Suasana luar negara tetapi di Malaysia

Lepas breakfast roti canai tampal kat kedai kat Presint Diplomatik, terus la kami ke Taman Saujana Hijau yang terletak di Presint 11, Putrajaya. Kali ni nak explore banyak kat sini sebab masa pergi sebelum ni dah petang dah jadi tak sempat nak explore lagi Taman Saujana Hijau ni. 

Ni salah satu tempat di taman ni berkonsepkan oriental. Terletak kat salah satu puncak jugak kat sini. 


Sepanjang menuruni taman yang ada konsep oriental ni banyak terdapatnya pokok palma jenis ini. Batangnya agak gemuk dengan daunnya macam daun pokok kurma. 


Ni pun kat taman berkonsepkan oriental. 


Pokok-pokok ni kita boleh nampak kat kawasan tinggi kat tempat kita. 


Dari kejauhan boleh nampak deretan pokok krismas. 


Nampak tak fauna kat sini? Kalau bawak teropong boleh tengok spesis burung kat Taman Saujana Hijau ni. 


Ni area taman sebelah lain ni. Kat sini deretan ni ditanam bunga tahi ayam atau marigold warna oren dan kuning. 


Dah tiba kat gazebo berkonsepkan taman inggeris. Saya berkenan kat bunga yang menjurai tu. Ikutkan kalau nak buat patio kat tepi rumah nak la tanam bunga spesis menjalar ni tapi hubby kata semak. 


Kat sini pun boleh tahan cantik jugak pokok-pokok kat sini. kasi chance ayah dan Dania untuk berfotografi. 


Kononnya nak suruh Dania berlari anak tapi macam tak larat je tu.....


Ummi dan ayah pun nak ambik momen indah kat sini. Kat depan kami rupanya ada kawan hubby. Nasib baik tak ambik gambar ala hindustan sangat. Hehe....Kawan hubby tu dari Cheras pun sanggup pergi kat taman ni yang terletak di Putrajaya. 


Kalau tiap minggu pergi sini pun ok jugak sebab aktiviti ni menyihatkan. Janji buat jugak la exercise walaupun berjalan perlahan kan?. 

Comments

  1. tmpt ni ramai org wat photoshoot sbb cantik..yg jauh pn akan dtg kalo dh tmpt cantik..ala2 overseas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh la feeling oversea kat tempat sendiri.

      Delete
  2. memang cantiklah kakak. bestnya ada taman cantik dekat dengan rumah. kita pun suka gazebo yang ada pokok/bunga menjalar ni. nampak macam fairy tales sangat.

    ReplyDelete
  3. Cantik lah..ala2 kt oversea dah dengan pine tree tu..kalau gmbar ni edit2 skit bg awan mnonjol kan mesti lagi umphhh mcm kt oversea

    ReplyDelete
  4. Cantik tempatnya. Ni kalau weekend bawak bekal berkelah hahaha. Eh boleh ke buat berkelah dekat sini?

    ReplyDelete
  5. tempat yang sangat sesuai untuk bawa family beriadah,sambil melihat kehijaun alam sekitar..memang patut diorang hidupkan tempat macam ni kan

    ReplyDelete
  6. Selalu gak ke Taman Saujana hijau ni, buat photoshoot utk wedding outdoor & potret..memang cantik taman ni..kalau pusing satu taman ni, memang berpeluh ketiak haha

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Banyak jer taman botani kat area KL dan selangor ni yang scenery dia dah macam kat oversea kan..suka beriadah macam ni cuma dah lama x buat..masa lebih banyak habis kat aktiviti lain dan tumpukan pada family, mak kena dialysis kan so susah skit nak bawak berjalan

    ReplyDelete
  9. Memang lawa view tu. Sesuai sangat untuk bergambar kann..

    ReplyDelete
  10. Baru tahu tentang tempat ni. Nanti bolehlah gi riadah kat sana gan family pulak. Pemandangan cam kat overseas dan suasana kelihatan tenang aje..mesti minda pun tenang kan

    ReplyDelete
  11. Ingat jauh sangat, macam dekat luar negara suasananya kan... padahal Putrajaya sahaja, memang ada plan nak datang sini.. joging-joging jalan-jalan ambik angin tapi masih tidak berkesempatan lagi nak pergi.

    ReplyDelete
  12. Huda pun pernah datang sini, exercise pagi dengan family. memang kagum ada tempat cantik camni kat Malaysia. segar jer dapat hirup udara segar dan enjoy view yang sangat cantik kat sini

    ReplyDelete
  13. Luasnya taman ni.Sesuai untuk jogging setiap hari.Malah kalau jumpa port yang sesuai siap boleh buat tempat tangkap gambar wedding . Cantik dengan alam semula jadi.

    ReplyDelete
  14. Rawlins pernah buat photoshoot wedding kat sini. Lokasi memang cantik giler. Tapi bila tengah hari, panas bukan main.

    ReplyDelete
  15. Oh tempat ni memang cantik untuk bergambar. Suasana macam oversea. Kalau nak gambar lawa, bawa fotografer pro. Hahaha. Guna henfon ni kena pandai cari angle. Edit skit-skit. Hahaha. Pastu pakai baju sejuk kak. Konon autumn. Nak winter takda salji pula. Hahaha.

    ReplyDelete
  16. Kalau mereka jaga tempat ni memang bagus lah. Kalau tidak susah lah. Selalunya cantik awal awal je. Lepas tu terbiar

    ReplyDelete
  17. Kaki tangkap gambar tak boleh lepaskan peluang kan. Mesti suka singgah sini untuk ambil gambar gamabr ala luar negara

    ReplyDelete
  18. Owhh pokok palma and kurma tak sama.. baru tau..

    ReplyDelete
  19. I didn't know this place exist. Such a Beautiful place for photography and a good spot for activities w friends and family.

    ReplyDelete
  20. tak sangka ada taman yang sungguh indah macam ni di malaysia.dia putrajaya je pula tu.cuba pergi sekali lagi di musim luruh pula.mesti berbeza kan..
    Janji Kita

    ReplyDelete
  21. Wow! really macam kat overseas but actually in Malaysia only. This places are best for photo shooting kan.

    ReplyDelete

Post a Comment

Translate

Popular Posts