Tuesday, February 26

Pengalaman mendebarkan ketinggalan flight di Gold Coast 16 Feb 2013

Tajuk je pun dah mendebarkan. Inikan pula me yang menempuhnya. Ok...di pagi yang indah, semua bangun awal dan check out awal then hubby type kat GPS Airport Parking. Akhirnya parking yang dimaksudkan adalah tempat parking untuk mereka yang nak tinggalkan kereta dan terus naik flight. Jauh dari airport rupanya. Kami sebenarnya nak parking betul2 depan airport kat tempat Rental Car Bay. 




Kat depan airport ni le parking untuk kereta yang disewa. Dari tempat parking yang sebelum tu yang kami silap tu nak ke airport adalah 3km.


Tiba kat counter Air Asia, baru ajer tutup counternya. Ok....me dah teramat cuak. Lepas tu lepak2 dulu kat airport sebelum mencari solution.  Buntu dibuatnya. Nak nak kena beli tiket baru :-(

Akhirnya kami bercadang nak ke Brisbane Airport kerana di sana banyak seleksi flight. Kami menaiki bas. Tambang bas untuk 3 orang ni AUD 18. Bas akan membawa kami ke Robina Station iaitu stesyen keretapi. Takde bas direct ke Brisbane dari Gold Coast Airport. Walaupun mood takde nak ambik gambar sebab perasaan bercampur baur, akhirnya me ambik jugak gambar sebab nak buat kenang kenangankan. Tambang 2 dewasa dan 1 kanak2 ke Airport sehala ialah AUD 78. Bayangkan rate yang sangat mencekik tu. Convert duit Malaysia x ler 3.2. 

Kalau nak naik teksi terus ke Brisbane Airport harganya ialah AUD200++.


Banyak station yang train ni berhenti sehinggalah ke Brisbane Airport. Train ni sangat selesa dan bersih. Perjalanan mengambil masa 1 jam 30 minit. Kalau naik kereta 45 minit ajer.


Ok dah tiba dah Brisbane International Airport. Actually ada seorang mamat ni me jumpa kat Airport Gold Coast pun naik train yang sama siap pesan kat kami you guys would be ok because I'm off at the next station. Airport is about 15 minutes. So mamat tu turun awal dari kami. How thoughtful of him kan. Cuak jugak kami kan. Maklumlah kat negara orang lak tu. Kena tinggal flight some more....



Cari office MAS tutup la pulak sebab hari ni Sabtu. Masa tiba pun dalam pukul 2pm.


Hati berbunga-bunga kat Flight Center ni cos boleh beli ticket MAS tapi.......rate yang sangat mahal iaitu AUD 2000++ dalam RM6000++. OMG....gila mencekik mak datuk.


Budak ni jugak yang tersenyum happy yek. Siap memain lagi dengan Nintendo bagai.


Ni le tempat berkomunikasi dengan adik di Malaysia. Dah la kena bayar AUD 2 untuk 15 minit ajer. Cuak jugak nak tunggu balasan email dari adik. Kebetulan tempat ni betul2 dekat ajer ngan prayer room. Prayer room kat sini untuk semua agama yek. Kiblat dan sejadah memang ada disediakan di dalam prayer room.


Akhirnya alhamdulilah, syukur kepada mu ya allah kerana dengan izinNYA kami semua dapat pulang ke Malaysia malam ni juga dengan menaiki MAS pukul 11.50 malam. Alhamdulilah. Memang beban yang berat hilang begitu sahaja. Tiket yang baru dibeli dengan AUD 1,670.83. Beli online boleh save banyak tapi ada cut off time sebelum departure time tau. Dah selesai baru la me boleh menguntum senyuman. In between kami makan roti dengan scramble egg yang me masak pagi tadi. Sampai habis 1 buku roti dibuatnya. So memang makan roti je ek. Me sebab susah hati roti sekeping me telan rasa cam makan batu kat kerongkong tu.


Prayer room ni nampaknya kami anak beranak je yang guna. Tapi bilik ni campur lelaki dan perempuan yek. Ada CCTV lagi tu.



Ada tempat makan-makan kat sini. 


Ni kat dalam departure hall. Tempat duduk kat sini ada tiang lampu lagi haa.....selesa nampaknya. 
 

Kami tak merasa ngopi kat sini. Cuma beli ajer mineral water kat sini. Nak beli chocolate pun takde pulak tanda halal so kami tak beli lah...


Sand yang berukir seperti dolphin :-)

  
Lama dah tunggu flight tiba kol 11.50 malam, Dania tidur dulu. Kesian anak ummi dari petang lagi dah dok kat airport. Tak merungut lapar ke apa. Dania macam faham situasi ummi dan ayah yek.


Naik je MAS, ada pramugari yang comel ini. Iman Balqis namanya.

  
Lepas ajer take off dan flight stabil, hidangan snek disediakan. Roti ayam ni sedap la. Ada satu bekas tomato juga. Ishhh tak kena dengan tekak me kalau nak dip roti ni kan. 


Masa dekat-dekat nak mendarat ada breakfast pulak. Me kena gerak dek Iman Balqis. Hehehe. Tertidur yang amat nyenyak. Penat gamaknya sebab adegan airmata kat airport dan penat menunggu lama kat airport. 

Me cakap ngan hubby, terlepas nak makan nasi lemak Pak Nasser yang kami order untuk breakfast atas Air Asia tapi dikurniakan breakfast nasi lemak jugak tapi dari MAS. Alhamdulilah. Ini nasi lemak Brisbane di mana sambal udang ni manis dan err ada sayur kacang panjang pulak kat dalam nasi lemak ni. Ditambah dengan roti, buah, air orange, kopi, muesli bars dan yogurt. Mewah makan atas MAS ni. :-)  



Pukul 5.55 pagi kami selamat tiba kat KLIA. Alhamdulilah. Bersyukur kami akhirnya dapat balik Malaysia. Relief sangat dapat tengok kata2 ini Welcome to Malaysia. Kalau tak, entah bila kami dapat balik ke Malaysia kan...
 

Teksi Airport Perdana ni harga RM101 balik umah me. Boleh tahan jugak harganya. Sebab dah lepas pukul 6 pagi jadi charge adalah harga normal. Kalau tak kena charge lebih.


Sekian trip ke Gold Coast kami yang diakhiri dengan insiden tidak diingini. Alhamdulilah selamat me type entry ni kat bumi Malaysia......alhamdulilah....:-)

*****kepada Iman Balqis terima kasih kerana melayan kami anak beranak. Iman ni siap ambik address blog me lagi. In fact 2 lagi pramugara yang bertugas bersama Iman, Azman kot namanya dan lagi sorang pun dah melayan tetamu MAS dengan baik sekali. Thanks Iman + friends and thanks MAS :-). 

16 comments:

  1. wow,ijah baca pun dah boleh tahan nervous. apatah lagi akak yg menghadapnya kan. fuhh,mujur semuanya selamat. alhamdulillah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lega....lepas balik malaysia, 2-3 hari gak ler akak fobia....

      Delete
  2. laa..dah abis stori holiday ni eh..heheh..cam best je tgk kak ezna gi holiday..

    syukur semua selamat dah kn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye mama rayyan, selamat, selesai semuanya...bersyukur akak....

      Delete
  3. good lesson for those yg akan travel abroad...kita hanya merancang kan..glad to hear that finally everything went well :) alhamdulillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulilah. Kata2 u ni memang ada benarnya pun....

      Delete
  4. me agaknya nak menangis beria2 u...apapun ezz....pengalaman ni jadi pengajaran...banyak berjalan lagi banyak pengalaman :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. psst psst...part lelebih nangis tu idok le me tulis sini ayu....hakikatnya perasaan takut tu memang hadir sebab kita merantau negara orang.....syukur me dah balik malaysia...pengalaman ini ler me akan kenang sampai bila-bila....

      Delete
  5. kak eznaaaa, berdebarnyaaa nadia baca cerita akakkk T__T
    dah la april ni first time nadia pegi ausie. takutttt.
    kak, ni nadia yang jumpa dekat event lasertag hari tu. alang2, nadia terus follow akak ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi nadia, ehhh jangan takut dik. Actually permulaan akak di bumi aussie ni smooth ajer. Cuma last2 nak balik je ada insiden ni. Actually sepanjang akak kat Brisbane dan Gold Coast, org aussie ni sangat membantu. Nak drive kat negara derang pun sangat santai je. Takde traffic jam sebab mereka memang bersopan di jalan raya. In syaa allah semua akan ok. Bacalah doa memudahkan perjalanan nadia nanti yek. Allah akan lindungi nadia nanti. :-) Terima kasih kerana follow akak + salam perkenalan :-)

      Delete
  6. Pengalaman yg hampir serupa hehe
    Tp kami takde la ketinggalan flight
    Cumanya hampirrrrr tertinggal
    Dr langkawi ke kl :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hampir tertinggal pon dah cukup mencemaskan nad. Apatah lagi tertinggal flight. Nak nak hampir tertinggal + tertinggal flight bukan kat tempat kita......

      Delete
  7. ish.. baru je baca pengalaman u ni.. kalau i mesti dah nak nangis mengenangkan duit nak bayar lagi banyak.. apa2 pun thanks for sharing sebab kita sendiri pun tak tau ape pulak nasib kite kalau pergi tempat orang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye mira....moga u tak terkena macam ni yek...:-) memang menakutkan.......ishhhh tak leh explain perasaan tu. ambik masa jugak i nak pulih dari fobia ketinggalan flight nih...

      Delete
  8. forgive me for any short coming during the service outbound from brisbane to kul!!..hope u enjoy our hospitality!!..maaf segala yang terkurang ya!..thank u so much for good write up!! FYI tanah merah kelantan adalah tempat kelahiran saya kak ezna!!..ehehhe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bunga Cinta ni Iman Balqis ke?....hehehe....tiada yang terkurang. Semuanya indah2 belaka Iman. :-) Lepas ni in sya allah will stick to Malaysia Airlines. Malaysian Hospitality :-) Service yg sangat boleh dibanggakan!!! :-)

      Delete

Related Posts with Thumbnails