Tuesday, January 19

Renungan buat kita para isteri

I dapat ni dalam group ummikusayang. Ada isteri ni email dan hantar ke group ummikusayang. I rasa baik untuk i share kan bersama.......so far alhamdulilah......rumahtangga kami aman..... :-) We never know kan...a long way to go.......

******************************
Email 1

>Salam to all ummi.. I'm a fulltime housewife with 3 kids n insyaallah an unborn baby.. we have been married for 5 1/2 yrs and have a wonderful life. (that's what i thought)... my husband running his own business with the help from his former officemate.. we always talk about the problem he's having in the office n sometimes mentioning that he feel pity for these lady for work burden n pressure in the office.. at first i just dont be bothered about it.. as she is just his staff.. until recently my husband slowly spending most of his time in the office even during weekend.. when asked he told me there's a lot of work to do n he wants me to understand about it.. so i'm just keep quiet..
>
>After 5 months i start to feel there's something wrong because he always kept his handphone by his side n sleep late at nite.. sometimes i heard he talk with someone with slow voice.. when i asked again he said that she called him to discuss about office matter..
> but at 12 am??
>something fishy right.. the drama continues.. until on 23rd december at 8pm.. i've received a called from unknown person.. asking me to warned my husband not to disturb his wife.. i'm shocked n cried.. right away i called my husband n come home a.s.a.p..
>
>i confront him about this with al-quran as my witness n he told me.. there's misunderstanding. . he admit that he is closed with her as she always sharing her married life problem.. he told me thats her husband have bad temper n sometimes beat her.. slowly i feel calm n believe what he said.. but i advised him not to get involved..
>
>Days go by.. n still can feel my hband not telling the truth.. last saturday nite... when he already asleep i check his handphone n find out he still sms n chatting with her in the middle of the nite.. even delete every sms n he didnt save her no.. i pray to allah to give me strength n i wrote something on his hp mentioning that i've caught u..
> n need explaination. .
>
>the next day after maghrib prayers.. we confront about it n finaally he admitted that he have feeling for her.. n feel sorry for what has happened.. my world collapse. he realized what's he is doing is wrong now we r trying to save the marridge..
>
>But i feel so frustrated n betrayed..
>
>thanks for spending time reading my long posting.. just feel so depressed n so sad.. please pray the best for us n kids..
>

******************************
Email 2

Masa I belum kahwin 10 tahun lepas...selalu dengar ipar duai I (yang dah kahwin) bercerita, suami ni bila anak ke-3 nanti mula la ada perangai especially yang beranak rapat...(BUAT PERANGAI MEANS TU MACAM2 LAH: sama ada cari pompuan lain ker, selalu keluar ngan kawan2 ker, mula panas baran ker...pendek kata 1001 macam perangai baru yang dicipta...depend pada suami masing2...nak cipta apa).
>
>Now I dah kawin....dah 10 tahun dan ada anak 4 ( 2 anak setahun seorang). Memang suami I masa nak masuk anak ke-3 & ke-4 perangainya mulai timbul....aduh. .pening kepala nak handle (sampai tahap nak bercerailah. ..minta jauhlah).... tapi sekarang berkat usaha gigih...perkahwinan kami dapat diselamatkan malah lebih mesra dan bertambah2 lah kasih sayang antara kami.
>
>Ustazah I ada berkata: para suami ada beberapa peringkat perubahan diri dan biasanya 5 tahun sekali. Semasa tempoh pra perubahan... dirinya agak kurang stabil untuk berfikir secara yang sepatutnya, waktu itu suami mahukan kelainan...hanya suami yang beriman dan berilmu sahaja mampu menangani dengan sempurna agar perubahan itu lebih ke-arah yang positif....jika tidak....itulah banyak berlaku kes-kes perceraian, poligami dan sebagainya.
>
>Sebenarnya apa yang semua ummies cakap tu betul lah....kembalilah kita pada Allah, segala masalah datang dariNya untuk menguji kita dan pada Nya jua ada segala penyelesaian. Juga satu lagi perkara penting yang perlu kita lakukan..MUHASABAHL AH DIRI adakah kita sudah buat yang terbaik untuk suami kita...jangan salahkannya 100%...sebab mungkin suami kita perlukan bantuan untuk stabilkan dirinya (of course kita patut berperanan sebelum orang lain ambil alih).
>
>I doakan u berjaya dalam kembara perkahwinan u...usah menangis tapi bangun pertahankan hak u dengan cara yang direhdai dan bijaksana tanpa melukai hati mana2 pihak termasuk diri u sendiri. Well semoga success.
>
*****************************

4 comments:

  1. mmg mcm2 kisah rumahtangga ni kan. I myself don't put 100% trusts to my hubby. well, we need to always be careful right.

    ReplyDelete
  2. Ye ke temp housewife?...mmg org kata kita jgn bagi 100% trust to our hubby takut nanti kecewa teruk tapi bagi i honest is the best policy dalam our marriage.... :-)

    ReplyDelete
  3. dugaan dalam hidup cabaran dalam perkahwinan...atas masing2 macamana nak mengharunginya...sentiasa berada disisi suami tidak kira masa..ini bagi mengingatkan kewujudan diri sebagai isteri dan ibu kepada anak-anaknya yang terchenta...

    ReplyDelete
  4. Ayu : Ya betul. memang setuju sangat tuh....Doa banyak2 semoga perjalanan hidup kita dipermudahkan...... :-)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails