Wednesday, January 18

Pengorbanan untuk rumah yang dibeli

Kalau kita dah beli rumah sendiri, kena spend duit sikit untuk menukar hakmilik dari pemaju ke nama kita. So, hari Isnin me and hubby kena sama2 sign document tukar hakmilik ni kat lawyer office di Pandan Indah. Jalan MRR2 masa we alls ke sana tak jam. Selalu MRR2 ni mana ada clear highwaynya. Dah habis keluarkan RMX,XXX. Itupun i mintak discount. Akhirnya dapat discount sebanyak RM400. Jadilah daripada takde langsung kan. Kalau tangguh2 ambik, interest cost tukar hakmilik akan makin naik. We alls kena sign dan initial untuk 4 copies of document and i tak la baca. Even kalau baca pun law terms tu.  Dah settle with the docs, kena pergi ke office pemaju untuk membayar transfer fees pulak. Kalau transfer fees tak bayar, docs yang we alls sign tadi tak akan dihantar ke pejabat tanah. Kalau tak hantar ke pejabat tanah, our bank tak akan release-kan loan ke pemaju. See??? dominos effect tu. Nak tak nak terpaksalah bayar. Transfer fees pemaju RMXXX. Lepas tu kena settle-kan pasal quit rent pulak. One shot kena bayar itu ini. Kalau keluasan rumah tu besar, lagilah kena bayar lebih.

You alls dah settle dah pindah milik dari pemaju kepada nama u alls?. Selagi tak habis bayar kat bank, rumah kita ni akan dicagarkan kepada bank. Pulak tu status hak milik yang i buat ni mengambil masa 6 bulan atau lebih untuk dipindahmilik. Lamanya.....

Pejabat lawyer rumah i

Bunga kat lawyer firm ni punyalah berwarna warni....


 Ni lah docs yang we alls kena sign tu...

2 comments:

  1. me pun last year sign doxs mcm u..memang abis dekat2 RM5k :(

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails