Thursday, June 9

Melaka Day 1

Teh tarik mamak sebelum balik hotel...tuuu kat belakang tu...

A Famosa

Di bawah pokok melaka

Beca yang kami naik

Di tepi jeti Melaka River Cruise. Kincir air yang ditiru dari kincir air di Belanda

Siapa berani pegang labah2 dan cicak plastik??? Heheheh

Beca yang lap lip dan colourful

My hubby ambil gambar pool masa ummi dan dania dah naik atas...

Dome di siling Avillion Legacy

Trip ke Melaka ini dimulai dengan breakfast kat Kayu Nasi Kandar sebab i nak makan putu mayam. Selepas itu, sesi bertolak ke Melaka berpandukan gps. Kena ada gps lah sebab sekarang ni jalan berubah2 kan. Makkkk along the highway to jam la pulak. Kami masuk ke Bangi dan ikut jalan dalam. Tak ikut pun GPS kata suruh masuk highway. Dari sana terus ikut jalan dalam ke Melaka. Kalaulah we alls ikut highway, entah bila nak tiba Melaka. Perjalanan mengambil masa 5 jam. Lepas check in, we alls rehat dulu. Solat. Sementara Mr hubby berehat, me and Dania pergi merasmikan swimming pool hotel. Kejap je mandi. Lepas solat maghrib, terus keluar konon2 nak pergi Umbai. Traffic jam lah pulak. Kami terus singgah makan kat kedai makan tepi jalan. Sedap jugak. Ala2 rasa Vicchuda gitu. Plan makan ikan bakar ditangguhkan pada malam esoknya.

Perjalanan balik, kami singgah beratur river cruise. Hampa sebab tiket habis selepas kami beratur tu. Baru jam 9.00pm, tiket dah habis. Teruslah jalan2 keliling Melaka River tu. Singgah kat souvenir shop sepanjang Melaka River tu. Siap sewa satu beca keliling bandar Melaka. Syoklah jugak especially Dania. Kami akan dibawa melawat ke pokok melaka di tepi replika kapal terbang British dan A Famosa. Puas jugaklah keliling bandar Melaka dengan beca. Dania duduk kat riba i jer.

Sewa beca : RM20

Balik dari sana singgah cari kedai mamak dalam GPS kami. Rupa2 nya terletak bersebelahan dengan hotel kami je. Pekena nescafe tarik kurang manis dan ayah Dania pekena teh tarik kurang manis dan capati dan teh o ais buat Dania. Selepas tu balik hotel dan zzzz......




4 comments:

  1. melaka cantik bila malam kan... :)

    ReplyDelete
  2. welcome kak.. nape x carik saya jadik pemandu pelancong? hehe ^_^ (tetibe jer)

    ReplyDelete
  3. memang jalan jam pergi melaka.. kami pergi hari sabtu pon lalu jalan lama.. pastue nak g makan kat umbai nasib baik ada sepupu yang dok sana.. expert jalan lain.. kalo tak, lambat gak baru sampai umbai..

    ReplyDelete
  4. hotel ni besh kan--me pernah stay 3d2n dulu2 sbb menang contest :) few years ago pun :)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails