Sunday, February 5

Mama pergi tanpa pesan

Tarikh 4.2.2012, pasti akan diingati kerana mama i pergi meninggalkan i. 


Semua gambar2 di atas kenangan bercuti bersama mama 12 hari sebelum mama meninggalkan kami. Bagaikan mimpi.......kalau tengok mama i kan....gelak sakan tu...masa ni kami semua buat aktiviti mewarna batik. Seriously, i akan ingat sampai bila2 bila i tanya mama tentang percutian ini masa dah balik rumah i.


I : Mama .....seronok tak pergi Cherating?
Mama : The best holiday ever.....mama asyik gelak je masa pergi sana. 


Kalaulah i tahu tarikh 21.01.2012 - 23.01.2012 tu merupakan tarikh akhir mama bercuti dengan i, pasti i akan make it more special. Supaya i rasa tak terkilan.......


Waktu itu yang diingati.....


21/1/2012 - 23/1/2012 - Cuti cuti Cherating dengan hubby, Dania, Mama dan Raudah (yang menjaga mama).

24/1/2012 - Buat tahlil papa kat rumah adik i eja (Genap setahun papa meninggalkan kami).

 
26/1/2012 - I hantar my mum ke rumah adik i ema kat Kota Warisan.


27/1/2012 - Mama pergi routine check up kat Klinik Komuniti Kelana Jaya.

28/1/2012 - Mama and adik i ema and her family balik Perak, ada orang kahwin. Mama request nak jumpa adik beradik mama kat Perak. Kata yang menjaga mama, mama makan banyak sangat di setiap rumah yang mama pergi. 

1/2/2012 - 3/2/2012 - Mama masuk hospital sebab gula tinggi. Masa ni mama tak teruk pun. Ok sangat. Cuma Dr nak observe dan nak tunggu gula mama rendah / stabil.

3/2/2012 - Mama keluar hospital. Gula dalam darah dah cantik bacaannya.

4/2/2012 - Mama sepatutnya tidur kat rumah i. Pagi tu bila Raudah tanya mama nak makan ke tak, mama geleng kepala. Bila Raudah nak pergi toilet, Raudah pegang2 mama dah sejuk. Adik i hantar mama kat nearby clinic tapi clinic kata tak leh buat apa2 then terus hantar Hospital Putrajaya. Masa kat Hospital Putrajaya they all buat yang sehabis baik sebelum mama disahkan meninggal pada jam 10.35 pagi. 

Nak luruh jantung terima call dari adik i Ema kata heartbeat mama dah takde tapi Dr tengah cuba sehabis baik. Bila i tiba je kat pekarangan Hospital, Raudah, Ema dah geleng2 termasuk Sam adik ipar i. Terus la berpelukan kami 3 orang depan Kecemasan Hospital Putrajaya. Dah tak hirau mata2 yang tengok tu.

I tengok mama kat Hospital dengan kaki dan tangan i menggeletar. Tunggu ustazah nak memandikan mama tu ambik masa juga sebab ustazahnya all the way dari KL. Masa nak mandikan mama, ni first time i experience this.....ada la few saudara yang menolong memandikan sama selain Eja, Ema, Kak Nina (Ibu kepada salah seorang mangsa tahfiz yang meninggal di Hulu Langat) Kak Nina ni sepupu i, Kak Aya, Aunty Nelly, Aunty (isteri Uncle Suffian...nama i tak leh recall), Che In. Terima kasih semua.....membantu memandikan mama........

Selepas mandi dan siap kafan, mama dibawa ke Masjid Mujahideen Damansara Utama untuk disembahyangkan. Masa tu ramai dah saudara i ke sana. Nak settle pasal pengkebumian mama bukan senang sebab alamat mama PJ bukan KL. Kami nak mama dikebumikan berdekatan pusara papa di Bukit Kiara. Alhamdulilah, jiran berdekatan rumah i tu tolong sekali lagi untuk mendapatkan tempat untuk mama. Kali ni mintak sijil nikah papa tapi adik ipar i bagi sijil lahir adik i nak mengesahkan mereka suami isteri. Strict jugak ye nak kebumi pun. Kalau tak, tempat mama kat Kota Damansara la. Ayu Rafikah datang untuk beri sokongan kat i. Thanks Ayu dearie. Suzi pulak i ada call sambil menangis. Thanks to you too Suzz. Sempatlah buat solat jenazah dan tahlil ringkas sementara menunggu pusara mama i kat Bukit Kiara siap digali 7 orang selama 3 jam 30 minit.

Dalam jam 6.00 petang, mama pun selamat dikebumikan. Imam masjid Mujahideen yang baca talkin. Kehilangan mama kali ni meninggalkan kesan yang amat mendalam dalam diri i. Sedihnya tak boleh i describe lagi. Rasa macam ada lubang kat dalam hati i ni. Sedih sangat.....Mira pulak tiba dalam pukul 6.00 lebih......Thanks Mira dearie.....(Mira dan Ayu tahu sebab Suzz yang bagitau....sorry tak sempat nak call semua. Rasa macam tak terurus pun ada masa tu....)


Suratan atau kebetulan??? Mama meninggal tarikh yang sama dengan ibunya.....nenek i tu meninggal tarikh 4/2/2008. Mama dan opah digelar Wan Chu dalam keluarga dan mereka berdua sangat rapat. Itu yang maksu i bagitahu. 


Mama pergi setelah 1 tahun 11 hari papa meninggalkan kami. 111......persamaan mama and papa, keduanya tak sempat balik rumah mereka di akhir usia. Papa meninggal di hospital sebab sakit, mama pula i suspect di rumah adik i lagi dah tidak ada nadi. Papa dan Mama keduanya kematian disebabkan Acute Haemorrhagic Stroke. Dalam bahasa biasa, kematian mengejut. Ini yang diberitahu oleh staf di bilik mayat. 


Sebelum itu, adik i dan anak2 pergi ke pusara papa i. Anak saudara i yang berumur 4 tahun tu, menangis kaw kaw punya. Dia cakap dia rindu kat atuk sambil tengok kat cermin kereta. Atuk ada kat situ. Bila adik i Ema tanya, atuk buat apa? Adlina kata atuk tengah baring dan senyum kat dia. Tak taulah macamana kes ni. Tapi...budak2 tak pandai menipu kan....


*****Masa pergi kenduri kahwin, mama duduk kat meja VIP. Raudah kata mama makan kemain banyak.


*****Hari yang mama i balik Ipoh tu, masa jumpa Mi (Kami panggil mak sedara kami), mama siap minta maaf kat kakaknya Mi. Mi ni nenek kepada Lina Azura, posting sebelum ini. Mi kata muka mama berseri seri. Siap cerita Ena bawak dia ke Cherating. Ya allah sayunya i dengar......menangis nangis Mi cerita.


*****Mama pun ada melawat mak sedara kami Che An. Mama dikhabarkan makan punyalah banyak. Cempedak, karipap. Mungkin macam tahu mama nak pergi kot.....


*****Rumah mamamah pun makan rojak, makan nasi bertambah tambah. Raudah kata sampai mual. Maybe sebab mama makan terlalu banyak......

Bayangkan.....4 rumah yang pergi semuanya makan banyak.......

*****Adik i masa pagi mama meninggal tu, ada tanya mama i nak hantar mama ke Hospital Putrajaya. Mama i respond.....nak mandi kat Putrajaya??? Memang ye pun mama dimandikan di Hospital Putrajaya. Masa tu mama dah kaku dah.....


Hargailah ibu you alls selagi masih ada ye.......bila dah takde terasa sangat......harap i kuat menghadapi ujian Allah ini. Perpisahan Abadi.....mungkin sekarang ni mama dah reunite dengan papa i. Mungkin yang anak saudara i tu nampak, papa i sedang tunggu mama i. 

Moga kita berjumpa di syurga ye mama........untuk itu.....ena harus berusaha ke arah itu......

23 comments:

  1. my dear ezz, moga u terus kuat dan tabah... I percaya perjalanan ibu u sungguh mudah...moga rohnya ditempatkan dikalangan golongan yang beriman...al-fatihah...

    ReplyDelete
  2. me baca entry ni with teary eyes :(
    sabar yer ezz...nanti me dtg melawat u..insya Allah..esok pg me bertolak balik KL..

    ReplyDelete
  3. sedihnya i bace entry u ni.. sangat tersentuh.. kite orang Islam takkan putus relationship kite dengan ibu dan ayah kite, AlFatihah sebagai penghubung kan.. Ezna, at least u have done very best to ur mum kan..

    tabah ye Ezna.. again, if u need my help just let me know ok..

    ReplyDelete
  4. Allahuakbarrrr...takziah ezna..sedey sgt bc entry ni
    .terus teringt mak sy kt kampung..mmg tk brrsedia lg klu tibe2 terpaksa menghadapi perpisahan abadi mcm nih...:-(..apepon, alftihah buah mama ezna ye..semoga arwah tenang di sana

    ReplyDelete
  5. takziah kak ezna...kuatkan semangat ya

    ReplyDelete
  6. takziah utk u ezna. hope u kuatk semangat sbb I fahamsgt2 perasaan tu. sampai bila2 pun ingatan u dgn mama u akan kekal dlm hati u. hari2 yang mendatang ni mmg susah tanpa seorg mama sbb selalunya apa2 hal kita boleh rujuk & tny kat mama..i doakan mama u di tempatkan di kalangan hambaNya yg soleh

    ReplyDelete
  7. Takzoah Kak Ezna. Be strong eh.. Semoga your mom ditempatkan dikalangan org beriman.

    ReplyDelete
  8. bersabar dengan ujian dariNya ye sis.. semoga ur arwah mama ditempatkan dalam golongan para solehah.. dan dicucuri rahmat..

    ReplyDelete
  9. sabar ye ezz aturan Allah paling baik.. mungkin ur mu pun dah rindu dgn ur daddy. semua ketentuan Allah..insya allah ila akan cuba gembirakan mak dikesempatan yg ada..

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Sis Ezna, saya adalah silent reader blog ni, tapi bila baca entry ni saya terpanggil untuk komen.. :(
    Al Fatihah untuk arwah Mama Sis, semoga roh nya dicucuri rahmat. Ibu saya juga meninggal secara mengejut, dan persamaannya adalah ibu saya juga berselera untuk makan di hari2 terakhir sebelum pemergiannya..bila saya google mengenai tanda2 100 hari sebelum kematian, mmg itu salah satu tanda nya.Ibu saya meninggal tanpa saya di sisi nya, setahun yang lalu, tp kehilangannya mmg dirasai sentiasa.
    Sama2 lah kita berdoa dan sedekah kan Al Fatihah untuk mereka. semoga Sis tabah ye..saya selalu berdoa agar ditemukan dengan ibu saya di dalam mimpi, dan alhamdulillah Allah telah makbulkan bbrp bulan slps ibu saya pergi, dan mmg saya menangis bila tersedar dari mimpi tu bila mana ibu saya senyum dan memeluk saya dalam mimpi tu..Ya Allah ,syahdu nya...
    Semoga kita sama2 diberi kekuatan ye..al fatihah.

    Salam ukhwah,
    Alidza.

    ReplyDelete
  11. sedih abg baca...AlFatihah buat mama

    ReplyDelete
  12. Salam...

    Inna lillahi wa inna ilaihi raaji'uun. Semoga arwah ditempatkan di kalangan org beriman dan beramal soleh.. insyaAllah, amin.

    Harap puan Ezna dapat tabah.

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum Kak Ezna,
    Sedih dan sayu membaca entri akak. Salam takziah buat Kak Ezna sekeluarga. Semoga arwah ibu akak ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman. Moga akak sekeluarga tabah, sabar dan redha dengan pemergiannya... Al-Fatihah..

    ReplyDelete
  14. Inna lillahi wa inna ilaihi raaji'uun....moga tabah menghadapi dugaan hidup & redha dgn pemergiannya....Al-fatihah....

    ReplyDelete
  15. sedih.. masih ingat lagi bile saya kehilangan mak saya.. pada umur yang saya rasa cukup muda untuk saya..even orang lain kata saya dah besar.. tak.. saya cuma tahu saya anak mak yang masih kecik..

    ReplyDelete
  16. Alfatihah & salam takziah
    mmg sedih kehilangan insan yg paling kita sayangi
    sedih baca n3 ni
    moga sis ezna tabah hadapinya, moga roh arwah ibu sis ditempatkan dikalangan mereka yg beriman. Amin.

    ReplyDelete
  17. Salam Takziah, Semoga arwah ditempatkan di kalangan org beriman dan beramal soleh.. insyaAllah, amin.

    ReplyDelete
  18. Salam takziah kak..
    Al-Fatihah buat arwah..

    ReplyDelete
  19. salam kenal kak..takziah kita ucapkan..semoga akak sekeluarga tabah hadapi ujian dari Allah...
    semoga arwah di berikan tempat istimewa dia alam sana dgn berkat doa dari anak2 dan cucu..aminnnn

    ReplyDelete
  20. takziah utk kak ...
    mudahan Allah letakan arwah disamping org beriman....jgn lupa teruskan amalkan dan doa kepada kedua2 nye .... doa anak soleh membentu ibu bapa nye....insyaallah

    ReplyDelete
  21. salam takziah kak.... menusuk terus ke kalbu. bergenang air mata. Insyaallah sue akan cuba sedaya habis utk jaga mak... insyallahh...

    ReplyDelete
  22. sebak membacanya. memang kehilangan sesuatu yang memeritkan dan hanya masa mampu merawatnya. Al-Fatihah.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails