Monday, June 11

Kelantan Day 2

Pagi breakfast kat hotel ajer since termasuk sekali breakfast untuk 2 orang. Dania je kena bayar RM15.90. Tempat persinggahan pertama ialah kat chef yang masak telur. Nak telur jenis apa semua ada.....


Pastu round round lagi lepas habis yang dimakan. Breakfast i tak berapa makan banyak sangat. Cukup sekadar melapik perut ajer....


Lepas tu aktiviti kesukaan Dania......mandi kolam dengan pelampung angry bird dia. Kebetulan semua biru. Hehehehe....Lepas tu, ada seorang budak lelaki 10 tahun dok ngekor je Dania. Dania naik rimas sampai nak naik atas tak nak mandi dah. Budak lelaki tu dok ikut Dania ke sana ke mari. Rimas la anak i ni....akhirnya bila satu time tu i bercakap ngan budak tu.

I :  Umur berapa tahun ni?. Fren fren ngan dia yer?... 
Budak : Saya 10 tahung. (terkeluar bahasa orang gannu...hehehhe) awok kakok dier ke? 
I : (Gelak gelak dulu). Saya mak dia. 

Wahhhhhh kakak? Errr.....confuse jap......kakak belanja nak dik? Hehehehe.....i dengar budak ni tanya mana ayah? Dania tunjuk ayah......budak2 zaman sekarang..........

Budak tu yang dok tengok Dania

Dania dah nak naik tak nak mandi dah sebab budak tu dok ngekor...

Kolam mandi ni terletak di sebelah sungai Kelantan. Ohhhh sungai Kelantan warna teh ais...





 
Dania jumpa kawan baru kat pool. Kawan dier pakai T Shirt dan seluar dalam ajer. Cekci la..heheheh...

Lepas Dania dah siap mandi kolam, we alls balik bilik jap sebelum bersiap-siap nak keluar makan tengahari. We alls makan kat Kampung Kraftangan. Entry makan time i masukkan cerita makan2 kami tu yer....

Bergambar kat Kampung Kraftangan...cuaca sangat panas terik 

Lepas tu Dania reguest nak masuk 'castle'. Istana Batu yang tak jauh dari Kampung Kraftangan tu. Err tak boleh ambik gambar la. I cuma dapat ambik gambar ni ajer...kat dalam istana tu tempat bersemayam raja Kelantan zaman dahulu. Ada bilik, pinggan yang digunakan, perhiasan istana. I tak le berapa gemar tengok barang2 antik gini.....bayaran masuk RM1 / orang dewasa dan 50 sen untuk kanak2.


Kat luar Istana Batu jumpa pakcik ni jual Jelly Kelapa. Panas2 terik gini makan Jelly Kelapa sedap sangat. 


Dah tu hubby ternampak sotong gelek pulak. Beli lagi. Tapi..........bila masuk kereta bau semerbak harum. Nasib la ada ambi pur bau rose. Kasi potong itu bau...heheheh...

Sotong gelek

10 comments:

  1. waaaa beshnya :) i miss my hometown :)

    ReplyDelete
  2. best ke jln dgn keta bru? ila cuti nievsengih je kt umh sbb amana dabsekolah

    ReplyDelete
  3. dulu I pernah kije part time BQT waiter kat hotel ni, masa cuti sem matrix dan univ, saj ecari pengalaman hehehe. tiba2 rindu kat tmpt kije lama bila tgk gmbr2 ni

    ReplyDelete
  4. @Mama Zharfan best jugak gi kelate ni. Cuma perjalanan jauh ya amat la....

    ReplyDelete
  5. @BABY(MAMA AMANA best la ila. Kete ni dah diuji dengan perjalanan yang mencabar....nanti la nak buat post pengalaman naik kete ni menjelajah terengganu, kelantan, kedah...

    ReplyDelete
  6. @yatie chomeyl wahhhh yatie pernah kerja sini yer...hotel ni best la...:-)

    ReplyDelete
  7. sotong gelek? dengaq pon dh terlior ni

    ReplyDelete
  8. ermm , kalau masuk kampung kraf bayaran brape yer ?

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails