My IG Post

Hello eznakhalili.com readers!!

Nuff

Road Run peringkat sekolah tahun 2019

Saya dan suami dah bagi nama untuk jadi sukarelawan untuk road run kat cikgu Dania. Jadi pada pagi yang indah masa tu gelap lagi saya, suami dan Dania ke sekolah sebelum jam 7.20 pagi pada 12 Januari baru2 ini. 

Saya kena standby kat check point 5. Inilah check point saya. Tugas saya memastikan anak-anak ini berlari di tepi jalan dan kalau mereka ke tengah kena suruh mereka berlari kat tepi. Suami kena jaga kat check point 7 kat depan SK Jalan Empat dengan cikgu geografi Dania masa Tingkatan 2 cikgu Rizal dan ada seorang polis kat situ. 


Pose kejap dengan check point 5 ni haaa....


Ada yang jalan lenggang kangkung je haaa....


Ni malu sebab aunty ambik gambar. 


Hubby ke check point 5 untuk ajak minum air nescafe dalam tin je. Kami tapau roti dan air je. Dania dah siap2 makan dalam kereta sebab nak berlari kan...


Mana tah rumah biru ni?. Dania rumah biru jadi saya sokong rumah biru je la. Aci tak?. 


Dania dah ke depan tinggalkan kawan baik dia Zalilah, baju biru tu Aisya dan hijau tu Chinta. Dah pindah dah ke Melaka tapi join jugak road run ni. 


Ni anak kawan ni. Effa namanya. 


Ni senior Dania ni nama Farhan. Sekarang ni Tingkatan 4. 


Eh eh cikgu Yazid lah....cikgu yang ajar subjek RBT masa Tingkatan 2. 


Go biru go.....


Semangat adik ni berlari. 


Baju merah ni Dayang, hijau ni Iman Sofea. 


Haaa ni Dania dah patah balik ni. Berlawan dengan kawan Dania kat atas yang nama Dayang. Dania siap bawak botol air. 


Masa ni Dania lenggang kangkung je jadi saya suruh Dania berlari la. Terus bersemangat nak berlari. 😃😃😃


Ni pun kawan Dania ni nama Mira. Pali Pali Mira. Pali ni bahasa Korea bermakna cepat. 


Ni Fatin senior Dania yang cantik dan pandai. 


Ni kelas Dania dulu. Rumah merah tu Harith, rumah kuning tu Zaid. 


Belah kanan ni senior Dania juga tapi lupa nama sebab saya pernah tolong-tolong event kat sekolah kemudian dia pun ada. 


Kecik sekali ni pakai baju putih ni rasanya Tingkatan 1. Cute je kecik je. 


Dari kiri Zalilah, Chinta dan Aisya. Ni memang semata-mata berjalan je nampaknya. Berjalan sambil berborak. Macam saya dulu dulu masa time road run kat sekolah je. Hehehe...


Polis kena kawal lalu lintas. 


Happy dia bila aunty ambik gambar. 


Cikgu Awal ni boleh kata tiap pagi waktu sekolah tunggu kat gate untuk tengok murid yang datang lambat. 


Lepas settle semua murid dah balik ke sekolah, mereka yang bertugas tu dijemput untuk menikmati jamuan. Termasuk la polis yang bertugas. 


Selepas jamuan kena duduk kat atas pentas pula. Alehai kena bersopan santun la ye. 
Dengan guru besar kat depan dengan Penolong PIBG. 


Ni pemenang Top 30 Tingkatan 2 perempuan. Bergambar dengan puan pengetua dan guru penolong kanan. Dania dapat tempat ke 20 dan Dayang dapat tempat ke 21. Anak saudara paksu Nawi saya nama Humairah pun dapat nombor dan anak saudara kawan saya bernama Qurratu Aini pun dapat nombor. Memang berjemaah namanya ni. Tahniah semua!!!


Ni video masa Dania naik atas pentas. Gigih ummi nak ambik video sampai sanggup turun pentas. Hehe.


Bergambar dengan Kak Zu yang sama2 menuntut di UITM Shah Alam. 


Dania dan kawan-kawan. Baru le dapat jumpa balik dengan kawan baik sebab tadi Dania berusaha berlari nak dapat tempat Top 30 tu. 


Itulah kisah road run anak. Dengan mak pak sekali jadi sukarelawan. Nanti cikgu key in untuk markah anak kan?. Dania kata sukarelawan ibu bapa ni nanti cikgu akan masukkan untuk markah anak kita. Maybe untuk markah kokurikulum. 





Comments

  1. skrang i tgk mmg banyak skolah2 buat road run ni eyh.. mmg wajib for all schools now ke?

    ReplyDelete
  2. Dulu masa dekat sekolah menengah memang tetiap tahun ada road run ni tapi deiroang guna nama lain. tak ingat dah nama dia ape. semput eh berlari masuk kampung semua hahaha

    ReplyDelete
  3. Bagus aktiviti macam ni..anak-anak boleh bergaul dan terus menerus sihat selalu..x tau la sekolah my Dania ada ke x aktiviti ni...harap turut ada la kan...

    ReplyDelete
  4. Baca blog ni, teringat zaman sekolah dulu, aktiviti merentas Desa. Yang bestnya habis berlari je, ada truck Milo dah menunggu depan dewan sekolah. Rasa rindu pula dekat kawan-kawan sama sekolah dulu.

    ReplyDelete
  5. zaman saya dulu panggilnya merentas desa. hehe. tapi ni menarik bila mak ayah pun join jadi sukarelawan. first time tengok. dulu saya kalau merentas desalah paling excited walaupun tak pernah pun dapat top ten. haha

    ReplyDelete
  6. haha paling tak suka merentas desa..balik rumah abes sengal semua kaki...tak pernah lagi tgk mak ayah join sekali..

    ReplyDelete
  7. bertuah yer Dania ada parents macam akak, sangat supportive. Best jugak kan involve dalam aktiviti sekolah anak-anak ni kan. Bertambah lah point kokurikulum anak nanti. Terbaik!

    ReplyDelete
  8. GIgih mama n ayah dania bg sokongan turut serta join utk jaga check point...seronok kan bila kita join aktiviti anak2...

    ReplyDelete
  9. Bestnya lama kita tak rentas desa macam ni rindu sangat zaman sekolah dulu-dulu hehehe lari tak banyak yang banyaknya jalan jer hehehehe tapi best kat kampung redah hutan dan sejuk sangat wakakakakaka nak lari lagi sekarang ni pun faktor usia hehehe..

    ReplyDelete
  10. wahhhhhh! bagus parents yang support aktiviti anak-anak macam kak ezna, siap ketip gambar lagi. Dah la cantik gambar akak ambik :D

    ReplyDelete
  11. Mengimbau zaman sekolah dulu.. setiap tahun mesti ada acara merentas desa nih! seronok betul masa tu... Anak zaman sekarang harus teruskan tradisi macam ni!

    ReplyDelete
  12. Hehe bagusnya sebab gigih bagi anak sokongan so secara tak langsung ank pun pasti bangga

    ReplyDelete
  13. Sesekali join bebudak nie mesti rasa young kan. Yang penting young at heart. Rawlins suka kalau fun run dan jarak dekat, kalau jauh2 mesti kaki lunyai
    hahaha

    ReplyDelete
  14. salute gila dekat akak ezna sebab sekolah pun akak participated dan adakah kak ezna cikgu sekolah ? omg sebab selalu baca blog akak pasal sekolah je atau sebab damia ke camne ? bagus ni ada road run tiba tiba rasa rindu pula masa zaman sekolah yang part merentas desa tu...

    ReplyDelete
  15. Best bila dpt join skli tgk aktiviti anak kt sek kan.. Bgus sek ni sbb sukarelawan mak bpk pon boleh jd.. Anak2 pon semangat je tgk mak bpk ada skli..hehehe . Congrats dania sbb top 20... Bukan senang nk dpt dlm rmi2 org kan..

    ReplyDelete
  16. Seronok nya join anak-anak Run. Kita dulu panggil merentas desa. Cantik gambar moment run ni. Nina takat run dekat mampu laaa gagahkan, jauh tak daya dah kita. Hehee

    ReplyDelete
  17. Bestnya kak Ezna. Tetibe teringat pulak zaman2 saya bersekolah dulu ada merentas desa mcm nie. Sy nie stok2 pelari yg awal2 bersemangat dan sudahnya berlenggang sahaja. Nmpk ada org nk ambik gmbar baru gigih lari. Hahaha

    ReplyDelete
  18. wah tak tahu la plak ibu bapa pon blh jadi sukarelawan utk aktiviti sekolah anak2. bagus mcm ni. Tak sabar nk tggu anak besar masuk skolah gak ni..

    ReplyDelete
  19. Memang best kan boleh join aktiviti larian yang banyak bawa manfaat ni. Saya rasa bagus sebab kak boleh join dengan famili sekali. Macam famili day. So instead of pergi shopping, aktiviti macam ni sangat baik.

    ReplyDelete
  20. menarik nyer.
    skola anak2 aida xde plak di offer jadi sukarelawan.
    if ada, sure aida da volunteer. memang minat sgt aktiviti gini.

    ReplyDelete

Post a Comment

Translate

Popular Posts