Tuesday, December 11

Permandangan di Negeri Jelapang Padi Kedah

Kalau balik kg suami di Kedah, inilah antara permandangan biasa di negeri jelapang padi. Padi sedang menguning time me balik masa anak saudara me kahwin baru-baru ini.



Agak gayat pulak nak menyeberang titi kecik tu. Me jenis spesis gayat.


Ni kat Bandar Alor Setar. Tersergam tinggi Menara Alor Star. Snap dari dalam kereta ajer ni.



Tumbuhan jenis apa, me pun tak tahu. Tapi warna hijau ni sesejuk mata memandang.


Ada pokok buluh besar dekat rumah MIL.


Ni pun gambar pokok di tepi sawah rumah MIL. Sekali bila jiran kat sini bagitau kat me jaga-jaga sikit lalu bawah pokok yang rimbun. Kot ada pacat. Hehehe terus tak ambik dah gambar bawah pokok ni. Hehehe.



Now, kalau balik sini me dah tak duduk sini since my MIL move in rumah kakak ipar. So terjaga sikit la MIL. Tak le duduk sengsorang kat rumah.

12 comments:

  1. lamanyer tak tengok sawah bendang ni..bila nak balik kedah ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang Kedah eh? Sama la macam incik suami :-)

      Delete
  2. yg ijau tu rasanya nama dia pokok keladi bunting ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohhhh....pokok keladi. Tumbuh kat sawah padi pulak tu.

      Delete
  3. Wah, seronoknya.. x pernah tengok sawah padi real.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak tengok yang real, kat pameran di MAEPS Serdang ada sawah padi ni :-)

      Delete
  4. hari tu bile nampak sawah bendang, kami tiga beranak over :) sebab jarang nak jumpe sawah padi

    ibu emir

    ReplyDelete
    Replies
    1. I dulu kebetulan masa sekolah menengah sekolah area Sg Besar. Area situ pon ada sawah padi so bila dah kahwin, sawah padi ni biasa juga bagi i. Hehehe :-)Tapiiiii menghijau tu buat hati tenang ajer :-)

      Delete
  5. from Penang island towards toll plaza, can see the seasons changing. Love it.

    ReplyDelete
  6. sama pemandangan kg hubby saya..kt kepala batas..penang..lawakan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lawa sebab hijau je. Tenang dan damai kurasakan :-)

      Delete

Related Posts with Thumbnails