Friday, June 24

Didik anak sedari kecil

Dania masa ni umur 5-6 tahun konon2 sujud lah tu tengok orang sujud


Wahh tajuk mendidik anak la pulak di pagi ini. Bukan apa, masa i pergi seminar Ustazah Siti Nor Bahyah, suami Ustazah Ustaz Wan Akasyah ada mentioned yang zaman sekarang ni pendekatan agama diambil ringan oleh para ibu bapa. Ini salah satu faktor anak2 tidak mendengar kata, dan terbabit dalam kegiatan sosial. Tambahan pula, ibu bapa sendiri tidak mempraktikkan ajaran agama.

Adik ipar one of my friend, anak2 walaupun dah masuk sekolah rendah still tidak dihantar mengaji. Ibu sendiri pun tak mengambil berat nak mengajar anak2 mengaji. Ini salah satu contohnya. Ustaz Wan Akasyah kata kalau mengaji, senang nak masuk pelajaran anak2. Kalau kita nak mengajar biarlah dari kecil sebab melentur buluh biarlah dari rebungnya. Takut kalau dah besar baru nak ajar, takut anak tu susah nak mendengar kata.

Jadi, melentur buluh biarlah dari rebungnya. Mula dari kita sebagai ibu bapa tunjuk contoh yang baik kepada anak2.

3 comments:

  1. salam kak..

    heheh dtg menziarah..tp memg betul pun kak..budak2 ni memg kn didik drpd kecil..dan jika kita nak mendidik..kt ni pun kn ubah sama ...cz budak2 ni dia akn ikut contoh org terdekat ngn dia..

    kak..minat quilling x?jom jgok blog sy tentang bengkel quilling dan apa itu quilling..heheh

    ReplyDelete
  2. tu la, risau sgt kalau naka2 tak tahu mengaji...harap2 my zharfan cepat2 abis iqra' ni heheh

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails