Friday, February 3

Tepi Pantai???

I ada appointment dengan my gynae kat Pantai Medical Center. Settle ding dong ding dong ING, nyaris2 i tak dapat Guarantee Letter, akhirnya Pantai Medical Center settle dengan ING. Kalau x, i takde de nak gi sebab kena bayar sendiri. Ni guna ING card hubby. I dan Dania pun ada 1.

Kebetulan Dr yang i nak jumpa ni, i kenal masa sama2 masuk Rancangan Tik Tok Tik Tok Bayiku bersama Erra Fazira. Dr ni la masuk segmen bersama i. Actually dah lama dah nak jumpa Dr ni. Tahun 2012 baru buat appointment. I memang suggest Dr ni bagi sesiapa yang nak cari Dr pakar sakit puan, perbidanan dan kesuburan wanita. Memang sangatlah lembutnya. So far sepanjang 2 x i buat appointment dengan Dr Adilah ni....memang sangat lembut. Walaupun i dah putuskan rantai yang Dr pakai masa treatment i. Gosh....putus tu rantai Dr tu....

Lobi Pantai Medical Center Bangsar

Dalam ni lah terletaknya klinik Dr Adilah

I tiba jam 10.45am, patient sebelum i ramai lagi. So, assistant Dr yang bernama Ida suruh i pergi minum2 dulu. Sebelum minum, i gi melawat anak saudara i ni ha....ayah dan ibunya sepupu i. So Lina ni, i pun tak sure pangkat apa dengan i. I bahasakan kakak boleh???. Tersilap la pulak. Dah tiba rumah baru teringat. Kebetulan bersalin 1 day before my apoointment kat Pantai sini.

Ala tomey tomey baby ni. Baby yang pandai menjeling oh....

Masuk pulak paper Harian Metro sebab melahirkan anak hari wilayah....kecik kecik lagi dah glam dah baby ni...

Ni cafe kat hospital ni

Opps....kalau kata ni shopping complex, you alls silap.....ada Starbuck, Baskin Robbins dan 1901 Hot Dog kat Pantai Medical Center, Bangsar



Ni lah sign board my Dr. Adilah Ahmat. Jangan silap eh...i datang buat treatment bukan sebab nak buat IVF, tapi sebab i anemia. Dr Adilah Ahmat ni Pakar Perbidanan, Sakit Puan dan Kesuburan.


Kat luar klinik pakar. Sangat selesa....

I memang ada fobia dengan jarum. Haishhhhh paling tak suka nak ambik darah. Akhirnyer, Dr Adilah suruh i ambik darah sebab nak tengok darah merah i berapa bacaannya. Sebelum ni darah merah i sangat rendah. Errr actually i kena masuk wad tapi tak masuk pun. Ikut sukati je i yer......memang tahap bacaan darah merah i di tahap kritikal. Tapi, i terus makan makanan berkhasiat dan pil tambah darah yang selalu orang mengandung makan. Pil tu kan baunya....jangan tanya kay........busuk......

Kat sini la i kena ambik darah....

Anemia ni boleh menyebabkan pitam, mengah, sakit dada, jantung pam dengan laju dan boleh menyebabkan sakit jantung dan jantung berair. Menyeramkan effect daripada anemia (kurang darah merah) ni. Worst come to worst, bila tak cukup darah sampai ke otak then boleh menyebabkan kematian......and i dengan selambanya tak masuk wad. Kalau i masuk cemana??? Leceh sebab nak kena settle pasal Dania lagi. Ehm....akhirnya i kena work hard. Makan sup bayam dan bayam, makan ikan bilis, makan sayur2, ulam2, buah2. bila i pergi jumpa Dr kali kedua, Dr tanya i makan apa sebab nampak tapak tangan i warna kemerah-merahan. Sebelum ni sangat pucat ok. Warna putih you alls.I pun tanya pendapat sepupu i yang seorang Dr.kalau i tak masuk wad.....

So you alls especially perempuan, kita ni senang anemia especially bila tiap bulan, darah kita akan hilang. Jadi, minum air yang banyak dan makan makanan yang boleh menambahkan darah seperti hati ayam, kerang, bayam yang dibuat sup selepas datang bulan. Jangan sampai badan kita kehilangan banyak darah.


10 comments:

  1. Huhuhu anemia jugak? Samalah. me makan iron tablet je and dah lama tak pergi check up sebabnyaa me takut jarum. Sampai ni fobia nak pergi hosp lagi2 kalau tengah sakit. Sebab selalu g hosp mesti kena cucuk masuk ubat . Huhuhu.

    ReplyDelete
  2. 2/3 moth lepas, adik ila masuk sini.. dia gugur.. dr hamid arshad yg jadi gyne.. dulu mak operate pun dr hamid arshad.. bayangkan dah almost 20yeras++..dulu rawat mak pastu rawat anak pula.banyak pahala doc2 ne

    ReplyDelete
  3. nak kena mkn sup bayam lah plak heheh i tak anemic tapi kira preventive gitu ;)

    ReplyDelete
  4. Kena mkn bnda byk protein u..shud be ok after that..mkn kerap esp meat..bayam.merah as well..

    ReplyDelete
  5. @ADEEYA anemia tapi tahap hemoglobin sangat kritikal.......skrg ni alhamdulilah....tapi nak kena tunggu result test kedua pulak...

    ReplyDelete
  6. Dr Adilah yer, nampak pun sweet je, seronok dapat gynae perempuan kan.. seronok tengok u pun dah sihat..

    ReplyDelete
  7. moga sihat selalu ez...makan sayur bym jer nanti gagah cam popeye :P

    ReplyDelete
  8. akak kena mkn iberete ker? hehe... xsedap pun kena mkn lah kan..demi kesihatan.

    ReplyDelete
  9. dr adilah still amik patient pregnant ke? or she's focusing on IVF only?

    ReplyDelete
  10. Jika anda telah disahkan mempunyai fibroid,cyst dan dinasihatkan membuat pembedahan..makanlah SALAMON selama 1-2 minggu. Selepas itu buatlah pemeriksaan semula di klinik.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails