Friday, January 14

Kangaroo - Jan 13 2011

Dania dengan kangaroo

Apa ada pada kangaroo ni? Me nak pergi Aussie ke?......sebenarnya tadi masa pergi sekolah, lepas hantar Dania ke kelas, tiba tiba on the way back Dania telah mengusung beg dan menangis nangis dan cakap nak ummi. http://www.emocutez.comPuas i pujuk dok nangis je lagi. Masa kat kelas i tanya kawan dier. Kawan dier cakap semalam Dania kata nak balik pastu cakap nak ummi. Duhhh.....gawat.....pagi2 they all akan ada bacaan yassin. Tadi ustazah dah panggil Dania tapi Dania tetap dengan i jer. Jadi i tunggu kat tepi tempat they all baca yassin. Jap jap Dania datang jenguk i sebab dia tak nampak i. Tak sampai 1 minit dia jenguk lagi. Ishhhh tak boleh jadi ni. I terus make a move. Turun lif, senyap senyap i singgah cafe kat bawah. Budak2 ni kita kena bagi dier independant. Selagi dia tengok kita ada kat situ, selagi tu lah dia akan melekat je dengan kita. Ada sorang budak lelaki kat kelas Dania tu pun selalu menangis. Tapi tadi masa bacaan yassin dia dah settle down.....Dania pulak yang buat hal.

Apa yang i nak relate dengan kangaroo ni, kan kangaroo ada pouch kat depan badan dier. Anak kangaroo akan selalu attached dalam pouch mummy kangaroo ni. sehingga 'joey' pandai berdikari. Kalau selama ni Dania diibaratkan macam 'joey' si anak kangaroo yang selalu attached dengan ummi 24 hrs a day. Minus masa pergi school la now it's time untuk Dania berdikari.

Dania dah besar, dah sekolah rendah pun,
Mana mungkin ummi kena ada kat situ 24 jam. Dania kena berdikari,

Tak mau nangis lagi, walau kawan2 Dania suka pinjam ruler, pemadam, pensil, pensil warna, dania kena sharing tapi pastikan Dania dapat balik selepas mereka guna,
Kan Dania pandai make new friends. Semalam ummi tengok kawan2 Dania berkumpul kat meja Dania dan gossip.
Comel je ummi tengok kawan2 Dania tu.....
Yang penting sekarang, Dania kena kuat, tak mau macam masa sekolah tadika lagi,
You are a big girl now....Dania....
Be strong ya Dania....
Tak mau cry baby lagi,
Belajar rajin rajin,
Kan Dania kata nak jadi Dr. Dentist?.....

Risau juga i kalau tak settle down lagi tapi i kena la kuat semangat. Give her time untuk adapt persekitaran yang totally new....Hopefully dalam masa terdekat Dania boleh settle down.

***Bila anak mula masuk sekolah, kita pulak yang risau......http://www.emocutez.com




10 comments:

  1. lama2 sikit oklah tu ;) zharfan pun masa 1st few weeks terkial2 sbb tak leh ckp english ;)

    ReplyDelete
  2. @Mama Zharfan

    Tu lar suzz agaknyer dia ingat me tunggu dia macam kat kelas speech and drama....

    ReplyDelete
  3. ouhhh dania dh masuk sek.ren ek..maknanya dia dh 7thn la..anak bongsu ek?

    tp mmg betul pun, kita kena ajar dia independent..jgn jd mcm joey heheh

    ReplyDelete
  4. babe, sebab pulak i bace entry you ni.. memang, ikut hati kite nak melekat jer dengan anak kite.. nak nak kalau anak kite ni sorang.. tapi yes, they have to be independent no more wat kan.. :)

    ReplyDelete
  5. Ciannya Dania,insyallah tak lama lagi ok la tu.

    ReplyDelete
  6. @e.l.i.z.@

    Elie...so far dania tu lar sulung, dania tu lar bongsu...ngeee....yup sekolah rendah. 7 tahun bulan 11 nanti....still 6+...ngeee :-)

    ReplyDelete
  7. @Em's Family

    Alahai Mira rasanyer orang yang ada anak sorang je paham mereka yang ada anak sorang....tapi memang rasa kalau la i ada pouch macam kangaroo...nak je i bawak dania sekali merata....

    ReplyDelete
  8. @Mama Rayyan

    Hopefully dalam masa terdekat ni lar dania settle down....

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails