Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Tuesday, March 31

Manfaatkan pembelajaran ePDPC masa Perintah Kawalan Pergerakan

Sempena perintah kawalan pergerakan (PKP) ni sekolah dah terlebih cuti. Jadinya inisiatif pihak sekolah untuk mengadakan kelas online masa PKP ni. Patutnya sekolah hanya cuti 2 minggu tapi lajak ke sebulan. 

Kelas online pertama (ePDPC) yang diadakan pada 24 Mac 2020 dengan menggunakan aplikasi meet. Pada mulanya agak kekok la nak guna aplikasi google ni dengan nak mencari macamana nak operate benda alah ni. šŸ˜…šŸ˜…šŸ˜…. Rupanya simple ajer. Ni saya menggunakan laptop. 

Jom kita start. 

1. Mula-mula buka akaun google oleh Kementerian Pendidikan. Macam Dania dan setiap pelajar sekolah Dania dah ada akaun google masing-masing. Bila dah keluar page ni, click bintik-bintik tu. (Apa ke namanya tu...saya panggil bintik2 je la).



2. Bila dah buka bintik-bintik akan keluar ini. Pilih meet. 



3. Keluar la page ni. Background dia asyik bertukar je jadi jangan risau. Ok kat sini click 'join or start a meeting". 



4. Cikgu akan bagi kod jadi type kat situ. Macam sekolah Dania ada https://gg.gg/pdpcmaya********. Bila type je terus ada link ke https://meet.google.com/***-***-***
Haaaa..... kod ***-***-*** yang kena masuk link di bawah. Tak payah masuk https semua tu. Hanya kod sahaja. 

Kalau contoh saya nak join PDPC maya ni boleh kalau ahli group accept saya. Kalau tak orang luar tak dapat nak join. 


5. Dah masuk page ni memang awal2 speaker dan camera on jadi off kan lah. Bila nak cakap baru on speaker. Kalau speaker tu on je...macam2 boleh dengar macam ada hari tu hubby bersin sampai teacher english tanya what is that?. Dania senyap je la šŸ˜†šŸ˜†šŸ˜†. Camera Dania tu pula sentiasa off je jadi cuma speaker je on kalau nak jawab soalan. Lepas tu Dania off kan. Cikgu je camera on. 

Cikgu ready untuk Pembelajaran dan Pemudah cara (PDPC) di alam maya. Ni Cikgu Sejarah Dania. Masa ni guna desktop tapi microphone ada problem. Cikgu beriya je panggil nama Dania suruh jawab soalan tapi kita boleh tulis kat sudut belah kanan tu. Dania type la kata mic problem. 



Ini pula subjek kimia. 




Kisah PDPC di alam maya di sekolah Dania pun dah masuk Harian Metro. Ada ralat sedikit. Bukan Form 3 dan Form 5 je ada ePDPC ni tapi semua tingkatan dari Form 1 - Form 5. 

Ini jadual E-PDPC minggu ni. Waktu disingkatkan sebab ada family yang kurang data telefon. Subjek pula mengikut jadual hari Isnin - Jumaat. 


Alhamdulilah, Dania dapat juga manfaatkan masa cuti PKP ni. Homework pun setiap hari ada. 



***Psst : Kalau nak join affiliate dan buat duit dalam sosial media tu boleh la click kat sini

Friday, March 27

Mudahnya belajar STEM dengan 5T3M

Dalam pada negara menghadapi perintah kawalan pergerakan, tak menghalang untuk anak kita belajar. Pembelajaran abad ini di alam maya bersama 5T3M.

Apa yang Dania akan belajar?

Online Programming in Scratch!

Tengok kat sini betapa seronoknya Dania belajar online ni. Kucing ni namanya 'Sprite'. Tiba-tiba terus teringat kat air bergas tu. Ok tengok kucing ni seekor je kan?....


Taraaaa....kini Sprite tidak lagi seekor kat situ tapi ditemani goblin dan beruang. Kalau siap kita coding kat sini, ketiga-tiga ini akan bergerak tau. Kalau kejung macam tu boring juga kan tapi nanti boleh coding supaya ketiganya bergerak dan 'Sprite' pula akan mengeluarkan bunyi 'meow". 


Ni Dania berkomunikasi dengan tutor professional. Jangan risau, tutor akan guide anak kita kalau tak faham. 


Ada 4 level kesemuanya. Setiap level, ada projek yang kena siapkan. Seperti contoh di bawah, Dania letak seorang ballerina. Belah kiri tu kiranya coding yang Dania buat la. 


Kemudian, Dania memasukkan 'background' pentas kepada projek ini. Tara.......inilah hasilnya. 

Bukan pentas aje ada, ada bermacam lagi 'background' yang boleh dipilih seperti pantai, bandar, langit dan lain-lain lagi. 


Setiap projek akan di 'save'. 


Ini lagi satu projek yang Dania buat. Ada orang nak pegang donut tu tiba-tiba dia hilang. šŸ˜²šŸ˜²šŸ˜². Dah projek ni tema halimunan pulak. Sebenarnya bagi je anak kita bereksperimentasi. Nak bagi orang tu terbang?, berenang dalam air? takde masalah dengan coding ni. Tu yang mak dia tengok pun turut teruja....šŸ˜šŸ˜šŸ˜


Apa yang saya boleh simpulkan ialah program ni satu program yang baik kerana ia mengajar anak kita untuk berfikiran secara kreatif dan di luar kotak seiring dengan dunia sekarang yang menuju ke arah pembelajaran dalam talian. Ada 25 aktiviti kesemuanya dan sesuai untuk semua peringkat umur. 

Kalau anda berminat dengan program ini ada dua pakej yang ditawarkan : 


Tutor Desk (RM50)
Kaedah belajar secara persendirian di mana akan disertakan cara untuk memulakan sistem, Online tutor juga ada dari Isnin - Ahad bermula dari jam 10 pagi - 6 petang. Soalan yang ditanya selepas jam 6 petang akan dijawab pada keesokkan harinya. 

E-Coach (RM120 for 4 sessions)
1. Kaedah real time di mana anak kita akan mendapat bimbingan secara perseorangan dengan tutor dalam talian.
2. Setiap sesi mengambil masa selama 30 minit.
3. Sesi pengenalan pertama termasuk juga dengan pengenalan terhadap sistem. 
4. Bebas menggunakan aplikasi Tutor Desk. 

Kiranya setiap sesi berharga RM30. Berbaloi juga la. 

Nota : Ada RM50 caj yuran pendaftaran yang hanya dikenakan sekali. Ini termasuk RM30 yuran keahlian 5T3M. Mereka yang berdaftar untuk program ini automatik akan menjadi ahli 5T3M dan layak mendapat faedah-faedah seorang ahli. 

Ni Dania tengah sibuk dengan pembelajaran di alam maya bersama tutor. 


Ni contoh bagaimana interaksi perseorangan dengan tutor semasa pembelajaran online ni berlangsung. 

Ok ya sekarang ni kan.....5T3M menawarkan secara Percuma kelas online coding ni tau....bermula dari tarikh 
21/3/2020 - 05/04/2020
Boleh manfaatkan masa anak di rumah di waktu Perintah Kawalan Pergerakan ni.

Boleh click link di https://myeducation.wishpondpages.com/5t3m_freecodingclass/

Jom 5T3M!!!

Tuesday, March 17

Unicorn Fun Run Finale akhirnya......

Pandemik Covid-19 yang menakutkan ini telah bagi impak kepada penganjuran fun run ni. Sebelum ni event Wazan Fun Run yang dijadualkan pada 22 Feb 2020 di UPM dibatalkan. Refund duit pun dah dapat tapi kena tunggu la walaupun 28 Jan 2020 dah hantar email kata event ni batal....9 Mac 2020 baru refund masuk. Event ni tak dapat T Shirt atau medal tapi dapat refund. 

Ok ni event yang batal juga. Kali ni saya, Dania dan hubby yang join. T-Shirt dan bib dah collect awal. Ni lah T-Shirt event ni yang sangat comel. Tu lah sebabnya masuk event ni sebab Unicorn Fun Run last year pun saya ada join http://www.eznakhalili.com/2019/07/warna-warni-unicorn-fun-run-2019.html Kali ni sebab dah finale nak join la juga. Bagus juga batal sebab last year sangat ramai orang sampai nak berlari pun susah ok?....Haaa time ramai-ramai ni la yang virus senang merebak pun. 


Bib 66 - Saya, 67 - Hubby, 68 - Dania


Bayar Unicorn Fun Run Finale ni last year lepas balik dari Taiwan jadi dapat la Harga RM28 harga early bird. 


Route yang akan kami lari. Kalau tengok kat sini sekitar IOI City Mall ni. Ada juga group lagi satu lari kat area MAEPS Serdang. 


Dah collect dah pun medal sebab kata batal. Jadinya weekend baru ni pergi masa IOI City Mall tu baru buka. Dalam pukul 10 pagi macam tu. Orang pun tak ramai. 


Sempat la pose kat sini sebab cantik pula kan?. Lepas tu pergi cari hand sanitizer, ada yang saya jumpa jenis pocket je pun tapi harga RM7++ šŸ˜²šŸ˜²šŸ˜².


Event kat bawah ni saya join dengan Dania je. Ada E certificate. Nak kumpul la sijil untuk sekolah tapi takpe sebab kesihatan lagi penting kan?. Event ni pula ditunda. 

Kalau nak join event run ni boleh la ke website https://www.jomrun.com/ atau boleh ke aplikasi di phone appstore atau playstore. Sekarang ni kan semua di hujung jari. 


Malam tadi pun ada pengumuman Perdana Menteri tentang Kawalan Pergerakan sebab Covid-19 ni. Dania pun cuti sekolah dianjak sampai 31 Mac 2020. 

Stay safe kawan-kawan....

Wednesday, March 11

Thunbergia

Ada hari sabtu tak ingat minggu mana, nak mencari pokok dan pasu kat Sg. Buloh so off we go. Bila tiba kat nursery berdekatan dengan UITM Sg. Buloh, nampak banyak nursery bunga tepi jalan ada bangunan yang roboh. Rasanya majlis perbandaran merobohkan mana-mana nursery yang buka secara haram kot. 

Ok kita tinggalkan nursery secara haram...kita tengok pula seleksi pasu kat sini. Sebenarnya nak beli pasu untuk bunga teratai. Pasunya yang bentuk tinggi. Pasu hitam yang kat bawah ni dah perfect untuk ciri-ciri pasu yang dicari. Pasu hitam ni kami beli. 


Seberang jalan, kedai yang sama...sebahagian binaan dah dirobohkan jadi pasu-pasu ini ada diskaun tapi pasu yang kami cari takde pulak kat sini. 


Selain daripada itu, nak mencari pokok bunga menjalar. Ini salah satu option. Bunga warna merah. 


Ini pula bunga menjalar warna kuning tapi bunga kuning tu kecik2 ajer. Yang ni saya tak suka sebab ada tali2 halus tu. Nampak semak. 


Haaa yang ni pula bunga berwarna ungu lembut berbentuk trumpet. Bentuk bunga macam morning glory. 


Akhirnya bunga ni yang menjadi pilihan. Harganya?. RM6 je sepokok. Ada 2 kudup yang belum berkembang tapi satu kudup tu tunggu masa je nak buka bunganya. Nama bunga ni Thunbergia. 


Keesokannya nah.......hello dunia.....bunga pertama Thunbergia kembang. 


Pokok Thunbergia sebelah kolam ikan. Haaa nampak tak tu, pasu tinggi tu letak dalam kolam ni sebab atas tu letak bunga teratai. Bunga teratai ni kalau berkembang berwarna purple. Eh purple lagi....ok...saya memang peminat warna purple. šŸ˜‰šŸ˜‰šŸ˜‰. Projek kolam ikan ni baru ajer siap dengan area berbumbung. Selama ni ikan dalam bekas kecik fiberglass tu ajer. Bila dah bina kolam ikan ni kemain happy berenang sana sini kat dalam ni. Rumah dia dah upgrade jadi rumah banglo. 



Kolam ikan dari arah tepi. Just a simple kolam ajer. Jadi tempat favourite hubby bila balik kerja. 


Sebenarnya sebelum mencari bunga kat Sg. Buloh, ada juga mencari bunga memanjat ni kat Bangi ni. Saya tak specific bunga apa tapi nak harga yang tak mahal sangat. Bunga yang saya jumpa ialah bunga kesidang warna putih. Bau wangi tapi harganya RM30 sepokok. Takde la besar sangat. Akhirnya tak jadi beli. 

Credit : Google

Tenang je kalau tengok bunga-bunga ni berkembang sekeliling rumah. Ada yang suka bercucuk tanam jugak ke? 

Tuesday, March 10

Pengawas sekolah menengah kebangsaan

Masa Dania Form 2, dilantik menjadi Pembimbing Rakan Sebaya (PRS). Masa Form 1 uniform baju kurung putih dan kain biru muda tapi bila dah jadi PRS ni kena la beli tudung, baju dan kain macam kat bawah. Kain warna kelabu tu sebab tak tahu nak cari kat mana jadi saya ke Jakel Bangi ni cari kain cotton dan tempah kat tailor. Suka kain cotton sebab tak panas dipakai kat negara kita ni haa....



Masa Form 3, ada kena hafaz ayat Al Quran. Ustazah kelas Dania la ni...lepas Dania habis baca ayat, ustazah ada cakap....Dania tak nak jadi pengawas ke?. Dania cerita kat saya dia rasa terkejut dan hanya senyum je  dan Dania kata lagi ayat ustazah lepas2 tu dia dah tak dengar dah sebab blur. Saya rasa terkedu agaknya. 

Masa ada nak buat pengesahan sijil PT3, cuti sekolah saya datang sekolah dan adalah tegur Ustazah kat pejabat. Saya kata untuk buat pengesahan untuk kemasukan ke Sekolah Teknik. Leceh sikit nak masuk Sekolah Teknik sebab mintak sijil PBD (markah dalam bilik darjah). Kena la mintak kat pejabat kalau nak details. 

Bila naik Form 4 pula, Dania kata Dania tak nak jadi PRS dah sebab................(biarlah off record). Saya bagitau la kalau nak mintak Universiti kena ada jawatan kat sekolah. (Ini untuk tambahan tapi akademik pun kena score). Saya kata cubalah mohon jadi pengawas kalau buka permohonan. Untuk rekod, Dania pernah nak mohon jadi pengawas masa Form 1 tapi tarikh interview tu sama dengan tarikh Dania kena wakil sekolah untuk robotik di Putrajaya jadi takde peluang la. 

Ada sekali tu ada meeting kat sekolah. Saya makan kat bilik di kantin. Ada ustazah pastu terus ustazah tanya saya jadi ke Dania ke Teknik?. Saya kata Dania dapat tapi tak pergi. Ustazah kata bagus sebab nak Dania masuk dalam badan pengawas sekolah sebab dah lama dia memerhati. Ustazah ni memang guru pengawas. Walaupun Dania pendiam tapi ada cikgu yang memerhati. Cikgu ni kan selalu dia akan tanya pendapat cikgu lain juga tentang peribadi murid. Saya tulis semua di sini supaya bila Dania baca, dia akan mengekalkan sahsiah yang baik kepada cikgu dan juga kawan2 di sekolah. Ibu mana yang tak gembira kalau cikgu puji anak?. Ya allah rasanya nak melompat pulak saya kat situ tapi dengan kehadiran Puan Pengetua kena cover la sikit. šŸ˜„šŸ˜„šŸ˜„. Di samping tu kena bersyukur juga sebab anak kita berkelakuan baik di sekolah. Alhamdulilah. 

Setelah lepas tiga peringkat interview, Satu dengan Majlis Pengawas, Dania kena dengan Ketua Pengawas. Ok dengan Ketua Pengawas ni simple je interview. Kemudian dengan Majlis Tertinggi pengawas. Haaaa yang ni dekat sejam interview. Fuhhh lama. Last sekali dengan Ustazah Husna. Legaaaaa......then lepas jadi pengawas percubaan selama 1 bulan, kini tiba di hari watikah perlantikan, saya dapat gambar ni pun dari kawan. Pengawas bergambar dengan guru pengawas. Kat tengah tu lah ustazah yang saya cerita tu. Ustazah Husna. Jenuh kecik besar kecik besar mata nak cari anak sendiri. 


Alhamdulilah Dania dan Zalilah pada hari pertama bergelar seorang pengawas sekolah. Malu-malu nak bergambar masa ni sebab depan ni ada kawan2 perempuan yang dok bersorak. Hehe. 


Nak jadi seorang pengawas pun selain uniform bertukar warna. Sebelum ni PRS warna ungu, pengawas warna biru pula. Kena pula mencari baju kurung dan tudung yang baru warna biru. Bila kita mencari uniform bulan Mac, kebanyakkan size tu dah takde la sebab orang dah beli bulan 12 tahun lepas. Saya pergi mencari kat Uniform Gallery kat Bangi. Kononnya nak juga mencari blazer sebab pengawas kena pakai blazer hitam masa watikah perlantikan dan perhimpunan hari isnin tapi size besar2 je yang ada. Nasib baik jumpa dalam Parkson Evo Bangi. Harganya kurang RM10 la dari blazer yang kawan saya beli. Brand tak dikenali pun ni. Material tak tebal sangat tapi nampak kemas. Kalau tebal cuba bayangkan pakai kat cuaca negara kita dan pulak bukan dalam aircond. Kain kelabu pula masih pakai yang lama sebab masa tempah tu saya request panjang sikit. Tahan lama sebab Dania pakai dari Form 2. Harap2 sampai Form 5 lah. Tak payah buat baru. šŸ˜†šŸ˜†šŸ˜†.


Bukan uniform je kena tukar, kasut pun kena pakai yang kulit tapi Dania punya ni bukan kulit tapi microfiber. Microfiber ni bawah sikit daripada kulit tapi material macam kulit. Ada penambahbaikan sebab boleh kena air. Boleh kena air pun bukan yang boleh rendam dalam air tu tapi kalau nak basuh cuma lap dengan kain ajer. Beli kat Medifeet sebab lapik kasut ada support untuk tulang. 


Ummi harap Dania dapat menjalankan tugas dengan penuh berdedikasi. Ummi pun kena hantar Dania sedikit awal daripada biasa. Pukul 7 pagi atau sebelum pukul 7 pagi tu selalunya Dania dah tiba sekolah. Idak 7.15 pagi selalunya tiba sekolah sebelum jadi pengawas. Not only Dania yang kena berdisiplin, ummi pun kena. Pengawas pula kalau kena merit, meritnya jadi double dari murid biasa. Kena berdisiplin dari semua segi tu....

Moga dipermudahkan....


***coretan untuk dikenang masa Dania dah besar nanti. 

Sunday, March 8

Kolaborasi Dato' Rizalman Ibrahim dan SDCC

Kolaborasi SDCC x Glamweddings 2.0 ni memang meletup. Tengok la ni arch kat depan ni haa. Belum lagi dekorasi kat dalam dewan. 

Pakej bermula dengan RM138,000 nett untuk 500 orang tetamu. 

Mereka yang inginkan majlis perkahwinan yang glamour kena ambik pakej yang ini. Mana taknya Glamweddings oleh Dato' Rizalman Ibrahim. Kalau ada budgetnya mengapa tidak kan kerana untuk hari bahagia kita juga supaya memorinya terpahat di dalam minda tetamu nanti. 


Kalau ambik pakej ni dah tak payah risau dah photographer yang nak mengabadikan gambar anda. 


Nampaknya ada banyak juga photographer yang boleh dipilih untuk hari bahagia anda. 


Ni diantaranya. 

  
Pilihan kad kahwin juga penting untuk menjemput sanak saudara, jiran tetangga juga teman yang dikasihi untuk meraikan majlis kita. Walaupun zaman sekarang ni ramai yang menggunakan medium jemputan melalui media sosial, saya tetap suka cara menghantar kad. Ini menjadikan penerima rasa dihargai. 


Memory Forever juga ada menyediakan custom made paper bag untuk hadiah kepada tetamu. 


Miss Shortcakes tak kurang hebatnya menampilkan kek perkahwinan yang sangat cantik. 
Warna kegemaran saya.....purple....šŸ’œšŸ’œšŸ’œ


Berbincanglah dengan mereka....
Nak tema kek warna apa...tak jadi masalah.
Kepuasan pelanggan diberi keutamaan. 

  
N3 Production ni boleh buat live feed perkahwinan anda. At least kepada sanak saudara dan sahabat handai yang tak dapat menghadiri perkahwinan anda tu boleh menyaksikannya. 


 Sesambil tu ambik gambar le anak sendiri. 


Ramai yang tak tahu yang Sime Darby Convention Centre sebenarnya boleh juga buat majlis untuk tetamu yang sedikit dan harganya lebih rendah. 

Pakej Ijab dan Qabul

RM15,000 untuk 100 tetamu

Penggunaan dewan di The Roof Garden dengan bufet makan tengahari atau bufet makan malam.
'Welcome drink' disediakan
Eksklusif bilik executive suite untuk pengantin
Bunga segar untuk main table
2 parking lot di lobi
Complimentary bufet makan tengahari atau Hi Tea untuk 2 orang
dan banyak lagi. 

Selain daripada itu ada :

Pakej Rafflesia 
RM19,999 nett untuk 300 orang tetamu

Pakej Grandeur 
RM29,999 nett untuk 400 orang tetamu

Pakej Gloxinia
RM98++ minima 700 orang tetamu

Pakej The Grandeur Chinese Wedding
RM1088++ meja untuk 10 orang tetamu

Pakej Jasmine Indian Wedding
RM1288++ meja untuk 10 orang (dome setting)
RM98++ seorang untuk (buffet setting)


Ini set up meja untuk perkahwinan cina. Saya suka betul sebab warnanya naik. Pilihan warna putih dan merah ni memang nampak berseri. 



Set up meja makan beradab. 




Kaunter pemanis mulut. 


Tadi putih, yang ni hitam. Peminat gabungan warna hitam putih boleh pilih yang ini. 


Ini setting warna silver. 


Kek pengantin. 


Seleksi lauk pauk yang disediakan. Makanan yang disediakan pun saya dah rasa memang sedap. Suami kata lauk kambing sedap. Dania pula kata nasi beriani dan lauk ayam sedap. 





Kita ambik gambar anak dara sebaya ni ye?. Aeysha anak Kak Hanny dan Dania.


Ni nasi minyak. 


Nasi beriani. 


Cream Caramel. 


Bunga melatari setiap sudut. 


Sago melaka. 


Kek coklat. 


Info selanjutnya?

Telefon : 03 2089 3688

Email : enquiries.sdcc@simedarbyproperty.com

Alamat : Sime Darby Convention Centre
1A, Jalan Bukit Kiara 1, 
60000 Kuala Lumpur

Jom realisasikan impian perkahwinan anda di Sime Darby Convention Centre!!!