Thursday, March 18

My Friend nak kahwin......

Kalau tengok title nak kahwin macam biasa jer kan.....tapi alhamdulilah my friend yang berumur 34 tahun akhirnyer bertemu jodoh. Jodohnyer pulak bukan calang2 orang....My friend ni bakal bergelar Datin lepas berkahwin. Bakal suami bergelar Datuk. My friend dulu dah puas jugak bercinta and tak jadi. Cerita my friend ni i rasa ala2 Tuanku Zara yang lewat mendirikan rumahtangga akhirnyer bertemu jodoh dengan anak Sultan Perak, Raja Nazrin. Dapat bukan sahaja yang bijak, handsome tapi berpelajaran tinggi. Juga Cik Puan Julita Aishah yang bertemu jodoh dengan anak Sultan Pahang. Kedua-duanyer bertemu jodoh pada usia 30 an. Bukan apa perempuan pada usia yang matang, agak sukar bertemu jodoh kerana rata-rata lelaki nak yang muda jer....Lagi pun perempuan yang matang selalunyer kerja dah established jadi lelaki segan nak approach. 
I rasa amat bersyukur sekurang-kurangnyer i dah berkahwin and dah mempunyai anak sedangkan ada jugak few of my friends ni tak kahwin lagi. Ada juga yang dah kahwin tapi bertahun-tahun takde rezeki nak dapat 'baby'. Syukur i walaupun baru dikurniakan seorang anak. 

Gambar hanya hiasan sahaja
Source : Google

Okay back to my friend punyer story. Dia ada baik ngan sorang lagi kawan i. Kawan i yang lagi sorang ni still single and takde boyfriend. She feel so sad sebab my friend ni nak kahwin and nanti takde la lagi kawan nak ajak keluar. Dah tentu orang kahwin akan sibuk dengan family yang baru kan....tambahan bakal hubby businessman. Mesti sibuk teman function sana sini. I amat memahaminyer sebab i dulu pun masa my friend Jona nak kahwin, i nangis depan dier....sebab masa tu i baru je single (crita lama daaaa.......). I fikir i dah tak mungkin kahwin sebab single. Nak kenal orang lagi. Belum tentu ada orang nak kenal dengan i (sob sob sob) alhamdulilah.....i jumpa my hubby pada tahun yang sama dan i kahwin pada tahun yang sama. Dalam hati buat penat jer nangis kaw kaw padahal i pun bakal kahwin jugak cuma kita manalah dapat tahu rahsia masa hadapan. Tapi, rezeki kita lain-lain. My friend yang nak kahwin ni dengar cerita hubbynyer segak ala-ala Datuk K. Itu yang nak tengok tu. Biasalah dah nama perempuan....hihihihihi......bakal hubby dalam 50an. Anak ada 4 orang tapi dah besar2 and belajar kat oversea dan isteri dulu dah meninggal sebab kanser. Tak seronok hidup seorang ni. Best ada companion. Nak gi mana-mana orang pun tak kata. Soalan paling boring orang akan tanya dah kahwin?, tak pun berapa orang anak?. Kalau kata anak sorang, mesti muka cam confuse giler.....itu ok lagi kalau ditambahnyer wording cam bila nak dapat 2nd baby, tak pun u merancang ke?.....asyoooo........lagi sakit hati...Kawan i yang single sampai segan nak pergi kenduri kahwin. Rasa rendah diri takut2 soalan cepumas bakal keluar dari mulut2 orang.....

Okay cerita pasal kahwin ni kebetulan kat TV9 ada show Semanis Kurma. I suka tengok show ni selain dapat meberi maklumat, dapat juga tengok pasangan Ustaz Ustazah ni yang very loving. Ustazah ni panggil hubby kat dalam show ni Ling. Awww so sweet dan i paling suka tengok baju + tudung Ustazah (beli kat mana yer Ustazah....sangat cantik....) Pengacara bersama Ustazah Datuk Siti Norbahyah dan suami membincangkan pasal Kahwin Senyap. Tetamu Datuk Sosilawati Lawiya dan Ustaz Zawawi. Rupanyer Datuk Sosilawati ni sudah kahwin kali ketiga tapi merahsiakan dari anaknyer yang belajar kat London dengan alasan they all tengah exam. I rasa alasan tu agak tak logik sebab kahwin boleh tunggu jer sampai anak habis exam. Now, anaknyer dah tau lar. Tau pun sebab dengar gossip kat media massa. Ehmmm....macamana nak explain kat anak tu??....

Ustaz Zawawi tegaskan pada mereka yang berkahwin senyap tanpa pengetahuan orang tua. Banyak buruk daripada baiknyer.

1. Suami kita baru kenal. Keluarga dah lama kenal. Jangan lupakan mereka.
2. Berhenti bersandiwara
3. Berterus terang ngan mak ayah dan minta maaf pada mereka yang berkahwin rahsia. Sooner or later keluarga akan maafkan. 

5 comments:

  1. biasela ezna, soal jodoh ni mmg dh ditentukan.u pn mcm mummy gak.kenal hubby,tunang & kawen dlm thn yg sama.xleh tunggu lama2 nant busan lak.. :D

    ReplyDelete
  2. Mummy Chubby,

    owh yer ker?....i pun kira bercinta sungguh2 lepas kahwin ler...hihihi :-)

    ReplyDelete
  3. hemmmmm...I think I knew her....like my friend di off Bangi jew....she didn't tell you she was with somebody husband before mehh?? I heard that lady also divorced with her husband already.....????

    ReplyDelete
  4. @Anonymous

    I think that story not good to share because suami orang tapi ye ke? Sometimes, kita perempuan ni sangat suka dengar gossip and suka sangat if org jatuh. Me myself pun sangat suka dengar gossip (dulu dulu) tapi bila kita dah matang, kita tak terima bulat2 apa yang orang kata...and i sangat muak bila orang kata teruk2 pasal si polan ni. Dah proven ke?, u dah hire PI?. Kalau setakat u dengar cakap2 dari officemate u je jangan la try nak speculate.......

    ReplyDelete
  5. @Ummi Dania Yasmine

    Not to speculate but the lady itu yang beritau...Anyway biar jew lah....bukan hal kita pun...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails