Thursday, July 14

Apakah itu Bucida?

Bucida berwarna hijau

hasil photo dari camera biasa.....:-)

Bucida berwarna putih

Taken from : Google

Bucida ni sejenis pokok la you alls. I sekarang ni dok admire kat pokok ni. I rasa sangat unik pokok ni sebab daun daun ada layer. Cuba tengok gambar tu, daunnya bertingkat. I selalu ralit tengok pokok ni kalau ada kat tepi jalan. Selalunya ditanam di taman taman. Berbanding warna hijau, i lebih suka daun yang berwarna putih sebab nampak lain dari yang berwarna hijau. Siap tanya kat nursery lagi. Kalau yang besar dia jual dalam RM500-RM900. Kalau yang kecik dalam RM28. Pokok Bucida yang berdaun putih tu dikacuk dengan daun hijau. Kalau dilihat daunnya itu sekeliling berwarna putih manakala di tengahnya berwarna hijau. Menurut kata owner nursery tu, pokok Bucida ini diimport dari Taiwan. Ingat macam nak tanam samada dalam rumah atau luar rumah je. Mampu yang RM28 tu. Ehmmm...jenuh la nak tunggu besar dengan jayanya.....

You alls perasan tak pokok ni?

2 comments:

  1. heheh tak perasan--tp nampak unik :) i miss pokok2 kat UK ngeh ngeh ngeh

    ReplyDelete
  2. macam ade kat Melawati saje.. but not sure whether the same type or not..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails