Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Thursday, October 31

Bercuti selepas PT3 2019

Weekend habis PT3 tu ikutkan nak ke Cherating tapi di saat akhir pergilah kami ke Genting pulak. Ni semua sebab saya terasa tak nak ke Cherating. Malas nak jauh2 tapi nak pergi dekat ajer. Ok jadi siap-siap booking hotel dekat Genting beberapa hari sebelum nak bercuti ke sini. Nasib baik ada kosong tapi kebanyakkan bilik dah penuh. Masa saya tengok tu ada bilik berharga RM1400++. Of course la tak ambil yang tu. Saya masuk kat website Resort World Genting. Ada je hotel lain seperti Swiss Garden dan Grand Ion Delemen. Tu kena pergi kat website dia. 

Kami dapt bilik ni kat Awana Genting Highlands ni. Bilik ni macam sesuai untuk 4 orang. Nama bilik ni Awana Superior Deluxe Room. 


Kat sini ada meja dengan 2 kerusi kot la nak minum2 teh dan kopi kat sini sambil tengok permandangan luar yang serba hijau.


Depan ni ada cermin dengan TV berskrin nipis. 


Selesa juga la bilik ni memang sesuai untuk keluarga saya. 


Pakej bilik yang saya pilih ni sekali dengan breakfast dan preview pass untuk main dekat Skytropolis Indoor Theme Park. Harga RM501. 
Tiba kat atas ni pun dalam pukul 11 lebih. Rehat dulu sebelum bawa kereta naik atas. Awana ni kat tengah jadi kena naik atas la kalau nak ke indoor theme park. Hotel kat atas ni dah fully booked. Sebelum ke Skytropolis singgah la isi perut dulu kat Jom Makan. Dapat la device macam ni bila order. Bila bergetar maknanya makanan yang kita order dah siap. 


Nasi ayam Dania. 


Kuay Tiaw goreng hubby. 


Nasi goreng petai saya punya. 


Bila perut dah isi barulah gerak ke Skytropolis. 


Sebelum tu kena redeem tiket dulu sebab pakej hotel sekali dah dengan tiket. Tunjuk je confirmation letter dalam email then terus la counter print ticket. Dania dan ayah dia je yang main. Saya tunggu je la sini. 

Ni game yang first Dania main dengan ayah dia. 


Permainan ni pun Dania main dengan ayah dia tapi simple je la just pusing-pusing je. 😆😆😆


Untung juga datang ke sini sebab theme park ni tak berapa ramai orang. Bila beratur tu samada boleh terus main atau beratur sekejap je dah boleh main. Sebelum ni pernah juga datang kat sini. Entah berapa lama beratur baru boleh main sebab orang ramai sangat. Kali ni tenang ajer. 


Berwarna-warni kat sini. Syurga kanak-kanak dan orang dewasa juga. 😀😀😀


Berani betul Dania nak main ni. Benda ni macam UFO akan berpusing-pusing. Alehnya hubby kata Dania tutup mata masa main ni...bila naik ke hujung tu yang buat gayat tu. 


Sementara itu, saya singgah ke kedai ni nak beli cotton candy. Tema halloween kedai ni sebab bulan 10 ni halloween. 


Ha tudia kemain besar cotton candy ni. 


Lepas puas main-main berjam lamanya....petang sikit tu solat dan makan malam pula. Surau tu kena turun escalator kat Skytropolis tu. Makan pula kat food court berdekatan dengan surau. Nak makan kat atas ni kurang-kurang seorang makan dalam RM20. Itu baru makan belum lagi air....jadi kena ada budget lebih sikit la kan...

Esok lepas check out ingat nak singgah Genting Premium Outlet. Tunggu la entry selepas ni....


Tuesday, October 22

Lokasi Goblin di Korea selepas setahun berlalu

Setelah 10 bulan balik dari Korea tahun 2018, barulah saya berkesempatan nak menonton drama Korea bersiri Goblin : The lonely and great god. Itu pun lepas Dania habis PT3. Kebetulan bukak Astro ada siri K Drama Goblin kemudian saya dan Dania marathon menonton la dari siri 1 sehingga 16 kat Netflix. 

