Sabtu, November 15

Jumpa Fanny sekejap

Sehari selepas berjumpa dengan Fanny....saya rasa saya perlu jumpa Fanny lagi ni sebab apa....(nanti saya explain)

Pagi tu disebabkan Fanny nak naik shuttle ke KLIA jam 1 pm, jadi saya lari kejap kat Rumah Kueh Kak Zu nak belikan sedikit kuih melayu. Kemudian ke IOI City Mall. Dah parking siap....lari kejap ke Typo dalam ni. Zas Zas Zas....dah tahu dah apa yang nak dibeli. Kena pantas ya. 

Kemudian, barulah call Fanny. Ingat Fanny dalam bilik. Rupanya kat Oriental Kopi baru je habis makan. Nasib baik la saya tahu Oriental Kopi tu kat mana. Saya minta Fanny tunggu sekejap. Ok....dah jumpa dah kena wefie lagi. Saya cakap dengan Raka, hari datang Fanny cantik. Nak balik pun Fanny cantik....hehe. 


Sekejap je la cakapnya pun sebab saya tak nak kacau kalau Fanny dan Raka nak last minute shopping sebelum mereka ke Bandara. 


Nak letak sini apa yang diberi jadi next time boleh bagi hadiah yang lain. Kita ni kan lupa....kang terbeli barang yang sama. 😅. Ada la sikit hadiah untuk Fylly dan adiknya. Kuih-muih pula 2 packed untuk Fanny dan Raka. Maaf tunggang langgang dah kuihnya tu....senyum Fanny terima hadiah buat anak2. Ibu mana tak senyum jika dapat hadiah untuk anak2 kan?. 

Saya sebenarnya terkejut dan terharu dalam pada masa yang sama tengok hadiah ulangtahun Dania tu. Banyak ya sampai 6 item jadi saya rasa kena juga bagi extra untuk Fanny walaupun saya rasa hadiah saya ni kecik je nak dibandingkan dengan hadiah Fanny untuk Dania. Itulah sebabnya saya perlu jumpa Fanny lagi walaupun sekejap. 
 

Dah bagi ni rasa tenang dah saya....Alhamdulilah. 




XOXO,
Ezna

Jadual Final Exam


Cepat betul la dah keluar tarikh Final Exam pada tahun depan. Ummi pulak gabra. Semester ni Dania ambik 7 Subjek di mana 5 subjek je ada Final Exam. Lagi 2 tu English. Semester ni exam mengambil masa 2 minggu. 

LAX 2018 tak ada jam kredit tapi kena lepas untuk tujuan graduasi. Ni kiranya last LAX yang Dania ambik. Sebelum ni dah ambik 12 mata jadi tinggal 12 mata lagi la. Tajuk LAX2018 ialah Teh Tarik Book Chat. Mereka kena discuss pasal 3 buku yang dipilih. 3 buku yang dipilih ialah Lord of The Rings (JRR Tolkien), Animal Farm (George Orwell) & Hunger Games (Suzanne Collins). Ada 6 orang dalam satu group dan setiap minggu kena buat video tentang diskusi mengenai buku ni dan kena hantar google drive tu mengikut tarikh yang diperuntukkan. Group Dania nampak macam matang je semua sebab dah final year. Dania je Year 2 yang nak habiskan cepat2 English ni. 

CEL2105 pula tak ada jam kredit tapi subjek yang ni akan dapat sijil. Spoken Communication for the Workplace. Ada group work dan individual work la....

Subjek yang lain semuanya 3 jam kredit iaitu Animal Genetics, Animal Reproduction, Pasture Science, Animal Behavior & Welfare dan Basic Animal Nutrition. Semester ni Dania ambik 15 jam kredit. 

Ummi tengok subjek semester ni agak mencabar juga. Apa pun All the Best Dania!. 




XOXO,
Ezna

Jumaat, November 14

Kisah perjumpaan blogger Malaysia & Indonesia

Pada 11 November 2025, saya parking terus ke IOI City Mall. Mulanya minta Fanny lalu F.O.S dan tunggu di Padini tapi Fanny masuk entrance berdekatan dengan Michael Kors. Jadi, carilah Fanny depan sikit di Michael Kors. Kemudian teman la Fanny ke Pejabat Pos Mini di dalam IOI City Mall ni jugak. Ada 4 barang Fanny pos ke blogger2. Setiap barang bukan kecik ya gais....berapalah agaknya yang Fanny peruntukkan untuk shopping barang2 cenderahati untuk kawan2 ya?. Pulak tu dari Michael Kors nak ke Pejabat Pos Mini tu ya allah nak menapak tu tuhan je yang tahu ya. Boleh berpeluh sebab jauh. 😅. Siapa yang pernah ke IOI City Mall ni tahulah betapa besarnya mall ni. Lagi mau bina fasa 3 ya....

Saya, kalau perjumpaannya di KLCC memang akan naik public transport ya. Kalau berani memang saya dah drive dah ke KLCC tu. Kami bertiga (Saya, Fanny dan suami Fanny, Raka) sama2 ke Putrajaya Sentral. Saya setakat drive ke Putrajaya Sentral tu memang ok la. Jangan ke KL je. 😅. Masa tiba kena tunggu 4 minit sebelum ERL sampai. 

Ni dalam ERL ni menuju ke KL Sentral. Pilih seat berempat. Dok berborak tak perasan pula dah tiba KL Sentral. Just in time je tiba ya. 


Lepas tu tunggu pulak LRT kat KL Sentral ni nak pergi ke KLCC. Ni dalam LRT. Candid gambar suami isteri. 


Suzi paling awal tiba. Kemudian saya, Fanny dan Raka pula tiba. Duduk sekejap Carneyz pun sampai. Sebelah saya blogger MZ @ Suzi @ saya panggil Suzz @ kawan baik saya, Blogger Carneyz dan yang tak perlu diperkenalkan...Blogger dari seberang Fanny Frishtika Nila sepanjang di Malaysia memang busy ya. Appointment penuh kena booking dulu gais....😅. 


Lagi gambar....Kalau ada rezeki nak berjalan ke Jakarta nak jumpa Fanny. Kononnya plan dengan Suzz & Carneyz. Ada yang nak join? Moh la kita....💜💜💜


Kali ni Blogger Afif pun tiba. Fanny sebut Afif ehhh saya tak cam la pulak tapi bila disebut Blog Time Travel memang cam sangat-sangat. Nasib baik bawa gift lebih. Hehe. Kami bab berborak ni lancar je macam kenal lama tapi sebenarnya ada yang tak pernah bersua muka pun pada mulanya. Mungkin sebab berkongsi minat yang sama blogging kan. Dengan Fanny pun kita semua kenal di dunia blogging juga sebab Fanny sangat rajin komen. Setiap komen selalunya panjang-panjang dan sekali banyak Fanny tinggalkan jejak. Mana la tak kawan2 blogger Malaysia ni suka dengan Fanny ya. 

Fanny pernah tinggalkan komen sebanyak 20 post saya ya gais kat blog saya....😅. Tapi....tak tinggal komen kat 20 post saya pun tak apa sebab saya sering terima komen dari blogger2 yang saya jumpa ni. Terima kasih semua....yang tak jumpa pun terima kasih ya....


Lagi gambar. 


Makanan yang Suzz belanja. Terima kasih Suzz. Ada Sandwich ada bawang, ada yang tak ada bawang. 


Close up.....memang saya suka sandwich O'Briens ni. Simple tapi mengenyangkan. 


Air yang dipilih orange juice je. Sedap....


Lepas Suzi say good bye kena balik office, kami masih berborak sebelum pindah ke Nyonya Colors pulak. Thanks to Carneyz ya sebab belanja. 

Moh la tengok apa yang diorder....ada potongan nangka juga....


Ini pinjam jap roti jala Afif nak ambik gambar. Hehe. 


Kuih muih.....


Belah kiri tu kuih Choi Pan kata Fanny kalau di Indonesia. Ya Ampun....saya suka....sedap ada sengkuang dan udang kering. Patut la Fanny amat mengenali kuih ini sebab bila google....berasal dari makanan Tionghua di Pontianak, Kalimantan Barat, Indonesia yang popular di Bangka-Belitung. 


Gambar di luar kedai. Orang belakang tu orang penting jadi agak busy. 😀


Smile.....tak tahu nak tengok yang mana ya sebab saya ambil selfie dari kamera saya. Screen dia boleh dibuka untuk selfie. 


Ni hadiah yang Fanny hadiahkan untuk ulangtahun Dania. Dania pun terkejut dengan hadiahnya....ada bucket hat & buku 'kelinci' yang embroidery ditempah khas (buku ni sangat tebal), magic wallet. Sungguh memang magic. Dah cuba dah, telekung travel ni memang Dania suka sangat sebab kecik dan boleh masuk handbag Dania yang bersaiz kecik, ada lip oil yang dalamnya ada bunga dan tote bag yang Dania kata boleh bawa masa nak Final Exam nanti. 

***Kelinci tu Bahasa Indonesia bermakna Arnab. 


Ini pula hadiah saya....memang Fanny nak saya rajin memasak ni....seasoning untuk ikan salmon, beef, chicken dan mushroom. Ada serbuk truffle dan mushroom juga kecap (kicap) kelapa manis. Board defrost. Alhamdulilah terima kasih sebab memang saya memasak. Minyak telon sakura, minyak angin kayu putih dan minyak cajuput vanilla. Elok betul la kalau minta hubby picit2 kaki ataupun pakai masa nak tidur. Ada keropok kentang udang dan tote bag yang ditempah sekali dengan topi dan buku Dania tu. 


Hadiah dari Suzz dan Carneyz ada lip balm strawberry, brooch Ozel, beg comel mengkuang dengan jajan yang sedap2 ni....Terima kasih.....buat susah-susah je kawan-kawan....


Terima kasih ya Carneyz menghantar saya dan Fanny ke KL Sentral. Dari sini naik ERL ke Putrajaya. Masa tiba....ERL statik je situ tapi bila nak masuk je dah mula berbunyi. Zasss kami masuk cepat-cepat. Tak lama kemudian, ERL pun berjalan. Ehhh selalunya saya seorang tu ERL tu saya kena tunggu juga ya. Kali ni mudah je...ERL yang tunggu saya dan Fanny ya. Kami meet Raka di Putrajaya Sentral sebab Raka ke TRX dan memang ada laluan direct MRT TRX ke Putrajaya Sentral. Maknanya laluannya juga boleh ke UPM. 

Lepas tu saya bawa Fanny & Raka ke Beryl's di Serdang. Ok je sebab apa-apa hal pun dekat je nak ambik Dania kat Fakulti tu. Tak ada pulak gambar di Beryl's. Saya je ambikkan gambar Fanny & Raka kat sana. Saya beli sikit je coklat tapi Fanny & Raka borong Beryl's untuk cenderahati kepada rakan-rakan dan anak-anak. Nasib baik tiba di Beryl's jam 4.30 petang. Kat situ tutup jam 5 petang tapi ada satu bas rombongan tadika tiba sama dengan kami. Jadi cashier Beryl's kata mungkin extend sikit masa sebab ada bas rombongan baru tiba. 

Lepas tu Dania pulak call kata dah habis kelas....Udah la dari Beryl's kami bertiga ke Fakulti Pertanian. Hehe....ambik Dania kat tempat tunggu bas lepas tu Dania dengar ada yang cakap eh cantik la warna kereta tu...😅. Penuh student kat tempat tunggu bas nak tunggu bas UPM dan MRT. Tante Fanny dan Om Raka pun ada sekali dalam kereta. Meriah la kereta saya. 😁 

Kemudian kami ke IOI City Mall. Drop kan Fanny dan suami di entrance berdekatan dengan F.O.S sementara menantikan Fanny bawa gift untuk saya dan Dania. Gift ada kat bilik. Nak bawa sekali tadi berat sebenarnya. Sementara menunggu, Polis Bantuan IOI City Mall pula tiba....memang tak boleh parking sini lama2 tapi saya cakap nak tunggu barang. Boleh kan Najmi? Terus polis bantuan tu angguk. Ummi kata boleh kan? Dania pulak pelik....entah kenapa pulak ummi guna ayat boleh kan?. 😅

Fanny keluar dengan Blogger Mulan. Mulan punya turn nak jumpa Fanny kat lobi hotel. Alhamdulilah boleh tengok Mulan in person ya. Dania la selfie photo guna phone Dania. Ummi punya phone kejap2 IPhone memory full. 😂


Lagi gambar.....tq Dania.....😍. Lepas tu Dania kata nak solat.....jadinya saya masuk ke parking IOI City Mall ni tunggu la Dania solat sebelum balik. 


Kuih tat dari Mulan. Terima kasih. Sedap kuih ni. Satu dah hilang sebab hubby nak rasa....next time kalau turun Putrajaya, boleh la kita berjumpa ya Mulan. Tak best pula tak bagi apa-apa dan saya pula yang dapat something. Terharu pun ya jugak. Terima kasih ya Mulan....

Selepas Mulan.....Mazni dan Uncle Gedek pula menyusul tapi keduanya saya tak sempat berjumpa. Moga lain kali dapat berjumpa ya. 


Alhamdulilah...hari bertemu blogger ni sangat la best. Afif & Mulan la saya baru bertentang mata. Moga di masa depan boleh jumpa ramai blogger lagi. Tak kisah la umur berapa pun...kalau berjumpa pasti riuh tak?....😛




XOXO,
Ezna

 

Mengurut time dan Lovely Lace

Sehari sebelum blogger Fanny plan nak jumpa tu saya buat appointment nak mengurut dengan orang yang sama urut saya sebelum ni. Dania pula untuk this sem hanya hantar pagi je....petang karang baru pick up. Katanya gap hanya 2 jam jadi baik dia stay fakulti je. Makan dan solat kat situ je. Tak payah balik rumah. Yayyyyy me time untuk ummi. 

Ni la bilik terapinya. 


Kita akan dihidangkan dengan teh sebelum urutan....saya rasa teh serai la....sedap juga. Lega setelah ditekan di area yang lenguh-lenguh ni. 


Selesai urutan, segar....sedapnya rasa badan....lepas tu jalan-jalan la dalam IOI City Mall ni. Kat tengah ni New Wing ni ada promo Lovely Lace. Ya allah bau dia memang menusuk hidung bau yang wangilah. Ni bukan gambar kat tempat promo tapi kat kedai dia sebab saya plan nak beli shopping bag dia. Nak bagi Dania bawak boots dia ke ladang. Dok guna plastik yang dah berlubang tu....sakit mata ummi tengok. RM3+ je harganya....boleh diguna berulangkali. Gambar Teddy Bear. Lepas tu nak cari gift untuk blogger2 yang bakal jumpa nanti. Beli lebih sebab takut ada yang last minute muncul. Sah memang ada. Post later ya....


Kedai Lovely Lace ada promo Christmas la. 


Bau semerbak kedai ni....memang suka lalu tepi kedai atau masuk kedainya. 


Lepas tu anakanda call kata dah habis kelasnya. Terus la menuju  ke Fakulti pulak. 

***Kisah perjumpaan blogger selepas ni jam 10 pagi. Saya tahu ada yang tunggu post yang ini 🌷




XOXO,
Ezna



 

Khamis, November 13

Lama tak masak asam pedas ikan...

Hubby ada beli ikan merah. Kebetulan ada bunga kantan yang tumbuh kat halaman. Apa lagi....asam pedas la jawabnya nak masak. 

Alhamdulilah....asam pedas siap....Hirup kuahnya panas-panas memang asyik....


Sayur pula kucai dengan telur hancur. 


Ok lah 2 ni je masakannya.....Alhamdulilah kenyang akhirnya. 




XOXO,
Ezna

 

E.MAS ke Emas?

Dari Pusat Rekreasi Air Putrajaya, kami ke IOI City Mall kemudian ada pameran kat tengah ni.
Promo Proton E.Mas 5 dan 7. 


Dania mencuba seat belakang Proton E.Mas 5. Luas juga tak bertemu lutut dengan seat depan. Bentuk kereta ni pun kecil je tak besar sangat. 


Seat dia berwarna cerah. Ini untuk Varian warna Rose Quartz & Marble Cream. Selain warna ini, seat dia warna gelap (Grey). 


Chewahhhh macam bawa kereta pulak ya. 


Boleh booking dengan harga RM99 ajer. Special Launch price untuk Proton E.Mas 5 sehingga 31 Disember 2025 :
Prime : RM56,800
Premium : RM69,800

Harganya bagi saya affordable untuk kereta EV. 


Ada yang berminat ke?


Dania suka sangat warna pink Proton E.Mas ni tapi untuk E.Mas 5 ni warna pink hanya untuk yang premium. Kereta Leona anak Azhar Sulaiman warna pink juga tapi kereta Leona tu Proton E.Mas 7. 

Tengok la nanti macam mana bila kedua kereta saya dah habis bayar. Mana tahu keluar pula kereta lain dengan harga yang mampu milik. 




XOXO,
Ezna

 

Photo Story & One Take Photo | National Young Reporters For The Environment Competition 2025

Alhamdulilah ni contest yang Dania masuk untuk 2 tahun berturut-turut. Tahun 2024, Dania dapat No 3 untuk photo campaign.

Kali ni Dania mempertaruhkan 3 kategori iaitu Staged Campaign Photo, Photo Story & One Take Photo. Staged Campaign Photo tu tak menang manakala dua lagi tu ada nombor. Alhamdulilah. 

Credit : YRE Malaysia

Dania dapat first place untuk kategori Photo Story. Kena hantar gambar yang menunjukkan :
1. Pollution
2. Loss of Biodiversity
3. Climate Change

Boleh tengok gambarnya di sini

Credit : YRE Malaysia

Credit : YRE Malaysia

Lepas tu untuk kategori One Take Photo.....

Credit : YRE Malaysia

Dania dapat Second Place. Boleh baca di sini

Credit : YRE Malaysia
Credit : YRE Malaysia

Credit : YRE Malaysia

Hadiah yang dimenangi ialah : 

1st Prize: 

1. Sustainability Eco-Tourism Trip
2. Trophy
3. E-Certificate of Achievement

2nd Prize : 

1. Prize worth of RM300
2. Trophy
3. E-Certificate of Achievement


Dah dapat dah Certificate of Achievement

Photo Story 


One Take Photo


Gambar-gambar yang dapat first place mungkin juga akan masuk contest di peringkat YRE Global. Kalau ada anak-anak sekolah tu try la join untuk next year pula. Sijilnya diiktiraf oleh Kementerian Pendidikan Malaysia ya. Boleh dapat markah kebangsaan juga ni. Dania insya allah ada rezeki nak join la sampai la umur 24 tahun. Masa tu dah nak grad dah pun. Masuk ni tak rugi pun sebab boleh tambah pengalaman ni di dalam resume. 

Ni informasi dari pihak YRE Malaysia. 

As per last year’s (2024) recognition, student participation and achievement at the national level under NYRE will be taken into account in PAJSK evaluations as follow:

  • For participants: Recognition under Penglibatan Peringkat Kebangsaan
  • For winners: Recognition under Pencapaian Peringkat Kebangsaan

***Result dapat tahu setelah balik dari berjumpa dengan blogger2 semua. Blog post coming soon...





XOXO,
Ezna




 

Rabu, November 12

Breakfast dan terus main paddle boat

Hubby ajak breakfast di Putrajaya Lake Recreation Center pada 2 November (Ahad) di Pusat Rekreasi Air di Putrajaya ni. 


Ni kafenya. Masa makan ni nampak la paddle boat, kayak etc ni. 
Hubby makan nasi lemak. Disebabkan nasi lemak hubby tiba dulu lalu offer la saya dan Dania rasa nasi lemaknya. 


Hubby tersalah order Sarang Burung untuk Dania. Dania nak roti planta. Dania makan sikit kemudian hubby yang habiskan. 


Saya pula roti tampal dan Dania scoop kan telur sarang burung tu untuk saya. 


Roti planta Dania ni ni macam gelap je. Hehe. Overcooked. 


Lepas tu teringin saya nak main paddle boat. Kami pilih naik paddle boat 30 minit dengan harga RM30/weekend. Kalau weekdays murah sikit. Harga RM30 untuk satu boat ya dan bukan dikira untuk setiap individu. 


Dah dapat dah 1 paddle boat yang boleh naik 4 dewasa. 


Saya jadi mam besar sebab cakap dengan Dania ummi nak kayuh....Dania kata dia nak kayuh. Banyak kali ya saya cakap nak kayuh. Ok....kayuh la....biar ummi jadi mam besar je dan tunjuk nak pergi mana je. Haha. 

Nak ambik gambar atas paddle boat ni kena berhati-hati ya takut terjatuh phone dalam air. Seriau je saya....


Ada beberapa juga paddle boat dan kayak yang disewa. Ada tempat-tempat yang dilarang untuk pergi juga jadi dengar penerangan staff sini ya. Bawah jambatan tu diantara tempat yang dilarang pergi selain kawasan berdekatan empangan dan kawasan memancing. 

Belakang ni boleh nampak beberapa pulau kecik. Saya kira ada 5 pulau kecik kat sini. 


Belakang saya ni pulau kecik. Tak boleh naik di atasnya juga. Kayuh di sekitarnya sahaja dibenarkan. Setiap pulau ada namanya. 


Boleh nampak dasar juga tepi pulau kecik ni. Bila tiba pulau ni kami berhenti rehat kejap. Lagi satu pulau ni pun banyak pokok-pokok jadi teduh la. 


Deretan paddle boat yang sedang menunggu penyewanya. Masa selesai naik paddle boat ni langit mendung dah. Nasib baik kami awal sikit je. 

Lencun hubby kayuh paddle boat ni tapi takpelah sebab bakar la kalori yang makan terlebih tadi. Saya?? errr peluh manja-manja je. 😜. Kayuh kejap je.....orang lain yang kayuh lebih. Dania bagi ummi merasa kayuh kejap je. 


Dalam perjalanan balik, hujan pun turun.....

Kat sini bukan hanya paddle boat tetapi juga boleh berkayak, memancing, sewa basikal, berpiknik. Boleh repeat lagi la kat sini. Kalau piknik tu mesti best dengan suasana tenang macam ni. 




XOXO,
Ezna