My IG Post

Hello eznakhalili.com readers!!

Nuff

Bila rumah dimasuki ssss ssss ssss

Masa tu Dania ada seminar PT3 dekat Heriot Watt Putrajaya. Saya masa tu tengah nap sekejap. Tengah syok nap jiran sebelah call kata...Kak Ezna...ada ular belakang rumah Kak Ezna....apa lagi panik la saya dengar sebab lagipun baru bangun dari tidur kan?. Suami pula masa tu takde kat rumah. 

Apa lagi terus call suami. Bila tanya kat mana sibuk pula nak beli ikan kecik sebab nak letak dalam kolam luar rumah. Lepas tu saya call no 999. Heran juga operator siap tahu nama saya. Maybe saya pernah call kot dulu ke mereka ada simpan data pengguna?. 

Lepas operator terus sambung je JPAM. Rupanya JPAM Kajang yang akan entertain area rumah saya walaupun JPAM Putrajaya yang paling dekat. JPAM suruh saya tengok ular tu kat mana. Mana la saya nak nampak. Jiran saya nampak sebab kat tingkat atas dia dah renovate jadi memang nampak terus dari atas rumah dia. Ada 2 ekor katanya. Eiiii seram tak? 

Gambar bawah ni masa JPAM datang rumah. Suami masa ni dah tiba kat rumah. JPAM terus la check kat belakang rumah. Saya dah standby dengan DSLR. Boleh tak? 😅😅😅


JPAM check kat pokok2 pastu siap tanya jiran saya ular tu warna apa?, bersisik ke tak?.....Mana la nak perasannya kalau dah panik tu kan?. Bapa mertua jiran saya update rasanya ular tu tengah 'kahwin-kahwin'. Kat belakang rumah saya ni memang kawasan rumah tanah lot. Mereka pula baru tebang pokok besar dan biar je pokok tu kering. Jadi memang agak semak la. Bila check ternyata ular dah lari.....lega dengarnya....


Takut punya pasal, kami decide nak bina pagar batu keliling rumah. Pagar yang bahagian belakang tu bagi tinggi sikit dan pagar sebelah rumah jiran rendah sikit. Kiranya bawah tengkuk kita la tingginya. Kita boleh jenguk rumah sebelah. Wak yang buat pagar batu ni cakap senang la jiran nak bagi kuih masa bulan puasa nanti. Hehe. Ye tak ye jugak. Gambar bawah ni masa batu dihantar kat rumah. Semak je nampak. 

Gambar ni dilihat dari view dari rumah jiran saya. Rumah saya sebelah sana yang banyak pokok tu. Masuk rumah jiran sebab nak tengok progress Wak plaster dinding batu sebelah rumah jiran. 


Ni area belakang rumah saya. Banyak pokok yang ditanam seperti pokok mempelam, kelapa pandan, delima, pisang tanduk, nangka, daun kari, pandan, cekur manis, serai, pokok durian kahwin. Durian tu macam tak nak membesar. Terbantut agaknya. Ni suami minta orang bangla potong rumput selepas insiden ular masuk rumah. Selalunya suami yang potong sendiri. 


Ni area tepi rumah setelah siap pagar batu. Rasa selamat sikit bila nak siram pokok.

Kalau ular masuk rumah ke kawasan rumah ke...cuba jangan panik dan call 999. Perempuan memang cepat panik tu yang saya tulis kalau bole 'cuba' jangan panik....💪💪💪

Till then..

Comments

Translate

Popular Posts