Nuff

Penyedap makanan

Tempoyak

Photo taken from : Mr Google

Macamana kisah i boleh berkenan kat tempoyak ni, berlaku masa zaman i kecik lagi. Kalau tak silap i masa tu i sekolah rendah lagi. Mula2 i tak minat tempoyak ni. Mama i memang makan tempoyak. Maklumlah orang Perak. I tengok gitu gitu ajer. Setiap kali ada hidangan tempoyak ni, mama i akan masukkan sikit dalam pinggan i sekali dengan ulam. Setiap kali la i biar je dalam pinggan. Siap geram lagi ngan mama i masa tu. Habis, kalau dah banyak kali dimasukkan ke dalam pinggan, akhirnya i mencuba la. Lama2 i tersuka la pulak. Sekarang i nak berterima kasih kat mama i. Kalau mama tak buat gitu, sampai sekarang la i tak makan makanan tradisi orang Perak ni. Tempoyak ni kalau makan kat luar, tak semua kedai ada. Yang confirm ada setahu i kat Jaring di Bandar Sunway.

You alls ada tak yang suka tempoyak?. I suka tempoyak plain (tanpa campur sambal belacan) sambil cicah dengan ulam. Especially, ulam raja. Or maybe ada yang suka makan dengan budu atau cencaluk......

Comments

  1. ahkak pun suka tempoyak gak! Specially sambal tempoyak masak. Alamak sedapnyer. Makan dgn nasik putih panas2...then ulam kacang botol or kacang panjang. Walla!

    ReplyDelete
  2. @Nurul a.k.a Riko

    Tempoyak? SUKA SUKA....wah ada geng suka nih....:-) Makan dengan ulam...awet muda :-)

    ReplyDelete
  3. me tak mkn langsung benda ni ez..bau pun me tak tahan ;)

    ReplyDelete
  4. @Mama Zharfan

    Hehehe. Entah lah suzz bau pun dah serasi....fuh sedap!!! err bagi i la...

    ReplyDelete

Post a Comment

Translate

Popular Posts