Wednesday, December 29

Buku Akaun

Akaun Tabung Haji

Kelab Yippie

I pergi buka akaun tabung haji dania yang baru. Akaun Yippie tu untuk tabung pendidikan Dania. Tiap bulan tolak RM107 dari akaun Yippie ni. Akaun Yippie ni i buka masa umur Dania 3 bulan lagi. Tabung Haji pula i nak buat savings untuk Dania. Biarlah senang kemudian hari kan.....Masa nak buka akaun baru tabung haji kemain berchenta lagi. Lamanya tunggu. No giliran sekarang 260. Nombor i 284. Ambikkkk...alang2 dah kesini terus je la tunggu. Dania sampai cakap kat ummi, kena tunggu sampai malam ke ummi? Hehehe. Laser sungguh si kecik ni. I rasa service Tabung Haji sama eh kat mana-mana? Service agak lambat kat branch Alor Setar Kedah, Bangi mahupun dekat Kelana Jaya. Tempat lain i kurang periksa tapi mengikut kata orang sebelah i tadi, Tabung Haji kat Kompleks PKNS pun lambat juga. Ehm.....

Baru2 ni my mama bagi buku akaun i masa i kecik lagi. Nama mama i ler, nama i nombor 2. Terus i keluar semua amount dalam tu. Malas i nak buat buku banyak2. Cukup la dengan Maybank dan Tabung Haji je. Nasib baik duit tu tak di transfer ke Bank Negara lagi atas nama wang tidak dituntut. Nanti lagi lama proses nak mengeluarkan duit kita. Buku i pun buku Bank Bumiputra Malaysia Berhad. Sekarang kan dah tukar nama CIMB.


Tengok la buku akaun i ni...

^
^
^
^
^
^
^
^
^
^

Buku akaun i

You alls banyak ke buku akaun??

19 comments:

  1. klab yippie 2 bkn yg lme pnya kew..teringt msa kecik2 ada bnda 2...

    ReplyDelete
  2. my zharfan & ariff ada akaun yippie + kelab nuri (bank rakyat) :) now gigil mengumpul savings --me simpan most hasil contest + blogging dlm akaun yippie my boys :) monthly me buat potongan gaji utk takaful siswa ajer..savings yiipe+nurime tak buat fixed amount--bila ada duit baru masukkan :)

    ReplyDelete
  3. DeQdEq cuma ingin berkongsi, klu nak buat tabungan/simpanan utk anak-anak dlm jangka masa yg panjang...ada tempat yg boleh beri pulangan yang lbh...

    boleh tengok sini:http://solusikewangan.blogspot.com/2010/12/7-tempat-simpanan-pelaburan-di-malaysia.html

    ReplyDelete
  4. klau savings dlm amflexi bole attach dana pendidikan anak.. nti bila nk msuk U x perlu nk apply PTPTN dh ^^

    ReplyDelete
  5. oh bee tabung dalalm sspn, tetga ank

    ReplyDelete
  6. @@mi_RuL

    Entah la yang lama ke tak sebab masa buat tahun 2004 pun kelab yippie yang ni juga....mungkin sama kot...

    ReplyDelete
  7. akak tabung anak SSPN jugak .. banyak kebaikannya .. utk PTPTN akan dtg :)

    ReplyDelete
  8. terjah la...tp blog tu msh dalam pembinaan lagi...

    cuma dah ada info utk berkongsi...sbb bidang kerja DeQdEq...

    ReplyDelete
  9. @ieda

    Oh SSPN....Yippie Care tu pulak tabung pendidikan Dania dengan Maybank....:) ehmm banyak yang leh consider nih...

    ReplyDelete
  10. @deqdeq

    A'ah baru terjah tapi info tak banyak lagi la...

    ReplyDelete
  11. tu la pasal...DeQdEq sibuk dgn blog personal ni...sampaikan blog yg satu lagi tu tak ter'update'...heheheh...

    insyaAllah nanti akan disiapkan..sbb tujuannya nak bagi info pada semua...

    ReplyDelete
  12. @Mama Zharfan

    tapi kan suzz "gigil" juga nak tambah savings dania hehehe.....i nak buat masukkan juga tiap bulan. Biar duit tu bertambah. Lagipun pulangan tabung haji pun not bad juga. :)

    ReplyDelete
  13. @honeyvsbee

    Kalau buat tabungan tak payah la anak kita pinjam kat PTPTN tu kan? Kurangkan hutang...

    ReplyDelete
  14. dulu eija pun jenis suka buka byk akaun..at lastnye bkn sume a/c dpt aktif..hehe..

    tp utk my son..mmg eija saving 2 akaun jerk..tabung haji tolak dr gaji eija setiap bulan dan akaun maybank masukkan saving dia hasil dr duit cukur jambul dia dulu, duit raya dia setiap tahun n duit gaji dr acik dia..jgn x tau zaquan dpt RM10 setiap bulan dr acik2 dia yg dh keje..so me kumpul n simpan dlm akaun dia..sikit2 lama2 jdk bukit..hehe

    ReplyDelete
  15. @EiJa ZaQuaN

    wow duit dari acik...baiknyer...mula2 sikit la lama2 ambikkkk :) lumayan....

    ReplyDelete
  16. Untuk Acha saya cuma bukakkan Tabung Haji jer...duit dr org bagi masa lahir,duit raya, semua duk situ..every month potong gaji saya masuk Tabung Haji..x drlah byk amountyer..sbb takut kang ada adik beradik lain...kang x adil plak....pastu saya masukkan Insurans Pendidikan dgn Takaful Ikhlas...

    ReplyDelete
  17. @mamaacha

    Tak banyak amount pun, akhirnya jadi banyak jugak :)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails