Monday, January 17

Peluang iklan TV

Director's Cut
Source : YouTube


Director's Cut
Source : YouTube


TV Commercial Axiata
Source : YouTube


TV Commercial Axiata
Source : YouTube


TV Commercial Axiata
Source : YouTube


Corporate Video Axiata Taken from Axiata Website


Ada yang menanya i pasal peluang anak nak masuk iklan ni. Sebenarnya Dania masuk iklan ni secara kebetulan je. Macam tak dapat pada mulanya tapi disebabkan dah tertulis rezeki Dania, Dania yang dapat peluang.


1. You alls kena la pergi casting agency ni. Me dulu surf web kakiseni.com tapi la ni dah takde rasanyer web ni.

2. Pergi buat profile kat casting agency. Ada yang kena bayar mahal semata-mata nak buat profile ni. Ada yang FREE. Me pergi yang FREE ajer.


3. ELAKKAN memakai baju yang berwarna putih, berjalur, berbintik halus kerana akan mengganggu effect dalam gambar.
Pakai baju yang berwarna ceria. Effect dalam gambar sangat cantik.

4. Tunggu panggilan
dari casting agency. Lama jugak nak tunggu jadi i suggest you alls pergi la banyak casting agency. Leh google untuk senarai casting agency kat Malaysia ni.

5. Kalau ada client yang berminat, kita sekali lagi akan dipanggil untuk casting. Ada few criteria yang they alls suruh kita buat sebagai contoh iklan Axiata, Dania kena bayangkan kat tangan ada rama2. Aisehhh...budak2 nak bayangkan susah sebab kena ada rama2 betul kat dalam tangan. Err contohnyer gitu lah. Ikut apa yang client nak. Maybe kalau iklan Lifebuoy, anak kita akan disuruh macamana nak basuh tangan? Nampak senang kan? Tapi...kalau anak2 berdiri depan kamera ada yang kaku je. Sebab semua orang tengok dia. Bayangkan the real shoot date, ramai orang di depan anak kita nanti.

6. Kalau anak kita diterima, kita akan pergi test baju pula. Terms casting agency ni 'wardrobe'. Test la baju yang selesa untuk anak kita. Balik rumah suruh anak pose depan cermin dan membuat sedikit latihan.

7. On the shoot date itu, pastikan anak kita tidur awal malam sebelumnya. Pagi shoot date tu pastikan makan sarapan pagi. Sediakan gula2 atau biskut dan mainan kegemaran anak2. Tapau makanan kegemaran anak2 juga. Anak2 kecil ni ikut mood jugak. Kadangkala cranky. Kenalah bersedia dari segi mental dan fizikal. Masa penggambaran pun mungkin akan lama tapi normally kalau melibatkan kanak2, shoot time selalunyer waktu pagi.

8. Datang awal. Penting kerana kalau tak, disebabkan kita waktu penggambaran ditangguhkan.

9. Bertenang!! Mak ayah yang bawa anak pun kena tenangkan anak juga.

Lagi cerita di link ini, ini dan ini.

Harap info2 ni dapat membantu ye....

****pengalaman manis me dapat merasa pengalaman di tempat shooting iklan masa umur Dania 5 tahun. Iklan ni ditayangkan di Malaysia dan negara yang ada Axiata seperti Indonesia, Bangladesh, India, Singapura, Cambodia dan Sri Lanka. Sekarang ni tak lagi nak aktif sebab Dania dah masuk Std 1 dah.

19 comments:

  1. mira pulak, pernah orang datang approach emir lah bukan i hahah, tapi emir ni tak suke nak bergambar.. so i pun tak de nak mencubenyer.. :) sebab tau mood dia macam mane

    ReplyDelete
  2. wahhh..really good info ni..sebab my aleesya sibuk jer cakap nak masuk TV...hehe

    ReplyDelete
  3. wah tak sangka ini la model axiata yang cute tu..congrats

    ReplyDelete
  4. wah..good info..tq for sharing...teringin nak cuba for my kids tapi..tak tau la bila..

    ReplyDelete
  5. dania memang cute and talented pun :) smart girl :)

    ReplyDelete
  6. @Em's Family

    Hehehe...kecik lagi kot mira tapi emir mmg cumil pun :-) kalau approach u pun apa salahnyer...

    ReplyDelete
  7. @ibuayahdamia

    Iklan ok la. Kalau drama, filem perghhh lama time shooting tu...

    ReplyDelete
  8. @dbalkis

    model axiata ni dah bersara dah...bersara awal...ki ki ki :-)

    ReplyDelete
  9. waaaah...best dpt masuk iklan... :)

    ReplyDelete
  10. dania comey n talented... :) :)...ezz ttdi ada agency yg sangat aktif..sblh pasaraya tmn tun...kat area balai polis ttdi...tu biasanya akan cari cast utk iklan petronas...dak sek anak I ada gak yg terlibat...sbb sek kat ngan agensi casting ngeh...dia banyaknya walk in interview...

    ReplyDelete
  11. @AyuArjuna BiGoshh

    oh situ i pernah pergi...dania pernah casting iklan lifebuoy. pergi shooting tu pastu guess what hubby yg dapat jadi pelakon tambahan...he he he...

    ReplyDelete
  12. boleh tahu apa nama agnecy yang free untuk buat profile

    ReplyDelete
  13. arreessa br p casting iklan susu last week.

    ReplyDelete
  14. salam.. leh rekomen casting agency yg nak bby 7 bulan ke atas x? nk try for my daughter

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails