Sunday, November 7

Happy 6th Birthday Dania

Tarikh hari ini, 7 November 2004, enam tahun yang lalu, ummi melahirkan dania di Kelana Jaya Medical Center. Tak tahan ummi tahan sakit kontraksi.....mana la ummi tahu macamana nak bernafas betul...hehehe. Nama je beli majalah pa&ma dan mami baby tapi bila hari sebenar langsung ummi tak ingat. Bila Dr. Fatima Najla check bukaan, dania pulak membuang. Terus ummi kena masuk dewan bedah sebab takut dania lemas....

masa tu papa ummi aka atuk masih sihat lagi. Atuk macam nak nangis bila tengok ummi nangis. Ummi takut nak masuk dewan bedah. Tak pernah sekalipun ummi kena bedah. Sakitnya bila dr. pakar bius cucuk ummi kat belakang. Bila ummi lali2 terasa dr bedah perut ummi. Ayah masuk sekali dewan bedah. Ayah kena pakai baju macam dr pakai. Ummi dapat tengok kat lampu atas ummi, refleksi perut ummi. Berdarah-darah perut ummi. Tak lama kemudian, ummi dengar suara dania menangis. Sayup je. Ayah still sebelah ummi temankan ummi yang penakut ini. Masa dr nak jahit ayah kena keluar. Tak sabar ummi nak tengok dania malam tu tapi ummi dah separa sedar. Masa disorong keluar bilik operation, ummi rasa sejuk sangat. Menggigil sangat. Lepas tu dr pesan kalau ummi sakit perut sebab angin, dr akan bagi suntikan. Ummi tahan je sebab takut jarum. Ayah temankan juga ummi malam tu.....

Tengoklah muka ummi masa mengandungkan dania....


Sempat juga ummi ambik gambar masa dania tidur...



Masa berlalu begitu pantas, dania dah umur 1 bulan....



Masa begitu cepat berlalu masa ni umur dania 4 bulan. Botak sebab masa akikah dania umur 3 bulan, ummi bawak dania pergi barber botakkan rambut dania...



Tahun berganti tahun....ni gambar dania bercuti di cherating, pahang. Masa ni dania umur 9 bulan...



Masa umur dania 1 tahun 9 bulan, ummi dan ayah bawak dania bercuti ke perth australia pula. Masa ni musim sejuk tapi takde la snow...dania masa ni hisap puting lagi



Masa umur Dania 2 tahun, kita pergi ke Sarawak sebab nak pergi kenduri kahwin aunty iza dan uncle lano. Dania nangis2 nak hadiah wrapper pooh yang orang bawak untuk hadiah baby adik kepada uncle lano yang baru bersalin. Dania nangis2 kata nak pooh, nak pooh. Dania tau pooh sebab tengok kartun playhouse disney channel.



Sekarang ni muka dania dah berubah...dah jadi big girl dah...




Lagu sweet ni ditujukan untuk dania sayang





Happy


6th Birthday Dania



Moga dania menjadi anak yang baik dan solehah,
Cinta hati ummi dan ayah....


7 comments:

  1. entry yg sgt sweet..hepi besday dania..moga sihat dan ceria senantiasa ...dan jadi anak yang soleh amin

    ReplyDelete
  2. @AyuArjuna BiGoshh

    Thanks ayu :-) terharu pulak anak i dah besar dah.....

    ReplyDelete
  3. sweet & touching entry ni ..:)
    happy birthday dania!! moga jd anak yg solehah, terbaik utk ayah +ummi :) Amiin

    ReplyDelete
  4. so sweet...slamat hari lahir dania kiut... :)

    ReplyDelete
  5. touching la kakEzna, sweet.

    Selamat Ulangtahun - 6, Damia. Jangan notti-notti ye ;)

    ReplyDelete
  6. epi besday Dania..
    moga menjadi anak yg terbaik, amin!!!!

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails