, Alicia pun larilah sehingga masuk ke dalam satu kedai untuk mendapatkan bantuan. Pekerja kedai tersebut bernama Mouse. Mouse ni lah yang tolong Alicia. 

Sedikit demi sedikit Alicia tahu yang pihak polis kawasan tersebut (tempat Alicia bertugas) bila membuat rampasan dadah, setengah disimpan sebagai bahan bukti manakala setengah lagi dijual ke kawasan / komuniti tersebut. Ini ibarat harapkan pagar, pagar makan padi la kan?. 

Terry Malone pulak twist cerita kat pihak polis dan ketua pengedar dadah yang Alicia sebenarnya yang menembak pengedar dadah tersebut. Alicia bukan sahaja menjadi buruan polis tetapi juga komuniti pengedar dadah tersebut. Gambar Alicia dihantar ke setiap telefon komuniti pengedar dadah. Alicia juga minta pertolongan dari rakan setugas dia Kevin tapi akhirnya dapat tahu Kevin pun turut bersubahat dengan kegiatan salah guna kuasa pihak polis. 

Saksikan seterusnya. Bagaimanakah cara  Alicia nak membuktikan yang dirinya sebenarnya tidak bersalah?. Saksikan bagaimana Alicia membongkar salahguna kuasa polis.

Jalan Cerita : 4.0 / 5.0 Cerita memang laju dari satu adegan ke adegan yang lain. Jadi tak lah bosan kan. Saya macam nak tahu kisah seterusnya macamana Alicia cuba melarikan diri. Berdebar juga bila Alicia cuba melepaskan diri dari kepungan pihak polis dan kumpulan pengedar dadah dan saya teruja juga tengok watak utama seorang polis wanita bermain dengan senjata dan cara beliau mempertahankan diri berlawan dengan polis dan pengedar dadah. 

Pelakon : 3.5 / 5.0 Pelakon yang menjayakan watak dalam movie ini kurang dikenali tapi dapat membawakan watak dengan baik. 

Keseluruhan : Bagi mereka yang berminat movie kepolisan, movie ganas pengedaran dadah dan samseng, aktiviti lasak boleh la menonton filem ini. Tidak sesuai ditonton oleh anak sebab banyak adegan tembak menembak.

Tuesday, April 28

Kenangan lalu dan tukar juadah

Kawasan rumah you alls ada ke tukar-tukar juadah bulan ramadan ni?. Kalau tak tukar juadah bulan ramadan pun....bulan-bulan biasa dengan jiran berlainan agama ke?. Dulu, masa tinggal dekat dengan Kg. Tunku, Petaling Jaya....masa tu duduk menyewa kat sebelah rumah orang cina. Ya allah baik betul family tu. Kami saling bertukar-tukar makanan atau hadiah. Hidangan tu ada pernah sekali jiran cina saya bagi 1 ekor ayam roasted ayamas. Haaa puas makan sebab kemain besar. Masa tu Dania kecik lagi. Masa birthday Dania, atuk Dania bagi 2 kek secret recipe. Ya allah mana nak larat habisnya sebab isi rumah 2 dewasa dan 1 budak kecil. 1 kek besar saya share dengan jiran cina saya tu. 

Pernah juga saya masuk peraduan dan menang 10kg beras Bernas dapat 2. Ikut logik mana nak habisnya beras 10kg tu keluarga kecil saya makan kan?. Nak nak saya dapat 2 kampit. Jadi, saya bagi 1 kampit 10kg kat jiran saya tu. Jiran saya tu ada family dia tinggal dengan orang tua juga. Uncle orang tua tu saya ingat sangat lagi. Pernah kunci rumah saya tertinggal dalam kereta. Saya dan Dania terkunci dalam rumah sendiri sebab masa tu ada 2 kunci rumah. Bila keluar dengan suami, kunci rumah saya dalam kereta. Suami nak pergi kerja kunci rumah guna kunci dia jadi terkuncilah. Saya minta tolong jiran sebelah. Panggil...uncle...uncle....tolong. Uncle tua tu apa lagi lompat pagar dari rumah dia dengan pakai shorts ajer lepas tu ambik kunci rumah dari dalam kereta. Ok...selamat saya dan Dania boleh keluar. Fikir-fikir balik dah la pagar tepi rumah sewa tu jenis fesyen dulu yang atas dia tu tajam. Kalau you alls perasan la kan?. Kalau terkena uncle tua tu macamana?. Mau luka oh....tapi kudrat uncle tua tu kuat. Saya bersyukur sangat. 

Kes ketiga entah macamana suami bakar sampah kat belakang rumah kemudian api naik membakar daun kering sampai naik dekat benteng rumah belakang kami. Rumah belakang kami tu kawasannya tinggi tau. Ada benteng tinggi yang keluar air celah lubang-lubang tu. Kat benteng tu ada daun2 kering. Jadi api menjulang naik tinggi menyambar daun-daun kering tu. Jiran kami uncle tua dan anaknya juga jiran-jiran sekitar bersama suami turut menolong simbah air supaya api tak melarat. Nasib baik api berjaya dipadamkan. Cuak juga suami masa tu. 

Tibalah masa saya nak berhijrah ke rumah yang kami beli, susah hati aunty tua tu cakap sampai dia kata....saya banyak sakit hati.....saya takut jiran baru macamana. Saya dapat tangkap la bukan sakit hati tapi 'susah hati' kami sekeluarga nak pindah. Takut aunty tu dapat jiran yang tak baik la kot. Saya pun berat hati juga nak pindah sebab jiran kami tu baik sangat. 

Ok...tu kisah dulu, kali ni jiran kat tempat baru ni. Suka juga memberi. Baik si kakak ataupun si adik. Saya diapit oleh jiran adik beradik. Ada sekali tu saya dapat kuih ni dari jiran si adik. 




Haa ni saya baru dapat masa iftar hari kedua baru ni. Kuih sagu. 


Semalam, Dania gigih buat oreo cheesecake jadi saya bagi jiran kiri dan kanan saya 2 each. Masa ni oreo cheesecake ni baru sangat buat jadi pesan kat jiran supaya sejukkan dulu oreo cheesecake ni. Alang-alang buat untuk kami makan, buat lebih la untuk jiran kiri dan kanan. 


Seronok tau dapat jiran yang baik ni. Tenang je jiwa. Kalau dapat jenis yang buat tak reti tu jenuh juga kan?. Macam kawan saya cerita, dia nak bagi jiran dia mangga masak. Suami dia panggil la jiran tu. Panggil nama ok?. Jiran tu buat tak dengar je lepas tu terus masuk rumah. Pelik tak?. Kalau ada apa-apa hal jadi agaknya ada ke orang nak tolong jiran macam tu?. 

Kata kunci di sini buat baiklah dengan jiran. Mana tahu satu hari nanti kita perlukan pertolongannya?. 

Sunday, April 26

Bila kirim barang kat kaum adam

Semalam, hubby sukarela nak keluar masa time rehat jadi bagi la list apa nak beli dan barang skincare Dania tu siap ambik gambar dan hantar kat whatsapp. Uiii skincare ni jangan buat main. Harga mahal silap pulak belinya. Dah pesan awal-awal cari kat Watson. Kebetulan Watson ada kat sebelah Paparich, Bandar Baru Bangi. Tak payah masuk shopping mall pun. Selalunya kan Watson ni ada dalam shopping mall kan?. 

Ok ni Cetaphil ni Dania punya Gentle Skin Cleanser. Kalau beli yang oily skin tu mahal sikit. Eh bukan mahal sikit tapi banyak. Dania dulu pakai yang oily skin tapi macam tak serasi. Tukar yang ni ok pulak. Harganya much better. Hubby beli size yang besar sikit pada ni. 500ml. 


Serum Dania ni pulak, pakai yang special untuk acne solution. Harga dia yang ayah Dania bising sikit sebab mahal. Nak buat macamana....nak kena invest juga untuk kesihatan kulit muka Dania yang berjerawat ni tapi tahan dia 4 bulan ye walaupun botol size kecil. Pakai pun bukan banyak. 2 titik ajer.  Untuk rekod, hubby beli kat Aeon Wellness dalam Evo Mall kebetulan nak beli barang kat Maxvalu. Eh ada pulak kat sini sebab Aeon Wellness ni tak banyak barang sangat jadi kalau ada tu kira bagus la kan....

Ok...so far 2 barang yang dikirim pass....hehe


Ok, saya suruh juga hubby saya beli bekas baking yang sederhana. Niat di hati nak bagi kat jiran kiri kanan saya bila saya buat masakan nanti. Hubby post la gambar kat whatsapp. Saya tak perasan sizenya ingat size sederhana. Hubby kata kalau nak masak puding roti ni tak cukup ni. Balik rumah bila tengok size rasa nak tergelak juga sebab size dia besar tapak tangan 😝😝😝. Beli 2 set pulak tu. 1 set ada 6 buah bekas aluminium ni. Hmmm kalau nak bagi jiran ni mau kena bagi 3 bekas sebab memang kecik sangat. Adehh tak tahan nak tergelak. 



So far barang yang hubby dibeli semua ok la ikut spesifikasi. Cuma yang atas ni je tak ikut. Mungkin lain kali kena tunjuk barang tu depan mata kot. Nak senang kita je yang keluar cari barang kan...baru puas hati. ✌✌✌. Ada kawan saya memang dia je yang akan beli barang sebab dia kata kalau suruh suami yang beli entah apa2 yang dibeli nanti. Fikir-fikir balik kalau tak train hubby beli barang kan bila lagi nak reti kan?...

Hikmahnya Perintah Kawalan Pergerakan

Hikmahnya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kalau duduk rumah ni ialah kita akan sentiasa bersama di rumah. Nak wujudkan kemesraan ni kena sama-sama tolong menolong dalam bab memasak. Haa masa ni nak asingkan kepala ikan bilis. Nak dijadikan cerita hubby masa nak beli, cari ikan bilis yang dah siap asing kepala takde pulak. Dengar cerita ada yang susah nak jumpa ikan bilis kan masa PKP ni?. Hubby terjumpa yang ni je sebab tu kalau nak masak kena asingkan kepala dia tu. Leceh sikit la. Mulanya saya dan Dania ajer yang asingkan kepala ikan bilis ni tapi since nak cepat masak, saya minta tolong hubby sekali. Haaa siap la dengan cepatnya. Tangan warna-warni tu nak cover tangan saya dan Dania. 😊😊😊. Tak cover tu tangan hubby la tu. 


Kalau Dania takde kelas, saya akan minta tolong Dania potong bahan-bahan masakan seperti kobis ni. Tak pun part menumbuk pun Dania yang buat. Dulu masa kecik2 saya la kena tumbuk bahan-bahan tu. Paling tak suka kalau saya kena tumbuk kelapa yang disangai sampai dia jadi kerisik. Sakit tangan oh menumbuk tu....tapi pengalaman yang tu lah mengajar saya reti sikit-sikit kat dapur. Harapan saya Dania pun macam tu jugalah. Nak kena belajar dari sinilah kan....


Selain daripada itu, rajin pulak nak mencuba resipi baru. Entahlah sebab apa. Sebelum ni takdelah beriya nak mencuba resipi yang baru ni. Benda yang tak pernah masak, dah boleh masak sekarang ni. Err seperti keropok lekor. Hehehe....

Since Dania ni sekarang ni pengguna tegar pc dan laptop ummi (ada kelas online sekolah dan pusat tuition) jadi bila ada apa2 error ke boleh la ayah dia tolong since ayah dia work from home kan?. If not kalau ayah dia pergi kerja, idak la ummi tahu nak buat apa bab pc ke laptop ke. Jadi boleh tolong solve kan error kat pc dan laptop tu on the spot lah. 

Malam pulak selalunya kami akan menonton movie kat Netflix tu. Dania selalunya tidur awal sikit. Saya dan hubby lah yang menonton sampai habis. Kalau sebelum ni sibuk bekerja...takdelah nak menonton macam ni kan sebab hubby pun tidur awal sikit la. Mengeratkan ikatan suami isteri giteww....

Lagi satu kan...kita jadi semakin pembersih semenjak PKP ni. Bukanlah sebelum ni tak bersih tapi kita jadi semakin menitikberatkan kebersihan. Selepas balik membeli barang kat luar, kita akan membersihkan tangan dengan hand sanitizer, balik rumah terus basuh baju yang dipakai tadi dan mandi. 

Sekarang ni juga saya makin rajin menonton berita atau jika ada perutusan dari Perdana Menteri. Kalau tak sebelum ni mana la menonton TV kecuali movie ke kan?. Bagus juga at least dapat mengetahui juga info yang penting. Haaa you alls rajin ke tunggu perutusan Perdana Menteri tu. 

Bila dah kebanyakkan pejabat tutup, kilang-kilang tutup, pencemaran udara seperti asap yang dilepaskan dari kilang-kilang juga berkurangan selain itu, sisa toksik yang dilepaskan ke sungai dari kilang pun berkurangan. Baru-baru ni ada kat berita tunjuk sungai-sungai kat Malaysia semakin jernih airnya. Sebelum ni sungai berwarna teh tarik. Kali ni kita boleh melihat sampai ke dasar sungai. Udara juga semakin pulih kerana kurangnya pencemaran asap kenderaan. Ramai diantara kita bekerja dari rumah kan? .

Kalau bulan ramadan ni dapat berkumpul satu keluarga bagi keluarga yang jarang dapat berkumpul. Boleh bertadarus dan berterawih bersama. Hmmm banyak jugakan hikmah PKP ni kan?

Kena berfikiran positif la kan...kalau tak kita akan rasa terkurung kat dalam rumah ni haa...demi kebaikan bersama untuk memutuskan rantaian Covid-19. Terima kasih kepada semua rakyat Malaysia. Efek bukan negara kita je tapi seluruh dunia. 

Thursday, April 23

Hadiah sempena kedatangan ramadan dan syawal

Tengah surf internet terus terjatuh hati ternampak Kak Ina dari Sri Munawwarah Design tengah promo tudung baru. Ala Kak Ina pakai apa semua nampak cantik. Kalau sesiapa yang tak tahu....Kak Ina ni anak kepada owner butik. Nama Haslina Ali. Nama owner butik atau ibu Kak Ina ni Dato' Hasnah atau dikenali juga dengan Dato' Nah. Sultanah Zahirah Sultanah Terengganu dan Permaisuri Agong sekarang ni Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah pun ada membeli kat Sri Munawwarah. Kedainya terletak di Taman Tun Dr. Ismail. Saya kenal butik ni pun dah lama since saya dulu membesar kat Damansara Jaya. Taman Tun Dr. Ismail tu kira jiran la. Alkisahnya bila Wardina Safiyyah kahwin, ada baju pengantin Wardina yang ditempah di butik Sri Munawwarah berwarna ungu. Haaa time tu la saya terpanggil untuk ke butik ni sebab saya berkenan dengan baju tu.  Wardina pun saya minat jugak. Ada la beberapa kali ke sini dan membeli. Selalunya beli masa tengah sale 😀😀😀. 

Sekali tengok dekat website ada 3 helai ini je. Lain semua dah sold out padehal Kak Ina ni baru masuk dalam website 4 days ago. 3 tudung square yang berlainan warna tapi coraknya ada border seakan sama. Saya beli ketiga-tiganya. Niat di hati nak belikan hadiah untuk adik-adik saya. 

Lepas tu saya ternampak pulak website ada jual jute bag boleh tulis nama. Ada beberapa corak boleh pilih tapi saya pilih brown jute bag with colour lining. Kebetulan ada 3 warna juga. Jute bag ni boleh la bawa shopping groceries ke, ke pantai ke.....eh banyak tu boleh bawa. 


So dah siap pair kan tudung dengan jute bag. Tudung gold ni dan jute bag warna hijau ni saya punya. Nanti ada la nama saya kat situ. 


Ni untuk adik No. 2 saya. Saya pilihkan tudung warna merah dan jute bag warna merah jugak. Khas untuk adik saya Elza. 

Credit : https://munawwarahdesign.com/
https://www.famsymall.com/

Ni untuk adik No. 3 saya. Saya pilihkan tudung warna biru dan jute bag warna biru jugak. Khas untuk adik saya Erma. 

Credit : https://munawwarahdesign.com/
https://www.famsymall.com/

Nak tunggu tudung dan bag ni ambik masa jugak. Nak hantar lagi kat rumah masing-masing. Seorang kat Kelana Jaya, seorang lagi kat Cyberjaya. Nak kena hantar by post la. Harap2 semua barang yang dipesan selamatlah tiba. 

Harga tudung tu RM18/sehelai dan harga jute bag tu RM35/sebuah. Jute bag ni bagi saya antara range harga yang rendah sebab ada juga harga RM40++ ke atas. Bagi sesiapa yang mencari idea untuk memberi hadiah boleh la ke website di atas ye. Rasanya kita mungkin tak dapat beraya bersama adik-beradik dan sanak-saudara jadi hadiah ni la pengganti diri. Harga bukan ukuran, tapi tanda ingatan tu yang penting...💜💜💜

Psst...psst.....rahsia ni. Harap-harap adik-adik saya tak baca post yang ni 😅😅😅


Tuesday, April 21

Resipi nasi lemak pandan

Resipi terlebih rajin PKP kali ini ialah nasi lemak pandan. Sebelum PKP tak pernah nak masak nasi lemak pandan ni. Haa inilah hikmah PKP...kita jadi rajin sikit. Hehe 😄😄😄. Nasi lemak pandan ni saya masak masa 12 April 2020. Ha tudiaa siap tarikh tu. 

Bahan-bahan nasi lemak :

1. Daun pandan 7 helai. 5 helai dikisar dan ambil air daun pandan. Tapis dulu ye sebab tak nak hampas pandan masuk sekali. 2 helai lagi nanti akan dimasukkan dalam nasi. Sebelum tu simpulkan terlebih dahulu. 
2. 1 kotak santan.
3. Bawang besar 1 dipotong bulat  
4. Halia 2 inci
5. Garam secukup rasa 
6. Beras 



Cara masak : 

1. Masukkan beras, bawang besar, santan, garam secukup rasa, daun pandan yang disimpul dan halia ke dalam periuk nasi. 


2. Masukkan air daun pandan ke dalam periuk nasi. Kemudian sukat la beras samada perlu ke tambah air untuk masak nasi ni. Macam saya, tambah air sikit. Beras yang saya masak ni 4 pot. 


Daun pandan yang dikisar tak boleh banyak sangat sebab kawan saya yang memang terer masak nasi lemak kata nanti bau nasi lemak ni bau maung. Resipi ni saya hanya menggunakan 5 helai daun pandan. 

Bahan sambal nasi lemak :

1. Cili boh
2. 5 bawang merah ditumbuk
3. 3 bawang putih ditumbuk
4. Air asam jawa 
5. Gula melaka
6. Garam secukup rasa

Cara masak :

1. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan cili boh, air asam jawa dan gula melaka. Masak sehingga pecah minyak. 
3. Perasakan dengan garam secukup rasa. 

Makan dengan telur rebus, ikan bilis goreng dan timun (tiada dalam gambar). Kacang memang tak ada sebab tak berapa suka. 


Warna hijau daun pandan pada nasi lemak ni lembut je. Masa masak nasi tu satu rumah bau wangi. 


Haaa kalau ada stok daun pandan tu boleh la cuba. 

Selamat Mencuba! 💪💪💪

Monday, April 20

Pembelian yang dinanti

Sepanjang PKP ni, nak tunggu barang yang kita order ni kena banyak-banyak bersabar dari hari biasa kan? Tak kisah la company penghantar barang mana sekalipun. Ni barang saya yang saya ada cerita saya beli baru-baru ini kat Decathlon. Barang ni tiba setelah seminggu juga menunggunya. Tu yang saya kata kena banyak-banyak bersabar. Packaging ni dalam kotak besar yang panjang ini. Dalamnya takde la berat mana pun. Syarikat penghantar kurier ni dari DHL. Decathlon ni alamatnya dari Shah Alam je pun. 


Jeng jeng jeng, ni dia skipping rope dan yoga mat dah tiba. Dania ingatkan ummi nak buat yoga dengan yoga mat ni tapi hakikatnya sebagai alas kalau nak buat senaman dalam rumah la kan?. Suami pun guna sekali skipping rope ni. 


Time PKP ni pulak serum saya ni habis. Saya dah serasi dengan serum ni. Menariknya serum dari The Body Shop ni berasaskan tumbuh-tumbuhan. Nampak tu 100% Vegan.  Tidak ada sumber dari haiwan. Mereka juga tidak menjalankan ujikaji terhadap haiwan. 

Asalnya Serum Drops of Youth ni kawan saya yang pakai. Bila saya nampak kulit dia gebu dan tekstur sangat cantik, saya pun tanya la rahsia kawan saya tu. Kawan saya suruh saya try produk ni. Jadi, saya pun try la beli dan pakai. Mana tahu kot elok kan?. Memang serasi pun. 

Pembelian online dapat pulak 20% off jika beli lagi satu barang dari range skincare. Saya pakai ni tahan 3-4 bulan jugak la sebab pakainya 1-2 titik ajer sehari. Pulak tu kulit muka punya liang pori akan mengecil, kulit muka lembut, kulit muka kita akan bercahaya, muka nampak segar. (Saya translate benefits kat The Body Shop ni). Cuba try. Memang best! Ada 2 size 50ml macam yang saya order ni dan size kecil 30ml. 

Face mist ni pula sebab saya nak dapatkan harga 20% off serum Drops of Youth  saya ambil yang ni. Rose Dewy Glow. Harap2 muka saya ni glowing la bila pakai nanti 😃😃😃. Ada esen rose dan raspberry dalam ni. Bau dia lembut sangat bila saya sembur kat muka. Saya memang suka bau bunga dan fruity. 


Bila dah memang pakai The Body Shop ni dapat la jadi ahli dan kena download apps The Body Shop Malaysia. Kat situ nanti kita boleh tengok rewards kita. Kalau ada, redeem la rewards kita untuk next purchase. Boleh la berjimat.  

Oh ya, masa PKP ni order ni tiba agak lambat juga la. 9 hari to be exact.Kalau nak grab free delivery online purchase ni sehingga 23 April 2020. Nak beli online boleh download apps ni ye. 


Dalam masa terdekat ni, inilah sahaja yang tiba. Ada lagi tak tiba tapi yang tu lambat sikit. 😊😊😊

Sunday, April 19

Resipi Oreo Cheesecake mudah tanpa bake

Kali ni resipi ni Dania yang buat. Dah lama dia sibuk suruh ummi dia cari bahan. Ok kali ni lepas cari bahan, Dania buat. Dalam pantauan ummi jugak la. 

Bahan - bahan :

1. Unsalted butter 50g
2. Whipping cream 200ml
3. Cream cheese 250g
4. Oreo 2 paket (1 paket hancurkan dengan cream, 1/2 paket patah-patahkan oreo jadi kecik, 1/2 paket lagi asingkan cream dan biskut. Biskut tu kemudian dihancurkan) 
5. Gula halus
6. Esen vanilla


Cara masak :

1. Oreo 1 paket hancurkan termasuk cream masukkan dalam loyang. Jadi based cake ni. 

2. Unsalted butter dicairkan, whipping cream, cream cheese, gula halus dan esen vanilla disatukan dan dikacau sehingga bahan-bahan jadi sebati. 

3. Masukkan juga oreo yang dipatah kecil-kecil tu ke dalam adunan di atas kemudian tuang adunan tu dalam layer kedua di dalam loyang. 

4. Taburkan serbuk biskut Oreo yang telah dihancurkan. 

5. Masuk dalam peti semalaman. Esoknya ngap la. Kalau tak semalaman pun tunggu la adunan cake tu keras boleh la makan. (Macam Dania tak sabar nak rasa hasil tangan dia)

Ni bahan yang saya gunakan. Boleh ajer beli ikut suka hati kita bahan yang mana senang nak dapat. Zaman PKP ni apa yang ada, yang tu lah saya beli. Pastinya pilih yang halal. 

Butter unsalted daripada Anchor


Credit : Google

Cream cheese Beqa. 

Credit : Google

Whipping Cream dari Anchor

Credit : Google

Inilah rupa cake sebelum dimasukkan ke dalam peti ais. 



Haaa ni lah hasil masakan Dania...
Oreo Cheesecake simple tanpa bake. 



Puji sikit kemudian Dania kata boleh buat lagi. Errr yang ni pun tak habis lagi sayang oii...😁😁😁 Kena puji la nak bagi semangat untuk masak lagi. 💪💪💪. Serius rasanya macam aiskrim dan tak manis sangat. Gula halus tu kena berpada-pada je masuk dalam adunan. Bagi ummi sedap. Secukup rasa. 

Tahniah anak ummi.....next....apa pulak?

Friday, April 17

Dapat keluar satu nikmat masa PKP

Ketua keluarga kena work from home. Sebelum ni ketua keluarga boleh ajer keluar time rehat tapi disebabkan kerja bertimbun, saya sukarela nak pergi membeli lagipun last saya keluar rumah exactly sebulan dari tarikh hari ni 17 Mac 2020. Sehari sebelum Perintah Kawalan Pergerakan. Kena terus pakai mask dari rumah. Rimas juga pakai benda alah ni tapi untuk keselamatan kan. 


Keadaan di traffic light Bandar Baru Bangi yang agak lengang. Kalau hari biasa sorrylah nak lengang macam ni. 


Tempat yang dituju ialah di Evo Mall. Tak sampai 10km pun dari rumah. To be exact 4.5km kalau ikut google map. Saya ke sini sebab nak pergi MaxValu dalam Evo Mall ni. Hari biasa pun tak ramai orang. Zaman PKP ni pun sama. Tak ramai dan lagi sedikit dari hari biasa. Boleh terus masuk je lepas kena check suhu. Ada kerusi yang disusun memanjang macam ni. Hakikatnya yang duduk depan tu pekerja sini. Nampak tak tanda tak ramai orang?. 

Ada satu insiden kat sini. Saya nak mencari cream cheese. Dania nak buat projek memasak dia. Gigih mencari tapi takde. Saya tanya staff sini. Dia kata stok akan sampai kejap lagi. Sedang saya berjalan-jalan, staff tadi approach kata stok cream cheese dah tiba. Nanti bila dia selesai check stock dia akan bagi kat saya. Gigih la saya jalan cari barang lain dalam list. Tengah dok mencari, datang la staff tadi tanya saya ke yang cari cream cheese? Sampai 2 dia bagi tapi saya cakap nak 1 je. Akhirnya saya ucap terima kasih dan sebut nama kat name tag. Namanya tak silap En. Khalil. Ada juga orang datang membantu kita kan?...Alhamdulilah. Fikir2 balik, gigih juga dia mencari saya kat setiap lorong tu. Ikutkan saya jauh dari tempat cream cheese tadi. 

Suami pulak kalau keluar dia pergi Giant kat Kipmall. Saya tak suka sana sebab masalah parking dan suami kata line beratur panjang sampai keluar. 


Time nak membayar saya guna pay wave je. 


Lepas keluar Maxvalu singgah pula Aeon Wellness. Nak mencari deodorant saya dan Dania. Walaupun duduk rumah, kena wangi-wangi ok?. Beli lebih sikit. Malas nak keluar mencari. Aeon Wellness ni langsung takde orang kecuali staff je.


Nikmat betul keluar ni. Sekarang ni nikmat ni yang kita rindukan sepanjang PKP. Nak bebas berjalan sana sini. Moga negara kita bebas dari wabak Covid-19 ni. Banyak-banyakkan berdoa....

Balik rumah, rehat, mandi kemudian masak. Terjadilah 2 masakan simple. Sardin dan kerang rebus hasil rembatan kat MaxValu. Paling manis bila suami dan anak bertambah nasi. 😊😊😊. Suami siap kata rasa macam dah kenyang tapi nak tambah lagi 😍😍. Masakan simple je pun tapi mungkin air tangan seorang isteri dan ibu yang berkat. Bukan senang nak makan lunch dan dinner bersama-sama macam ni kalau tak PKP. Hari biasa, suami dan anak tak ada kat rumah sebab bekerja dan Dania ke sekolah. Ada hikmah juga kan PKP ni?. Training masak2 sebelum bulan Ramadan nanti. 



Wednesday, April 15

Resipi Asam Pedas

Zaman sekarang ni nak kena masak je la kan untuk keluarga kita. Kali ni saya nak masak asam pedas. Rupanya ada beza juga bahan asam pedas Melaka dan Johor ni. Kali ni saya nak masak style Melaka. Jom kita start (ala ala cakap macam Khairul Aming) ✌✌✌

Bahan :

1. Daun limau purut.
2. Serai diketuk
3. Kunyit hidup (saya tukar dengan serbuk kunyit)
4. Belacan
5. Halba
6. Bawang Putih
7. Bawang Merah
8. Pes cili 
9. Ikan (saya guna ikan selar sebab tu yang ada dalam fridge) 
10. Asam jawa
11. Garam secukup rasa
12. Bunga kantan
13. Bendi 

Saya tumbuk kunyit hidup, belacan, halba, bawang putih dan bawang merah.

Cara-cara : 

1. Panaskan minyak dan masukkan bahan yang ditumbuk. 
2. Bila dah berbau wangi, masukkan serai dan daun limau purut. 
3. Masukkan pes cili dan masak sehingga pecah minyak.
4. Masukkan air asam jawa dan kacau. Kalau kuah pekat sangat, tambahkan air. Masukkan bunga kantan. Kalau tak ada bunga kantan pun tak apa. 
5. Bila kuah dah mendidih, masukkan ikan. Biarkan seketika sehingga ikan masak. Jangan lama sangat takut ikan tu hancur. Last masukkan bendi. 
6. Perisakan dengan garam secukup rasa. 


Resipi yang saya masak ni tak gunakan daun kesum tapi gunakan daun limau purut. Bila masak pun rasanya sedap. Ni hasil google dekat internet la ni. 

Time PKP ni la kemain rajin google resipi. Haaa siapa yang sama dengan saya? 🙋🙋🙋

Sunday, April 12

Resipi keropok lekor simple

Penangan PKP yang agak lama. Mulalah teringin nak makan itulah inilah kan?. Ke saya je? 😅😅😅. Dah beberapa hari tanya suami ada tak keropok keping kat kedai yang suami pergi?. Hampa....tak ada. Mana pulak nak carinya keropok time PKP ni?. Akhirnya saya berkobar-kobar nak buat keropok lekor from scratch. Ok apa bahan-bahannya? 

1. Ikan. Diasingkan isi dengan tulang. Kita nak isi je. Ikan apa-apa yang ada je. Saya guna ikan selar size sederhana 11 ekor. 
2. Tepung ubi 1 cawan
3. Tepung gandum 1/2 cawan
4. Soda bikarbonat sedikit
5. Garam secukup rasa




Cara-cara : 

1. Isi ikan yang telah diasingkan tu masukkan dalam pengisar dan kisar sehingga hancur. Gunakan sedikit air je ye....air tu tak nak banyak sangat. 


Ni rupa isi ikan yang telah dikisar.  


2. Masukkan tepung ubi sedikit demi sedikit dan dikacau rata. 

 

3. Masukkan juga tepung gandum, garam secukup rasa dan soda bikarbonat sehingga adunan ini tidak lagi melekat kat tangan. 


4. Taburkan tepung atas tempat untuk anda membentuk keropok lekor kemudian mulalah membentuk memanjang.


Ni lah rupa setelah siap.


5. Rebuskan di dalam air sehingga keropok lekor timbul. Dah timbul angkat dan toskan air. 


Ini rupa setelah direbus. 


6. Kalau suka rebus, sampai step no. 5 je la. Kalau tak suka keropok yang direbus...potongkan serong macam ni kemudian digoreng. Dah siap. Boleh la makan dengan sos cili. 


Keropok lekor ni rangup di luar tapi lembut di dalam. 


Haaa boleh la anda semua cuba. Harap-harap jangan la lepas ni teringin nak makan yang pelik-pelik pulak. Dania dah teringin nak makan pisang goreng tu. Esok la goreng pisang pulak. 

Wednesday, April 8

Billu

Semenjak PKP ni, banyak juga movie yang saya tonton dengan suami. Normally kami tonton waktu malam sebab siang suami work from home. Ada hikmahnya PKP ni sebab suami sentiasa kat rumah. Apa-apa barangan yang habis, suami la yang keluar untuk top up. Normally suami keluar masa waktu rehat. Minta juga nak keluar tapi suami kata biar dia je yang beli. 

Ok back to Billu pulak. Movie ni mengisahkan tentang seorang tukang gunting rambut bernama Billu. Billu dibintangi oleh Irrfan Khan sebagai Billu dengan Lara Dutta sebagai Bindiya isteri Billu.  Patut le cantik sebab Lara Dutta ni pernah menang Miss Universe. Ada juga Shah Rukh Khan sebagai Sahir Khan. Penampilan khas Priyanka Chopra, Deepika Padukone dengan Kareena Kapoor dalam adegan menari bersama Shah Rukh Khan. 


Credit : Google

Billu ni hidup dalam kedhaifan. Tengok la rumah Billu kat bawah ni. Billu dan isteri bersama dua orang anak tinggal di kampung yang bernama Budbuda. Billu nak bayar yuran persekolahan anaknya pun tak mampu. Pada suatu hari, kecoh la kat kampung ni bila seorang artis terkenal dan kru produksi nak shooting kat kampung Budbuda. Artis terkenal tu bernama Sahir Khan. Lepas tu Billu pun cerita la kat keluarga dia yang dia kenal Sahir Khan. Tersebar la kat kampung Budbuda yang Billu ni kenal Sahir Khan pelakon terkenal ni. 

Credit : Google

Apa yang terjadi selepas itu?. Datang la pihak sekolah ke rumah Billu. Pengetua dan beberapa guru. Billu pada mulanya bersembunyi dan bagitahu isteri dia supaya kata dia tiada di rumah. Rupanya pengetua nak tawarkan tanggungan pembayaran yuran sekolah sehingga habis anak2 Billu bersekolah tapi dengan syarat kena bawa Sahir Khan ke sekolah. Billu menjadi serba salah.

Di kedai gunting rambutnya pula, sedang Billu menggunting rambut pelanggan dia...datang seorang kaya ni bernama Daamchand ni siap tukar kerusi yang tunggu masa nak patah kat kedai gunting Billu tu dengan kerusi gunting rambut yang baru siap dengan alatan menggunting rambut seperti gunting, gel rambut dan lain-lain lagi. Haa Daamchand kata dia bagi barang-barang tu free ajer. Free ada makna tu?. Daamchand nak suruh Billu jemput Sahir datang kedai gunting tu.

Bermulalah kehidupan Billu jadi lebih baik sebab semua orang nak berkawan dengan Billu semata-mata sebab Billu kenal artis terkenal. Ramai la nak potong rambut kat kedai Billu bila selama ini kedainya sepi daripada pelanggan. Nak potong rambut gaya Sahir Khan. 

Daamchand juga menagih janji bila dia dapat jumpa Sahir Khan?. Bermacam cara Billu buat nak jumpa Sahir masa tengah shooting kat kampung tu. Ada yang dia telefon tapi diherdik pula dengan kru produksi tu. Nak jumpa kat set pun ramai yang tunggu sampai satu ketika Billu duduk kat pangkal pokok sampai pokok tu patah. Itu pun dapat tengok dari jauh. 


Credit : Google

Daamchand ni pun dah hilang sabar tak dapat jumpa Sahir Khan sehingga dia dan geng dia yang lain tuduh Billu menipu dan tipu duit untuk kepentingan diri sampai kena tangkap dengan pihak polis tapi dibebaskan. Kedai gunting rambut Billu juga diceroboh. Daamchand mengambil balik kerusi dan barangan yang diberi. Part ni sedih saya tengok bila Billu cari balik kerusi lama dia yang telah reput dan cermin yang dah usang kat tempat sampah. Orang kampung pun dah mengata-ngata Billu. Kononnya Sahir Khan tak kenal pun Billu. Billu yang menipu kata kenal sangat dengan artis terkenal tu. 

Pengetua sekolah anak Billu akhirnya dapat berjumpa dengan Sahir Khan dan mengajak Sahir ke sekolah. Ramailah orang kampung ke sekolah menunggu kedatangan Sahir. Billu dan isterinya Bindiya paling akhir datang ke sekolah sehinggalah time Sahir Khan bagi ucapan?....

Betul ke Sahir Khan kenal Billu?
Kenapa Billu balik masa Sahir Khan bagi ucapan?...

Serius part last ni memang emosi sangat. 

Jalan Cerita : 4.0 / 5.0 Agak slow juga pada mulanya kalau tengok Billu ni rasa geram juga sebab asyik-asyik tak dapat jumpa Sahir Khan ni. Macam-macam cara dah buat tapi tak dapat jumpa jugak. Banyak tarian dan nyanyian dalam movie ni. Penampilan Priyanka Chopra, Deepika Padukone dan Kareena Kapoor sedikit sebanyak menceriakan juga movie ni. 

Pelakon : 4.0 / 5.0 Irfann Khan (Billu) tu pelakon taraf Hollywood dah tu. Pernah berlakon dalam movie The Amazing Spider Man dan banyak lagi filem Hollywood. Om Puri (Daamchand) pula pernah berlakon dalam The 100 Foot Journey. 

Keseluruhan : Menyentuh hati juga movie ni dengan ada juga elemen kelakar.