Sunday, September 6

Di Sini Kisah Coklatku Bermula


Kereta sewa kami di Australia



Shhhh....Dania tengah posing tu...


Ummi & Dania bergambar disamping coklat-coklat yang bermacam perisa. Geram bila tengoknyer...



Ummi dan Dania bergambar di depan The Margaret River Chocolate Company, Swan Valley, Western Australia


Anak saya Dania Yasmine memang menggemari coklat. Ye lah kanak-kanak tanpa coklat sukar dipisahkan. Coklat favourite Dania of course plain Cadbury. Tak boleh ada langsung kacang ke, buah ke, apa ke....kalau ada....alamatnyer ummi yang kena makan benda-benda tu dan plain choc tu Dania yang habiskan. Rupanya macam ala-ala kena gigit tikus (hihihi). Kami berkesempatan melawat The Margaret River Chocolate Company yang terkenal di Swan Valley, Australia. Nak lawat ke sini, kami dengan beraninya menyewa kereta. Harap-harap tak le kami sesat. Disebabkan Dania dan umminyer teruja nak ke Chocolate Company ni, segala rintangan kami redah. Banyak kali jugak ayah Dania berenti tanya kat 'local' mana arah jalan ke sini. Mana tak confuse sebab Swan Valley ni ada East, ada West. Tersilap masuk tah tersesat ke mana-lah kami. Ada sorang 'local' kat situ cakap The Margaret River Chocolate Company tu jauh. Ada lagi berapa jam dari Swan Valley. Terletak kat kawasan pedalaman yang bernama Margaret River. haaa?.....takkan lah jauh lagi?.....rasa-rasanya apa yang i tengok kat TV3 masa MYTV3 buat lawatan ke Perth, The Margaret River Chocolate Company ni kat Swan Valley. Untuk pengetahuan semua, loghat orang Australia ni agak pekat jadinya apabila tanya jalan kat sorang aunty ni....berkali-kali saya ulang pardon me?....pardon me?......aunty tu pun lelama kata ahhh never mind (sorry le aunty tak faham le)....Akhirnya sampai jugak kat The Margaret River Chocolate Company ni. Dalam tu banyak sangat coklat.Dorang letak sampai tinggi. Macam-macam flavor ada. Boleh test dulu.Geram dibuatnya. Dania dan ummi teruja nak pilih coklat mana pilihan hati tapi kena berhati-hati kerana tak semua coklat halal. Ada yang dicampur dengan wine (arak). Tak macam coklat halal dari Tasneem. Dijamin halalnya :).Sale lady tu dari Malaysia tau tapi accent dah lebih kepada Australia kerana berkahwin dengan warga Australia. Bangga jugak dapat jumpa orang Malaysia. Kami jugak try test Hot Chocolate kat sini. Fuhhhh...memang rasa pure chocolate lah......
Kami borong jugak coklat dari sini tapi tak beli banyak pun sebab harganya boleh tahan mahalnya.White Choc.....Black Choc.......Coklat ni menjadi rebutan Dania dan ummi Dania. Ayahnya selamba jek.....Belum sampai Malaysia lagi coklat dah tinggal sikit. Hehehe.....

Ni ada artikel tentang coklat kat link The Margaret River Chocolate Company.

"In addition to its great taste, good quality chocolate contains vitamins A, B1, C, D and E as well as iron, calcium, potassium and high levels of magnesium.

It also releases "feel good" chemicals in the brain that make you feel happier and more relaxed."

Ni link The Margaret River Chocolate Company. http://www.chocolatefactory.com.au/

Nak happy?.....kenalah makan coklat...



Artikel tentang kebaikan coklat :-

Heart Attack Survivors Benefit from Chocolate Consumption

By: Heather Hajek
Published: Friday, 14 August 2009
chocolate

'Heart attack victims may want to gravitate toward the chocolate choices on the menu, thinking of it not just as a treat, but as a potential lifesaver. While past reports have indicated some potential benefits to eating chocolate, we now have new evidence showing a previous heart attack patient may be avoiding death by consuming two or more servings of chocolate per week.

A study released in the September issue of the Journal of Internal Medicine, indicates death from heart disease in previous heart attack victims are cut threefold when sufferers eat two are more servings of chocolate weekly, compared to those who refrain from eating chocolate. The study indicates the less chocolate consumed the lower the protection against heart attacks for previous heart attack survivors.

Research has indicated the myriad benefits of cocoa, the main ingredient of chocolate, such as lowering blood pressure and improving blood flow, but the new report is the first to make the connection between chocolate consumption and the prevention of death from heart attacks in heart attack victims. The new study, lead by Imre Janszky of the Karolinska Institute in Stockholm and co-author Dr. Kenneth Mukamal, a researcher with the Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston, tracked 1,169 non-diabetic men and women, ranging in age from 45 to 70, located in Stockholm county. The study began in the early 1990’s, with patient data being gathered, beginning when they were hospitalized from their first heart attack. Study participates were asked several questions in regards to their diets from the previous year, prior to their first heart attack, including questions regarding chocolate consumption and frequency. Three months following discharge from the hospital, study participants, were given health examinations and they were continually monitored over the next eight years.'

Link dari :-

http://www.healthnews.com/medical-updates/heart-attack-survivors-benefit-chocolate-consumption-3571.html



"Di sini kisah coklatku bermula,
Bermacam-macam coklat pilih je depan mata,
Dark choc pilihan Dania, White choc pilihan ummi pula,
Kalau dapat coklat Tasneem memang bahagia."



Okeh, format pertandingan ini ialah...
  • Sila upload banner pertandingan ini di sidebar anda dan link kan gambar itu ke link contest ini (http://sitisifir10.blogspot.com/2009/08/contest-di-sini-kisah-coklatku-bermula.html)
  • OK!

  • Contest ini dibahagikan kepada dua kategori. Satu entry adalah untuk satu kategori sahaja. Jika anda teruja untuk masuk kedua-dua kategori sekali, sila letakkan dua link ke entry anda dalam kotak komen ini. Tajuk entry anda hendaklah - Di Sini Kisah Coklatku Bermula
  • OK!
  • Kategori pertama - anda dikehendaki meletakkan gambar seseorang yang berkaitan dengan anda dengan coklat. Tidak kisahlah gambar anda dan coklatkah, anak anda dengan coklatkah...pastikan yang di dalam gambar itu ada berkenaan (hubungan) dengan anda. Satu entry adalah untuk satu gambar, jika ada gambar yang berbeza, sila buat entry yang lain.

  • Kategori kedua - anda dikehendaki menceritakan kisah seseorang dengan coklat. Sebagai petunjuk, coklat bagaimanakah pilihan anda atau dia, apa peristiwa yang ada kena mengena dengan anda atau dia dan coklat dan lain-lain mengikut kreativiti.
  • OK......Entry ni untuk kategori kedua!


  • Tarikh tamat pertandingan adalah pada 13 September 2009 jam 11.59 tghmalam.
Hadiah adalah ditaja oleh http://coklathalal.com/

Hadiah pertama :

Praline Chocolate : Super Premium Chocolate (48pcs) + Panned Chocolate


Hadiah tempat kedua :
Praline Chocolate : Premium Chocolate (32pcs) + Kurma Chocolate(24pcs)

Sebagai tambahan : Bagi entry pertama anda memasuki pertandingan ini, jika anda ingin membuat belian, anda layak mendapat 10% diskaun untuk semua coklat aidilfitri























































No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails