Saturday, October 23

Penyedap makanan

Tempoyak

Photo taken from : Mr Google

Macamana kisah i boleh berkenan kat tempoyak ni, berlaku masa zaman i kecik lagi. Kalau tak silap i masa tu i sekolah rendah lagi. Mula2 i tak minat tempoyak ni. Mama i memang makan tempoyak. Maklumlah orang Perak. I tengok gitu gitu ajer. Setiap kali ada hidangan tempoyak ni, mama i akan masukkan sikit dalam pinggan i sekali dengan ulam. Setiap kali la i biar je dalam pinggan. Siap geram lagi ngan mama i masa tu. Habis, kalau dah banyak kali dimasukkan ke dalam pinggan, akhirnya i mencuba la. Lama2 i tersuka la pulak. Sekarang i nak berterima kasih kat mama i. Kalau mama tak buat gitu, sampai sekarang la i tak makan makanan tradisi orang Perak ni. Tempoyak ni kalau makan kat luar, tak semua kedai ada. Yang confirm ada setahu i kat Jaring di Bandar Sunway.

You alls ada tak yang suka tempoyak?. I suka tempoyak plain (tanpa campur sambal belacan) sambil cicah dengan ulam. Especially, ulam raja. Or maybe ada yang suka makan dengan budu atau cencaluk......

4 comments:

  1. ahkak pun suka tempoyak gak! Specially sambal tempoyak masak. Alamak sedapnyer. Makan dgn nasik putih panas2...then ulam kacang botol or kacang panjang. Walla!

    ReplyDelete
  2. @Nurul a.k.a Riko

    Tempoyak? SUKA SUKA....wah ada geng suka nih....:-) Makan dengan ulam...awet muda :-)

    ReplyDelete
  3. me tak mkn langsung benda ni ez..bau pun me tak tahan ;)

    ReplyDelete
  4. @Mama Zharfan

    Hehehe. Entah lah suzz bau pun dah serasi....fuh sedap!!! err bagi i la...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails