Friday, July 16

You tube

 

Kebetulan i surf You Tube i bump into this TVC (TV Commercial). Axiata. I tak sure apa maksud tajuk Axiata New Rebranding Director's Cut. Mungkin iklan ini dibuat baru. Sebab ada banyak scene, takde kat iklan Axiata yang lama. My daughter Dania masa tu umur 5 tahun masa berlakon iklan ni.....i la dok rewind2 part gambar dier tu. She appear masa awal iklan ni selepas nampak 5 jari nak pegang logo Axiata kat awan  Selepas Dania tu ada budak kecik makan mee kengkonon scene kat Indonesia. Scene tu sekitar KLCC jer. Scene tu dulu takde jadi i thot budak ni tak masuk la. Scene budak ni i remember the crew told me that, budak ni susah nak melakonkan watak bila mummynyer ada di situ. Dania punyer schedule 1 day after the boy's scene. Jadi crew kata jangan i duduk dekat2 Dania. Padahal i tau Dania sangatlah memerlukan i di sebelahnyer.....ha ha ha.....terbukti betul kata2 i. Akhirnyer crew panggil i suruh pujuk2 Dania.....and ummi sangatlah penat sebab terpaksa memegang payung yang telah dilekatkan gambar bear Mr Bean. Dilukis oleh Mr Barney (Axiata's Director). Kalau i cakap kat Dania tentu dia nyanyi plak lagu Barney...I love u, u love me, we are happy family, with a great big hug and a kiss for me to you, Won't you say you love me too....

i juga bump into video korporat Axiata.....dan link nyer adalah :-

 http://www.axiata.com/our-brand/video

Looking for talent's for Telekom Malaysia

**Ni iklan nak cari talent iklan Axiata thn lepas**
12. 02. 2009

Product : TMI (TELEKOM MALAYSIA
INTERNATIONAL)
Title :Axiata ‘Flow’ 60sec
Shoot date : 13th & 14th March 2008 (tbc)
Wardrobe : 11th March 2008 (tbc)
Media : Tvc
Country : Malaysia
Contract : 1year (only for featured) Passport : Should have valid passport
Usage : 1 year
Fee : Featured (RM xxxx) per day
shoot
: Extra Featured (RM xxx) per
Day shot
Casting : please call for appointment @
03 78858155 (villa)

1 x Featured Boy
Age : 8yrs to 12yrs
Race : Malay 

Character : Cheerful and able to act
(Ni yang Dania dapat tapi at 1st they all nak lelaki. Dania terpilih sebab Director suka senyuman Dania. Assistant Director bagitau....)

1 x Featured Executive Man
Age : 25 yrs to 35yrs
Race : Bangladesh
Character : Cheerful,Young executive
looking and able to act

16 x Extra’s
Age : 
Mix crowd
(Teen,adults,families)
Race : Bangladesh
Character : Cheerful and able to act

6 x Featured Cricket Players
Age : 20yrs to 30yrs
Race : Sri Lankan
Character : Cheerful,able to play cricket
and able to act

6 x Extra’s
Age : 20yrs to 30yrs
Race : Sri Lankan
Character : Cheerful and able to act

1 x Featured Executive Man
Age : 25yrs to 29yrs 
(Male & Female)
Race : Indonesian
Character : Cheerful and able to act

20 x Extra’s
Age : 22yrs to 35yrs(Male
&Female)
Race : Indonesian
Character : Cheerful and able to act
Posted By : Vilashini
Phone : 03 78858155
Fax : -
Email : vilashini@gmail.com

Iklan di atas di mana Dania salah seorang main talent.....

Itu cerita last year. This year Dania pergi lagi casting. Kali ni untuk iklan ubat gigi. Dania the only kid kat situ. Yang lain orang dewasa. Maybe untuk talent sebagai ayah dan ibu dalam iklan. Semua orang tengok Dania masa menghafal skrip. 
I paling tak suka kena menghafal skrip. What do you expect for 6 years old kid. Kena jugak ambik masa. Line tak la panjang sangat but still kena ambik jugak masa kan.....Setelah ada experiece pergi casting, ni antara yang akan dilakukan semasa casting (ujibakat)

1. Mengisi borang talent.

2. Ambil gambar dengan memegang board yang menunjukkan nama talent di hadapan kamera video.

3. Talent akan disuruh pusing secara perlahan di depan kamera.

4. Mula2 pusing kanan kemudian menghadap kamera dan senyum dan pusing kiri pulak dan menghadap kamera dan senyum.

5. Kalau talent cilik akan disuruh menunjukkan emosi :-
-marah
-gembira
-sedih

6. Talent akan disuruh untuk melakukan babak / scene diperlukan seperti :-
-membayangkan ada kiub di dalam tangan untuk iklan axiata dan pandang ke atas seolah-olah ada benda yang menarik di atas sambil senyum. (ini pun mungkin agak sukar untuk dilakukan kerana kanak2 selalunyer akan expect ada benda yang betul bukannyer imaginasi)
-bercerita untuk iklan colgate.
-menyanyi lagu ibu ratu hatiku untuk iklan fernleaf (penat tu nak suruh anak hafal lagu masa tu jugak)
-membayangkan seolah memeluk ibu (terdiri dari talent dewasa) sendiri. Ini juga mungkin agak sukar untuk anak yang memang terlalu bergantung kepada ibunyer. Macam Dania masa kecik, disuruhnyer i jadi ibu. Memang out la awal2 sebab nanti sure tak boleh bekerjasama dengan 'ibu' tiruan. ha ha ha.....
-Berlakon seolah membasuh tangan dan menanam pokok untuk iklan Lifebuoy.
-Cara makan pizza dengan gembira untuk Pizza Hut.

Perlu dielakkan :-

1. Baju yang berwarna putih.
2. Baju yang bercorak berjalur.
3. Baju yang bercorak bintik2 (polka dot)
4. Memakai perhiasan yang berkilat (dalam erti kata lain, lap lip lap lip)

Digalakkan :-

1. Memakai baju yang berwarna ceria.
2. Datang awal di hari ujibakat.
3. Jadi diri anda sendiri.
4. Bertenang. Ada rezeki tak kemana......

 Carrot Films di Damansara Kim


 Pintu Carrot Films

2 comments:

  1. ni iklan axiata yg baru ke ezz?

    ReplyDelete
  2. ezz... i bab2 casting dulu ada la sekali 2 bw yana masa baby ... la ni tak dah..heheh...I ni pemalu huhu walaupun anak yang nak bw ke casting...tapi seingat I pengalaman paling best masa I mng gp sinar dan drypers yang I kena rakan suara utk iklan kat radio n photoshoot utk iklan kat npaper...cma kuar iklan johnson kan..perasan tak minyak baby jnj

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails