Saturday, November 13

Kuching, Sarawak Part I I

Di dalam bangunan ni terletak Muzium Kucing

Banyaknya kucing

Ummi kucing meowwww.....

Ni ayah kucing....

Anak kucing yang manja ni....

Pintu masuk Muzium kucing

Menyeberang sungai menaiki sampan

Tak sah kalau tak beli ikan terubuk masin....

Bergambar di samping celebrity yang pernah sampai ke kedai kek lapis Dayang Salhah

Kek lapis yang berbagai corak dan warna

Boleh cuba dulu rasa kek lapis sebelum beli....Mr Hubby pegi bantai sampai kenyang bole???

Antara kek lapis di rak

Depan kedai kek lapis glam Dayang Salhah

Nasi ayam siam

Nasi goreng ayam

Minuman sejuk kami....

Tengah tunggu sampan datang nak seberang sungai

Jalan2 di bandar Kuching

Bilik kami di Damai Beach Resort

Hotel kami....

Pose dengan baju mandi...

Kayak juga disediakan

Kaunter rekreasi

Laut surut

Damainyer di Damai ni

Ada berani massage tepi laut?

Ni mr. hubby

Pose kat air terjun yang alahai...keciknyer air....

Gambar ni masa Dania masuk kat tempat orang dewasa. Dania gayat....hehehe

Mendamaikan....

Kolam orang dewasa di sini

Kolam kanak2

Lepas breakfast, kami buat aktiviti mandi manda di kolam. Sebelum pukul 11.15am, kami terus ke bilik sebab nak kejar shuttle ke Bandar. Lepas mandi2, kami ke Bandar dengan shuttle. Shuttle ni 3 orang pergi balik RM50. Kami set pukul 4.15pm untuk kami balik semula ke Damai Beach. Kami ke seberang sungai untuk makan tengahari. Kedai banyak yang tutup. Kebetulan ada kedai yang bukak jadi kami pun menjamu selera. Dalam perjalanan balik, singgah pulak ke kedai kek lapis Dayang Salhah. Guna GPS yang hubby bawak. Rupanya kedai ni glamer dengan celebrity yang pernah sampai macam Dato Siti dan Datuk K juga Adibah Noor. Sempat i merembat 3 kek lapis. Sebelum tu boleh merasa dulu tester kek lapis. Ada pakcik tu siap duduk tak bangun2. Merasa kek2 lapis tu. Lapar gamaknyer kot. He he he. Tepi kedai kek lapis ni ada jual terubuk ikan masin. I beli la RM10. Dapat 3 ekor sederhana besar. 4 tahun lepas, masa i menginap di Hotel Hilton Kuching, i tak tau pun kalau seberang sungai ada tempat makan, ada jual kek lapis. I beli kek lapis di tepi sungai berdepan dengan Hilton tu je. Masa tu makan pun tepi sungai tu je. Harga boleh tahan mahal juga.

Tiba di jeti, i bagi idea pergi ke Muzium Kucing pulak. Kami naik teksi dengan tambang RM40 pergi balik. Mahal kan? teksi kat sini tak guna meter beb....cheh.....Kat muzium kucing sempat la snap few photos......kami cuma bayar RM4 sebab bawak kamera digital. Masuk ke sini free je. Banyak la cerita pasal kucing ni. Err i sibuk ambik gambar je. Tak sempat nak baca info kat situ (alasan...hehehe.....)

To be continued........

16 comments:

  1. bestnya tgk pics u cuti2 kuching ni :)
    kek lapis tu nampak sgt sedap ..me drooling :p

    ReplyDelete
  2. cantiknya resort nie kan .. memang mendamaikan .. :)
    bile lahh leh sampai sarawak nie .. nak rasa sgt kek lapis tuu .. tapi kalau akak punn nak rasa semua .. bila rasa semua mauu sampai kenyang lahh kann heheheh

    ReplyDelete
  3. wah, bestnya sarawak.. x pernah lg sampai sana..
    x sabar nak tunggu n3 sambungan seterusnya..

    ReplyDelete
  4. @ozzy

    seronok bercuti. yang tak seronok bila kena keluar duit. hehehe

    ReplyDelete
  5. @Mama Zharfan

    Kek lapis ni tiap corak dengan rasa yang lain....ada yang sedap. Ada kek lapis yang i tak suka plak rasanya macam kek lapis cengkih.

    ReplyDelete
  6. @Mila ok juga di sini cuma kos transport boleh tahan juga....

    ReplyDelete
  7. @ieda Hehehe....i rasa sikit je...hubby...kemain lagi....berkampung kat situ...keh keh....

    ReplyDelete
  8. damai area tu is so serene.. last time pegi damai puri, memang relax sangat. cuma jauh sikit dari town la

    ReplyDelete
  9. @ajjah

    damai mmg sgt damai :-)....uihhh jauh dri bdr kuching tu...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails