Thursday, October 7

Dania dengan anak2 my friend yang duduk sebelah Dania tu Iman - Rumah 2

Kolam ikan di sini - Rumah 2

Bar B Q di luar kediaman - Rumah 2

Makanan disajikan oleh tuan rumah - Rumah 2

Kami orang pertama, jadinya makan apa yang dihidangkan - Rumah 1

Barisan kuih dan kerepek - Rumah 1

Kek Chocolate Moist yang sedap!!! - Rumah 1

Sebolehnya kami akan memenuhi undangan open house. Maaflah i tak buat open house di rumah baru kami. Masa tak sesuai. Papa i di masukkan ke ICU pula setelah lamanya di wad biasa. Kesihatan papa i yang tidak mengizinkan membuatkan kami tak buat la aktiviti yang happy happy ni. Tak sesuai kan??.

Rumah 1 kat Taman i je jadi kami orang pertama. I sempat makan bihun sup. Dania makan 1 slice choc cake dan kerepek, hubby makan nasi beringin. Lepas tu Dania merasa nasi beringin juga. I pula tak berapa lalu nak makan. I cuma minum lebih air je.

Kemudian singgah hospital melawat papa. Papa tak berdaya. Dr beri ubat untuk papa rehat.....Setiap kali pergi tu la i tak sanggup tengok papa macam tu. Tak termasuk layanan jururawat yang....................... :-( :-( :-(

Selepas siap solat maghrib, baru menuju ke Subang Bestari ke rumah my friend yang kedua. Actually my friend sorang yang bernama Gusrina ada anak yang bernama Daanya. Bila dia tau Dania nak datang terus menanya dengan mummy nya itu. Bila tiba, terus bermain dengan Dania. Suka2 je naik atas buat macam rumah sendiri. Ha ha. Anak tuan rumah 3 boys. Pada mulanya Dania bermain bersama Daanya. Bila Daanya balik, Dania bermain dengan anak tuan rumah. Iman anak sulung dan anak kedua nama i lupa. Perghhhh speaking English accent u. Tergeliat jugak i nak cakap ngan anak2 tuan rumah ni. They all takde formal education in English tau. Sekadar tengok Playhouse Disney Channel je. Langsung tak cakap Bahasa Malaysia. Macam Dania, dia akan converse la jugak in Bahasa Malaysia. Bila Dania balik, Menangis la anak tuan rumah. Agaknya sebab Dania pandai layan cakap in English kot. Bila nak balik anak tuan rumah kata i want to play.......my friend cakap, Dania ni ada pemikat la. Hehehe bukan saje dia dah buat Daanya (anak kawan dok tanya tanya), Dania dah buat Sofiah (sepupu Dania) menangis nangis sambil sebut nak Kak Dania....nak Kak Dania......sampai adik i kena telefon i supaya Dania cakap ngan Sofiah, dan anak Wan bernama Iman menangis nangis meraung sebab Dania nak balik.....

Walaupun Dania seorang, dia sangat pandai berkawan......


4 comments:

  1. dania seorang yang sangat friendly, pandai bawa diri dan tahu buat keputusan...cara didikan yang bagus u n hubby membuatkan dia membesar baik :)...anak i ramai adik-beradik kuat gaduhla pulak ...ngeh ngeh...

    ReplyDelete
  2. @AyuArjuna BiGoshh

    Err Ayu sebab dia sorang...dia nak gaduh ngan sape? kalau dapat kawan terus buat kawan sampai ke sudah....

    ReplyDelete
  3. kalau nak generasi akan datang fasih BM generasi skrg kena jaga baik2, cuba kawal diri dari berbahasa rojak. pastu ajak anak2 pasang audio BM kat saluran playhouse tu, ada 3 bahasa (termasuk Mandarin). macam nilah, mula2 tgk kartun dlm BM, waktu lain tgk kartun sama dlm BI, waktu lain tgk kartun sama dlm B Cina. Saya bukan pakar kanak2...tp cuba ni pulak.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails