Havoc ibu anak 4?

Masa cuti sekolah sempena raya minggu lepas, 21 Jun 2018 sempat la bawak anak-anak saudara dengan anak sendiri naik LRT. Saya ambik mereka ni kat Cyberjaya then meneruskan perjalanan ke LRT Kelana Jaya. Sebelum pergi memang saya dah prepare kuih muih ni supaya bebudak ni semua makan dalam kereta on top of sarapan mereka dah makan kat rumah. Simple kuih je macam cream puff, apam dan kek marble. Sepupu Dania ni bernama Sofiah 12 tahun, Adlina 10 tahun dan Musyafee 7 tahun. Ada lagi adik derang umur 4 tahun. Tak berani aunty nak handle yang tu. Masih terlalu aktif. Mak mereka pun dah pesan macam-macam sebelum Aunty Ena bawak mereka naik kereta. 


Naik LRT dekat Kelana Jaya dan kami semua menuju ke KL Sentral. Saya belanja makan kat La Cucur. Sibuk juga mereka nak makan KFC tapi saya prefer makanan selain daripada makanan segera ni. Trip kali ni mereka juga belajar menggunakan coin untuk masuk pagar LRT dan bila balik, kena masukkan coin dalam slot. Ada sekali tu coin tak berfungsi jadinya terpaksa la saya activate kelima-lima coin kat pejabat LRT tu. Betul-betul kat gate nak keluar LRT tu. Kena sentiasa ingatkan mereka ni kalau tak notty aunty belanja aiskrim. 😍😍😍

Nak ambik gambar semua tengok kamera kemain susah. Ni masa dah nak balik dah ni. Hishhhh tak tengok kamera lagi. Ni lepas makan-makan kat La Cucur. 


Masa nak balik naik LRT ramai juga orang tapi ada je tempat nak duduk. Memasing nak berdiri pulak. Adlina ni pulak sibuk dengan sarung lengan dia. Asyik2 betulkan banyak kali. Kalau 10 tahun dah macam ni moga senang la ummi dia / adik saya nak membentuknya. Sofiah juga boleh diharapkan untuk menjaga adik-adiknya juga. 


Baru pandang kamera tapi errr seorang ajer. Kan saya kata tadi payah nak suruh pose ni. 


Tu baru ibu anak seorang. Belum lagi ibu anak 4. Biasalah anak-anak kan. Kena observe juga tak boleh juga nak harapkan yang sulung je tolong tengokkan. Kena sentiasa pantau juga. Kena sentiasa mengingatkan apa yang tak patut mereka buat dan yang patut mereka buat. Pesan kejap, kekadang lepas tu lupa balik. Ye tak?. 

Balik je dari naik LRT, setibanya di Stesyen LRT Kelana Jaya, aunty Ena belanja aiskrim pulak sebab mereka tak notty. Tempat duduk takde jadinya duduk atas tangga je lah sebelum singgah rumah adik yang No. 2 untuk tumpang solat rumah dia. Dah gabung pulak dengan sepupu-sepupu mereka jadi sekarang ni 6 orang. Tu dia.....main nerf pulak dah kat rumah Aunty Eja dia. Dania cuma tengok-tengok gelak-gelak je la. Dah dia paling tua.

Balik hantar Sofiah, Adlina dan Musyafee singgah minum petang pulak rumah ummi mereka (adik saya Ema) sebelum saya bertolak balik. Dalam kol 6.00 lebih petang jugak la saya tiba kat rumah. 

Bila tanya Dania, dia pun seronok keluar dengan sepupu-sepupu dia ni. Nanti Aunty Ena nak kena plan la cuti sekolah bulan 8 pulak. 

Comments

  1. bole feel ank 4 la..aritu kita kuar bw pi kidzania tisya and si kembar so feel ank 3 hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe....tu pun banyak kali cakap jangan tu jangan ni. Bukan apa....risau.....

      Delete

Post a Comment

Translate

Popular Posts