Barulah buka mata yang rupanya kami pernah pergi lokasi penggambaran Goblin : The lonely and great god. Haa meh saya tunjuk....

Source : Google

1. Depan Shinsegae Department Store, Myeondong.

Ni lokasi di mana Grim Reaper bertemu dengan Kim Sun @ Sunny kat depan Shinsegae Department Store di Myeondong. 

Source : Google

Haaa ni gambar yang saya snap sementara menunggu hubby pergi beli makanan. Saya dah sakit kaki dah nak berjalan lagi. Saya tunggu dengan Dania kat sini sesambil tengok pertunjukan lampu depan ni. 


Ni lah pertunjukkan lampu yang saya cakap tu. 


2. Gyeongbokgung Palace

Ingat tak scene Eun Tak pertama kali dapat ke Canada melalui pintu merah?. Kemudian Eun Tak sedar dia dah terlambat ke sekolah dan nak balik semula ke Korea kemudian, Goblin dah siap tunggu kat sini. Lokasinya adalah di Gyeongbokgung Palace. 

Source : Google

Kan saya kata saya baru tengok Goblin ni lepas balik Korea, kalau saya tahu tempat ni memang la saya tangkap gambar dekat sikit. Niat di hati nak ambik gambar gong besar ni je. Tak sangka pulak belakang tu tempat Goblin tunggu Eun Tak. 😆😆😆. Masa ni kalau cerita pasal Goblin ke...saya memang tak ambik port 😅😅😅 sebab tak pernah tengok kan....


Ni lepas Goblin dan Eun Tak keluar dari pintu ni dan Eun Tak pun berjalan kaki ke sekolah...

Source : Google

Kat tempat ni juga scene zaman purba atau bermulanya kisah hidup Goblin zaman purba. Scene zaman istana diadakan di sini. 



3. Yongpyeong Ski Resort. 


Eun Tak yang lari dari rumah Goblin kemudiannya kerja kat Yongpyeong Ski Resort. Rupanya masa saya ke Korea tahun 2018 memang saya ada pergi ke ski resort ni. Ada beberapa ski resort di Korea seperti Vivaldi tapi saya ke Yongpyeong Ski Resort.

Source : Google

Dania dan ayah Dania sibuk main ski. Kena berhati-hati sebab licin kat salji ni. Heyyy tapi kan...tapak kaki Goblin dan Eun Tak ada kat sini la. Kot la saya ada terpijak....


Kami tak naik kereta kabel. Tourist guide kata permandangan kat atas sangat cantik. Kalau tahu permandangan kat atas tu lokasi Goblin mau je saya naik kereta kabel ni haa....😉😉😉 sebabnya memang kami hanya plan nak main ski je kat sini. 


Eun Tak naik kereta kabel dan berjumpa Goblin kat atas. 


4. Bukchon Hanok Village

Source : Google

Kat Bukchon Hanok Village ni tak dapat jumpa pula tempat sebenar Kim Sun dan Grim Reaper berjumpa sebab kat sini memang banyak lorong. Kalau tengok batu kat dinding belah kanan yang warna putih sama dengan warna batu dinding kat gambar atas. Perkampungan tradisional ni dah berusia 600 tahun dahulu. 


Drama ni bagi saya menarik sebab ada tema percintaan selain daripada lagu-lagu tema yang menyentuh perasaan. Diantara teraju utama drama ni ialah aktor Gong Yoo. 

Inilah 4 tempat lokasi penggambaran Goblin : The lonely and great god yang saya pernah menjejakkan kaki di Korea. Kalau ada rezeki boleh la pergi ke lokasi lain drama Goblin ni. 😊😊😊. 

Monday, October 21

Peperiksaan PT3 2019 Part 2

Wah siap ada Part 2 lagi. Bukan apa ni cerita PT3 minggu kedua. Hari ni subjek Sains dan Pendidikan Islam. 

Seperti biasa akan ada cikgu tunggu. Anak-anak ini akan salam cikgu. Kalau ada cikgu Jalil ni mesti cikgu pesan, kamu jalan jangan tengok buku. Kamu masuk dewan exam kamu senyum je. 



Murid perempuan tak jalan lagi ni. Tangga lelaki dan perempuan pun diasingkan. 



Nampak ibu dan anak ni saling berpelukan. Ni kawan sekali AJK KSIB. Duduk jauh juga kat Nilai ulang alik kat sekolah kat Bandar Baru Bangi. 


Kawan baik Dania kat depan ni. 


Dania jalan menonong je. Sempat salam ayah. Itu pun malu-malu. Ayah datang tiap-tiap pagi untuk baca yassin kecuali ada 1 hari je tak datang. 


Ni la tugas saya kena distribute makanan untuk anak-anak PT3. Menu hari ni spaghetti dan seperti biasa air yassin akan diberikan. 




Tengah menunggu anak-anak PT3 turun untuk berehat. 



Seperti biasa saya tukang ambik gambar jadi gambar selalunya takde dalam ni. 



 Cikgu Jay tolong ambikkan gambar barulah ada gambar saya. 😃😃😃.

  
Murid-murid sibuk makan, aunty Ezna ambik gambar. Hehehe...



Ada yang memalu ambik gambar haa...


Sekolah yang tercinta.... 



Tengok kamera ni Ziyad. Sama kelas dengan dari Tingkatan 1. Comel bagi saya. 


Hari kelima pula subjek Sejarah. Masing-masing berjalan dengan bawa buku kat tangan. Pakai tudung labuh ni scorer ni. Najwa namanya. 



Dania pun bawa buku kat tangan tapi tak baca sebab katanya takut tak boleh concentrate berjalan. Takut terjatuh. Ayah tunggu ni haaa sebelum baca yassin. 



Ayah Dania bergambar dengan Cikgu Jalil. 


Tudung merah tu orang kuat PIBG dengan Ustazah Hanani yang sama-sama berdebar anak ambik exam.


Masa ni anak-anak PT3 tak turun lagi. 



Menu hari ni Spaghetti Bolognaise. Bau kemain wangi lagi. Buat lapar je tau...



Ni geng makan Dania ni. 


Hari yang terakhir PT3 subjek Bahasa Melayu 1 dan 2. Sepatutnya mula 30 September 2019 tetapi disebabkan penagguhan, subjek Bahasa Melayu mengakhiri PT3. 

Ni bergambar ramai-ramai. Ada yang bertugas secara sukarela tak masuk pun dalam ni. Ada ibu bawa kek nak makan ramai-ramai masa hari terakhir PT3.


Ok Dania dah jalan depan ummi.


Salam ayah dulu. Dania dah siap salam saya masa dalam kereta. Datang pun 2 kereta sebab lepas breakfast sama-sama dekat restoran berdekatan sekolah, Hubby hantar saya ke sekolah balik dan hubby terus balik rumah sebelum prepare nak pergi kerja. Saya selalu stay back kejap kat sekolah tengok apa kena buat sebelum ke tempat 'tenang' saya. 


5 biji kek untuk cikgu2 Tingkatan 3 tanda terima kasih. Mummy yang bertugas kumpul duit sikit seorang tempah kek ni. Bagi kek ni sebelum anak-anak PT3 break. 


Ok...Dania dah turun dengan kawan baik.  


Geng makan Dania.  Menu bihun Singapore pula hari ni. 


Group lelaki pulak. Walau ada paper 2 jap lagi muka berseri-seri tak sabar nak habis paper PT3. 


Masa anak-anak PT3 dah dikutip kertas, cikgu benarkan kami ibu2 yang bertugas masuk dewan peperiksaan. Apa lagi....pergi cari Dania kat belakanggggg rupanya. Third last tepi tingkap. 


Haa Dania dah tersengih ummi jenguk. 



Habis je exam ada murid bacakan doa semoga anak-anak ini nanti mendapat keputusan yang cemerlang. Memang tertib sekolah Dania ni. 


Sempat juga ambik video. Ada ayat2 guru penolong kanan yang membuatkan kami ibu-ibu terharu lalu mulalah mengalirkan airmata. 


Moga Dania akan mendapat keputusan yang cemerlang PT3 2019. So sekarang boleh la relaks sikit. Nak dapat keputusan nanti kita start gabra balik 😅😅😅 tapi ummi tahu Dania dah buat yang terbaik. Apa-apa keputusan insya allah ummi dan ayah akan terima....