Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Friday, October 30

Tips hilangkan parut chicken pox / demam campak

Daun pokok semambu atau bambu ni atau dalam bahasa inggeris dipanggil Neem ni penawar kepada penyakit chicken pox (varicella-zoster). Ada seorang jiran saya namanya saya panggil Kak Ani ada bagitau pokok ni memang ada berdekatan dengan kedai runcit dekat rumah saya. Jadinya masa saya gi kedai runcit ni...saya tanya india yang jaga cashier tu lalu dia pun tunjuk mana ke pokok semambunya. Ingat dia yang tanam tapi katanya memang dah lama pokok ni kat situ.

Dari jauh nampak macam pokok cermai. 


Inilah rupa daunnya dari dekat. 


Ada kawan saya bagi tips untuk buat bedak sejuk.

Bahan - bahan :

1. Sedikit air
2. Segenggam beras direndam dalam air untuk bagi lembut
3. Daun pokok semambu atau bambu yang telah dibasuh bersih

Cara - Cara :

Ambil sedikit beras lalu dibasuh dan direndam untuk bagi lembut. Kisarkan beras tadi dengan daun pokok semambu atau bambu ini dan campurkan sedikit air. Texturenya jangan terlalu cair. Kemudian bolehlah disapu pada badan yang terkena chicken pox itu tadi. Dipercayai dapat menyembuhkan dan memulihkan parut chicken pox.  

Boleh la gantikan calamine lotion tu dengan ni. Saya nak cuba nanti. 

Thursday, October 29

Ada apa dengan cinta? 28 Oktober 2015

Bukan ada apa dengan cinta TETAPI....ada apa dengan Harian Metro?. Semalam pepagi lagi Ayu Rafikah dah tag kat facebook. Petang sikit pergi mencari paper kat 7-11. Ni ceritanya di satu event Dutch Lady yang saya pergi. Ada aktor Aaron Aziz dan isterinya Diyana Halik. 


Close up gambar sikit. Petugas Dutch Lady sedang menerangkan tentang BMI kepada saya dan Dania. Oh well sebenarnya photographer sibuk suruh saya, Dania dan petugas Dutch Lady berlakon kengkonon kami ni sibuk mendengar penerangan. Dania ada ni pun sebab event ni buat masa cuti sekolah so angkut sekali...hehe. 


Ni ada gambar lama saya dengan Aaron Aziz dan Danish Anaqi anak Aaron. Masa ni saya tengah tunggu Dania yang masuk kelas Speech & Drama. Lihatlah betapa mudanya Aaron masa ni. Err orang sebelah tu pun sebaya dengan Aaron Aziz.   Depan tu dok tengok kami, ibu mertua Aaron Aziz iaitu ibu kepada Diyana Halik. Di saat gambar ini...drama Aaron yang ditayangkan di TV3 ialah Emil Emilda. Masa ni Aaron baru dikenali di Malaysia. 


Apa kena mengena gambar atas dengan Aaron Aziz?. Aaron Aziz dan keluarganya adalah duta Dutch Lady untuk menyampaikan mesej mengenai kebaikan susu dalam diet harian kepada seluruh rakyat Malaysia. 

****wartawan yang sama menulis artikel ini 

Wednesday, October 28

Buku Motivasi 5A UPSR

Dania ni suka sangat membaca novel. Jadi ada sekali tu masa cuti sekolah sebab jerebu, pinjam buku ni untuk Dania kat Perpustakaan Raja Tun Uda, Shah Alam. Di saat entry ni ditulis, dah pulang dah pun buku ni.  


Bagus buku ni sebab ada elemen nasihat kepada bakal pelajar UPSR. Tahun depan Dania bakal menduduki peperiksaan UPSR. Tahun depan bukannya 5A tetapi 6A. Tambahan kertas Bahasa Inggeris. 

Ni antara intipati dalam buku ini. 



Ada ditulis cadangan membuat nota dengan buku tiga lima. Itu yang Dania minta saya belikan sebab katanya nak buat untuk setiap subject. Dalam page lain ada menyebut kena bawa buku nota ni tak kira di mana sahaja. Ketika bermain, ketika breakfast etc. 

Bebudak ni kekadang lebih mendengar kata guru...buku-buku....takpelah yang baik kita ikutkan ajer. Kalau sesiapa yang berminat boleh beli buku ini yang diterbitkan oleh PTS. 

Bukan sebarang chicken....


Dania ada chicken pox since minggu lepas. Memang takde berdaun bambu bagai tapi just pakai calamine lotion dan ada lagi satu lotion Dr bagi. Jadinya dah 2 hari Dania MC tak pergi sekolah kerana chicken pox ni atau bahasa Dr....varicella-zoster. 2 hari exam sekolah kebangsaan dan sekolah rendah agama tak dapatlah nak ambik. Takpe ada MC boleh ganti hari lain. 

Today, since chicken pox Dania dah kering ummi dan Dania ke Sunway Pyramid nak cari kedai Himalaya. Elok ajer naik escalator tu dari parking Himalaya dekat2 situ. Carilah sabun Neem & Turmeric harga RM10.50 satu tapi saya beli 2 buku sabun senang. Neem ni daun semambu @ bambu. Beli sekali dengan face wash sebab Dania dok mintak sebab kata muka dia berminyak. Dah besar dah anak ummi. Cari juga Bio Oil untuk parut kat muka Dania. Tak letak sekarang. Tunggu betul-betul kering. 

Actually Dania masa baby dah dapat suntikan MMR (Measles, Mumps, Rubella). Measles ni bukan chicken pox ke?....nasib baik kena chicken pox sekarang bukan minggu depan sempena birthday Dania Yasmine dan cuti-cuti Malaysia. Bersyukur...

Tuesday, October 27

Plate to Pixel

*****copy paste daripada email yang saya dapat daripada At Nineteen Culinary Studio. 


You can cook delicious food but how do you make food look deliciousStyle your food like a professional. Learn stylish food presentation.

Have you always wanted to learn how to take better food photosSeen and gone ga-ga over all the fabulous photos in food magazines?

Have you always wanted to learn food photography but can’t find any classes? Do not have a professional SLR camera? Fret no more.

Back by popular demand, At 19 Culinary Studio brings you another specially created Food Styling & Photography Class. Mark this date – “Plate to Pixel” on Friday, 13 Nov 2015 (10am to 1pm)

Participants will learn the basics on how to style food to look delicious and take better food shots for keeps or for your blog or for your Facebook. Impress your friends and family.

No need professional SLR cameras. Use your smartphones or tablets for great results. You will learn the dos and don’t’show to use what you have or can get hold of or even make yourself. You will be introduced to the use of natural light, reflectors, simple props and best food angles. It’s hands-on and fun!

Class Fee per pax is RM200 (Non-member) and RM180 (Member gets 10% discount)

Our instructors:-
Food stylist and photographer, Audrey Lim
Events & Food Photographer, Michelle Yoon

Both Audrey and Michelle have great passion for photography. Both are self taught photographers who have mastered the painstaking art of capturing the moment for people and food. Both have delivered fabulously yummy food photos for the many cookbooks under MPH’s Masterclass Kitchen series. You can view their works in cookbooks such as Lost Recipes of Malaysia, Lite Malaysian Favourites, Fat Spoons, Home-baked Breads, Malaysian Tapas, Meatology.

Audrey has authored and photographed her own cook book Malaysian Tapas and has a blog, www.audreycooks.com or follow her on facebook https://www.facebook.com/audrey.cooks.1

Do not miss this opportunity. Sign up now. You can book and pay on our website eStore

For enquires, call us at 016-377 8236 or e-mail us at contact@at19culinary.com


*****Ada yang berminat? Boleh contact no kat atas ya....

Friday, October 23

Windscreen oh Windscreen

Windscreen kereta ni pecah sebab terkena batu. Mula-mula kecik ajer. Akhirnya terus memanjang sampai macam ni. Memang bahaya la kalau dibuatnya terkena batu lagi. 


Close up cermin depan yang pecah. 


Itulah pentingnya dalam insurance kereta cover sekali windscreen sebab benda macam ni lah. Saya guna insurance Etiqa jadinya dalam website Etiqa ada senarai panel windscreen. Cari yang dekat dengan rumah. Etiqa ni cuma cover RM500, harga windscrren RM750...jadi kena tambah lagi RM250. Rasanya next time bagi tinggi sikit kita cover windscreen kat insurance. 

Terus buat sekali tinted since tinted yang lama dah tak smooth dah. Ye lah guna kereta ni since 2007. Kereta yang lagi satu pun nak kena masuk workshop juga selama 4 hari sebab ada lori langgar lampu belakang. Ni pun orang tu tak buat report police lagi. 


Macam-macam hal la kalau pakai kereta ni. 

Wednesday, October 21

Pertemuan dua sahabat

Nak cerita ni, baru-baru ni hari ahad ada kenduri kahwin anak saudara kawan saya Cik Normi ni. Ni lah sahabat saya macam belangkas kat UITM Terengganu. Pergi mana-mana pun sama. Kalau seorang takde mesti kawan-kawan tanya mana lagi seorang?. Kawan saya Cik Normi ni orang Kelantan jadi orang lain ingat saya ni pun orang Kelantan. 

Raja sehari ni anak saudara kepada Cik Normi ni lah. Anak kepada abang Cik Normi. Untunglah orang nama Cik ni. Dah kahwin pun orang panggil Cik jugak. Ni bagi idea semua adik beradik pakai baju warna merah ni mesti idea kawan saya ni. Cik Normi ni suka warna merah. Ye tak Mie?....



Center piece kat meja. 


Cantik hiasan di pelamin ni. Lighting di pelamin menyebabkan gambar di kamera saya jadi gelap pulak. 


Kek yang sangat cantik. Hiasan yang tak keterlaluan. Dipandang manis ajer. 


Majlis di dalam dewan orkid, PKPS Shah Alam ni majlis gabungan 2 keluarga pengantin pihak lelaki dan pihak perempuan.


Pengantin lelaki ni lah anak saudara kawan saya. Beliau panggil kawan saya tu Moksu (kawan saya tu anak bongsu) Pengantin lelaki namanya Muhammad Zimam Areeb dan pengantin perempuan ni namanya Nur Aqlima. Sama cantik, sama padan. Moga berbahagia dunia akhirat. Ameen. 


Tq Mie sebab jemput Ena sekeluarga!. 

Tuesday, October 20

1001 peristiwa dalam sehari

Pada hari Sabtu baru ni, pukul 8 pagi dah keluar rumah sebab nak berkejar makan kat Kak Mah Nasi Dagang. Kat mana?....Jeng jeng jeng....

Kak Mah Nasi Dagang ni terletak di Pintu 1 Putrajaya. Bukan kat Putrajaya exactly tetapi border Putrajaya dan Kg. Dato Abu Bakar Baginda. Kalau guna waze, Kak Mah ni betul-betul sebelah Sekolah Kebangsaan Kg. Dato Abu Bakar Baginda. Pagi dah datang Kak Mah ni sebab selalunya kalau kebetulan lalu sini nampak kedai ni penuh ajer.  

Kami duduk special seberang kedai ni kat gerai burger. Gerai burger ni tutup hanya buka malam agaknya. 


Hubby order nasi dagang lauk ikan. 


Dania order nasi dagang lauk ayam.


Ni saya punya ni. Nasi kerabu lauk ayam berempah. Ayamnya sedap....


After that pergi ke D Pulze Cyberjaya sebab nak main bowling. Hubby insist nak bawa kami ke sini sebab hubby pernah main dengan teman office kat sini. Fully booked lah pulak pagi ni sebab ada sekolah yang booked kat sini. Ok lah since U Bowl kata selalunya petang ada kosong so kami balik la dulu. Maybe datang petang sikit. 

Makan tengahari, kami makan kat D Bawal near Bandar Baru Bangi. Tengah makan tetiba ada driver lorry tomboy dari Ashley Furniture approach hubby kata dia langgar kereta kami. Heran juga macamana tomboy ni tau kereta yang dia langgar kereta kami. Mungkin ada orang nampak. Rezeki juga sebab kalau takde orang nampak agaknya lari je kot driver ni. 

Ha kauuu....pecah lampu kereta kami ni. Kereta ada sikit calar kat lampu tu dan lampu kereta kami ni pecah. Dah check dah dengan body & paint, total RM 1900.37 (Lampu sahaja RM900 selebihnya calar yang sikit tu, nak kena cat sebelah kanan badan kereta ni sebab nak bagi sama warnanya). Dah bagitau driver lorry ni juga. Mengeluh dia. Yang letihnya nak kena tinggal kereta ni untuk 4 hari. Lamanya...


Part paling leceh kena buat report police. Kami buat report police kat Bandar Baru Bangi. Lepas buat report police kat Bandar Baru Bangi, kena buat report police di Ibu pejabat Polis Daerah yang terletak kat Kajang sebab saman trafik IPD Kajang ni yang keluarkan untuk accident area Bandar Baru Bangi. Siap ambik gambar bagai. Salinan report bukan keluar hari yang sama. Kena ambik hari bekerja pulak. Tapi, boleh ambik salinan kat balai polis yang terdekat. Cuma kena tunjuk resit report. Haihhh satu hal pulak nak kena ambik report pulak. 

Dah tiba Kajang ni hubby nak makan sate kajang la pulak. Jadinya singgah la Sate Kajang Hj Samuri. Citer pasal sate ni, gambar sate saya masuk dalam Gosip Mossip Mak Jemah Era Fm lah 


5 cucuk sate arnab, 5 cucuk sate ayam, 5 cucuk sate daging. Daging sate arnab lembut sangat. Saya kalau sate ni tak makan banyak pun. Setakat 2-3 cucuk dah kenyang. Hubby le tukang makan semua sate. Dania pun makan 2-3 cucuk ajer. 


Muka kepenatan sebab dari pagi lagi dah keluar rumah. 


Lepas ajer makan sate terus ke Cyberjaya dan solat dulu kat Masjid Cyberjaya. 


Memang rezeki kami nak main bowling kat U Bowl, D Pulze sebab cuma ada 1 lane kosong. Rate boleh tengok kat bawah ni yer. Kami main 1 game ajer. 


Hubby memulakan balingan pertama. Go Go...



Saya peserta No. 2 cewahhh guna bola No. 9. Bola dalam gambar ni ringan sikit kot. For the purpose nak ambik gambar je lah....sebetulnya saya main pakai bola No. 9. 


Anak dara ni dah tak sabar nak baling dah huiiii....


Our score ni. Baru berjinak-jinak je ni. 


Dalam pukul 6 petang singgah Puffy Buffy Cyberjaya nak makan ala carte. Tak terfikir pun nak makan Hi Tea. Harga asal RM23.00 untuk dewasa, RM15.00 untuk kanak-kanak tapi disebabkan banyak lagi makanan, kami ditawarkan flat rate RM5/seorang. Makanlah sampai jam 7.30 malam. Tak sampai pun jam 7.30 malam, awal lagi dah settle makan. 


Makanan yang disediakan. 


Dessert pula....


Cafe Puffy Buffy Cyberjaya, sederet dengan Bank Islam yang terletak di CBD Perdana 2. Kalau datang sini selalunya saya akan order Apam Balik. Kalau hari kerja tu Apam Balik paling hot hot hot kat sini. Selalunya after 2 pm dah habis sebab orang yang datang sini tapau siap-siap. Beli lewat habis lah....


Penatnya aktiviti hari ni. Penat tapi happy. 

Berkongsi itu indah....

Saya dapat 2 photo ni yang di share oleh Kuan Chee Heng di facebook. 


Photo credit from Kuan Chee Heng

Saya copy paste dari facebook Kuan Chee Heng. 

"Her name is Shuhada. She made my heart sank.
We met today. I talked to her as she helped me with some groceries and I discovered her dad abandoned the family. She has a younger sister in Standard 4. Shuhada is 11 years old studying in Sek Ren Section 1 Kinrara. What make me sad she told me, kadang saya makan, kadang kadang saya tak makan Kadang kadang makan dengan kuah kari sahaja. Biasa makan dengan kuah atau klcap sahaja. . Ibu terima bantuan zakat . But it is not enough to survive. My heart sank. I told myself I must return tomorrow and put more groceries in her house. CAN SOMEONE HELP OUT. Her address is D-10-8. Pangsapuri Enggang. Please help if you can."
*******************************
Disebabkan facebook inilah wakil taman kami, melawat mereka untuk memberi bantuan daging korban dan juga untuk menyampaikan sumbangan. Selain daripada itu....
Dania beriya nak bagi 2 buah buku cerita dan 2 set Play-Doh kepada Shuhada dan adiknya. Yang tudung hijau tu bukan adik Shuhada tetapi anak kepada wakil taman kami. Dania dapat Play-Doh daripada aktiviti di sini. Dapat 7 kotak Play-Doh sebab buat 7 rekaan Play-Doh. Kena tanamkan dari kecil lagi sifat berkongsi itu. Nak nak dengan mereka yang kurang bernasib baik. Tambahan pula Dania takde adik jadi kena ajar juga cara berkongsi.

Lepas ni Shuhada dan adik bolehlah bereksperimentasi dengan Play-Doh ni ya...

#playdohmonth2015


Saturday, October 17

Warna Warni peperiksaan UPKK 2015

Hari Pertama Peperiksaan UPKK 8 Oktober 2015 (Lughatul Quran)

Sepanjang Dania mengambil peperiksaan UPKK ni, saya memang ada menjenguk Dania. Ni masa saya hantar Dania pagi kat Sekolah Rendah Agama. Mereka ada program intensif menggapai bintang. Jadinya Dania terpaksa tak pegi Sekolah Kebangsaan sebelah pagi. Ada aktiviti solat duha dan solat hajat juga ulangkaji dengan guru yang subjeknya ada pada hari tersebut. 

Ada 3 hari exam tertangguh disebabkan penangan jerebu yang teruk. Harapan saya semoga emosi anak saya tak la terganggu. 


Saya melawat Dania tengahari ni waktu mereka makan tengahari. Makanan siap disediakan oleh pihak sekolah makan pagi dan makan tengahari. Saya tak bayar apa2 pun ni. Ni inisiatif pihak sekolah. Kawan sekelas Dania ni. 



Kawan Dania menyorok la pulak. Saya nak ambik gambar Faris yang belakang sekali tu. Mereka ni tengah beratur nak ambik nasi ayam. 


Amboiii Dania tak pandang ummi pun. Sibuk makan nasi ayam. Ok lah ummi ambik gambar kawan anak ummi lah...


Hari Kedua Peperiksaan UPKK 12 Oktober 2015 (Ulum Syariah)

Hari Kedua ni saya datang dekat pukul 1 lebih macam tu. Pelajar yang duduk depan saya ni dari sekolah lain menumpang buat exam kat sekolah ni. 

 
Saya masuk dalam surau nak ambik gambar Dania. Siapa tu?? Tu ummi Dania....ni sebab flash ni lah mata tertutup. Hi Nabilah....



Masa ni beratur depan surau nak bergerak ke dewan peperiksaan. 


Eh wah Faris. Sesajer pandang tepi bila aunty ambik gambar ye...


Hari Ketiga Peperiksaan UPKK 13 Oktober 2015 (Sirah, Jawi/Khat)

Hari ni Dania tak dapat nak gi awal pagi ke sekolah agama memandangkan ada exam kat sekolah kebangsaan. Habis ajer exam, saya dah bawak balik rumah (balik awal) sebab Dania nak mandi, makan dan solat. Kemudian bergegas pula ke sekolah agama. Saya heran sungguh kenapalah time exam 2.15 petang. Padahal sekolah kebangsaan keluar pun dalam 1.20 petang. Jakim tak ambil kira pelajar sekolah kebangsaan ke?...hmmm....

Tengah beratur ni sebelum ke dewan peperiksaan. 


Mesti saya ambik jugak gambar kawan Dania ni sebab umminya kawan yang baik dengan saya. Handsome kan?...


Ok dan terus masuk dewan. 


Sempat jugak ambik gambar anak ummi di balik tingkap. Hehehe...


Hari Terakhir Peperiksaan UPKK 15 Oktober 2015 (Adab 1 dan Adab 2)

Saya datang dekat jam 2 petang. Ambik gambar dulu. Saya rasa saya seorang je kot beriya ambik gambar. Hehehe....



Gambar ni macam seronok je mereka ni sebab hari ni hari terakhir exam UPKK. 

 
Boys ni syok giler ambik gambar sebab katanya dah nak habis exam dah. 


Shhh tolong senyap. 


Dania mula menulis ajer, baru saya balik. 


Terserempak dengan Guru Besar. Siap salam sambil dia cakap terima kasih la sebab datang tiap hari tengok anak. Airmata saya pun macam nak keluar dah....hehehe...sensitif u..Ok...saya mengaku bukan hari terakhir je airmata keluar.....4 hari berturut-turut....hehehe...

Kawan Dania pun ada yang bagitau Dania....ummi awak tiap2 hari datang ye?. Waktu saya datang menjenguk tu saya dapat rasakan yang Dania ni kembang jugak la sebab ummi dia datang....

Moga Dania beroleh kejayaan....ameen....