Saturday, February 13

Shocking Tak?...

Ni i dapat info dari kawan hubby yang nak membeli goreng pisang....

Masa my hubby's friend tiba kat makcik goreng pisang nih....makcik ni tengah menggoreng la pisang2 nih. Tau apa yang kawan hubby nampak?....straw aka penyedut air dalam kuali tuh. Kawan hubby pun tanya eh ada straw la dalam kuali tu....Makcik ni pun jawab ye lah straw ni lah yang buat goreng pisang ni rangup (makcik terlepas cakap la kot....)....Haaaa???....tercengang kawan hubby. Langsung cancel nak beli goreng pisang.....haa amacam?....lain kali kalau beli goreng pisang yang rangup tu...hihihi...mungkin dicampur ngan straw dalam minyak menggoreng...patut la banyak penyakit yang pelik2 zaman ni dek kerana ke'kreatif'an orang kita yer.....ehmm......Kalau gitu baik goreng sendiri. Lebih selamat. Amacam lepas ni nak makan goreng pisang dari gerai tak?????.....

I pun survey internet kandungan straw aka penyedut air ni....
1. Plastic
Historically, straws have been made from paper but today polypropylene plastic is the material of choice.


2. Colorants
Colorants can be added to the plastic to give the straws an aesthetically pleasing appearance. However, in the United States, the colorants used must be chosen from a list of pigments approved by the Food and Drug Administration (FDA) for food contact.


Pewarna dalam straw kat Malaysia ni approved by the government ke?.....


3. Other additives
Additional materials are added to the plastic formula to control the physical properties of the finished straw. Plasticizers (materials which improve the flexibility of the polypropylene) may be added to keep the resin from cracking. Antioxidants are used to reduce harmful interactions between the plastic and the oxygen in the air. Other stabilizers include ultraviolet light filters, which shield the plastic from the effects of sunlight and prevent the radiation from adversely effecting the plastic. Finally, inert fillers may be added to increase the bulk density of the plastic. All these materials must meet appropriate FDA requirements.

Source : http://www.answers.com/topic/drinking-straw

8 comments:

  1. huhu..pernah jugak dpt info ni sbnrnya..ade yg lagi dahsyat, diorang masukkan botol mineral lagi nk cairkan dlm minyak b4 goreng pisang..nk bg pisang rangup la tuh..tp smpai skang, masih jugak kdg2 'terbeli' goreng pisang dr gerai..huuuu

    ReplyDelete
  2. belum campur lagi minyak yang di masak berkali kali... :)

    ReplyDelete
  3. Mama Zara : Alahai....ni lah first time mendengar penjual goreng pisang buat macam nih....Botol mineral?.....makkkk takut nyer mendengar.....

    Em's Family : Minyak yang dimasak berkali-kali tu yang buat sedap tuh...sampai minyak kaler hitam....amikkkk!!!!

    ReplyDelete
  4. cikwa pun penah dgr citer2 pasal straw nie..sblm ni citer pasal bawang goreng segera yg duk tabur dalam makanan tu...pengusaha bawang goreng buh straw utk buat bawang goreng semata2 nk bg garing+ rangup + tahan lama..iskk...xpaham tul peniaga zaman skrg..x ikhlas

    ReplyDelete
  5. alahai...apasal akak baru dengar jer....ngeri betul la.....lepas satu, satu terbukak kisah benar....

    ReplyDelete
  6. i pernah dgr org letak straw dlm bwg goreng yg kita beli (yg siap2 pack tu) yg dijual kat supermarket tu..straw tu memang utk bagi bwg goreng tu rangup...gross kan

    ReplyDelete
  7. aah saya pnh dgr petua ni tapi rasenye ramai yg tadek kesedaran kndungan bhn buat straw tu kn..kene masukkan dlm edisi 360 tv3 laa gini..

    ReplyDelete
  8. dah la jual mahal..serinngit 5 keping..merbahaya lak tu..huishhh

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails