Wednesday, February 22

Apa salahku diperlakukan sebegini???

Ada one of my friend, call i recently. Dia mengadu yang dia telah ditumbuk oleh suaminya disebabkan salah faham. Sampai my friend kata ada lebam di matanya. Simpati i dengar. Anak pulak tu dah berderet. Dulu suaminya pernah tolaknya ke dinding. Haishhhh apa nak jadi dengan suami macam ni yer?. Bila cerita kat ipar duai, ipar duai tu kata sabar ye, biasalah tu adiknya memang panas baran. Errrr??? Kalau buat gitu can tahan arrr??? Kalau terkena kat batang hidung ipar my friend kita cakap gitu ok ke? I bercerita ni bukan nak bukak aib my friend tetapi lebih kepada perkongsian cerita yang sepatutnya tak terjadi ke atas isteri2. Lagipun nama dia i tak mentioned pun. Yang baik dijadikan tauladan yang tak baik dijadikan sempadan.  

You alls ada suggestion tak macamana nak menangani masalah suami yang panas baran??? Yang kalau barannya datang, tangan pun naik....

9 comments:

  1. Report je police. Sbg back up dimasa hadapan, incase ada apa2 yg berlaku.

    Then, mgkin leh slow talk dgn dia slowly. Or mgkin gak leh ajak dia mck labour room, bior dia tgk mcmana payahnya isteri yg dia pukul tu lahirkan anak dia. Dr situ, mgkin ada pengajaran buat dia.

    ReplyDelete
  2. biasaya laki tu sanggup buat gitu sbb pompuan tu tak leh survive tanpa laki tu...so laki tu tau dia boleh buat apa sahaja..
    memang kena buat report polis sbg evidence in the future...kalau si isteri tu beranilah...

    ReplyDelete
  3. Nak marah pun jangan le sampai pukul2 kan..
    Dalam Islam pon ada ada suami nak mengajar, menegur isteri..
    Bkn dengan kekasaran..
    Ermmmmm!!

    ReplyDelete
  4. My advice.. berdoa banyak2 kepada Allah. Dekatkan diri kepada Allah dan mengadu kepadaNYA. Semoga Allah berikan hidayah kepada suaminya. Mungkin kita tak berada di situasinya. Mmg perit apabila tanggung sebegitu. Suami plak tu kan. Minta petunjuk Allah.. Semoga Allah menolongnya. Amalkan surah TAHA dan sebagainya. Solat malam jangan dilupakan. Itu saje yang Ja bleh cakap. Sian sangat kepada kawan Ena. Berdoa kita sama2 untuk dia yer..

    ReplyDelete
  5. 1. report polis untuk kebaikan si isteri jugak in the future. sila jangan buat report dan bagi tau kat husband, biar buat belakang2

    2. berdoa supaya husband berubah.. (doa dia i lupe :D) tapi ade doa untuk lembutkan hati orang

    ReplyDelete
  6. kalau I lah kan dah sampai tahap pukul2 ni...kena pisahkan...salah satunya tak baik untuk mangsa (jadi trauma) dan satu lagi kesian kat anak2 yang melihatnya....

    ReplyDelete
  7. kalau ai, ai larik dari rumah tu..mmg nusyuz je bunyi, tapi xpe kot sbb lagi tu yg dayus..ekekke..boleh? kesian kamu wahai wanita...!~ tabah lah...

    ReplyDelete
  8. once suami dah start naik tgn mmg kebarangkalian utk dia repeat again 90%..
    mmg dayus lelaki yg memukul bini and tindakan paling wajar ialah buat report polis.

    woman always become victims of domestic violence because man refer us as a weak sex that they can harass any time they want especially when they are in anger. To me, no other way to prevent this problem but to avoid any provocation toward man/husband. If the wife senses any anger or stress from the husband it better if she avoid him and keep her mouth shut.. Silence sometime a winning situation..

    Sorry, it's just my 2 cents.. =P

    ReplyDelete
  9. susaha bila suami hilang belas pada isteri

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails