Saturday, January 14

Dilemma perantau

I ada chat thru facebook one of my batch masa i kerja kat Kontena Nasional dulu. Now, dia tengah buat his PHD di UK. I rasa mestilah dia happy kat sana sebab bawak sekali satu family kan. Rupanya......indah khabar dari rupa sebab katanya University di UK tu terletak di London di mana my friend kata sampai susah nak cari makanan halal kat tempat dier tu. Terlupa nak tanya which area. Sampai dia kata nak cari public toilet pun susah kat sana. Makanan halal apatah lagi. Lain sungguh tau dengan experience few of my friends yang belajar kat UK. Rata2 happy je. 

Ni bukan hubby je tak happy, wifey pun tak happy. Sampai my friend tu kata sampai dia sakit2 lah. Sakit pinggang la, sakit apa tah lagi....Sehingga asyik mentioned menyesal datang sini. Ehmmm......Selain daripada tu my friend kata harga macbook pro kat malaysia RM1000 lebih murah dari UK. Galaxy tab wifi only (16gb) kat sini RM2000. kat malaysia bole dapat dalam RM1400. I sampai terfikir dia pergi ke UK nak beli semua barang tu ke?. Kalau dah tak suka, semuanya jadi alasan. Padahal i rasa, tak sepatutnya ini dijadikan alasan. Buat apa nak fikir pasal gadget2 ni pulak kan. Orang UK tak se-friendly orang America. I rasa standard la sebab kalau local tengok orang asing bagaimana?. Atau my friend tu yang tak reti make friends i tak tahu la kan. 

Kat UK, my friend ni ambik course Economics Regulations & Competitions. Selain di UK, course ni hanya ada ditawarkan di Barcelona, Spain. Akhirnya, sebab dia dok bebel bebel je pasal kehidupan dia di UK, i pun cakap buat apa nak fikir hal2 kecik2 tu. Set dekat mind yang happy2 ajer sebab kalau kita tak happy badan kita akan mengeluarkan hormon yang tak elok. Itu akan menyebabkan penyakit. Kalau happy, hormon happy "endorphin" akan dikeluarkan. Kalau dapat pergi situ, kita bukan setakat nak lulus ajer. Mesti nak dapatkan segulung kejayaan at least. Tetapkan matlamat kita dapat gi UK nak apa sebenarnya. Terasa i macam ahli psikologi pulak. Tak pun pakar motivasi.

Tapi yang paling i kelakar kan siap kata barang kat sana amat mahal. Sekarang banyak supermaket diorang mengeluh tak banyak sale (even masa christmas ari tu). La sampai ke situ my friend ni selidik. Gamaknya sebab ambik Ekonomi kot. Hehehehe....tak payahlah nak memberatkan kepala kita dengan benda2 yang tak sepatutnya. Kita pulak takde pilihan lain so teruskanlah. Kalau nak quit kena bayar duit sendiri pulak. Ni sah sah kerajaan yang taja. Ehm....dilemma sungguh. Pandai2 la bawak diri kat negara orang tu. Semoga berjaya ye my friend!!!

9 comments:

  1. its true, sometime kalau kepala kite ni asyik set negatif, semua bende akan jadi negatif.. i hope ur friend dapat habiskan phd nye, sebab ramai orang nak pegi sana tapi tak berpeluang

    ReplyDelete
  2. it all depends on u...may be sbb area london kot..kos hidup tinggi...me dok notts, luar london..even people are so frenly...kat london sbb ramai migrates...kalau bukan betul2 org briish, may be tak frenly sgt kot
    about brg mahal..depending on jenis brg..kalau beli kat factory outlet...memang murah...i memang shopping dgn jayanya....masih merindui all those shopping experience...one more thing..the rule is that, tak boleh convert sbb gaji kat sana kalau convert memang tak terbanding dgn gaji kat msia..panjang lebar me membebel...sbb me rasa ur fren ni kes terpencil..semua kwn2 me kat Notts sanggup extend study sbb nak dok UK hehhehe

    ReplyDelete
  3. salam....saya sokong pendapat "Mama Zharfan", ialah kita x der di tempat situasi, masalah dan keadaan kwn awak yang duduk di UK london, mengikut pengalaman saya, saya dulu pun belajar dekat notts, kwn saya belajar dekat imperial college london yg masih single, tetapi saya pernah pergi ke tempat beliau, memang x di nafikan jauh perbezaan di tempat saya duduk di notts, selain kos sara hidup yg mahal, penduduknya sombong dan bongkak, duit elaun yg govt bagi habis utk byr duit sewa rmh yg bezanya 2x lebih mahal duk kat notts...nak cari mknan halal sangat susah di bandingkan tempat saya...tapi bkn kwn saya yg mengeluh tetapi semua yg belajar kat UK london pun mengeluh disebabkan masalah ini...nasib baik saya x belajar di UK london..So kita sebagai kwn sepatutnya selidik dulu, sebelum memberi pendapat...lain tempat lain ragamnya..sekian

    ReplyDelete
  4. @Mama Zharfan Entahlah suzz...kisah my friend ni masa i cakap dengan wifenya masa baru2 tiba, dah mentioned pasal tak syok duduk kat London. Padahal baru seminggu tiba. Yes maybe la kita tak biasa kat sana tapi kita kena pandai2 bawak diri sebab kita ni perantau. Kalau first impression tak best sampai terbawak-bawak ke minggu2 seterusnya sangatlah tak bagus untuk kesihatan.....

    ReplyDelete
  5. @Anonymous dear anonymous, Memanglah lain tempat lain ragamnya. Itu sememangnya betul. Tapi bagaimana kalau mengeluh atas semua benda?. Benda yang tak sepatutnya mengeluh, mengeluh?. Itulah sebabnya saya bagi juga kata2 motivasi nak menaikkan semangatnya. Kalau asyik dok mentioned menyesal tak sudah sudah...kita mendengarnya pun tak syok. Dalam situasinya yang begitu saya rasa dia takde choice. Kena teruskan jugak studiesnya itu. Kalau setengah jalan pasti kena bayar balik. Sampai dia kata setakat nak lulus je. Kalau dok fikir menyesal menyesal tak sudah sudah, tak seronok, sampai kesihatan pun terganggu. Ini i tak syok la dengar. Sebab my friend ni dikelilingi dengan kuasa kuasa negatif. Adanya kuasa negatif ni boleh membuatkan kita demotivated, senang terkena penyakit. Memang my friend kata demotivated pun. Macamana nak mencapai kejayaan tu? Eventhough i tak pernah duduk kat sana, i ada juga kawan2 yang studies di London School of Eonomics. So far mereka semua happy. Mungkin juga ada juga mengeluh here and there. Being a perantau, nothing much we can do. Kita kena go with the flow. Baru hidup kita happy. Ni kalau banyak benda kita nak fikir....dengan studies lagi bagaimana nak handle yer...alhamdulilah my friend tu berterima kasih kat i sebab bagi semangat. Sebab i bising2 jangan dok fikir benda2 yang kecik2 tu....tapi kalau sakit, nak kena buat appointment kalau ke hospital, itu i tak tahulah. Yang tu juga my friend bising bising....

    ReplyDelete
  6. @Em's Family kan....tapi mira, awal2 tiba kat sana pun dah kata tak best. And then, itu, ini semua tak best. Have to cari solution lah. Bukan dok kata itu tak ok ini tak ok....setuju dengan u ramai nak gi sana tapi tak berpeluang. Kita nak kejayaan yang terbaik bukan just setakat pass je. Kalau kita dah berusaha then kita just pass je itu mungkin dah ketentuan tuhan. Ni my friend ni kata cukuplah setakat pass je?....

    ReplyDelete
  7. dear ezz..me setuju 100% apa yg u tulis utk menjwb komen cik anon tu :) :)
    nama lagi merantau kan :) yg penting jgn jd pessimist :) kita yg menentukan hidup kita happy or tak kan :) even kat msia pun kalau nak mengeluh memang forever tak abis hehhehe

    ReplyDelete
  8. @Ummi Dania Yasmine - Me rasa terpanggil untuk memberi komen tentang "dilemma perantau", Firstly, memang bagus kita sebagai kawan untuk memberi sokongan, semangat kepada kawan kita yang nun jauh di perantauan, ialah mereka kan jauh dari family, adik-beradik n kawan-kwn, tapi sebelum itu, Me nak minta maaflah yer...Me rasa "keliru" dengan artikel penulisan dari blog awak yang kebanyakkanya lebih untuk meng"kondem" atau menjatuhkan semangat kawan awak itu dari memberi kata-kata semangat..x gitu ....kita sebagai kawan kita boleh memberi nasihat tapi kena ada caranya..Awak pulak permulaan Me baca awak bagi semangat tetapi dalam masa yang sama Me tengok awk menjatuhkan semangat beliau pulak..kita kena ambil pendekatan atau inisiatif dengan cara yang betul dan tepat ..kalau awak nak jadi seorang pakar motivasi sukarela, kita kena merujuk cara atau contoh yg terbaik cara org bertauliah yang memberi nasihat...seperti Dato' Dr Hj Fadhilah Kamsah atau pun Wardina Safiyyah.Me nak tanya awak ini manusia sempurna ker?kenapa Me tanya awak mcm itu sebab secara normalnya semua manusia termasuklah Me akan mengeluh di sebabkan perkara kecil atau besar,cthnya kwn Me pernah pergi melancong ke negara jepun tetapi dia menghadapi masalah untuk mencari makanan yang halal dan susah hendak berkomunikasi dgn org jepun di sebabkan mereka lebih berhargai bahasa ibunda mereka dari berckp bahasa org putih...kwn Me mengeluh...itu baru melancong belum duduk di sana? dah mengeluh x nak pergi lagi...Pendapat Me, Me rasa kwn awk itu mengeluh adalah bagus utk meluahkan perasaan yg di pendam dalam hati beliau...x gitu...kalau kita memendam perasaan lagi akan merosakan minda kita dan kita x boleh nak fokus dalam study...Mcm me kalau Me mengeluh dan cerita dekat kwn Me...Me rasa perasaan Me lega sesangat...so kwn awak luahkan perasaannya dekat awak tapi awak menjadikan ia satu "isu" pulak utk meng"kondem" luahan hati beliau ...So Renung-renungkan yer....Selamat Beramal...wasalam

    ReplyDelete
  9. Adakah ini disebabkan oleh kejatuhan ekonomi Eropah? Saya juga tertanya-tanya apa impact ekonomi merosot kepada student yang akan study di UK kelak? Risau jugak sebab saya pun akan ke sana bulan September ni. Tapi saya akan ke Sheffield.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails