Tuesday, June 29

Lukisan

I ni bukanlah peminat fanatik lukisan ni. Tapi bila my friend, Jona ni pergi Bali, i pun kirim la lukisan sebab lukisan kat sana murah compared dengan Malaysia. Ada few paintings yang my friend suruh pilih. Ukuran 
3 X 4 kaki. Quite big and nice kalau letak kat living room....

Lukisan sampan

Lukisan mawar. Ni i rasa sweet tapi tak kena sangat dengan my house sebab warna banyak sangat kat lukisan ni

Lukisan bunga matahari sangat cantik. Di halaman rumahku. Lagu i remember dari sekolah rendah daa.....
Akhirnya i pilih lukisan ni sebab i rasa warnanyer tak terlalu banyak.....just perfect for my house....

jeng jeng
_______________________________
______________________
____________
______
__

Lukisan bunga poppy. Kalau tak silap bunga ni diproses untuk buat dadah kan??....

Gambar diambil dari koleksi peribadi my friend, Jona.....
Info pasal Poppy Seeds ni i ambik dari net.

Poppy seeds have been consumed for thousands of years. The Ancient Greeks extracted oil from the seeds for cooking purposes. They also tossed poppy seeds into sweetmeats and cakes. Poppy seeds later became a favorite ingredient among Austrians, who used them in strudels and dumplings.

Today, people around the world continue to cook with these tiny blue-gray seeds in a variety of ways. But anyone who’s about to take a routine drug test might want to think twice about eating poppy seeds, at least until after the test.

Drug Testing and Poppy Seeds 

According to a January 11, 2005, New York Times article by health reporter Anahad O'Connor, consuming poppy seeds can result in a drug test that’s positive — for opiates, that is. Interestingly, poppy seeds and heroin come from the same plant, the opium poppy. However, it isn't the poppy seeds themselves that are to blame for opiates but rather the unripe seed capsules, or pods, of the poppy plant. Sometimes residual opiates from the pods are passed onto the poppy seeds during the collection process, which can lead to the positive drug test.



I pun pernah juga makan poppy seeds ni yang ada tabur kat bun......kalau kena ujian drugs sure tak lepas padahal just makan poppy seeds yang ditabur atas bun....tak ke naya??? 


Lukisan mana pilihan anda?. Care to share??









6 comments:

  1. cantek cantekkk! camne nak bawak balik mesia besar2 tuh? senang je yekkk! boleh order sampai 3-4 keping nih

    ReplyDelete
  2. Izan : i beli satu je. My friend beli 2-3 jugak ler. hubby dia yg tolong bawak. tak beli dengan frame. Susah my friend nak bawak. Tapi harga murah tak sampai RM200 pun....kat Mesia kirim salam la. Lukisan ni digulung.... tapi berat jugak tu kalau bawak 2-3...:-)

    ReplyDelete
  3. me suka jer asalkan bunga :)) bunga apa2 pun ok :)

    ReplyDelete
  4. Suzz : Cantik....tapi kalau banyak sangat warnanyer takut x kena hehe hehe....ngan my fella sofa....:-)

    ReplyDelete
  5. c.inn definitely pilih yg bunga poppy cos hantu kaler merah hehe. wah, bl umah baru siap sepenuhnye nih? nk g jalan2 lah :P

    ReplyDelete
  6. Che in : duhhhh kekna garu le kepala nak fikir hantu??? rupanyer macam minat gila warna merah yer??.....kekna kena beli camni sebab perfecto!!! dengan deko rumah....JOM CHE IN MARI MARI MARI :-)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails