Saturday, January 16

Your Best Vacation Moment Contest


lily azliyana @ mama zara ada mengadakan contest Your Best Vacation Moment Contest. Keterangan lanjut, layari di sini

Destinasi : Beijing
Tarikh ke sana : 19.12.2009 - 23.12.2009


Kenapa Beijing menjadi antara percutian Best Moment di dalam hidup saya :-

1. Kerana tempat ni, baru pertama kali saya pergi.

2. Currency amat rendah. RM100 = Yuan50.

3. Shopping haven sebab kalau kita tengok pakaian, kasut, alat elektronik rata-rata Made In China. Sape nak berniaga, ni lah tempatnyer.

4. Banyak tempat2 menarik boleh dilawati. Antaranyer Great Wall, Tiananmen Square, Forbidden City, Beijing Zoo, Bird Nest Stadium dan lain-lain. Kalau musim sejuk, kita boleh main ski. Menurut kata pelancong, tempat main ski paling murah terletak di Beijing berbanding Korea. Silalah naik subway. Yuan 2 jer untuk kemana sahaja dan mesra pelancong. Nak naik teksi boleh tapi starting meter Yuan 10. Kalau kena teksi suka 'pow' orang lagi haru. Duit balance tak bagi.

5. Ada 4 musim juga. Kami pergi musim sejuk. Sejuk mencapai -17 darjah celcius. Saje kami nak merasa musim sejuk. Memang sejuk jadinyer persiapan rapi kena ada.

6. Tempat ramai juga orang muslim tapi kena ada translater atau tourist guide. Kami pergi sendiri jadinyer agak payah la jugak.

7. Paling best, saya dapat melancong bersama keluarga tercinta.....

Kawasan sekitar tempat melihat jade


Great Wall of China musim sejuk (warna pokok2 menjadi warna coklat)

Masjid Niujie di Beijing


Untuk cerita lebih lanjut, sila layari :-
http://ezna-daniayasmine.blogspot.com/2009/12/our-family-journey-to-beijing.html

Saya buat full review pengembaraan keluarga kami ke bumi Beijing.

6 comments:

  1. Wah...cantik nyer tempat nie..Beijing...bila lah daku blh ke sana...huhu... :)

    Nway....Gud Luck!!!

    ReplyDelete
  2. Cantik....yg untungnyer duit kita tinggi....hihihi..... :)

    ReplyDelete
  3. Slm ummi dania..sory lmbat tinggal komen..thanx for joining my contest ye..=D

    nway, mmg nmpak best sgt tpt nih..sy dh selamat bace pon ur full entry ttg beijing trip tuh..jeles tgk gmbar sum cantik2..hehehe

    ReplyDelete
  4. Hi lily....ishh xper nyer better late than never.... :-) full entry tu mmg lepas balik Beijing terus buat. Kebtln lily buat contest...masukkan sekali dalam link.....hik hik :-) warghhh gi Bali eh?...tempat sana pon cantik per..... :-) kita tak pernah jejak lagi ke bumi Bali..

    ReplyDelete
  5. huhhu waaahh bestnya beijing..x penah jugak sampai sinih lg..

    bleh try nih :D

    neway, i arinso..ur hubby sap cons kt mana?

    ReplyDelete
  6. Hi hasnor, hcl axon. Sebelum ni ngan hcl gak tapi contract. bulan 2 ni permanent..... :-)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails