Sunday, December 19

Anak anda suka sayur?


Picture taken from Mr. Google

I believe kebanyakkan kanak-kanak tidak suka makan sayur. I pernah terbaca yang Wardina pun pernah sorok2 sayur dalam makanan anak2 nya. Kalau nak suruh anak2 makan sayur, mulalah Wardina ni reka cerita. Itu cara Wardina kan....i pula kalau nak suruh Dania makan sayur, i akan cerita la kalau kita makan sayur, nanti sayur boleh lawan kuman tak baik dalam badan. Kalau badan terasa sakit sikit tu, maknanya sayur tu dah berlawan dengan kuman lah tu. Tiba2 Dania pun kata....ummi, Dania rasa badan dania sakit sikit la. Mesti sayur dah lawan dengan kuman. Rasa nak tergelak pun ada. Rasa bersalah pun ada sebab menipu. Hehehe.....Lagi satu pendekatan, i buat macam pertandingan. Sape yang makan banyak sayur, dia menang. Atau sape yang makan sayur, kulit dia cantik makan princess. Ha ha ha...kelam kabut Dania makan sayur...he he he. Nak menang punyer pasal.

You alls buat pendekatan bagaimana nak menggalakkan anak2 makan sayur??


16 comments:

  1. My son mmg tak nak mkn sayur,selalunya buat sup pastu blend sampai hancur...dia suka sup,so dia akan hirup je la sup tu...he3.

    ReplyDelete
  2. my zharfan suka mkn cucumber +carrot ajer..vege lain dia tak makan..

    ReplyDelete
  3. anak sy cuma makan sayur kobis je..
    kdg dah sorok pun bila terasa kat dalam mulut dorg akan luahkan semula.. huhu.. sedih je rasanya..

    ReplyDelete
  4. saya buat macam ne.."amana kalau makan sayur nanti cantik" tetiba dia kana makan sayur sambil tanya " cabtikkan mama" siap lentuk2 lagi kepala.. tapi sekali tue jelah kali kedua dia luah..susahla.. sbb papa dia pun tak makan sayaur..mmm

    ReplyDelete
  5. anak i gila mkn ulam esp daun pudina esp bila dpt cicah ngan budu atau cencalok huhu

    ReplyDelete
  6. my both damia suka makan sayur...memang sejak kecik buat bubur wajib letak apa2 sayur..tukar2 lah sayur tu...then bila dah besar ni agaknya dah imune makan sayur..tu suka makan sayur kot..kalau nak tau, dalam nasi goreng/mee goreng, both damia pilih sayur jer makan..hehe

    ReplyDelete
  7. my son refused to eat vege... me too... hahaha

    ReplyDelete
  8. Emir sukeee sayur. i memang ajar dia dari kecik since i tak suke sayur :d so he must have sayur in his meals

    ReplyDelete
  9. @Ena

    Tu la...bila dah besar, they all cerdik sikit...x mau sayur...

    ReplyDelete
  10. @BABY(MAMA AMANA

    idea yg sangat bernas tp lepas tu luah pula....ala sayang...zat2 sayur tu x masuk perut anak....

    ReplyDelete
  11. @AyuArjuna BiGoshh

    ulam awet muda tu ayu...:D daun pudina sangat wangi. pernah juga i try makan...

    ReplyDelete
  12. @ibuayahdamia

    wahhh untuk u, anak suka makan sayur...sure kulit anak cantik nih...

    ReplyDelete
  13. @Em's Family

    good boy emir. *clap* *clap* sebab makan sayur...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails