Nuff

Kisah Aidilfitri 2018 Part 1

Mulanya hubby kata nak balik raya pada pagi hari raya. Bila Dania kata tak best la ayah sebab takde feel balik raya, berubah la plan jadi balik sehari sebelum raya. Tibanya pada jam 12.00 lebih tengah malam hari esoknya.

Kami menginap kat hotel di Ipoh. Ni MU Hotel namanya. Sebelum tu dikenali dengan nama Ibis Styles. Kalau Ibis kena bayar franchise dekat Ibis tapi disebabkan owner hotel ni dah pandai manage hotel sendiri dia letak nama lain jadinya tak payah la nak bayar franchise dekat Ibis lagi. Gitulah ceritanya dari salah seorang staff hotel ni. 

Hotel ni memang sangat selesa bagi saya. Bukannya 5 star tapi rasanya 3 star ajer. Bilik yang dipilih ni sesuai untuk 4 orang. 


Menariknya sebab banyak tempat nak charge segala macam gadget. 


Bilik yang 1 katil queen ni Dania yang tidur sebabnya Dania takut nak tidur katil single tu nanti katil single sebelah tu kosong. Hehe. 


Lepas breakfast kat hotel, kami menuju ke masjid negeri kat Ipoh. Kalau dari MU Hotel tu straight ajer. Tak berapa jauh dah nak ke Masjid Negeri. Kami tiba jam 8.15 pagi. Masa tiba tu banyak lagi tempat kosong dalam masjid mahupun parking. 

Ada satu cerita kelakar, saya dan Dania tak tahu mana tangga nak naik atas, jadinya tanya seseorang ni. Rupanya dia orang seberang. Tak berapa nak familiar. Kami bertiga bersama-sama menuju ke atas ikut jemaah perempuan yang lain. Masa dah elok dapat spot kat tingkat atas tu, phone wanita Indonesia tu berbunyi. Sekali dia kata "ya, ya saya sudah naik atas. Saya ikut 2 orang aunty". Sekali Dania senyum-senyum la kata ngan saya. Dania ni aunty ke? 😝😝😝 sebabnya orang Indonesia tu lebih tua daripada Dania. Umur dalam lingkungan late 20's rasanya. 


Dulu-dulu kalau solat kat masjid ni, lepas habis solat sunat aidilfitri ada makan-makan kuih tapi nampaknya tahun ni dah takde. 

Kat depan Masjid Negeri ni ada macam dataran. Kami ambik gambar la kat sini sebab ada wording I-P-O-H. 

Tiba hotel pun minta tolong staff  MU Hotel tolong ambikkan gambar. Saya rasa warna background ni senada dengan warna baju kami. 


Balik hotel, rehat dulu since hari ni hari jumaat. Lepas hubby selesai solat jumaat baru nak pergi ziarah. Kami pergi ziarah saudara di Seputeh. Dalam 45 minit jugak la dari bandar ipoh. Keluarga makcik Ani ni kira sepupu arwah papa. Ayah dan mak mertua makcik Ani ni kira ayah saudara dan ibu saudara kepada arwah ayah saya. Makcik Ani cerita juga yang nenek moyang saya orang kaya. Terkenal dengan nama Sawiah kayo dan kononnya suaminya atau atuk moyang saya tahu 18 jenis bahasa. Nak tentukan kesahihan tu tak tahulah saya macamana. At least dengar ajer la sejarah keluarga saya belah arwah papa. 

Kebetulan cerita punya cerita lagi ada seorang owner yang saya pernah buat review kat blog tu ada kena mengena dengan makcik Ani ni. Makcik Ani punya makcik kahwin dengan saudara mara ke adik beradik kepada owner produk yang saya review tu. Restaurant pun terletak kat Bandar Baru Bangi dan kedai Telekung beliau pun kat Bandar Baru Bangi. Kecik kan dunia ni?. 


Ni kisah hari raya kedua iaitu 16 Jun 2018. Saya rangkumkan semua la cerita kat Ipoh ni. Ni rumah ayah saudara saya. Ayah ni abang kepada arwah mama. 

Anak-anak ayah ni pun lama giler tak jumpa. Kak Ati dan Abang Hafiz. Abang Hafiz kata dah lama tak jumpa Ena (nama panggilan di kalangan saudara ataupun teman rapat) kira-kira 25 tahun. Ya allah lamanya tak jumpa. Rupa abang Hafiz pun dah berbeza sangat sebab dulunya sangat kurus. Biasalah kan dah berusia kita pun. Last jumpa masa saya kecik-kecik dulu. Kata abang Hafiz muka saya tak berubah. 


Moga ikatan persaudaraan kita tetap utuh walaupun ada diantara kita yang telah pergi meninggalkan kita. 

Selepas ini, kami meneruskan perjalanan kami ke negeri Kedah Darul Aman. Kg suami pulak. Tak nak lama-lama juga kat Ipoh sebab takutkan jalan jam. Faham-faham la musim perayaan ni. Jalan raya PLUS arah Utara tu macamana. Nak nak bila tiba Pulau Pinang. 


Comments

  1. salam aidilfitri utk ezna sefamily..mmg tk best la kalo blk pg raya..tk brp feel bak kata dania hehe...kami thn ni raya kl je tk blk kampung so tkde la merasa jln jammed ke pantai timur hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Translate

Popular Posts