Tuesday, November 1

Kutip jangan tak kutip


Masa we alls kat Taman Bukit Jalil, biji ni banyak jatuh kat rumput. Me and Dania pun kutiplah biji getah ni. Rupanya ada beberapa pokok getah kat taman ni. Kebetulan sebelum ke taman ni, we alls makan kat R&R Awan Besar dan Dania ternampak congkak. Dah Dania mintak kat ayahnya nak beli. Buahnya dari biji getah la plan nya. Mula2 Dania takut2 nak pegang. Mana taknya coraknya nampak macam serangga ke aper...

Dulu i masa balik kg kat Ipoh, i main dengan sepupu2 i. We alls korek pasir then masukkan biji getah ni sebagai buah untuk main congkak. Free je. Biji getah tu main kutip je kat hutan dekat umah Pah i. Tak payah de kayu congkak tu haa....sume free. Hehehe....

5 comments:

  1. biji getah memang betul2 menggamit memori masa kecik. :)

    ReplyDelete
  2. aah dulu2 main congkak korek pasir bawah rumah je.

    pastu main lawan biji getah siapa yang lagi kukuh pun best gak kan?

    ReplyDelete
  3. kalu baling owang ni lebam ...hehehehe

    ReplyDelete
  4. wah,,seronoknyaaaa,,da lama xmain congkak,,,ngn buah getah

    ReplyDelete
  5. cam ya lak kan kak korek tanah tu buat jadi congkak,buahnyer guna batu.....bila tak nak main tutup dengan zink,tindih dgn batu zink tu,takut kena hujan....nostalgia sungguh..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails