Friday, August 20

Seawal umur manakah anak anda dilatih berpuasa?

Anak i Dania ni dilatih berpuasa pada umurnyer 6 tahun. Masa mula berpuasa i tanya, Dania makan tak kat school. Dia kata makan. Kawan2 dier umur 6 tahun makan tak?. Dania kata puasa. Langsung nangis nangis dalam kereta kata Dania not good sebab tak puasa.

Lama-lama, minggu kedua bulan Ramadhan. Dania hanya minum susu ke sekolah dan makan bila waktu berbuka puasa. Masa hari pertama tu kelakar jugak i melihatnyer. Masa tolong i buat puding roti, dijilatnyer sudu yang i buat kacau bahan2. Terlupa gamaknyer atau lapar sangat??. Hari kedua okay sikit. Aktif kemain. Tapi i suruh Dania tidur tengahari kejap. Makan bila azan Maghrib berkumandang.

I rasa nak train anak2 start dia kecik lagi lah. Kalau dah sekolah rendah, i rasa macam susah sikit sebab dah ramai kengkawan kat sekolah. Mungkin terpengaruh!!!

Anda bagaimana?? Care to share??

 Muka orang yang kepenatan berpuasa.......sedih je nampak.....

7 comments:

  1. me belum train zharfan lagi..may be next year kot :)
    anyway, cantik sofa u ezz :)

    ReplyDelete
  2. sian tgk muka anak dar awak tu, tapi still cute. anak saya, saya latih umo dia 5 year...so far, alhamdulillah!

    ReplyDelete
  3. Suzz : he he. ni wing chair yg dah lama.....

    Naimatul : Mmg kesian nampaknyer.....wah 5 tahun lagi awal....

    Ajjah : ye saya :-)

    ReplyDelete
  4. ya dah train gak sara tu,saje tgk anak2 org lain,walaupun sara baru je 3 tahun,tapi bila kul 12,sara mintk susu,pernah gak sara tahan sampai kul 4,tu pun ya pujuk n ajak dia main n tgk kartun,bg leka,tapi kalu dia nak gak makan ya bg...sajer je nak latih awal.t besar dia dah terbiasa....

    ReplyDelete
  5. anak dara saya umur 6 thun, dpt pose 2 ari je time weekend je..sebb babbysitter dia kesian, katanya awal sgt berpuasa..huhu..
    ank bujang tu plak kena paksa..hehe sian dia..tp still tak berjaya lagi. Insya Allah cuba lagi utk weekend ni...moga2 dpt le dia n kakak berpuasa lagi. Amin

    ReplyDelete
  6. wahhhh.. blog dah tukar template raya baru ni!!! veryy niceee..!! suke suke suke!!

    DAnia dah start puasa yekk.. good job. rasanya 6 tahun tu dah good start. dia pun dah faham maksud puasa kann..

    Hm.. Danish pun belum belajar puasa. Pagi pukul 7 dah biasa makan nasi sepinggan dulu sebelum gi school.. kesian plak nak suh puasa tahun ni. tapi weekend bleh try kott.

    tahun depan InsyaAllah

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails