Thursday, December 8

Hotel Kharisma Bukittinggi vs Hotel d'Dhave Padang di Indonesia

Di Bukittinggi, we alls menginap di Hotel Kharisma. Katanya taraf 3 bintang hotel ni. Lokasi hotel ni sangat strategik sebab terletak dekat sangat dengan bank, tempat makan. Malahan kalau nak pergi jalan kat Jam Gadang tu, tak jauh sangat pun. Jam Gadang tu terletak dekat dengan Pasar kat Bukittinggi ni. 

Katil kat bilik we alls katanya size King tapi bila i tengok size Queen je. Nasib la Dania kecik lagi....rasanya size katil King kita lagi besar. Lepas tu dalam biliknya takde peti sejuk dan cerek. Apatah lagi pek kecik nak buat kopi atau teh. Kalau nak ada semua ni kena upgrade jadi bilik Suite. Kalau kita di Malaysia, superior tu dah kira canggih la kan sebab atas daripada bilik Deluxe.TV dalam bilik pulak siarannya tak clear. TV still TV besar lagi. Bukan LCD TV.

Bilik bawah Deluxe, tak disediakan aircond ye. Bukittinggi ni memang katanya sejuk tapi bagi i Cameron Highland lagi sejuk. I nampak waktu malam ada orang Bukittinggi ni ada yang pakai jacket musim sejuk kat negara sejuk. We alls pakai baju biasa pun dah cukup.

I rasa taraf hotel kita lagi tinggi dari hotel kat sini. Kalau kata kat Bukittinggi ni 2 bintang, maka bersamaan hotel 1 bintang di Malaysia yer....

Hotel Kharisma

Lobi hotel, reception counter dan tempat makan breakfast. 

Lampu yang cantik kat lobi

Bilik we alls ni superior tapi tak nampak cam superior pun...you alls rasa???

Hotel kami kat Padang pula, kami tinggal kat d'Dhave hotel ni. We alls ambik bilik superior jugak tapi bilik kecik je. Kalau bilik Deluxe lagi kecik. Uihhh lemas i. Nak solat pun takde tempat. Hubby i cakap orang nak buat hotel, dia pun nak buat hotel jugak. Hehehe.....Hotel ni rumah banglo setingkat yang diubahsuai jadi hotel. Bilik pulak banyak. Ala2 rumah panjang pun ada. Bilik we alls yang kat depan sekali. Dekat sangat dengan reception counter dan guard.  Dah la the only superior room kat hotel ini. No privacy la kan.

Dalam bilik air, shower tu boleh bocor. Aircond pulak tak terasa. Bayangkan we alls berpeluh walau pasang aircond. Kat Padang ni cuaca sangat panas sebab tepi laut. Dah reception tu terpaksa pasang shower baru. Sink pun takde kat dalam bilik air. Dania sampai kata kat i macamana nak berus gigi?, takde sinki....hehehe....Kalau pilih bilik Deluxe, sabun2 semua tak disediakan. Sedih kan?. Waktu malam, i kerap terjaga sebab aircond we alls panas. Tak selesa sungguh. Siap cakap bila la nak pagi ni. Pulak tu, pastikan barang2 kita takde dikeluarkan sebab kalau gempa bumi, boleh terus lari keluar. Barang pun dah siap packed. I prefer hotel yang tak tinggi sebab selalu gempa bumi di sini. Ada 1 hotel kat Padang ni hancur terus dan ratus orang meninggal kat hotel tu. Sekarang ni hotel tu sedang dibangunkan. Nama hotel tu kalau tak silap Hotel Ambacang.     

Hotel d'DHave

Reception counter yang sangat kecil

Bilik Superior yang sangat kecil dan panas

Kerusi di tengah2 untuk beristirehat tapi tak syok la depan bilik orang pulak tu. 

Definitely tak nak menginap kat hotel d'Dhave lagi. Errr maybe tak datang Padang or Bukittinggi lagi kot. Nanti i buat entry yang best dan tak best kat sini. Apa yang you alls patut tahu.....ye....

6 comments:

  1. reception counter dia macam nak bagi ucapan perasmian je hahahaa... kecik nyer, tapi satu lah , kalau indon ni interior decoration memang cantik

    ReplyDelete
  2. Cantik pintu gerbang nak masuk hotel nih dear.. ;)

    ReplyDelete
  3. @Ibu Emir Jahatnya u mira...hahaha...i rasa pun camtu....hehehe :-)

    ReplyDelete
  4. @Salina@IbuAqil Pintu gerbang tu melambangkan negara minangkabau tu....

    ReplyDelete

  5. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum...
    Salam dari MINANG KABAU..Yang selalu di sebut dengan nama BUKITTINGGI PADANG.Salam juga dari saya.ARMAN.bergerak dibidang pelancongan sebagai driver dan tour guide.juga melayani penyewaan transport.Saya nak tumpang iklan kat sini.Bila ada Tuan dan puan yang nak buat rancangan untuk melawat ke BUKITTINGGI.Tapi belum ada contact untuk uruskan lawatan nya.Jangan risau.Saya boleh bantu uruskan lawatan Tuan dan puan.Untuk dapat kan info detail nya.Sila contact saya ditalian....
    Call/sms/what sapp..+6285374176166

    E_mail.armanpribadi123@gmail.com


    Terimakasih



    Wassalam.........

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails